OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Jousityyppien erot METSÄSTYKSESSÄ
Siirry sivulle 1, 2, 3, 4, 5  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Jousimetsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Röllerö
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 20 Elo 2011
Viestejä: 34
Paikkakunta: Liminka

LähetäLähetetty: 20.09.2011 08:53    Viestin aihe: Jousityyppien erot METSÄSTYKSESSÄ Vastaa lainaamalla viestiä

Monessa ketjussa täällä ja muillakin foorumeilla on käyty jo kunnianloukkausta hipovia keskusteluita jousityyppien ominaisuuksista, mutta avaan silti yhden lisää. Tarkoituksena on kaivella jousella metsästävien kokemuksia omasta heittimestä ja miksei rakentavaa pohdintaa muistakin vehkeistä, mutta siis nimenomaan käytännön metsästystilanteita silmällä pitäen. Kaikki voivat lukea valmistajien nettisivuilta, kuinka tehokkaita ja nopeita tietyt jouset ovat, mutta näitä yksittäisiä teknisiä tietoja en nyt peräänkuuluta. Mikäli itseltä löytyy kokemusta metsästystilanteesta, jossa esim. nopeudesta tai muista teknisistä jutuista on ollut hyötyä, niin sitten äkkiä tekstiä ruutuun. Vastaavasti perinteisten puolelta kokemuksia kehiin.

Idea tähän kysymykseen lähti viikonloppuna, kun istuin kuusen alaoksien alla ja pillittämäni pyy tuli jälleen kerran alle kymmeneen metriin. Ammuin sen haulikolla, kun en vielä omista jousta, mutta näillä näkymin tämä syksy on viimeinen lajiaan ja 20 vuoden pelkkä ruutikausi päättyy... Siinä vain mietin, että sen pyyn olisi ampunut vaikka millä sallitulla asetyypillä. Samoin joskus jäniksiä/rusakoita on tullut ammuttua "melko hyviltä holleilta". Pienellä lisävaivannäöllä voisi monen riistan kanssa lyhentää ampumamatkaa, jolloin matkat ovat jouselle sopivia. Näitä kokemuksia haluaisin erilaisilla jousilla metsästäviltä kuulla.

Ja kerrotaan vielä, että tämä avaus ei ole trolli, provo tai mitä niitä nyt onkaan. Haluaisin vain kuulla rehellisiä kokemuksia eri jousityypeillä metsästäviltä, eli minkälaisia tilanteita on ollut talja-/vastakaari-/pitkä- ja primijousimiehillä. Voisin kuvitella, että riistatilanteeseen hankkiutumisessa ei suuria eroja ole, eikä välttämättä ampumistilanteessakaan, mutta se selvinnee, mikäli saadaan metsästäjien kokemuksia julki. Pieni taka-ajatus tässä avauksessa on, että mikäli onnistutaan välttämään toistemme haukkuminen ja keskitytään rehelliseen kokemusten jakamiseen, saatetaan huomata kuinka samanlaisia ne käytännön tilanteet jousityypistä riippumatta ovatkaan. Tai sitten ei... Wink [/b]
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14775

LähetäLähetetty: 20.09.2011 09:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Henkilökohtainen valintani jousipuolella on toistaiseksi tähtäimellinen taljajousi. Tämä johtuu vain ja ainoastaan siitä, että en ole omasta mielestäni vielä riittävän hyvä ampumaan riistaa vaistojousella. Tämän rajanvedon olen tehnyt sillä perusteella, että kykenen tähtäinjousella siihen tarkkuuteen, jota itse vaadin metsästyskäytössä ensimmäisen laukauksen suhteen. Tähän en kykene tähtäimettömällä jousella ensimmäisen laukauksen osalta.

Mihin vedän rajan? Henkilökohtaisesti en ammu jousella tai kiväärillä "osuma-alueisiin", vaan valitsen valitsen tarkan tähtäyspisteen, joka on tavoitellun osuma-alueen keskellä. Haluan siis osua tarkkaan tähtäyspisteeseen, mutta käytännön syistä tähän en aina kykene - tämän vuoksi osumat sijoittuvat yleensä tämän tähtäyspisteen lähimaastoon, jonka tulee olla virheen laadusta huolimatta tavoitellun osuma-alueen sisäpuolella.

