OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Hanhestus soilla!
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 34, 35, 36 ... 38, 39, 40  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
RiUDE
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 20455
Paikkakunta: Savonlinna

LähetäLähetetty: 06.07.2011 16:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Se taitaa teillä olla enemmän kuin harvinaislaatuinen tilanne, jos noin on.
Kun lähestulkoon kaikki luonnonsuojelutoimet johtavat pääsääntöisesti myös metsästyksen kieltämiseen, ja lähestulkoon kaikki luonnonsuojelujärjestöjen kannanotot mihin tahaansa ovat metsästystä ajatellen kielteisiä, ei liene epäselvyyttä kuinka siihen suhtaudutaan.

Jos luonnonsuojelulla rajoitettaisiin tehometsätaloutta, p4skaamista, suuruudenhullua kaavoittamista yms., suojeltaisiin lajistoa joka todella sitä tarvitsee, olisin mielelläni sillä puolella.
Mutta luonnonsuojelijat ovat kusseet yhteisiin muroihin niin kauan ja niin kierosti, ettei sitä pelkoa valitettavasti taida olla.
_________________
Savo suureksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26281

LähetäLähetetty: 06.07.2011 19:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nyt hieman erimieltä Nimrodin kanssa, ensinnäkin hanut lähtee tasa jus sillon muutolle ku ovat siihen valmiit ja halukkaat (paljon kiinni kuinka marjatilanne, sekä kauanko lentoa harjoiteltu).
Ja tuo alueellinen rauhottelu ei kyllä kuulosta tasapuoliselta, vai jättäisitkö esim yksityismaat rauhoitusten ulkopuolelle? Mielestäni ei ole oikein jos joitain alueita rauhoitettas (sisältää myös pellot). Eikä sillä mitään merkittävää saavutettas. Ennemmin täys rauhoitus, mutta se olis viimeinen hätätilanne.
Tuo puhe kiintiön valvonnan vaikeudesta yms. on nyt sitten ihan totta, mutta myös yhtä ajattelematonta.
Vai pannaanko esim. hirvenpyynti uusiksi. Vaikka ei ole oikein verrannollinen.
Mutta miksi kiintiöä ei vois kumminki laittaa vaikka muitakin toimia tulis?
Vai onko asenne ongelmaa.
Toivottavasti ei omia ahneuksia takana.

Kaikenkaikkiian en ymmärrä alkuunkaan miten tällaisia työryhmä esityksiä on tullut, mielestäni riistapäälikön talven kommentit ei sovi tuohon esitykseen alkuunkaan.

Ja MH vois avata pelin asettamalla ehdottoman henkilökohtasen kausikiintiön hanhelle / vuosi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14782

LähetäLähetetty: 07.07.2011 00:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pohjola kirjoitti:
Ja tuo alueellinen rauhottelu ei kyllä kuulosta tasapuoliselta, vai jättäisitkö esim yksityismaat rauhoitusten ulkopuolelle?


Luonto ei katso, että onko maa valtion vaiko yksityisessä omistuksessa. Henkilökohtaisesti olen ehkä niin paljolti aatteen mies, että olisin esimerkiksi valmis suojelemaan pesintäaluetta omilta mailtani jos se siihen sattuisi sijoittumaan.

---

Ongelmana suomalaisessa suojelutyössä on mielestäni se, että täällä ei ymmärretä lainkaan avainlajien suojelua aktiivisena toimimisena, vaan ennemminkin suojelutoimet ovat passiivisia ja kaiken toiminnan halvaannuttavia. Hyvä esimerkki on se, että kun perustetaan suojelualue, niin sieltä ei sitten saa poistaa esimerkiksi pienpetojakaan tai ylipäätään hoitaa riistakantoja siten, että ne puoltaisivat suojelukohdetta. Esimerkiksi Yhdysvalloissa näin toimitaan aktiivisesti, mutta meillä tulee sitten riutta ja sekin on suojeltu samaan syssyyn.

