OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Liminganlahden metsästyskieltohanke
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Vieras






LähetäLähetetty: 20.04.2004 21:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
ne ammutaan nimenomaan pelloilta. Kyllä vesilintumetsästystä vähänkin tuntevan pitäisi tämä tietää.


Noh, joka on myös muualla maassamme käynyt vesilintuja ampumassa, pitäisi myös tietää että suomessa ammutaan lintuja paljon kosteikkojen reunoilta jos merkittäviä ruokailupeltoja ei ole. Limingalla varmasti käytäntö toinen.

Lainaus:
Mikäli laajamittaiseen jyväruokintaan mennään, kuten ylläoleva kirjoittaja esittää, joudutaan ojasta allikkoon


Miksi esimerkiksi Kanadassa viljapellot voivat edelleen hyvin kun mietitään viljapeltojen määrää suhteessa lintujen määrään. Miksei siis tämä toimisi myös suomessa?

Tämä on siis arvailua!


Lainaus:
Kun mietitään metsätyksen tulevaisuutta on hyvä pitäytyä faktoissa. Faktat ovat yhtäkuin tutkittua tietoa, eikä mutufiilistelyä.


Totta, ja tämä Väänäsen tutkimus on juuri sitä.
Itsekkään en ollut uskoa silmiäni mutta.....näin se vaan on. Jokainen meistä voi sanoa että kannat ei ole mitenkään kovin suuret. Liminganlahdella asuvat voivat väittää toisin mutta täytyy pitää se mielessä että alue on hyvin merkittävässä osassa vesilintujen muuton kannalta ja kantojen suuruutta on vaikea arvioida tasasen muuttovirran takia.

Esimerkkinä sanottakoon että keskisessä Keski-Suomessa aloituspäivän jälkeen sorsia riittää jokunen aina elokuun 23. päivään asti. Seuraavana onkin pohjoisesta tulevat vuorossa.

Niin ja tähän loppuun..Meikäläistä on turha pitää jonakin viherpiiperönä tms...Yhtälainna innokkaana sinne aloitukseen menen kuin te muutkin pätkimään niitä sorsia. Huolenani todellakin on vain se että kauanko sinne kosteikkojen ääreen voi mennä huolettomin mielin kestävä käyttö ajokopassa Wink

Varmaan on muitakin konsteja saada kannat kasvuun???
Takaisin alkuun
Vieras






LähetäLähetetty: 20.04.2004 21:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Faktaa on se, että Liminganlahdella paikalliset hanhikannat ovat vahvistuneet voimakkaasti viime vuosina. Myöskään sorsa- tai tavikannoissa ei ole ollut havaittavissa pysyvää, hälyttävää heikkenemistä.

Mitään asillista perustetta uusien, laajojen metsästyskieltoalueiden perustamiselle ei siis ole. Tätä mieltä olivat myös paikalliset maanomistajat (ks. Kaleva 1.4.2004).

Ei pidä myöskään yksisilmäisesti tuputtaa tai nostaa yhtä "Väänäsen tutkimusta" ainoaksi faktatiedon lähteeksi. Jos puhutaan nimenomaan Liminganlahdesta, kannattaa kuulostella myös niitä henkilöitä, jotka ovat ikänsä Liminganlahden rannoilla eläneet, ja vesilintukantojen vaihtelua seuranneet.
Takaisin alkuun
TeemuR
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Maa 2004
Viestejä: 113
Paikkakunta: Mikkeli

LähetäLähetetty: 22.04.2004 16:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niin...ei "yhtä Väänäsen tutkimusta" Jumalan sanana ole tarkoitettukaan pidettäväksi. Se on kuitenkin usemman vuoden työn tulos tarkoituksena selvittää vesilintukantojen kokoon, menestymiseen ja käyttäytymiseen vaikuttavia tekijöitä. Vastaavanlaista tutkimusta toivoisi toki olevan enemmänkin.