Tämän vuoksi en käytä vaistojousta. Minulle ei riitä ensimmäisen laukauksen osalta "pie plate accuracy" vaikka se mallaisikin hyvin kohteen osuma-aluetta. Minä haluan metsästystilanteissa särkymävaraa ja voin kertoa, että itselleni tähtäimellinen taljajousi on aivan riittävän vaativa väline.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kiul
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2005
Viestejä: 3980

LähetäLähetetty: 20.09.2011 09:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse hankin jousen, taljajousen, 90-luvun alkupuolella ja heti kohta perään ensimmäisen vastakaarijouseni. Nyt molempia jousityyppejä on useampia, mutta metsästän ainoastaan taljajousella. Syy on hyvin yksinkertainen, osun sillä paremmin ja kelvollinen osumatarkkuus pysyy pienemmällä treenillä. Jossain välissä treenasin lähes 'tosissani' vastakaarella, kiersin yhtenä vuonna koko SJML:n cupinkin sen kanssa, mutta itselleni tyydyttävää tarkkuutta en saavuttanut. Tämä ei tarkoita etteikö joku toinen ampuisi vaistojousella erinomaisesti, mutta kaikilta hyvä osumatarkkuus perinteisellä jousella vaatii paljon treeniä.

Mitä itse metsästysjousen valintaan tulee, niin jotakuinkin kaikki nykyiset taljajouset nakkaavat keppiä riittävän lujaa (poislukien 'halpisjouset'). Käytännössä esim. kuvatussa pyytilanteessa on suurin haaste saada jousi vedettyä 'huomaamattomasti' vireeseen usein vielä aika hankalassa asennossa (polvillaan, istuen, jyrkästi ylöspäin ...) ja tällöin jousen 'pehmeävetoisuus' on hyvä ominaisuus. Itse asetan pehmeän vedon nopeuden edelle, joku toinen arvostaa enemmän nopeutta. Vetoa voi tietysti helpottaa pitämällä paunat maltillisina ja omakohtaisesti omassa majavajousessa on 3-4 paunaa vähemmän kuin pääasiallisessa metsästysjousessa. Tämä johtuu siitä, että majavapassissa tulee tyypillisesti istuttua aika pitkiä toveja ja kelikin voi olla aika viileä. Tällöin kylmillä lihaksilla normaalijäykkyisen jousen veto voi olla ylivoimaista tai jotain voi kropassa mennä rikki jousta vetoon punnertaessa.

Käytännössä olen 'omissa ympyröissäni' huomannut, että monet aloittelevat ja varsinkin nuoremmat jousimetsästäjät ovat ihastuneet perinteiseen jouseen. Syynä lienee sen perinteisyys ja usein myös edullinen hankintahinta. Usein käy sitten niin, että vuoden kahden jälkeen hankitaan rinnalle taljajousi, joka sitten metsästyskäytössä syrjäyttää perinteisen jousen, ainakin vähäksi aikaa. Tämä ei ole mikään sääntö tai tutkittu juttu, vaan ihan omakohtainen havainto vuosien saatossa kun on tullut suht aktiivisesti seuratasolla toimittua. Muilla voi olla toisenlaisia havaintoja.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tornado
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 23 Mar 2006
Viestejä: 67