Mitä tulee päiväkiintiöihin ja niiden noudattamiseen tai noudattamatta jättämiseen, niin en voi juuri paljon muuta kuin ihmetellä tällaisten vähättelyä. Vaikka homma olisi kuinka hankala valvoa, olisi kyseessä kuitenkin rikos, josta rapsahtaisi sitten sanktio jos siitä jää kiinni. Onko mitään järkeä ampua yhtä ylimääräistä hanhea, jos sen joutuu erätarkastajan edessä polkaisemaan jänkään kun vastapainona voisi olla elinarvon korvaaminen valtiolle? Uskon siis, että homma toimisi ja porukka noudattaisi pääsääntöisesti tällaisia kiintiöitä. Ja kun kiintiö olisi päiväkohtainen, niin huomennakin olisi se päivä, eli aktiiveja ei rankaistaisi kohtuuttomasti. Kiintiö tyyliin "kaksi lintua per mies per kausi" on typerä siinä mielessä, että jos kaikki menevät ja ottavat sen kaksi lintua, niin kyseessä on yliverotus. Sitten taas jos pääosa ei käytä kiintiötään, ei aktiivisen osan verotus kuitenkaan olisi juuri mitään ja heitä tämä rajoitus taas haittaisi kohtuuttomasti.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Reporetku
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Kes 2004
Viestejä: 1995

LähetäLähetetty: 07.07.2011 08:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Marasto kirjoitti:
PSa/ent. Kytösavu kirjoitti:
Tuhola kirjoittaa asiaa, se on juuri näin. Ympäristäministeriö ja luoonnonsuojelujärjestöt ja -ihmiset Suomessa ovat suurimpia juonittelijoita ja uhka terveelle harrastukselle. Tämä on tullut parhaiten esille Natura metsästysrajoitus huijausten kautta. Aluksi ei kasvin- tai luontotyypin takia tapahtuva suojelu pitänyt vaikuttaa metsästykseen, vaan kuinka kävi lähes kaikissa tapauksissa. Hyvää lainsäädäntötapaa on rikottu ja ihmisiä huijattu.
Henkilökohtaisesti en ilmoita mistään em tahoja kiinnostavista havainnoistani, joita tulee tasaiseen tahtiin. Minua ei ole ikinä ihmetyttänyt mikään enempää, kuin totaaliluonnonsuojelijoiden itsensä muita ylemmäs nostaminen. Merkittävä osa metsästäjistä, joista useimmat ovat alueidensa ja sen eläimistön asiantuntijoita kulkee siellä luonnossa moni kymmenkertaisen määrän vuodessa ja nimenomaan siellä minne ei ole pitkospuita ja polkuja. Silti heidän ajatuksiaan ja tietoaan ei pidetä minään.
Väitän että alueen luonnon ystätävä joka metsästelee samalla useimmiten koirineen, on enemmän asioista perillä kuin netistä ja tilastoista asioita seuraava "böördlaiiffari".
Täällä yhteistyö ideologisen totaalisuojelu puolen ja luonnosta nauttivien asiantuntija metsästäjien välillä ei ikinä tule olemaan mahdollista luontojärjestön liiallisen ideologisuuden ei faktoihin ja suvaitsevaisuuteen perustuvan ajattelun takia.


Sorry OT;
Täällä Inarissa yhteistyö sujuu luonnonsuojelijoiden kanssa metsästäjän näkökulmasta mainiosti. Eihän metsäkanalintujen metsästäminen pystykorvalla ole kunnolla mielekästä täällä kuin suojelualueilla, kiitos Metsähallituksen harjoittaman tuhometsätalouden.

En muutenkaan ymmärrä tällä palstalla voimakkaasti esiintyvää vihaa luonnonsuojeluväkeä kohtaan. Esim. paikallisen ls-yhdistyksen puheenjohtaja ja Suomen ls-piirin liittohallituksen jäsen on innokas pystykorvametsästäjä ja kalastaja. Mielestäni jokaisen metsästäjän päinvastoin tulisi kunnioittaa luontoa nykyistä enemmän. Väitänpä että aika moni tätäkin palstaa lukevista ampuisi uivelon telkkänä eikä erota kanahaukkaa varpushaukasta.