Vuotuinen pesivän vesilintukannavaihtelu on monitekijäinen. Paikalliset vuosittaiset esiintymistiheydet selittyvät myös muillakin syillä kuin pelkästään kannanvahvistumisella.

Pohjoismaista löytyy useita hyviä tutkimuksia etenkin hanhien ekologiaan ja käyttäymiseen liittyen, myös metsästyksen ja eri metsästysmuotojen vaikutuksesta vesilintuihin yleensäkin. Pohjois-Amerikasta löytyy laajoja koko mantereen kattavia selvityksiä.

Muutamia poimintoja tanskalaisista malleista lähestyä vesilintujen metsästystä, sekä yhdysvaltalainenn tutkimus metsästyksen vaikutuksesta kanadanhanhien käyttäytymiseen.

http://www.dmu.dk/1_viden/2_Publikationer/3_fagrapporter/rapporter/FR428.pdf

Bregnballe, T., Clausen, P., Clausager, I., Fox, A.D., Noer, H. & Asferg, T.: Sustainable hunting of migratory waterbirds: the Danish approach. Waterbirds around the World, A global review of the conservation, management and research of the world’s major flyways, Edinburgh, UK, 3-8 April 2004.

Clausen, P., Bregnballe, T., Fox, A.D., Clausager, I. & Asferg, T.: The Danish hunting-free reserve network: assessing the impact of doubling the shooting-free area. Waterbirds around the World, A global review of the conservation, management and research of the world’s major flyways, Edinburgh, UK, 3-8 April 2004.

Madsen, J. & Clausen, P.: Managing Hunting in Danish Wetland SPAs. Conference Arranged by the UK Presidency and the European Commission. Natura 2000 and People : A Partnership, Bath, UK, 3-5 June 1998.

Bartlet, G. A. 1987. Effects of disturbance and
hunting on the behavior of Canada goose family
groups in east central Wisconsin. Journal of
Wildlife Management 51:517-522.

Tutkimukset ovat tarkoitettukin luettavaksi kriittisellä silmällä, se toki vaatii jotakin lukijaltakin. Sitäpaitsi itse tutkimustulos on oikein tehtynä aina arvokas, vaikka tutkimuksen tekijän johtopäätökset omasta materiaalistaan olisivatkin päin helvettiä. Tukeutuminen pelkästään lintuvesistöjen paikallisisäntien perstuntumaan takaa tietysti sen ettei mikään muutu-eikä kehity. Kaikki uusi on pahasta oli tuttu lause ja ohjenuora myös keskiajalla.

Vesilintujen metsästys on jatkunut Suomessa satoja vuosia. Miksei se jatkuisi vieläkin? Minusta kannattaisi kysyä perusteluja esitettyjen kieltojen taustalta, luulen ettei niitä juurikaan löydy. Mutta samoin kuin metsästyksen vastustamisen ja erityisesti metsästyksen kieltämisen kannattajien tulisi lyödä faktat pöytään niin myös metsästäjien on paljon vakuuttavampaa perustella omat mielipiteensä ja harrastuksen jatkuvuus tutkitun tiedon valossa.

Vesilinnustuksen kieltämistä jollekin niinkin kookkaalle alueella kuin Liminganlahti en usko löytyvän perusteita.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Vieras






LähetäLähetetty: 23.04.2004 13:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pääsi sittenkin järki voitolle tässäkin keskustelussa. On toivottava rauhoitusalueiden lisääntymistä ja siten parantunutta vesilintukantaa ja metsästystä.
Takaisin alkuun
vieras
Vieras





LähetäLähetetty: 20.05.2004 08:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tama tulee aika myohaan, mutta itekki oulussa 20v asuneena, ajattelin heittaa tammosen jutun ilmaan etta milta kuulostaa 8 merihanhea yhdelta aamulennolta? Tama on faktaa.. Tapahtui pari vuotta sitten hailuodossa?

