OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Seuratoiminnan osa- alueiden kehittäminen
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4 ... 11, 12, 13  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Seuratoiminta
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14739

LähetäLähetetty: 19.02.2013 17:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

hylsy kirjoitti:
Minun on vaikea ymmärtää että, jotain tehtäisiin vain tekemisen vuoksi. Jokin päämäärä tekemisellä pitää olla.


Niin, näinhän se pitäisi olla. Ongelma muodostuu siinä vaiheessa kun näkemyserot tarpeellisesta ja hyödyllisestä ovat jäsenten kesken hyvin kaukana toisistaan.

Meikäläisen seuralla oli ennen vanhaan hyvin suuri rooli kylän tapahtumien järjestäjänä. Esimerkiksi hirvenhiihdot olivat kohtuullisen suuri tapahtuma ja niissä oli todella paljon väkeä. Ne olivat siis aivan oikeat hirvenhiihdot. Jossain vaiheessa kiinnostus näihin sitten lakkasi tyystin, mutta järjestämisperinne jäi voimaan. Samassa kastissa olivat hirvenjuoksut ja pari muuta ampumakilpailua. Osanottajamäärät vähentyivät vähentymistään ja pidot hiipuivat.

Muistan elävästi sen kun jokaisessa yleisessä kokouksessa oli todella iso vääntö siitä, että kuka näitä järjestää ja kenen johdolla ja kuka on vastuussa mistäkin. Osa porukasta vältti kokouksia siitä syystä, että nakkisuojassa oli mukavampi olla...

Olin muistaakseni joskus parikymppisenä ensimmäinen, joka ehdotti, että seura luopuisi näiden kisojen järjestämisestä, joissa kävi ainoastaan muutama jäseniin kuuluva hiihtoniilo. Tämä ehdotus sai täystyrmäyksen ja kommentit olivat suunnilleen seuraavanlaisia: "Se on sama lopettaa koko seura jos meillä ei ole enää mitään toimintaa" jne. Meni muutama vuosi ja lopulta sain porukan ymmärtämään, että kyse metsästysseuratoiminnasta nykyaikana on nimenomaan siitä, että maanvuokrasopimuksista pidetään huoli, jotta seura toimii metsästysseurana. Metsästysseuran rooli nykyaikana ei enää voi olla tarjota ihmisille aktiviteetteja, sillä niistä on raju ylitarjonta varsinkin kun ollaan kuitenkin lähellä kaupunkeja.

Nykyään kukaan ei enää kaipaa näitä kisoja, eikä seuratoiminta ole loppunut. Porukka käy kokouksissa ilman pelkoa ylimääräisistä nakituksista ja näin ollen pieni kokouksissa käyvä ydinryhmä ei enää johda seuraa mielivaltaisesti. Nykyään seurassamme ei esimerkiksi enää laadita metsästystä rajoittavia päätöksiä, joilla esimerkiksi kielletään pienriistan metsästystä jne...

Tapahtumien järjestämisessä mennään nykyään siten, että kaikki tähtää maanomistajiin. Eli peijaiset ja pilkkikisat. Nämä ovat seuran PR-toimintaa. Samaten hirvenlihan jako maanomistajille on tällaista.

Mitä tulee sitten ns. metsästystoiminnan oheishommiin, niin seura ei ole esimerkiksi mukana missään lahtivajahommissa tms. vaan jokainen pyyntiporukka tai itse kukin tahollaan tekee sellaiset itse jos näkee tarpeelliseksi. Täten seuraa kohtaan ei ole talkoovelvoitteita vaan jokainen tekee asiat tavallaan. Samaten lihanjakoon seura ei puutu vaan pyyntiporukat saavat hoitaa sen itse.

Nykyään meillä on varsin riidaton seura entiseen verrattuna.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
hylsy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 28 Jou 2004
Viestejä: 1167

LähetäLähetetty: 19.02.2013 17:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No joo ...pientä on toiminta. Eikä siinä mitään jos se teille noin sopii.