Lueppa tuo Tuholan aloituskirjoitus huolella ja mieti miksi näitä suojelusuunnitelmia kannattaa metsästäjien karsastaa. Lähes poikkeuksetta uusien suojelualueiden perustaminen johtaa metsästyskieltoon, vaikka mitä kauniita lupauksia metsästyksen jatkumisesta suunnitteluvaiheessa luvataankin. Tuorein esimerkki on tällaisesta toiminnasta on Selkämeren kansallispuisto ja vastaavia esimerkkejä löytyy vuosien mittaan ympäri maata lukematon määrä.
_________________
Käytännöllisyys on kauneutta
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6245
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 07.07.2011 09:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Metsähanhen kohdalla pitäisi tehdä selvä periaatteellinen valinta mitä pyyntimuotoa halutaan jatkossa vaalia. Pesimäaluitten samoilumetsästystä vai muuttoaluitten kaave- ja jatkomakasiinimetsästystä. Ainakin näyttää että erilaisilla verukkeilla tämä jälkimmäinen on saanut vahvemman jalansijan.
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14782

LähetäLähetetty: 07.07.2011 10:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sämpy kirjoitti:
Metsähanhen kohdalla pitäisi tehdä selvä periaatteellinen valinta mitä pyyntimuotoa halutaan jatkossa vaalia. Pesimäaluitten samoilumetsästystä vai muuttoaluitten kaave- ja jatkomakasiinimetsästystä. Ainakin näyttää että erilaisilla verukkeilla tämä jälkimmäinen on saanut vahvemman jalansijan.


Ettei vain ollut asenteellisuutta tässä... Very Happy

Mielestäni jälkimmäinen on mielekkäämpää, joskin ilman niitä jatkoja ja päivälimiteillä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Uke
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 08 Maa 2004
Viestejä: 100

LähetäLähetetty: 07.07.2011 10:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Semmosta huhua kuulunut, että metästys ajaksi oltais esittämässä pesimäalueilla (Lappi, Kainuu ja koillismaa) tuota aikaisemmin mainittua 25.8. -> ja MUUALLA 20.9->

Tästähän se saahaan aivan megalomaaninen paini ja intto aikaseksi ihan omassakin porukassa, metästäjien kesken... Rolling Eyes
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jynamiitti
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 17 Mar 2010
Viestejä: 12

LähetäLähetetty: 07.07.2011 17:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pitäähän sitä tasapuolisuuden nimissä lyhentää pyyntikautta vähän alustakin, ettei aina lopusta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26281

LähetäLähetetty: 07.07.2011 18:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

jaa että päiväkiintiö pelaa mutta muu ei, asenne hoi.

hyvätki pellot vieressä mihin päivittäin poiketa?

no vois lisätä kiintiiöön, 2/päivä 4/kausi .
pelais joillekki tuo päivä ja ainaki minulle tuo kausiki

minä en näe mitään mikä olis huonompi siinä että kausi kiintiö olis kaksi.
en ymmärrä miten päivää kohden vois ylittää kahta senkummemmin kuin nimrotin mukaan? jos muutamatkaan sitten noudattas kausi määränä olis etu kannalle, mutta jos on tarkoitus pyhittää oman piirin touhut, son eriasia.
minä en sano että jos voisin rauhoittaa, vaikka voisinki niin sanoa.
miten sellaisia rajoituksia kannattee tehdä tietyille alueille, joilla muu pyynti ja liikkuminen olis sallittu? mitä hyövää että joku läntti on jossa ei ammuta mutta ensimmäisen karkon jälkeen alkaa suolaus.
olen omalla pyynnilläni pienentänyt alueen painetta liikkumalla isommilla alueilla viimevuosina, vaikka en ole seuranporukalta kieltänyt pyyntiä.

se onkin matematiikkaa jota ei meikäläinen ymmärrä, kiintiö lisäisi saalismäärää ? Laughing Laughing Laughing

viellä jäi mainittematta, on pieni porukka joka saa hanun, on viellä pienempi porukka joka saa kaksi ja sitten on ne ajattelemattomat jotka saa monta, ja vaikka kiintiö tulis, ei kahden ensimmäisen määrä lisääntyis, ainakaan oikeasti.
ehkä tosiaan ensimmäisinä vuosina kiintiön noudattaminen toisi tuskaa muutamille, kuten kuulostaa, mutta aikanaan ymmärtäisivät hillitä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Hannes
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 1194