Oon itekki metsastaja, eli ollanko me nain lihan tarpeessa?
Takaisin alkuun
Kettu
***


Liittynyt: 13 Huh 2004
Viestejä: 6328
Paikkakunta: Avohakkuu

LähetäLähetetty: 20.05.2004 12:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

vieras kirjoitti:
Tama on faktaa.. Tapahtui pari vuotta sitten hailuodossa??

Faktaksi ei asiaa tee se, että rekisteröitymätön vieras vakaasti - ilman ääkkösiä - vakuuttaa. Kauhutarinoita kuulee jatkuvasti, useimmiten taustalla on kertojan tarve vaikuttaa kuulijoihin niin, että saisi oman metsästyksenvastaisen mielipiteensä paremmin kuulluksi. So. vihersikojen propagandaa ja taktiikkaa.

Sinänsä ihan järkevää puhua ja keskustella esim. saalismääristä. Suurin osa tuntemistani metsästäjistä ei pyri maksimoimaan saalismääräänsä vaan heille riittää ns. sopiva määrä. Pieni osa maksimoi, mutta niiltä osin kun ei ole suoraan rikollista toimintaa, ei mielestäni kannata tuhlata kohtuutonta annosta moraalista paheksuntaa. Pikemminkin tutkailla sielunsa syvintä ja miettiä, että olisikohan se sittenkin se vanha kateuden vihriä pelsepuupi, joka siellä kiveksiä vihloo Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Yahoo Messenger
vieras
Vieras





LähetäLähetetty: 21.05.2004 01:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No jopa kettu alahti... ei oo aan.n pisteita koita ymmartaa!! Taytyy vaan sanoa etta kylla suomessa juntteja riittaa... Noita hanhi juttuja on paljon oulun seudulta, tiedan yhden kaverin joka ampui 47 hanhea syksyssa, meri/metsahanhia. Tyopaikalla kavereille jakoi paisteja!
Takaisin alkuun
Woodsman
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Maa 2004
Viestejä: 161
Paikkakunta: Vantaa, Keski-suomi, Etelä-pohjanmaa.

LähetäLähetetty: 21.05.2004 10:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jep...Jotkut ottavat enemmän jotkut vähemmän, näin on ja näin tulee pysymään. Nyt on paha rutistaa kun !&%¤# on jo housuissa - faktaa on siis että limingalta lähti alueita rauhoitukseen, osittain ihan hyvin perustein.

Omilta vesiltä lähti parhaat paikat suoraan rauhoitukseen mutta ei sitä auta muuta kun ajatella asian positiivista puolta ja jatkaa sitä riistanhoitotyötä siltikin näillä alueilla ja pitää pienpedot aisoissa.

En siis missään nimessä ala tätä boikotoimaan Wink Very Happy

Toivotaan siis että tällä systeemillä odottaa valoisammat ajat vesilintukannoissa ja muuttokäyttäytymisessä. Olisinhan se mukavaa että niitä hanhia eksyisi myös tuonne keski-suomen lakeuksille levähtämään, joka on nyt pisterauhoituksen myötä mahdollista.

Voi olla että nämä on unikuvia mutta näillä mennään ja tehkää tekin samoin Very Happy Wink Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
dd
Vieras





LähetäLähetetty: 23.05.2004 23:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

testi
Takaisin alkuun
Matti.Kok
Vieras





LähetäLähetetty: 24.05.2004 00:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No niin, enpä ennen ole tänne kirjoitellut, mutta nyt täytyy ottaa kantaa.

Minulla on jonkinlainen kokemus Liminganlahdesta, ja sen tilasta. Mielestäni Liminganlahti keskustelu on pahoin hakoteillä. Eli päätarkoituksenahan on turvata paikallisten pesivien lintujen suuri/ja suurempi määrä.

Liminganlahtea ei ole hoidettu oikeastaan ollenkaan, vaan suuret rahamäärät on käytetty johonkin aivan muuhun. Luontokeskus on aivan hieno, mutta miksi lahti annetaan mennä rappiolle.