LähetäLähetetty: 20.09.2011 09:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyvä avaus keskustelulle
Miksi odotat ensivuoteen ? Itse olen kokenut tuon saman asian muutamia vuosia sitte. Yli 40 vuotta olen kulkenut joka vuosi metsällä niistä suurimman osan tietysti ruutiaseilla ja pienriistaa jahdaten. Viimeiset 5 vuotta jousella pääasiassa. Hain uutta nostetta ja haastetta metsästykseen. Tutustuin erämessuilla silloin jousiin ja haaveilin useita vuosia taljajousesta. Pitkän harkinnan jälkeen hankin taljajousen Browning Tornadon. Paunoja 50-60, Jo ensimmäisenä syksynä sain kolme teertä kyseisellä jousella. Kun poikani ja hänen vaimonsa myös innostui jousimetsästyksestä, niin tuli hankittua uusi jousi. Nyt niitä taitaa olla jo 4 tuolla seinällä. Yksi vastakaarikin noiden lisäksi.
Miksi sitten taljajousi. Koin sen helpommaksi oppia ampumaan riittävän tarkasti. Toki sekin on vaatinut tuhansia harjoittelulaukauksia ja perehtymistä jousien ominaisuuksiin. Vastakaarijousi on ihan hyvä myös, mutta en ole sillä metsästänyt. Pihalla ammun sillä ihan fiilistely mielessä talussa oleviin eläinkuviin. Hauskaa puuhaa sekin on.
Jousien ominaisuuksista lyhyesti. Browning oli helppo ampua ja riittävä jousi sinällään metsästykseen. Hiukan hidas, josta johtuen ampumamatkan arvioiminen piti tehdä huolella. Nykyiset jouset 70 paunaiset PSE Xforcet ovat huomattavan paljon nopeampia. Tähtäimissä riittä se yläpinni sinne 30 m asti. Jos kohdistus on tehty 20 m matkalle. Browningilla samaan matkaan toisella tähtäinpinnillä.
Olen tavannut noissa kisoissa muita jousimetsästäjiä ja heidän jousiaan. On paljon hyviä ja nopeita jousia markkinoilla mistä valita. Enempi kai se on makuasia mistä kukin tykkää. Laatujouseen kannaattaa satsata heti alkuun. Silloin harrastuksesta saa paljon enempi irti. Toivon keskustelun avaajalle uskallusta ottaa askel kohti haastavaa ja mielenkiintoista harrastusta jousimetsästyksen parissa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jouhannes
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Hel 2011
Viestejä: 501

LähetäLähetetty: 21.09.2011 18:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Oma valintani on ollut perinnejousi ja varmaan lähinnä siitä johtuen, että sellaisella on tullut ammuskeltua ihan pikkupojasta lähtien. Ruutiaseista voisin oikeastaan sanoa, että niistä on kokemusta tasan sen verran, mitä rynnäkkökivääriin joskus armeijassa tuli tutustuttua ja jousen valinta metsästysaseeksi on ollut lähinnä luonnollista. Ensimmäisen vähän kelvollisemman jouseni tein itse 90-luvun alussa. Se oli hyvä perusharjoitusjousi mallia vastakaari, mutta sen paunat eivät ihan vielä riittäneet metsälle. Sen jälkeen käyttöön ovat vakiintuneet niin pitkäjousi, jolla treenaan lähinnä tekniikkaa, sekä muutama eri vastakaarijousi.

Useasti olen taljajoustakin kokeillut, mutta se ei sovi meikäläisen käyttöön eikä vastaa mieltymyksiä. Ensinnäkään nopeisiin tilanteisiin en voisi kuvitellakaan meneväni taljan kanssa. Lisäksi taljajouset vaativat säätöä, niissä täytyy tähtäimet olla kohdillaan, ne ovat raskaita, joskin varmasti tottuneen käyttäjän käsissä luotettavia ja toimivia työkaluja. Kuitenkin tuollainen perus Grizzly, joka minullakin yleensä metsällä mukana kulkee, on mahdottoman kevyt kantaa, sillä voi nopeasti ampua vaistolaukauksen, ei liikaa liikkuvia osia, ei vaadi säätöä, on vaivaton huoltaa (varajänne ei paljon taskussa paina) ja ennen kaikkea sitä on mukava pitää käsissä.