Joissakin seuroissa suhdetoiminta on paljonkin laajempaa, kansanedustajista, nuorisoon ja paljon siitä väliltä.
_________________
Aina on, joskus ei.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14739

LähetäLähetetty: 19.02.2013 18:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

hylsy kirjoitti:
No joo ...pientä on toiminta. Eikä siinä mitään jos se teille noin sopii.

Joissakin seuroissa suhdetoiminta on paljonkin laajempaa, kansanedustajista, nuorisoon ja paljon siitä väliltä.


Juu, ei siinä mitään, ei meillä olekaan kuin vajaa parisataa jäsentä ja viitisentoistatuhatta hehtaaria aluetta, eli kyse on sellaisesta keskikokoisesta seurasta.

Meillä on tuota nuorisotoiminta-aspektia puitu lähinnä sen suhteen, että sitä on joskus ollut, mutta nyt vähemmän. Vaikutusta ei pidemmällä aikavälillä ole juurikaan huomattu, sillä nuorisotoiminta on herkästikin sellaista toimintaa, jossa saadaan paljon kulutettua, mutta tulokset jäävät vähäisiksi. Eli tämäkin on niitä asioita, joiden hyöty voidaan nähdä usealla eri tavalla.

Itse olen vähän sitä mieltä, että pysyviksi jäseniksi jääviä nuoria tulee seuratoimintaan tasaisesti, tehtiinpä nuorisotyötä aktiivisesti tai ei. Ongelmallista nuorissa on nimittäin useinkin se, että he tottuvat herkästi perässävedettäviksi jos nuorisotoiminta on yliaktiivista. Kun nuoruus sitten hupenee ja olisi aika täysimääräisen jäsenyyden, niin into loppuukin kun erikoisasema lakkaa olemasta. Näin on käynyt useimmissa seuroissa, joissa olen ollut. Todelliset aktiivit näkyvät myös nuorissa ja he tukkivat itsensä mukaan ilmankin nuorisotyötä.

Toki näkemyksiä on monia, mutta itse pidän jonkinasteisena ongelmana sitä, että seuraa käytetään hyväksi omien harrastusmahdollisuuksien eteenpäin viemiseksi nimenomaan siten, että seura kustantaa jäsenen harrastusta. Nuorisotoiminnassa tämä näkyy lähinnä siten, että seuratoiminnassa mukana olevat isät pyrkivät allokoimaan seuran varoja nuorisotoimintaan jossa heidän juniorit sitten harrastavat seuran vehkeillä. Toisin sanoen omaa maksutaakkaa sälytetään seuran harteille. Tämä on mielestäni väärin seuran muita jäseniä kohtaan ja useinkaan tästä ei ole seuralle mitään hyötyä.

Samaten monissa ampumaseuroissa jäsenet pyrkivät siihen, että seura kustantaisi ns. edustusampujien kuluja. Tämäkään ei ole oikea tapa vaan sponsorit pitäisi hakea seuran ulkopuolelta ja seuran edessä jäsenten tulisi olla samanarvoisia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kiul
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2005
Viestejä: 3980

LähetäLähetetty: 20.02.2013 00:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nimrod kirjoitti:

Tapahtumien järjestämisessä mennään nykyään siten, että kaikki tähtää maanomistajiin. Eli peijaiset ja pilkkikisat. Nämä ovat seuran PR-toimintaa. Samaten hirvenlihan jako maanomistajille on tällaista.


Näin juuri. Meillä pääosa tapahtumista, pilkkikisat, peijaiset, rantakalatapahtuma, lihanjaoko maanomistajille ja jahtitapahtuma kyläkoulun kanssa, tähtää nimenomaan metsästysmahdollisuuksien ylläpitoon 'sitouttamalla' kyläläisiä, mökkiläisiä ja maanomistajia seuran toimintaan. Tämän lisäksi yhteistoimintaa on paikallisen marttakerhon kanssa, jolle majaa annetaan ilmaiseksi käyttöön. Muuta suhdetoimintaa on aika vähän, veteraanilounaalle lihaa yms., mutta nämä kuormittavat hyvin vähän ja niiden, kuten koirakokeidenkin, osalta homma toimii niin, että asiasta kiinnostuneet, reserviläiset, koiramiehet jne., hoitavat nämä asiat ilman, että seura muuta kuin antaa puitteet. Isompia tapahtumia tulee harvakseltaan, koiranäyttely kiertää muutaman vuoden syklillä ja satunnaisesti on sitten jotain muuta. Nämä käsitellään aina erikseen ja jos tuntuu 'pahalta' niin väkisin ei sitouduta.