LähetäLähetetty: 07.07.2011 20:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pohjola kirjoitti:

se onkin matematiikkaa jota ei meikäläinen ymmärrä, kiintiö lisäisi saalismäärää ? Laughing Laughing Laughing

viellä jäi mainittematta, on pieni porukka joka saa hanun, on viellä pienempi porukka joka saa kaksi ja sitten on ne ajattelemattomat jotka saa monta, ja vaikka kiintiö tulis, ei kahden ensimmäisen määrä lisääntyis, ainakaan oikeasti.
ehkä tosiaan ensimmäisinä vuosina kiintiön noudattaminen toisi tuskaa muutamille, kuten kuulostaa, mutta aikanaan ymmärtäisivät hillitä.


Tässä olen kyllä täsmälleen samaa mieltä Pohjolan kanssa. Osalla ihmisistä toimii kuitenkin omakin moraali, ja kiintiöt pitäisivät, mikäli ne virallisesti asetettaisiin. Ellei aseteta, osalle se on signaali (lue tekosyy), että koska rajoituksia ole katsottu tarpeellisiksi, ei ole mitään rajoja. Pahimpiin ei vaikuta mikään rajoitus, kuten olen esim Ruotsin Lapin touhuista kertonut: Metsähanhea pyydetään minkä ehditään, vieläpä keväällä, vaikka koko laji on siellä rauhoitettu.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
timpa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Hei 2007
Viestejä: 627
Paikkakunta: himanka

LähetäLähetetty: 07.07.2011 21:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

millon tulee nämä pyyntiajat tieto ei mihkä pävämäärään mennesä hanhenpyynti tulee olla lukossa?
_________________
perämeren jatkari RY.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
**RIP**
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Huh 2007
Viestejä: 212

LähetäLähetetty: 07.07.2011 23:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

timpa kirjoitti:
millon tulee nämä pyyntiajat tieto ei mihkä pävämäärään mennesä hanhenpyynti tulee olla lukossa?


Mututuntumalta; tais olla että rauhoitusajat pitäisi julkaista väh. 2vk ennen normaalin metsästysajan alkamista, eli tässä tapauksessa 5.8 mennessä...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26281

LähetäLähetetty: 07.07.2011 23:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

silloin sisäpiirin tiedot arvossa,,,,,
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6245
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 08.07.2011 09:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Oishan tuo mukava alkaa tietää kun lomat on merkitty alkamaan 20.8.

Ei tuo kiintiö olisi hullumpi ajatus. Se ainakin vie terää siltä että pitää ampua 5 samasta tilanteesta ihan vaan sen vuoksi että voi asialla rehvastella. Suosituimmilla aapasuopaikoilla se voi jopa oikeana rajoittimena toimia kun toiset näkevät että montako niitä tippuu.

Olipa kiintiötä eli ei, tärkeintä minulle olisi päästä pyytämään silloin kun muukin metsästys alkaa eli muut vesilinnut ja karhu.
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14782

LähetäLähetetty: 08.07.2011 10:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pohjola,

Tämä logiikka ei perustu mihinkään muuhun kuin meidän metsästysseuramme toimintaan ja havaintoihin seuramme jäsenten käyttäytymisestä. Rajoituksia on ollut seuramme historiassa juuri kanalintujen kohdalla ja ne ovat toimineet seuraavasti:

- jos huonohkona kanalintuvuonna on ollut määrärajoituksia, on hyvin usea metsästäjä pyrkinyt ottamaan "oman osuutensa" - täten kokonaisverotus on ollut aika korkeakin

- jos huonohkona kanalintuvuonna ei ole ollut määrärajoituksia, jättää monikin menemättä metsälle parin heikon tai saaliittoman reissun jälkeen ja huomio kiinnitetään johonkin muualle, missä on metsästettävää

Toisin sanoen kun kausikiintiötä ei ole, on verotus yleensä pienempää kuin silloin kun rajoitukset ovat olleet käytössä. Tämän perusteella olemme nykyään siirtyneet siihen käytäntöön, että metsälintukannat määrittävät sen, että onko metsästyspaine korkea vai matala. Huonoina vuosina on tavanomaista, että metsästäjät rajoittavat itse metsästystään, mutta rajoittamalla heitä tällöin, saattaa rajoitus asettaa riman.

Tässä vaiheessa olisi helppoa sanoa, että "tyhmiä ovat, ei ulkopuolisten rajoitusten pitäisi ohjata omaa järjenkäyttöä". Ehkä näin, mutta kokonaisuus ratkaisee, eli ulkopuoliset rajoitukset isossa mittakaavassa ovat lisänneet metsästyspainetta, sillä kiintiön käyttämättä jättäminen on joidenkin mielestä tuhlausta. Sen sijaan jos kiintiötä ei ole, ei mitään menetetäkään. Tämä siis rajoituksen psykologisesta puolesta.

---

Isoisä kertoili, että sota-aikana määrättyjen ruokien tasajaolla saavutettiin se, että ruoka oli koko ajan loppu. Sen sijaan niitä oli aina riittävästi kun kukin sai ottaa määrätystä paikasta haluamansa vanikkapalan. Samaa kokeilin itsekin varusmiespalveluksen aikana ja hommahan toimi juuri näin. Kun kaakaot ja kärkkärit jaettiin, olivat nämä heti loppu, mutta kun ne pantiin komentopaikalla yleiseen jakoon määrätystä paikasta, jäi niitä aina yli.

---

Kiintiöistä vielä: kausikiintiön valvominen ilman tagijärjestelmää on vaikeaa, sillä jos kiikutat päivässä esimerkiksi alle kausikiintiön määrän pois metsästä, tulee sinun saama saalismäärä olla todettavissa niin monesti, että kausikiintiön voidaan nähdä tulevan täyteen. Tämän vuoksi kausikiintiö on helppo ylittää kun repussa on yksi lintu ja se toinen on vielä(kin) saamatta...

---

Edelleen olen sitä mieltä, että päiväkiintiö on hyvä ja se rajoittaa juuri sitä, että kuinka suuresti verotuksella karsitaan muuttavia lintuja. Toisaalta rajoitetulla muuttoreittipyynnillä vaikutetaan lintujen käytökseen siten, että ne selviävät muutossaan alati paremmin. Tämä taas ei ole kokemukseen perustuvaa, vaan perustuu Yhdysvaltojen kokemuksiin asioista.

Esimerkiksi yksi tuttava, joka asuu lentoreitin eteläisessä päässä sanoo, että heille saavuttuaan lintuja on aivan tolkuttomasti, mutta niiden vainoharhaisuus on jotain täysin käsittämätöntä ja suuristakin parvista on hyvin vaikea saada houkuteltua lintuja kuville. Lintuja on siis verotettu pitkin lentoreittiä ja ne ovat muuton edetessä alati varovaisempia.

Henkilökohtaisesti uskoisin, että tällainen pyyntitapa lisäksi kohdistuu enimmäkseen tyhmiin ja kokemattomiin poikalintuihin, eli juuri siihen osaan kantaa, jota luonto verottaa itsekin. Kun tämä verotus hoituu ihmisen käden kautta, on se poissa luonnolta ja selviävä osa kannasta on isompi. Mielestäni tämä näkyy nyt kyyhkykannoissa, jotka ovat täällä Rovaniemelläkin räjähdysmäisessä nousussa. Tähän syynä näen syksyn verotuksen, joka kohdistuu juuri poikalintuihin. Talvikantoja siis verotetaan ja kokonaisuudessaan selviytyvä kanta on suurempi kuin ilman tätä verotusta.

Sama pätee muuten kanalintuihinkin. Jos poikalintuja verotetaan, on tämä verotus pois luonnon verotukselta (ketut) ja tämä on riutoille vahingollista. Täten poikalintujen verottaminen vahvistaa kanalintukantoja.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 34, 35, 36 ... 38, 39, 40  Seuraava
Sivu 35 Yht. 40

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com