Tietysti se, mitä perinejousi ja sillä ampuminen vaistolla sitten vaatii, on treeniä ihan läpi vuoden. Ei riitä, että vähän ennen metsästyskautta alkaa alkaa ottamaan tuntumaa aseeseen, vaan jotta sen kanssa pärjää, sillä pitää ampua ja paljon. Omaan metsään rakentamallani radalla tulee ammuttua lähes päivittäin tai ainakin viikoittain oikeastaan läpi koko vuoden. Joskus riittää muutamasta nuolesta muutamaan kymmeneen nuoleen ja joskus saattaa viikonlopun aikana tulla ampuneeksi useita satoja nuolia ylös, alas, eteen, polvelta, seisten metsästysvarusteissa tai sitten arkisemmin varustautuneena. Välillä tauluun, joskus pelkkään pieneen pilkkaan, bluntteja kantoihin jne.

Melkein silti veikkaan, että monelle taljajousen valinta on turvallisempaa, koska hyvin säädettynä, tähtäimet kohdillaan jne. se on kuitenkin aika tarkka ja varma peli huomattavasti vähemmällä harjoittelulla puhumattakaan loppuvedon keveydestä, kuin mitä perinnejousi vaatii. Kyseessä on loppujen lopuksi hyvin erilaiset aseet ja soveltuvat ehkä eri käyttötarkoituksiinkin toisiaan paremmin. Jos esim. valkohäntäkauris joskus vapautuisi jousella metsästettäväksi, niin voisin harkita sitä varten hankkivani kytyjouseksi taljan. Nopeisiin haulukkoammuntaa vastaaviin tilanteisiin vaistolla ammuttava perinnejousi on kuitenkin ainakin omalla kokemuksellani luontevamman oloinen. Paljon riippuu kaiketi siitä mihin on mieltynyt ja mitä jouselta haluaa.

Niin ja tämän lisäksi nuolet kärkineen ovatkin sitten taas ihan oma juttunsa, kun sen jousen on itselleen valinnut.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kiul
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2005
Viestejä: 3980

LähetäLähetetty: 21.09.2011 20:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jouhannes kirjoitti:

Useasti olen taljajoustakin kokeillut, mutta se ei sovi meikäläisen käyttöön eikä vastaa mieltymyksiä. Ensinnäkään nopeisiin tilanteisiin en voisi kuvitellakaan meneväni taljan kanssa. Lisäksi taljajouset vaativat säätöä, niissä täytyy tähtäimet olla kohdillaan, ne ovat raskaita, joskin varmasti tottuneen käyttäjän käsissä luotettavia ja toimivia työkaluja. Kuitenkin tuollainen perus Grizzly, joka minullakin yleensä metsällä mukana kulkee, on mahdottoman kevyt kantaa, sillä voi nopeasti ampua vaistolaukauksen, ei liikaa liikkuvia osia, ei vaadi säätöä, on vaivaton huoltaa (varajänne ei paljon taskussa paina) ja ennen kaikkea sitä on mukava pitää käsissä.


Tuosta säätämisestä.... On totta, että taljajousi vaatii alussa kunnollisen perussäädön, mutta käytännössä homma jääkin sitten siihen. Mitään jatkuvaa säätämistä ei tarvita ellei sitten jotain 'komponenttia', nuoli, kärki, jänne, kaapelit ..., tarkoituksella vaihdeta. Ainakaan omat taljajouseni, joita nyt on aktiivikäytössä 4 kpl, eivät vaadi jatkuvaa säätöä kun säädöt on sisäänampumisen jälkeen tehty.
Itse asiassa myös perinnejousi vaatii alkusäädön; on löydettävä oikea jänneväli, nokin paikan korkeus ja ennenkaikkea sopiva nuoli-kärki yhdistelmä, joka pelaa juuri kyseisessä jousessa ja kyseisellä ampujalla. Ja aivan kuten taljajousella, myös perinteisen jousen jänne venyy ja säädöt on tarkastettava sisäänampumisen jälkeen. Ainakin oma Grizzlyni sellaisen vaati. Tämä osa säätämistä on jotakuinkin yhtä 'vaikeaa' ellei vaikeampaa kuin taljajousen perussäätöjen tekeminen sillä erotuksella, että jousiprässiä ei tarvita. Moni perinnejousiampuja tosin jättää tämän osion kunnollisen läpikäynnin tekemättä ja korvaa homman ylisuurella sulituksella, jolla nuolen lentoa korjataan.