Jos tuntuu, että resurssit on rajalliset, niin priorisointia pitää harrastaa ja se tehdään, mikä edesauttaa metsästystä. Kyllä porukka osaa erottaa oleellisen tekemisen ja vähemmän tärkeän toisistaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
hylsy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 28 Jou 2004
Viestejä: 1167

LähetäLähetetty: 20.02.2013 08:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niinpä...tarkoitukseni ei ole arvostella minkään seuran toimintaa.
Kukin seura toimii niinkuin parhaaksensa näkee. Ja niin pitää ollakkin.

Seuratoiminnan kehittäminen, onkin jo sitten toinen juttu.
Yksi seura haluaa toimia laajemmin ja toinen suppeammin.
Mutta mitään yleispätevää ohjetta, en lähde kenellekään tyrkyttään.
Kukin taaplatkoon tyylillään. Wink

Yhden neuvon voisin kuitenkin antaa.

Pitäkää hyvät suhteet naapuriseuroihin.
Älkää kilpailko maista , välttäkää laajenemista toisen seuran reviirille.
_________________
Aina on, joskus ei.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sigamees
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Mar 2008
Viestejä: 11044

LähetäLähetetty: 20.02.2013 09:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ihan hyviä pointteja, mutta pakko olla jostain erimieltäkin Very Happy
Mielestäni metsästysseuran ydintoiminta on paitsi metsästys, myös kairakoe ja ammuntatoiminan ja harrastuksen tukeminen ja edesautaminen.
Etenkin kun itse ole tällainen ammuntauskovainen, niin mielestäni on tärkeää että metsästäjien ampumataidon ylläpitäminen, harjoittaminen ja sen lisäämiseen tähtäävä toiminta on seuratoiminan keskiössä.

Siksi soisinkin että jäsenistölle järjestettäisiin harjoitus ja kilpailutoimintaa, ja ei se pahaa tee jos seuralla olisi ilma- ja pienoiskiväärit jäsenistön käyttöön. Metsästäjäliitolla on todella toimiva ja maan kattava ampumakilpailutoiminta, ja siihen osallistuminen on mielestäni yksi seuratoiminnan keskeinen juttu. Joku kennelihminen voi varmaan kirjoittaa saman vuodatuksen koirakoetoiminnasta.

Nimroin tekstistä jää vähän se maku, että kun ei ole suurta toimintaa niin ei ole riitojakaan eikä jäsenvelvollisuuksia, oletteko harkinnet hirvijahdista luopumista niin olisi riitojen ja velvollisuuksien aiheet kokolailla poistettu?

Minä en vaan näe metsästyseuraan noin yksipuolisena toimijana.
_________________
Running target!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sigamees
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Mar 2008
Viestejä: 11044

LähetäLähetetty: 20.02.2013 09:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eli järjestäkää niitä hirvenhiihtoja ja -juoksuja, minäkin saatan tulla.
_________________
Running target!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16673

LähetäLähetetty: 20.02.2013 09:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

hylsy kirjoitti:
Niinpä...tarkoitukseni ei ole arvostella minkään seuran toimintaa.
Kukin seura toimii niinkuin parhaaksensa näkee. Ja niin pitää ollakkin.

Seuratoiminnan kehittäminen, onkin jo sitten toinen juttu.
Yksi seura haluaa toimia laajemmin ja toinen suppeammin.
Mutta mitään yleispätevää ohjetta, en lähde kenellekään tyrkyttään.
Kukin taaplatkoon tyylillään. Wink

Yhden neuvon voisin kuitenkin antaa.

Pitäkää hyvät suhteet naapuriseuroihin.
Älkää kilpailko maista , välttäkää laajenemista toisen seuran reviirille.


Lisään vielä ehkä sen tärkeimmän, pitäkää hyvät suhteen maanomistajiin. Kaikkihan vaikuttaa kaikkeen.
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kiul
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2005
Viestejä: 3980

LähetäLähetetty: 20.02.2013 10:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

hylsy kirjoitti:
Pitäkää hyvät suhteet naapuriseuroihin.
Älkää kilpailko maista , välttäkää laajenemista toisen seuran reviirille.


Tämäkin riippuu aivan tilanteesta. Me otamme vastaan maanomistajat/jäsenet, jotka haluavat tulla meille 'rajalta'. Mitään toisten maiden sisällä olevia palstoja emme vuokraa ja jos niitä 'nipussa' tulee, niin vaihtomaina käytetään, jos se maanomistajalle sopii. Eli jos maiden haltija osoittaa aktiivisuutta tullakseen juuri meille, niin mitään 'periaatteellista' estettä ei ole. Usein tilanne saattaa olla sen kaltainen, että vaihtoehtona on 'no mans land', jolla kukaan ei metsästä. Tässäkin pohjana on nimenomaan metsästysmahdollisuuksien järjestäminen jäsenistölle. Riitoja ei naapuriseurojen kanssa ole. Suurin osa on samassa yhteisluvassa ja muiden kanssa on noutosopimukset hirvieläimille. Kettujahdin yhteistoiminta toimii 'ilmoitusperiaatteella'.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kiul
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2005
Viestejä: 3980

LähetäLähetetty: 20.02.2013 10:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sigamees kirjoitti:
Siksi soisinkin että jäsenistölle järjestettäisiin harjoitus ja kilpailutoimintaa, ja ei se pahaa tee jos seuralla olisi ilma- ja pienoiskiväärit jäsenistön käyttöön. Metsästäjäliitolla on todella toimiva ja maan kattava ampumakilpailutoiminta, ja siihen osallistuminen on mielestäni yksi seuratoiminnan keskeinen juttu. Joku kennelihminen voi varmaan kirjoittaa saman vuodatuksen koirakoetoiminnasta..


Ensinnäkin ajatus, että 'jäsenistölle järjestetään' ei kuulu meidän malliimme. Malli on 'jäsenistö järjestää'. Jos jäsenistö ei halua jotain järjestää, niin ei sitä tee kukaan muukaan. Toki johtokunta/hallitus toimii jonkinlaisena 'primus motorina', mutta hommat tehdään porukalla ja jos porukkaa ei tule mukaan, niin homman voi haudata.

Ratavuorot meillä on yhdessä yhden naapuriseuran kanssa ja sitten omat kisat ja niiden yhteydessä yhteisluvan hirvikisa, jossa paras seura saa potista yhden 'ylimääräisen' vasan luvan. Pienellä ponnistuksella mennään tässäkin. Metsästäjäliiton kisatoiminnassa ei olla mukana juurikaan kun siitä kiinnostuneita jäseniä ei ole.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sigamees
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Mar 2008
Viestejä: 11044

LähetäLähetetty: 20.02.2013 10:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiul kirjoitti:


Ensinnäkin ajatus, että 'jäsenistölle järjestetään' ei kuulu meidän malliimme. Malli on 'jäsenistö järjestää'. Jos jäsenistö ei halua jotain järjestää, niin ei sitä tee kukaan muukaan.

Ilmaisin itseäni huonosti, juuri tuota tarkoitin, seurahan ei itse ole mikään toimija, vaan sen jäsenet.
Kiul kirjoitti:

Metsästäjäliiton kisatoiminnassa ei olla mukana juurikaan kun siitä kiinnostuneita jäseniä ei ole.

