OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Habanero
Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
ent.ap
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Tam 2005
Viestejä: 1666

LähetäLähetetty: 03.02.2013 14:13    Viestin aihe: Habanero Vastaa lainaamalla viestiä

Tuo rakkaani toi tuommosta ja nappasin yhen... nuin niinku ruukaan napata... kokemus oli ettenkö sanoisi "ikimuistoinen".

Eikä siinä vielä mithän... illalla rapsautin muniani nuilla käsilläni, joita en ollu ymmärtänyt pessä... maitoaha piti sitten muniini kaataa, että polte lähtisi.

Siis kun on kuitenkin syötäväksi tarkoitettu, väkevä kasvi... niin mihin tuo on tarkotettu ja miten tuo tulisi syyä???

Jotenkin sama tunne kuin hyppäisi avantoon, käänteisessä muodossa.

Nimim. itkee se isokin mies.
_________________
Jokanen eletty päivä, on lähenpänä kuolemaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
RiUDE
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 20455
Paikkakunta: Savonlinna

LähetäLähetetty: 03.02.2013 14:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hieman aihetta liipaten, yllättävän monella "chilimiehellä" on harhakuva maidon kaikkivoipaisuudesta juomana silloin kun suussa polttelee liikaa.
Vaalealeipä on se, jolla polte hellittää edes hieman.
_________________
Savo suureksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
ent.ap
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Tam 2005
Viestejä: 1666

LähetäLähetetty: 03.02.2013 14:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joo, muistelen vaan jostakin nähneeni että maitoa joivat? Ihmettelen vaan, että tuo polte siirtyypi myös käsien välityksellä herkästi eri ruumiinosiin?
_________________
Jokanen eletty päivä, on lähenpänä kuolemaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Korpijermu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Hei 2012
Viestejä: 333
Paikkakunta: Pohjois-Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 03.02.2013 15:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllähän se siirtyy, nimim. Tuskaista kokemusta omaava itsekin.
_________________
On vaarojen välissä suojaisa kehto...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sarvikuono
Kanta-asiakas


Liittynyt: 02 Tam 2008
Viestejä: 9694
Paikkakunta: Suuri tyhjiö keskellä ei-mitään

LähetäLähetetty: 03.02.2013 15:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Se polttava aine chilissä on öljyliukoista kamaa nimeltä kapsaisiini. Etenkin siinä habaneron valkoisessa sisuskalussa ja siemenissä on sitä paljon. Leikellessä tätä ainetta jää käsiin ja noiden vahvojen chilien kanssa tulukset ja silmät on suuressa vaarassa. Hyvä pesu saippualla auttaa. Joillakin herkimmillä ihmisillä saattaa esim. ranteen ohuella iholla tuntua polte ihollakin ja alkaa punoitus. Kannattaa muistaa, että kapsaisiinia jää myös veitseen sekä leikkuualustaan, ja en tiedä sitten menettääkö se potkunsa joskus.. ei kannata kokeilla Smile

Nuo on jo sellaisia chilejä, ettei tuliseen tottumattoman kannata kauheasti harjoitella nuilla. Eivät toki (ainakaan enää nykyään) maailman vahvimpia, mutta kuitenkin sieltä tulisimmasta päästä.

Poltteeseen tottuu, ja tykästyy suuresti. Siitä saa jpoa kiksejä. Haittapuoli on se, että tämä kama on terveellistä (vitamiinien lisäksi suotuinen vaikutus verenkiertoon yms. harmillista). Miedosta päästä kun aloittaa, voi esim. jalapenoja käyttää melkeen kuin paprikaa, koska sehän on paprikaa. Tulisuuteen kun tottuu, voi lisätä sitten chilin määrää, ja alkaa erottaa niitä makueroja chilipaprikoissa. Itse tykkään suuresti nuista itämaisista lajikkeista, ovat mielestäni jotenkin "hedelmäisemmän" tai keveämmän makuisia. Habanero on sittentaas mielestäni vähän eltaantuneen makuinen, mutta se sopii hyvin esim. meksikolaistyyppisiin juttuihin.

