Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Silli.S Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Huh 2005 Viestejä: 856
|
Lähetetty: 31.05.2005 22:47 Viestin aihe: |
|
|
...
Viimeinen muokkaaja, Silli.S pvm 02.06.2006 00:16, muokattu 1 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kahka Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2004 Viestejä: 433 Paikkakunta: 800km edellisestä pohjoiseen
|
Lähetetty: 31.05.2005 23:45 Viestin aihe: |
|
|
Eihän niitä kannata suolistaa ollenkaan. Itse en ainakaan suolista mitään kokosukeltajia, kun en niistä muuta ota talteen kuin rinta- ja koipilihat. Puolisukeltajat ja hanhet ovat sitten asia erikseen, ne kynitään. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Otus Kanta-asiakas
Liittynyt: 10 Maa 2004 Viestejä: 162 Paikkakunta: Etelä-Suomi
|
Lähetetty: 15.06.2005 12:31 Viestin aihe: |
|
|
Edellisen kirjoittajan kanssa samaa mieltä, ihan turha alkaa haisuttamaan niitä kalansyöjiä. Rintalihat ja koipilihat saa jokainen metsästäjä varmasti nätisti irti ongelmitta, ja paljon enempää ei olekaan talteen otettavaa.
Telkät, koskelot ja vastaavat kannattaa tosiaan myös nylkeä samantien siltä osin mitä on tarpeen lihojen irroittamisen kannalta, kun lintu on ammuttu. Vaikkei lihoja irrottaisikaan heti, niin nahka on rasvoineen jo irti lihasta, eikä myöhemmin tarvitse kiroilla kun ei prkl irtoa! Ja nopeuttaahan se myös jäähtymistä samalla. Jahdin jälkeen on sitten hyvää aikaa irrotella lihat ruhosta. Tähän nahan irrottamiseen menee aikaa max. 3 minuuttia, joten ei ole paha.
Valmistuksen olen tehnyt hyväksi havaitulla ja helpolla reseptillä, jolla ei ole kertaakaan vielä maku ollut kalainen tai liian voimakas, vaikka tavallista heinäsorsaa voimakkaampihan maku tietysti on. Itse asiassa olemme emännän kanssa viime vuosina alkaneet jopa enemmän pitämään näistä vahvemman makuisista merilinnuista, sekä nokikanasta, kuin perinteisestä heinurista.
1. Mausta lihat suolalla ja mustapippurilla mielen mukaan
2. