OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Paistorasvaa elikkäs laardia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
tommiunk
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Huh 2005
Viestejä: 154
Paikkakunta: varsinaissuomi / Satakunta

LähetäLähetetty: 21.01.2011 20:52    Viestin aihe: Paistorasvaa elikkäs laardia Vastaa lainaamalla viestiä

Kaikki alkoi siitä että rupes harmittaa, kun eteläsuomen marketeista ei saa suolasilavaa Wink Miten siinä sitten paistaa maistuvat käristykset?

Heti alkuun täytyy myös kehottaa niitä jotka pelkäävät sydänverisuoniensa tukkeutumista siirtymään muualle tästä threadista.

Eksyin siis sivuille jossa käsiteltiin puhdistetun sianrasvan ominaisuuksia ja terveellisyyttä. Toisin kuin monesti väitetään, sianrasva on itse asiassa esim voihin verrattuna rasvakoostumukseltaan melko hyvää eli voisi sanoa: jopa terveellistä. Itse olen ruumiinmuodoltani verrattavissa kuivan kesän oravaan joten sen suhteen en ole koskaan muutenkaan pelännyt rasvaa.

Mistä tätä laardia sitten saa? vielä 1900-luvun alkupuolella, ennen margariinien ja muiden pallirasvojen esiinmarssia, laardi oli Suomessakin peruselintarvike ja ostettavissa joka kaupasta. Nykyään, kun pelätään niin kovasti rasvaa, on laardi lähes kirosana ja jos edes puhut siitä saat naisväeltä hämmentyneitä katseita. Siis Suomessa laardi ei kuulu elintarvikeliikkeiden valikoimiin. Saksasta ja virosta sitä saisi mutta en minä nyt sentään matkailemaan paistorasvan takia rupea.

Teen sitä siis itse. Internetin kätköistä löytyy paljon tietoa, kun osaa hakea muilla kielillä kuin suomella. Googleen kun kirjoittaa: rendering lard, rupeaa tietoa löytymään.

Kaikki alkaa siitä että hankitaan rasvaa. Tässä tapauksessa kauppahallin lihakaupasta löytyi 1,5 kg hyvälaatuista sian sisäelinrasvaa eli ihraa.. Kuulostaa melko epäterveelliselle eikö vain Wink

Rasva kuutioidaan sopivan pieniksi esim: 2cmx2cmx2cm paloiksi. Nämä palat laitetaan pataan puolen vesidesilitran kera.



Pataa lämmitellään keskiteholla ja sekotellaan, pikkuhiljaa rasvat alkaa sulaa.



Loppujen lopuksi jäljellä on enää kuivia kudoksenpaloja.



Tässä kohtaa on keitoksen sihinä loppunut ja homma on lähes valmis. Enää puuttuu suodatus ja jäähdytys. Suodatin rasvan sihvilällä ja harsolla. Jäljelle jäi kullankeltainen rasva joka jäähtyessään muuttuu valkoiseksi.



Jäähdyttelyn aikana rasvaa kannattaa sekoitella jotta lopputuloksesta ei tule rakeista vaan voin kaltaista pehmeää....

Tämähän on siis niinkuin valmista sulatettua silavaa, jota voi lapata purkista pannulle, helppoa eikö vain.

Aikaa koko hommaan kului ehkä 3 tuntia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tommiunk
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Huh 2005
Viestejä: 154
Paikkakunta: varsinaissuomi / Satakunta

LähetäLähetetty: 21.01.2011 20:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ja lisäksi täytyy sanoa, että koskaan ei ole valurautapata näyttänyt yhtä hyvältä kuin tämän prosessin jälkeen.. Ja voihan tuota suolaamatonta laardia käyttää valurautapannujen ja patojen huoltoon myöhemminkin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heiluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Mar 2006
Viestejä: 34970

LähetäLähetetty: 21.01.2011 21:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Oikein herahti vesi kielelle,tuota kun pistää pannulle,nakkaa sekaan ripauksen suolaa ja käristää siinä ruisleivän paloja...
_________________
Kertalaakiyhdistys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
petra
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Lok 2006
Viestejä: 2802

LähetäLähetetty: 21.01.2011 21:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Siis aloittaja haluaa suola läskiä????
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tommiunk
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Huh 2005
Viestejä: 154
Paikkakunta: varsinaissuomi / Satakunta

LähetäLähetetty: 21.01.2011 21:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Suolasilavaa.. kuka läskistä puhui? maistapa kerran silavaan tehtyä käristystä niin tiedät mistä puhun.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
petra
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Lok 2006
Viestejä: 2802