Tuossahan on teille sitten yksi otsikon mukainen kehittämiskohde, kuinka aktivoida jeseniä mukaan hienoon ja hyödylliseen harrastukseen.
_________________
Running target!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vanhakarju
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Mar 2011
Viestejä: 2499

LähetäLähetetty: 20.02.2013 11:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niinpä:saattaapi olla 200 jäsenen seurassa on 10 aktiivia joiden
varassa pyörii seuran toiminta,kauniita palopuheita pidetään kuinka
nuoria pitäisi saada toimintaan mukaan,mutta kun pitäisi muutama tunti
omasta ajasta käyttää nuorten hyväksi,silloin nousee seinä pystyyn.
Mitä seurat yleensä pystyy tukemaan nuorten toimintaa,sitä ei kannata
kadehtia,se toiminta löytyy edestäpäin.Kaikki kunnia niille seuroille
jotka pitävät vireää nuorisotoimintaa,se on kuolevan seuran merkki
jos ei ole nuorisotoimintaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kiul
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2005
Viestejä: 3980

LähetäLähetetty: 20.02.2013 11:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sigamees kirjoitti:
Kiul kirjoitti:


Ensinnäkin ajatus, että 'jäsenistölle järjestetään' ei kuulu meidän malliimme. Malli on 'jäsenistö järjestää'. Jos jäsenistö ei halua jotain järjestää, niin ei sitä tee kukaan muukaan.

Ilmaisin itseäni huonosti, juuri tuota tarkoitin, seurahan ei itse ole mikään toimija, vaan sen jäsenet.
Kiul kirjoitti:

Metsästäjäliiton kisatoiminnassa ei olla mukana juurikaan kun siitä kiinnostuneita jäseniä ei ole.

Tuossahan on teille sitten yksi otsikon mukainen kehittämiskohde, kuinka aktivoida jeseniä mukaan hienoon ja hyödylliseen harrastukseen.


Harrastus voi olla hieno. Mutta ..... jos jäsenistöstä ei tule asialle 'imua', niin siihen ei vähiä resursseja suunnata. Kehittämiskohteet valitaan sen mukaan, mihin jäsenistö tuntee kiinnostusta ja silloinkin priorisoidaan ne asiat ykkösiksi, jotka edistävät metsästysmahdollisuuksien ylläpitoa tai parantamista. Mikään ei estä jotakuta innokasta jäsentä puuhaamasta kisoja, jos hän saa siihen muuta porukkaa mukaan.
Tämä 'kehittäminen' ei lähde 'ylhäältä' vaan imun on tultava jäsenistöstä. Sitä tehdään, mitä jäsenet - siis enemmistö - haluaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Peto
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 9978
Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.

LähetäLähetetty: 20.02.2013 11:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mä en oikeen käsitä miten nuoria pitäs tukea tai minkälaista nuorisotoimintaa pyörittää.
Parhaiten nuoren metsästysharrastusta tukee, kun hyväksyy jäsenanomuksen.
Näin nuori saa mahdollisuuden toteuttaa itseään harrastuksen parissa niin kuin parhaaksi näkee.

Toiset pyytää lintuja, toiset pienpetoja, joku lähtee hirviporukkaankin ja kovimmat tekee näitä kaikkia.
Tarvitaanko siinä jotakin kädestä pitämistä?
_________________
Vaikka muu häviää, niin metsästys jää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vanhakarju
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Mar 2011
Viestejä: 2499

LähetäLähetetty: 20.02.2013 11:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Peto kirjoitti:
Mä en oikeen käsitä miten nuoria pitäs tukea tai minkälaista nuorisotoimintaa pyörittää.
Parhaiten nuoren metsästysharrastusta tukee, kun hyväksyy jäsenanomuksen.
Näin nuori saa mahdollisuuden toteuttaa itseään harrastuksen parissa niin kuin parhaaksi näkee.

Toiset pyytää lintuja, toiset pienpetoja, joku lähtee hirviporukkaankin ja kovimmat tekee näitä kaikkia.
Tarvitaanko siinä jotakin kädestä pitämistä?


Niinpä:"Peto"et kai sinä tosissasi kirjoittanut,aatteleppa vähän asioita.
Shocked Question
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Seuratoiminta Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4 ... 11, 12, 13  Seuraava
Sivu 3 Yht. 13

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com