'Haulikkomaiset' ampumatilanteet ovat jousimetsällä harvinainen, ja omasta mielestäni myös vältettävä, poikkeus. Saalista saadaan aivan muilla jahtitavoilla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jouhannes
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Hel 2011
Viestejä: 501

LähetäLähetetty: 21.09.2011 22:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiul kirjoitti:
Itse asiassa myös perinnejousi vaatii alkusäädön; on löydettävä oikea jänneväli, nokin paikan korkeus ja ennenkaikkea sopiva nuoli-kärki yhdistelmä, joka pelaa juuri kyseisessä jousessa ja kyseisellä ampujalla. Ja aivan kuten taljajousella, myös perinteisen jousen jänne venyy ja säädöt on tarkastettava sisäänampumisen jälkeen.


Aika helposti nokinpaikan katsoo ihan perstuntumalla ja tarvittaessa jännevälimitalla, ja parilla laukauksella sen sitten jo oppii löytämäänkin. Ja totta kai sekin elää koko ajan, mutta sen huomaa käytössä mihin kohtaa nokin laittaa, varsinkin jos paikkaa ei merkkaa jänteeseen. Kiinteää nokinmerkkiä en välttämättä pidä edes kovin hyvänä. Tästä hyvänä esimerkkinä vaikka Falcon pitkäjousi, jossa oli tehtaalla katsottu nokinpaikka. Käyttämilläni mäntynuolilla oikea paikka oli sentin verran alas rinkulasta eli juuri siinä mihin nuoli vähän kuin itsestään asettui sen laittaessa jänteelle. Vielä, jos mennään primitiivijousiin, joissa ei ole edes lovettua nuolihyllyä, se oikea nokinpaikka pitää takoa selkäytimeen samalla tavalla kuin ankkurointikin.

Kiul kirjoitti:
'Haulikkomaiset' ampumatilanteet ovat jousimetsällä harvinainen, ja omasta mielestäni myös vältettävä, poikkeus. Saalista saadaan aivan muilla jahtitavoilla.


Meinaatko, että kun naakii pitkäkorvaa paluuperistä, niin se on sama, jos sen vaikka tekee luodikolla Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heiluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Mar 2006
Viestejä: 34918

LähetäLähetetty: 21.09.2011 22:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mikä on ylisuuri sulitus?
Itse käytän 4 ja 5 tuumaisia sulkia ja fluflu sulitusta lentoonammunnassa ja jonkin verran maastoharjoittelussakin.
Perinteisesti sulat näyttävät olevan noin 4"-5" jopa hiukan pidempiäkin,sulkien leveyskin vaihtelee melkoisesti.

Itse aloitin ampumisen taljajousella enkä käyttänyt sitä metsässä ollenkaan,koin sen monimutkaisena ja painavana ja jotenkin"vaikeana" jopa maastoradalla.
Siirryinkin noin 4 vuoden ammuskelun jälkeen kokonaan vaistojousiin,tuntuvat jotenkin omalta ja helpoilta käyttää.
Nuolen ja kärjen valinta on oikeastaan hiukan vaikeampaakin kuin taljajouseen,varsinkin puunuolet tuntuvat toisinaan hiukan krantummilta käytetyn kärjen suhteen.
_________________
Kertalaakiyhdistys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kiul
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2005
Viestejä: 3980

LähetäLähetetty: 22.09.2011 08:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jouhannes kirjoitti:

Kiul kirjoitti:
'Haulikkomaiset' ampumatilanteet ovat jousimetsällä harvinainen, ja omasta mielestäni myös vältettävä, poikkeus. Saalista saadaan aivan muilla jahtitavoilla.