Notta rohkeasti kokeilemaan. Salaisuus on siinä, että vaikka ne alkuun tuntuvat peittävän ruuan maun, niin kun jättää sen äijätouhun pois ja tekee sellaista mistä oikeasti pitää, niin nuita oppii arvostamaan. Haittapuolena on, että niihin oikeasti tykästyy oikein vakavissaan.

t. nimim. missäköhänenolevielächiliäkoittanut
_________________
Video meliora proboque deteriora sequor.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 03.02.2013 17:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pahin mitä mulle on käyny chilin kanssa... Annostelin paljain käsin melko äreetä chilirouhetta johkin ruokaan. Sitten kävi ajatusvirhe ja pyyhkäisin toista silmää sormella Rolling Eyes Ei ollu kaukana että olis pitäny lääkäriin lähteä, mutta hellitti se polte sentään lopulta. Silmä oli punanen hetken aikaa Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Korpijermu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Hei 2012
Viestejä: 333
Paikkakunta: Pohjois-Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 03.02.2013 17:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ootteko itse kokeilleet kasvattaa chilejä? Itse vielä noviisi, mutta jotain olen saanut aikaan.
Habanerot jääneet aika pieniksi. Jokin tuntematon pitkä hedelmäinen taas onnistunut hyvin ja hyvän makuisiakin.
_________________
On vaarojen välissä suojaisa kehto...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14739

LähetäLähetetty: 03.02.2013 17:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Riistaruokien maustamisessa käytän nykyään aika paljon erilaisia chili-paprikoita antamaan "hiittiä" ruokiin. Nykyään olen tykästynyt erityisesti tuoreisiin chileihin, mutta joissa ruokalajeissa voimakkaat kastikkeetkin toimivat hyvin.

Tuoreissa chileissä yksi erittäin hyvä käyttötapa on tehdä chiliin viilto ja laittaa se hautumaan kastikkeeseen tai pataan muutamaksi tunniksi. Tällöin siitä ei tule liian voimakkaita sattumia, mutta tasainen maku leviää mahtavasti ruokaan. Chilin määrällä ja laadulla voi sitten pelata sen suhteen, että kuinka tulista ruoasta tulee.

Jauheliharuoat maustan yleensä jollain kastikkeella tai jauheella, jotta maku leviää tasaisemmin ja nopeammin. Poppamiehen Ahjo on melko hiivatin tulinen, mutta se on myös kohtuullisen neutraali maultaan ja antaa hienosti potkua maistumatta liikaa läpi. Tabasco taas on sellainen, että se maistuu herkästi läpi, samoin savustetut chilijauheet, eli niitä käytän vähemmän.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Berkele
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Hei 2006
Viestejä: 2206
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: 03.02.2013 17:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Korpijermu kirjoitti:
Ootteko itse kokeilleet kasvattaa chilejä? Itse vielä noviisi, mutta jotain olen saanut aikaan.
Habanerot jääneet aika pieniksi. Jokin tuntematon pitkä hedelmäinen taas onnistunut hyvin ja hyvän makuisiakin.


Pari vuotta oon kasvatellut. Satoakin on tullut oikeastaan hyvin. Viime kesänä lajikkeita oli 6 eriä. Näistä neljä teki satoa. Tänään pitäisi laittaa ens kesän uudet kasvit itämään.

Tuohon tulisuushommaan ja lievityksee korjauksia hieman. Suurin kapsaisiinipitoisuus on niissä valkoisissa siemenkannakkeissa. Siemenissä ei ole kapsaisiinia ollenkaan (tai niin vähän, ettei mun toleransseilla huomaa). Maito (vähintään "kevytmaito") todellakin on hyvä poltteen lievittäjä. Juuri tuon rasvapitoisuutensa vuoksi. Kyllä se vesikin toimii. Kaikkihan liukenee jossain määrin kaikkeen. Vaalea leipä on ainakin omalla kohdalla täyttä potaskaa eli ei toimi ollenkaan. Parasta mun kokemuksen mukaan on kyllä viski. Polttaa kyllä vähän aikaa "miehevästi", mutta sitten helpottaa. Yleensä en kyllä käytä mitään lievennyksiä, vaan nautin tästä ihanasta tuskasta. Kokonainen tuore n. 7cm pituinen 4cm paksuinen naga morich on kyllä ollut kokemuksena ikimuistoinen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14739

LähetäLähetetty: 03.02.2013 18:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Berkele kirjoitti:
Kokonainen tuore n. 7cm pituinen 4cm paksuinen naga morich on kyllä ollut kokemuksena ikimuistoinen.


Ensin katoin, että hullu, mutta oletkin Oulusta... Very Happy

Mutta asiaan: miten tuo chilien kasvattaminen? Joko olet ollut monessa poliisiratsiassa hampunkasvatukseen sopivista välineistä johtuen..? Eikös tästä ollut se juttu kun jollain oli aivan oikeasti vakituinen työ saada vakuutettua poliisi siitä, että kasvatus koskee chilejä, ei hamppua?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Korpijermu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Hei 2012
Viestejä: 333
Paikkakunta: Pohjois-Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 03.02.2013 18:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

On varmasti ollut naga melkoinen kokemus. Habiskin pistää raavaan miehen kyykkyyn. Mutta aina kun siitä on selvennyt niin kohta haluaa lisää.
Syökääpä muuten jotain chiliä ja kun pahin polte on ohi niin sitten suklaata. Löytyy suklaasta uusia makuelämyksiä!
_________________
On vaarojen välissä suojaisa kehto...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
late2
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Elo 2004
Viestejä: 15262