LähetäLähetetty: 21.01.2011 21:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

sorry....hoonosti lueettu... Embarassed
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
igorrock
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 13930

LähetäLähetetty: 21.01.2011 22:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei taida kaupoista enää saada sitä valkoista umpisuola-läskiäkään joka meikäläisen lapsuudessa vielä oli kotipuolessa kohtuullisen yleinen eväs sekä "raakana" että pannulla kullanruskean rapeaksi paistettuna.... Confused
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Koukkupolovi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Jou 2004
Viestejä: 6824
Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa

LähetäLähetetty: 22.01.2011 12:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kylmänen Oy tekee vielä suolaläskiä.
Löytyy "hyvin varustetuista elintarvikeliikkeistä" Pohjois-Pohjanmaan ja Koillismaan seudulta.
Viimeksi ostin sitä mennä syyssä Pudasjärven K-Supermarketista.

Onhan sitä kaupoissa muutaman sortin "laardia" munkinpaistorasvana, muttei siinä kannata käristystä pilata, kookosrasvaa kurja on.
_________________
Hoc iam omni varietate caret.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
igorrock
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 13930

LähetäLähetetty: 22.01.2011 12:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kylmänen Oy tekee vielä suolaläskiä.

Tuopa on hyvä tietää, täytyy yrittää löytää sitä jostain... Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Koukkupolovi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Jou 2004
Viestejä: 6824
Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa

LähetäLähetetty: 22.01.2011 23:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Esterille jos yv:tä laitat ja toimitusehdoista sovitte, niin uskoisin löytyvän....
Viite "Erälle.net miitti" vaikka parista viime Wappumatineasta... Wink
Uskon kyllä Kylmäsen rahtipakettina toimittavan haluamasi määrän, jos sinne yhdynnöit..
_________________
Hoc iam omni varietate caret.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
RiUDE
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 20455
Paikkakunta: Savonlinna

LähetäLähetetty: 23.01.2011 10:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lueskelin tuossa iltasella tukkijätkistä kertovaa kirjaa "Jätkät sen kun porskuttaa".
Käytännössä jokaisessa ruokalajissa käytetään läskiä tai amerikan läskiä.
Esim. puuro tehtiin laittamalla "ruokakauhaan" vettä, otraryyniä ja läskiä, ja kauha sitten uuniin työpäivän ajaksi.

Toinen hyvältä vaikuttava resepti oli läskinpaisto em. kauhassa, vehnä- tai ruisjauhoja suurusteeksi ja vettä perään. Tämä sitten kauhottiin leipäpalalla kitaan.

Mutta miten eroaa läski ja amerikan läski, se jäi vielä epäselväksi.
_________________
Savo suureksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
igorrock
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 13930

LähetäLähetetty: 23.01.2011 11:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Amerikan läski tuotiin suomeen amerikasta tynnyreissä, se säilyi hyvin ja pitkään. Puhuttiin ns. Wilsonin pinnasta. Nimitys "Wilsonin pinta" ei viittaa presidentti WOODROW WILSONiin, vaan chicagolaiseen elintarvikepakkaamoon, jonka tuotteet tunnettiin Suomessakin jo 1900-luvun vaihteessa.

Mainittu kirja on tuttu minullekin, tosin omaan makuuni paras lisuke pannussa paitetulle suolaläskille on kotona leivottu keskitumma leipä, pieniksi paloiksi leikattuna ja paistoliemeen kastettuna. Slurps !
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Saraspaa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Syy 2008
Viestejä: 231
Paikkakunta: Lappi

LähetäLähetetty: 23.01.2011 17:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Savupojat OY nimisestä firmasta kannattaa kysellä suolasilavaa, ei ole umpisuolattua vaan pintasuolattua. Hiton hyvää!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Perttu Itkonen
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Syy 2009
Viestejä: 140

LähetäLähetetty: 23.01.2011 21:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Todella hyvä säie.
Kannattaa lukaista, mitä Antti Heikkilä kirjoittelee eläinrasvan käytöstä...margariini uskovaiset älkää vaivautuko, ettei uskonne järky Cool

Googlella kannattaa hakea merisuola, on ihan eri aine kyseessä kuin Nacl.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6267
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 23.01.2011 23:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Samanlaista tavaraa saa vaikka nylkemällä sian tai ruhonosa niin että läski jää nahkaan. Nahka viipaleiksi ja uunipellille ja uuniin. Peltiltä voi sitten kaataa rasvan talteen. Jos omaa tarvista ei ole, niin sitä on helppo sotkea koiraruokaan.
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Sivu 1 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com