Meinaatko, että kun naakii pitkäkorvaa paluuperistä, niin se on sama, jos sen vaikka tekee luodikolla Wink


Meinaan, että harvassa ovat ne jousiampujat, jotka pystyvät jousella ampumaan paluuperästä pompaavaan pitkäkorvaan hallitun laukauksen vitaaleille. Moni pitkäkorven naakija ampuu saaliin paikalleen ja silloin on sama onko kyseessä luodikko vai jousi. Vaikka jousella metsästetään lyhyillä 'haulikkoholleilla' on jousen oikea 'toiminnallinen' vertailukohta luodikko, jos jotain vertailukohtaa ruutipuolelle hakee.

Mitä säätämiseen tulee, niin muistaakseni perinnejousen säätämisestä oli aikanaan Jäkkärässä varsin tyhjentävä juttu, johon jokaisen vaistojousella metsästysuraa aloittelevan kannattaa tutustua:
http://www.jousimetsastys.fi/wp/2007/12/19/vaistojousen-saatamisesta/

Prosessi ei ole kovinkaan paljon, jos ollenkaan, 'helpompi' kuin taljajousen säätö, keskitytään vain hieman eri asioihin.

Tarkoitus ei ole mitenkään vähätellä perinteistä jousta metsästysvälineenä, päinvastoin sellaisen hallittu käyttö kertoo harrastajan todellisesta paneutumisesta aiheeseen. Sensijaan on minusta kyseenalaista väittää, etteikö perinteisen jousen kanssa tarvittaisi 'säätämistä' siinä kuin taljajousien kanssakin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jouhannes
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Hel 2011
Viestejä: 501

LähetäLähetetty: 22.09.2011 09:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiul kirjoitti:

Meinaan, että harvassa ovat ne jousiampujat, jotka pystyvät jousella ampumaan paluuperästä pompaavaan pitkäkorvaan hallitun laukauksen vitaaleille. Moni pitkäkorven naakija ampuu saaliin paikalleen ja silloin on sama onko kyseessä luodikko vai jousi.


Kyse onkin enemmän ajoituksesta ja siitä missä vaiheessa hiipimistä vetää jousen vireelle ja ampuu. Ja aivan kuten totesit, idea on apua jussi ennen loikkaa. Kuitenkin naakiminenkin on helpompaa vielä siinä vaiheessa, kun nokki ei ole poskella - hallitumpaa ja jopa turvallisempaakin. Aika vaikealta tuntuisi edes kuvitella tekeväni taljalla vaistolaukausta ja jos sen sillä onnistuu tekemään, niin miksi ei sitä tekisi yhtä hyvin vaistojousella. Talja on kuitenkin aseena erityyppinen tähtäimineen ja laukaisulaitteineen, kuin perinnejousi. Taljalla on kuitenkin etunsa mm. pienempi koko, mikä on varmasti etulyönti vaikka puupassissa.

Kiul kirjoitti:
Prosessi ei ole kovinkaan paljon, jos ollenkaan, 'helpompi' kuin taljajousen säätö, keskitytään vain hieman eri asioihin.


Kyllä mä näkisin, että silloin kun on jouselle valinnut oikean nuolen, niin se ns. perussäätö on tehty. Hyvä nuoli lentää ilman sulitustakin kuten pitää heitti jänneväli sitten muutaman millin suuntaansa. Taas jos kärkivalinta on väärä, niin katsoi nokinpaikan tai jännevälin kuinka millilleen paikoilleen, niin huteja tulee taatusti. Tässäkään ei pelkkiä graineja kannata tuijottaa, vaan myös esim. leikkurissa terän muotoa ja mallia. Hyvä nuoli puolestaan toimii myös useammassa eri jousessa, jos vain nuolen jäykkyys ja paunat osuvat kohdilleen, vaikka näissäkin jänneväli heittelisi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jouhannes
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Hel 2011
Viestejä: 501

LähetäLähetetty: 22.09.2011 10:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

heiluri kirjoitti:
Mikä on ylisuuri sulitus?
Itse käytän 4 ja 5 tuumaisia sulkia ja fluflu sulitusta lentoonammunnassa ja jonkin verran maastoharjoittelussakin.
Perinteisesti sulat näyttävät olevan noin 4"-5" jopa hiukan pidempiäkin,sulkien leveyskin vaihtelee melkoisesti.