LähetäLähetetty: 03.02.2013 18:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Peruschilit kasvaa kesän aikana kasvihuoneessa kun taimia kasvattelee keväällä sisällä, ainakin Pirkanmaalla, Oulusta tai Rovaniemestä en tiedä, valostahan siellä ei ainakaan ole pulaa. En tiedä kasvaako hamppu kasvihuoneessa, mutta eikös nuo chilinkasvattajien ongelmat liity lähinnä huonekasvatukseen ja siihen tarvittavaan välineistöön.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
napakymppi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Mar 2007
Viestejä: 1366

LähetäLähetetty: 03.02.2013 18:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Korpijermu kirjoitti:
Ootteko itse kokeilleet kasvattaa chilejä? Itse vielä noviisi, mutta jotain olen saanut aikaan.
Habanerot jääneet aika pieniksi. Jokin tuntematon pitkä hedelmäinen taas onnistunut hyvin ja hyvän makuisiakin.


jotain punaisia erittäin voimakkaita olen kasvattanut.joku sanoi että olisi ollut nimeltään piri-piri,tiedä stten mitä oli mutta silmiä ei kannattanut hieroa jos niitä oli käsitellyt.pituudeltaan "palko"oli jotain 2-3cm. ihan sama oliko se tuoreena tai kuivattuna käytössä,aina suu oli liekeissä Laughing
ei ollut tuttavapiirissä monta kaveria joka sai syötyä yhden tuollaisen chilin paljaaltaan.ei siinä oikein rohkaisu ryypytkään auttaneet Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14739

LähetäLähetetty: 03.02.2013 18:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

late2 kirjoitti:
Peruschilit kasvaa kesän aikana kasvihuoneessa kun taimia kasvattelee keväällä sisällä, ainakin Pirkanmaalla, Oulusta tai Rovaniemestä en tiedä, valostahan siellä ei ainakaan ole pulaa.


Joidenkin kasvien kanssa ongelmana pohjoisessa on se, että kasvit tarvitsisivat pimeän yön. En tiedä chileistä, mutta osalle liika jatkuva valo on huono juttu.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Berkele
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Hei 2006
Viestejä: 2206
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: 03.02.2013 20:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nimrod kirjoitti:
Berkele kirjoitti:
Kokonainen tuore n. 7cm pituinen 4cm paksuinen naga morich on kyllä ollut kokemuksena ikimuistoinen.


Ensin katoin, että hullu, mutta oletkin Oulusta... Very Happy

Mutta asiaan: miten tuo chilien kasvattaminen? Joko olet ollut monessa poliisiratsiassa hampunkasvatukseen sopivista välineistä johtuen..? Eikös tästä ollut se juttu kun jollain oli aivan oikeasti vakituinen työ saada vakuutettua poliisi siitä, että kasvatus koskee chilejä, ei hamppua?


Sitä ratsiaa odotellessa... Kyllä meille saa tulla kattoon noita kasveja. Vähän oon ootellu, kun tein vesikasvatusjärjestelmän muutamalle kasville ja hydrosoraa piti hakea vähän "veikeästä" kaupasta:

http://www.pispalanpalmu.fi/shop/

Ovesta ku astu sisään pelmahti nenään semmonen jännä makea haju, jota oli yritetty peitellä wunderbaumeilla. Myyjä oli oikein hamppumaakarin perikuva rastoineen kaikkineen. Kaiken lisäksi ei sattunu olemaan edes käteistä mukana. Piti maksaa kortilla.


late2 kirjoitti:
Peruschilit kasvaa kesän aikana kasvihuoneessa kun taimia kasvattelee keväällä sisällä, ainakin Pirkanmaalla, Oulusta tai Rovaniemestä en tiedä, valostahan siellä ei ainakaan ole pulaa. En tiedä kasvaako hamppu kasvihuoneessa, mutta eikös nuo chilinkasvattajien ongelmat liity lähinnä huonekasvatukseen ja siihen tarvittavaan välineistöön.



Chilien lisäksi oli viime kesänä useampia komeita Nicotiana Tabacumeja eli virgiinian tupakkaa. Pihalla ovat olleet kesällä. Tais olla lokakuun loppupuolta, kun otin kasvit sisälle. Oli n.5 asteen pakkanenkin välillä eikä chilit tienny mitään. Tuollain vähitellen totuttamalla kestävät näköjään melko kylmiä olosuhteita. Kesä oli tosin kokonaisuudessaan liian kylmä ja sadon kypsyminen jäi osittain kesken.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava
Sivu 1 Yht. 3

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com