Maankohoaminen on lahdella niin käsittämättömän suurta, että kuivaa rantaryteikköä alkaa olla jo valtavasti, kyllä siellä pedot viihtyvät. Vanhempi sukupolvi muistaa lahden aivan erinäköisenä, ja lintuja oli valtavasti.

Nyt pitäisi lahdelle tehdä pikaisesti hoitosuunnitelma: Palkata marras-joulukuussa muutama Catepillari puskemaan uria kuiviin rantakaislikoihin.

Näin ehkäistään maankohoamisen vaikutuksia, ja saadaan linnuille, lähinnä vesilinnuille oikeanlaista elintilaa.

Mitä metsästykseen tulee, niin Liminganlahdella pesivistä metsästettävistä linnuista vain todella pieni osa on maisemissa elokuun 20:nes päivä. Poikkeuksena ainoastaan merihanhi, joiden kanta on koko ajan lahdella lisääntynyt. Todelliset saalismäärät ovat lahdella pienet, sen minä tiedän.

Metsästäjät, jotka tekevät myös arvokasta riistanhoitotyötä lähes vuoden ympäri, tuntuu karsealta, että tosiasiat hämärtyvät ympäristökeskuksen toimesta. Jos metästäjät jättäisivät yhden vuoden pienpetopyynnit väliin, niin lahdelle tulisi ekokatasrofi.

Mikä on motivaatio hoitaa lintuvesiä, jos metsästäjiltä viedään oikeus korjata paljon pienempi osuus riistasta, kuin minkä pedot jäädessään eloon söisivät. Jos rahoja ei käytetä rantarytiköiden kunnostamiseksi lintulammeiksi, niin voisi ainakin lahden alueella maksaa korotettua tapporahaa pienpedoista. Eikä sen tulisi tulla paikallisten seurojen kassasta, vaan ympäristökeskukselta.

Hyvää kesää kaikille!

ps. Varmastikkin nuorilla on parempiakin tulevia harrastuksia kuin metsästys, vaikka pimeillä syksyisillä kylän kujilla...
Takaisin alkuun
Lingvisti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Maa 2004
Viestejä: 116

LähetäLähetetty: 24.05.2004 15:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olen täysin samaa mieltä Matti.Kok:n kanssa. Itselleni tuli pieni tauko, etten ollut nähnyt esim Kammonkaria. Itse asiassa tuo poissaoloni kesti n 25 vuotta.

Kun astelin sitten Kammosen kohdalle Liminganlahden rannalle kiikaroimaan, en ollut millään uskoa silmiäni: Kun olin viimeksi poikasena metsästänyt Kammosessa, se oli ollut pelkkä kivi-hiekkasärkkä joka peittyi aina suuren veden aikana kokonaan. Nyt siellä kasvoi suuria pajupensaita ja kaislaa kauttaaltaan. Lisäksi merestä pilkotti pieniä uusia, minulle tuntemattomia kivikoita vähän kauempana. Maan kohoaminen on siis jumalattoman nopeaa.

Liminganlahdella muissa paikoissa metsästäneenä allekirjoitan Matin mielipiteen pesiviin lintuihin kohdistuvista todellisista saalismääristä. Niitä on liioiteltu.

Pitäisikö meidän metsästäjien + luonnonsuojeluväen porukalla polkaista liikkeelle Caterpillarimarssi Liminganlahden pelastamisen puolesta (ja lopuksi äijät töihin, tietenkin) ? Siinä saattaisi olla itua.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Levottomat 2
Vieras





LähetäLähetetty: 25.05.2004 10:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joku tuolla aiemmin kirjoitteli että tämä suojelu on kuin: "Levottomat- kun mikään ei riitä"

Asia on juuri näin sekä vesistöjen että metsien suojelun ja rauhoitusten osalta. Olen kuunnellut tuon Väänäsen luennon suojelualuiden merkityksestä enkä kiistä etteikö niillä voisi saavuttaa jopa saalismäärien kasvua.