Onhan tuo sulitus aika keskeinen tekijä varsinkin perinteisessä. Jos käyttää vaikka perus ostonuolia, niin ensitöikseen saa leikata sisemmän muovisulan huitsin hukkaan, mikä vaikuttaa sitten tietysti lentoon ihan yhtä lailla huonolla tavalla, kuin jos jättäisin sulan paikoilleen. Itse käytän mäntynuolissa 4"-5" luonnonsulkaa ja nuoli lentää nätisti, eikä riko pehmusteita.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kiul
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2005
Viestejä: 3980

LähetäLähetetty: 22.09.2011 10:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jouhannes kirjoitti:
Kiul kirjoitti:

Meinaan, että harvassa ovat ne jousiampujat, jotka pystyvät jousella ampumaan paluuperästä pompaavaan pitkäkorvaan hallitun laukauksen vitaaleille. Moni pitkäkorven naakija ampuu saaliin paikalleen ja silloin on sama onko kyseessä luodikko vai jousi.


Kyse onkin enemmän ajoituksesta ja siitä missä vaiheessa hiipimistä vetää jousen vireelle ja ampuu. Ja aivan kuten totesit, idea on apua jussi ennen loikkaa. Kuitenkin naakiminenkin on helpompaa vielä siinä vaiheessa, kun nokki ei ole poskella - hallitumpaa ja jopa turvallisempaakin. Aika vaikealta tuntuisi edes kuvitella tekeväni taljalla vaistolaukausta ja jos sen sillä onnistuu tekemään, niin miksi ei sitä tekisi yhtä hyvin vaistojousella. Talja on kuitenkin aseena erityyppinen tähtäimineen ja laukaisulaitteineen, kuin perinnejousi. Taljalla on kuitenkin etunsa mm. pienempi koko, mikä on varmasti etulyönti vaikka puupassissa.

Kiul kirjoitti:
Prosessi ei ole kovinkaan paljon, jos ollenkaan, 'helpompi' kuin taljajousen säätö, keskitytään vain hieman eri asioihin.


Kyllä mä näkisin, että silloin kun on jouselle valinnut oikean nuolen, niin se ns. perussäätö on tehty. Hyvä nuoli lentää ilman sulitustakin kuten pitää heitti jänneväli sitten muutaman millin suuntaansa. Taas jos kärkivalinta on väärä, niin katsoi nokinpaikan tai jännevälin kuinka millilleen paikoilleen, niin huteja tulee taatusti. Tässäkään ei pelkkiä graineja kannata tuijottaa, vaan myös esim. leikkurissa terän muotoa ja mallia. Hyvä nuoli puolestaan toimii myös useammassa eri jousessa, jos vain nuolen jäykkyys ja paunat osuvat kohdilleen, vaikka näissäkin jänneväli heittelisi.


Ilmeisesti meillä on eri käsitys pitkäkorvien naakimisesta ja saaliin saannista. Tutustumalla tämän sivuston, http://www.jousella.net/index.php , pitkäkorvakaatoihin, selviää hyvin taljajousen käyttökelpoisuus naakimiseen. Sen sijaan perinnejousen osalta asiasta on vaikeampi sanoa mitään ..... Cool

Mitä säätämiseen tulee, niin säätämistä ja hyvin tärkeää sellaista on se perussäätökin, ei sen tärkeydesä mitään eroa ole eri jousityypeissä. Toisin kuin edellinen kirjoittaja väittää, niin kärkivalinta ei suuresti vaikuta nuolen lentoon perinteisellä jousella, jos jousi-nuoli -yhdistelmä on hyvin valittu ja säädetty. Tässä tarkoitan tilannetta, jossa pysytään samanpainoisissa nuolissa ja kärjissä ja ei nyt puhuta mistään äärimmäisen kantopinnan omaavista leikkureista. Oletuksena toki myös, että nuolet on tehty asianmukaisesti, kärki suorassa jne.. Puunuolissa 'luonnonmateriaali' aiheuttaa vaihtelua, joka tulee testaamalla varmistaa ja hylätä huonot.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
BePSiman1
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Hel 2005
Viestejä: 829

