Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Kaaleb Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Syy 2006 Viestejä: 3555
|
Lähetetty: 08.10.2011 07:27 Viestin aihe: |
|
|
00002345 kirjoitti: |
Ylipäätään kannattaa olla aktiivinen, ja seurata prosessin etenemistä ts. kerätä pois riittävän kuivat lihat ja siirrellä pehmeämpiä ritilätasoilla alaspäin.
Ryhtykää ihmeessä vaan kaikki jerkyä tekemään, parin satsin jälkeen huomaa, ettei se olekaan mitään salatiedettä. Siitä vaan lihat pieniksi, mausteita ja kuivuriin. Lihoja ei niin pilalle saa, ettei ne syötyä tulisi. |
Joo, juuri näin toiminkin, eli jo kuivuneet keräsin pois. Sieniä kuivatessa seurailin koko ajan tuota lämpötilaa ja todellakin kuivauksen allkutunteina lämpötila olikin maltillinen, mutta sienten kuivuessa ja tavaran vähentyessä lämpö nousi.
Eei ne lihatkaan syömättä jääneet. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tapmar Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Hei 2006 Viestejä: 2712 Paikkakunta: polulla
|
Lähetetty: 08.10.2011 10:55 Viestin aihe: |
|
|
Mikäs kuivatun lihan säilyvyys on? Toki ymmärrän, että asiaan vaikuttaa moni asia lihan rasvaisuudesta prosessin onnistumiseen ja säilytystapaan. Mutta noin niinkuin parhaassa tapauksessa? Sienet säilyy vuositolkulla. Juuri vastikään syöpäisin kahdeksan vuotta vanhoja haperoita. _________________ http://www.tapiolantakamailla.com/ - Ulkoilmaelämän tunnelmapaloja |
|
Takaisin alkuun |
|
|
igorrock Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Maa 2004 Viestejä: 13930
|
Lähetetty: 08.10.2011 11:02 Viestin aihe: |
|
|
Kuivattu liha säilyy hyvin viileähkössä ilmavassa tilassa. Ja ihan tavallisessa huoneenlämmössäkin viikkoja, ainakin noin teknisessä mielessä... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
hukka99 Kanta-asiakas
Liittynyt: 25 Elo 2004 Viestejä: 227
|
Lähetetty: 08.10.2011 19:56 Viestin aihe: |
|
|
Sen kerran kun uunissa yhden kerran kuivasin lihaa, totesin tuon Jerkyn teon olevan vähintäänkin järjetöntä sähköuunissa ihan sähkönkulutuksenkin kannalta, mikäli omistaa takan
Ritilälle kuparilangasta koukuilla roikkumaan, ja tulee "smoke flavorit" ihan omasta takaa, ilman esansseja.
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Aku ***
Liittynyt: 12 Syy 2004 Viestejä: 3177
|
Lähetetty: 11.10.2011 20:39 Viestin aihe: |
|
|
Onko kukaan tehnyt linnun lihasta jerkyä tällä menetelmällä? Esim. sorsasta? Miten on onnistunut? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Peto Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 10221 Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.
|
Lähetetty: 12.10.2011 22:34 Viestin aihe: |
|
|
Pari kertaa tullut tehtyä Jerkyä tämän threadin innoittamana.
Ensimäinen satsi oli chilipohjaisella marinadilla ja hyvää.
Tämä toinen satsi tuli tehtyä huomattavasti paksummista 5-6 mm siivuista ja bbq-tyyppisellä marinadilla... Pirun hyvää!
_________________ Vaikka muu häviää, niin metsästys jää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Morjensta Kanta-asiakas
Liittynyt: 18 Mar 2010 Viestejä: 359
|
Lähetetty: 18.10.2011 20:15 Viestin aihe: |
|
|
Peto kirjoitti: | Pari kertaa tullut tehtyä Jerkyä tämän threadin innoittamana.
Ensimäinen satsi oli chilipohjaisella marinadilla ja hyvää.
Tämä toinen satsi tuli tehtyä huomattavasti paksummista 5-6 mm siivuista ja bbq-tyyppisellä marinadilla... Pirun hyvää!
|
Teitkö uunissa, vai millä systeemillä? _________________ Okke... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Morjensta Kanta-asiakas
Liittynyt: 18 Mar 2010 Viestejä: 359
|
Lähetetty: 18.10.2011 20:17 Viestin aihe: |
|
|
Jaahas, nyt on kuivuri ollut kaapissa Domesto olisiko merkkiään niin parisen viikkoa. Ei ole muka aiemmin "kerenny" ruveta kuivalihaa tekemään, ja muutenkin nyt sattui otollinen hetki! Meinaan eilen peurakytikseltä kauris nurin, ja tällä hetkellä on ulkofileet suolassa. ja odottavat pääsyään kuivuriin. Toivotaan että natsais _________________ Okke... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Peto Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 10221 Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.