Tärkeintä näissä asioissa on suojelun ja rauhoitusten poliittinen puoli. Suomessa on jo ennätysmäärä erilaisia suojeltuja alueita. Asukasmaarään nähden moninkertainen määrä esim. Ruotsiin verrattuna puhumattakaan keskieuroopan maista. Alppimaatkin hurskastelevat ilmoittamalla EU:lle suojelualueeksi kymmeniä tuhansia hehtaareja pystysuoria alppirinteitä joilla ei pysty harjoittamaan mitään hyödyllistä toimintaa kuten metsätaloutta tai maataloutta, metsästyksestä puhumattakaan. Suojelun perimmäinen tarkoitus hämärtyy..pääasia että tietty prosenttimäärä saadaan suojeltua ja kansallinen etu ajaa ylinopeudella ohi..
Miksi Suomessa ei ajatella kansallista etua ja suojella vain puuttomia tunturin rinteitä..niitähän meillä riittäisi..??

No miten sitten Suomessa asiat hoidetaan? Täällä on kymmeniä erilaisia virkamiehiä jotka päätyökseen miettivät uusien suojelualuiden perustamista. Lisäksi heidän kätyreinään toimivat erilaiset luonnonsuojelujärjestöt. Tuntuu välillä että nämä järjestöt ovat suoraan ympäristöhallinnon alaisuudessa toimivia lobbausyksiköitä. Heidän tehtävänään on kertoa Esim. EU:n tuomioistuimelle niistä asioista mitä punavihreät ympäristöministeriön virkamiehet eivät voi sanoa ääneen poliittisista syistä. Lisäksi heidän tehtävänään on haukkua maa-ja metsätalousministeriötä ja metsäkeskuksia..
Uusimmassa metsälehdessä oli hyvä juttu yksityismetsien suojelusta. Siinä kiteytettiin hyvin se minkä jokainen on varmasti huomannut jo ajat sitten eli suojelussa on nykyään vain kaksi vaihtoehtoa: lunastus tai pakkolunastus. Kolmas vaihtoehto eli suojelun tarpeen määrittäminen ja mahdollinen suojelun unohtaminen on jäänyt kokonaan pois.

No tässä tuli nyt eksyttyä vähän aiheesta..
Joka tapauksessa meidän metsästäjien ei tule niellä yhtään rauhoituspäätöstä vaikka niistä olisi vähän hyötyjäkin meille. Rauhoituspäätös johtaa aina seuraavan kohteen valmisteluun. Koska meidän vastapuolen tavoitteena on rauhoittaa lopulta kaikki lintuvedet, on meidän tavoitteena oltava rauhoitusten täydellinen lopettaminen!
Takaisin alkuun
Vieras






LähetäLähetetty: 25.05.2004 10:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mikäs se siellä kiveksiä kalvaa. Ei kai vaan kateuden....

Ei yhteisiä asioita hoideta edellisten lisääjien eväillä.
Takaisin alkuun
Vieras






LähetäLähetetty: 25.05.2004 13:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Oon sitä mieltä että Liminganlahti on syytä rauhoittaa kokonaan 10 vuodeksi kaikelta metsästykseltä. Näin saadaan selvyys mitä metsästys vaikuttaa ja mihin.
Metsästäjille riittää kyllä alueita. Saa Oulun seudun metsästäjätkin kattella vaihteeksi alueita muualta.
Lopettakaa ruikutus, hyväksykää tosiasiat.
Takaisin alkuun
ar
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 1220

LähetäLähetetty: 25.05.2004 13:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niin ja sitte ku periks annetaan niin kohta lopetettaan koko metsästys, niinkö... Evil or Very Mad
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6  Seuraava
Sivu 2 Yht. 6

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com