LähetäLähetetty: 22.09.2011 11:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Oma valintani on vaistojousi mutta jos valintani olisi täysin vapaa niin se olisi vastakaaritähtäinjousi joka olisi viritetty sellaiseksi että voi ampua tarpeen mukaan tarkasti myös vaistolla. Ja toki silloin täytyisi myös harjoitella molemmilla tavoilla.
Mutta tuo ikänäkö yhdistettynä taittovirheeseen estää tähtäinten käytön oli jousityyppi mikä tahansa niin nyt mennään sitten pelkkien vaistojen varassa.

Eikä muuten tarvitse alkaa ihmettelemään, eikä varsinkaan neuvomaan, hommaa sillä on tässä hankittu erilaisia silmälaseja, viritelty erilaisia tähtäimiä, purtu kynsiä xituksessa joten vaistolla mennään... Wink

Kokemukseni taljajousista on erittäin suppea - olen muistaakseni kerran pitänyt sellaista kädessä mallaten tähtäämistä ja siihen se jäi. Eniten taljoissa arvelluttaa se että jos on 4-5 taljaa yhtäaikaa 3D-radalla niin aina on vähintään yksi niistä viallinen, väärissä säädöissä, cameissa roskia, laukaisulaite pettää, tms häikkää. Toinen mihin olen kiinnittänyt huomiota on se että talja on äärimmäisen hidas ampua, ainakin niillä ampujilla jotka tunnen ja kun riistatilanteet eivät aina suinkaan täysin paikallaan olevia niin "hitaus syö" tilanteita. Miellän taljan enempi kyttäykseen sopivaksi ja vaistojousen liikkuvaan jahtiin sopivaksi - voi olla väärässä mutta entäs sitten, se on vain minun oikeutettu mielipiteeni Twisted Evil

Talja on myös minulle henki.koht. liian "insinöörikampe" ja huoltaminen, säätäminen ja ampuminen melkienpä pilkun... no sitä niin tiedättehän...

Mutta peacepeace jousiveljet - kaikki jousityypit ovat satavarmasti yhtä hyviä kunhan vaan täyttävät lainkirjaimen ja itse omistaja on tyytyväinen. Ja tässä asiassa en taatusti ole väärässä!!!!
_________________
sanoopi "vanha" Bps - mnetissä jo vuodesta -99...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TRYKON
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Syy 2006
Viestejä: 280

LähetäLähetetty: 22.09.2011 12:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos saalis on tärkeä suosittelen ehdottomasti taljaa tähtäimillä. Tuo taljajousen säätäminen on melko pitkälle myytti. Monimutkaiselta näyttävää jousta on helppo syyttää, kun todellinen vika löytyy jänteen takaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kiul
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2005
Viestejä: 3980

LähetäLähetetty: 22.09.2011 13:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

BePSiman1 kirjoitti:
Miellän taljan enempi kyttäykseen sopivaksi ja vaistojousen liikkuvaan jahtiin sopivaksi - voi olla väärässä mutta entäs sitten, se on vain minun oikeutettu mielipiteeni Twisted Evil


Minua on aina mietityttänyt, mitä tällä 'liikkuvalla jahdilla' tarkkaanottaen tarkoitetaan? Ja erityisesti ne seikat siinä, jotka jollain tavoin vaikuttavat jousen valintaan. Nyt en tarkoita sitä, että joku jousi on toista panavampi kantaa, vaan ihan metsästyksen kannalta katsottuna.

Tällaista jousityyppiin liittyvää eroa 'liikkuvan jahdin' osalta ei ainakaan ensisilmäyksellä havaitse, jos vaikka tuota 'Jousella ja nuolella' -sivustoa seuraa. Muunlaisia jousityyppiin ja metsästykseen liittyviä havaintoja siellä kyllä voi tehdä ....
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Jousimetsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2, 3, 4, 5  Seuraava
Sivu 1 Yht. 5

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com