|
Lähetetty: 18.10.2011 22:00 Viestin aihe: |
|
|
Uunissa oon pari kertaa tehny. Seuraavana olisi tarkoitus kokeilla miten Bradley Smoker toimii kuivurina... _________________ Vaikka muu häviää, niin metsästys jää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
LG1 Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Lok 2004 Viestejä: 8291
|
Lähetetty: 19.10.2011 10:01 Viestin aihe: |
|
|
Marinoin hirvenliha jerkyt yön yli tuolla BBQ litkulla, ei mitenkään hääviä tullu. Litku on hyvin makeaa ja lihat maistuivat makealta, vaikka suolasin ne ensiksi.. Kuivatus uunissa 12 h 50-60C..
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Peto Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 10221 Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.
|
Lähetetty: 19.10.2011 10:28 Viestin aihe: |
|
|
LG1 kirjoitti: | Marinoin hirvenliha jerkyt yön yli tuolla BBQ litkulla, ei mitenkään hääviä tullu. Litku on hyvin makeaa ja lihat maistuivat makealta, vaikka suolasin ne ensiksi.. Kuivatus uunissa 12 h 50-60C..
|
Ite käytin tuota soosia pohjana.
Lisäsin siihen:
- reilusti tulista chilikastiketta
- tujauksen hp Worcestershire soosia
- makeaa soijakastiketta
- suolaista soijakastiketta
- hieman texas mix maustesekoitusta
- valkosipulisuolaa
Marinointi 8 h. Uunissa 1 h 80 asteessa ja 10 h 50 asteessa. Luukku raollaan.
Oli omaan makuun pirun hyvää. _________________ Vaikka muu häviää, niin metsästys jää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
LG1 Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Lok 2004 Viestejä: 8291
|
Lähetetty: 19.10.2011 10:33 Viestin aihe: |
|
|
Vieläkin puistattaa BBQ kuivalihojen maku..
Ehkä tein virheen, kun laitoin tuota pelkästään.
Täytyy seuraavaksi testata chilimaustettua. Jotenkin tuli sellainen fiilis, että jonkunlaista potkua täytyy noissa jerkyissä olla.
Mitenkähän seuraavanlainen maustaminen vaikka Lidlin tortilla -mausteseoksella toimisi? Sitä vaan olis valmiina kaapissa.
Sitä on joskus tullut käytettyä jauhelihan maustamiseen, mitä on tortillojen väliin laitettu. Ei ole kuitenkaan liian tömäkkää.. Testiin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
LG1 Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Lok 2004 Viestejä: 8291
|
Lähetetty: 19.10.2011 10:39 Viestin aihe: |
|
|
Peto kirjoitti: |
Uunissa 1 h 80 asteessa
|
Eikö tuo 80C ole kuivalihoille liikaa, tarkoitushan ei ole kypsentää niitä?
Tuotakin toki voisi joskus kokeilla, jos se makuun vaikuttaa. Säilyvyyteen se kai vaikuttaa? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Peto Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 10221 Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.
|
Lähetetty: 19.10.2011 10:53 Viestin aihe: |
|
|
LG1 kirjoitti: | Peto kirjoitti: |
Uunissa 1 h 80 asteessa
|
Eikö tuo 80C ole kuivalihoille liikaa, tarkoitushan ei ole kypsentää niitä?
Tuotakin toki voisi joskus kokeilla, jos se makuun vaikuttaa. Säilyvyyteen se kai vaikuttaa? |
Kuivatusohjeen otin Tatu Lehtovaaran Riistakokki kirjasta.
Hygienian kannalta turvallisempaa kun aluksi käräytetään enimpiä pöpöjä pois.
Ehkä se vähä pinnasta voi kypsyä. Itseasiassa kirjan ohje taisi olla 80-asteessa 30 minuuttia, itellä vain jäi tunniksi.
Säilyvyydestä en osaa sanoa mitään. Ei nuita malta olla syömättä, joten ei säily päivää kauempaa.
Noiden 5-6 millin siivujen koostumus oli hyvä tuolla käsittelyllä. Kuivaa ja sopivan sitkasta,
kuten jerkyn kuuluukiin. _________________ Vaikka muu häviää, niin metsästys jää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
LG1 Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Lok 2004 Viestejä: 8291
|
Lähetetty: 19.10.2011 10:58 Viestin aihe: |
|
|
Peto kirjoitti: |
Hygienian kannalta turvallisempaa kun aluksi käräytetään enimpiä pöpöjä pois. |
Tuo tuli itsellekin mieleen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|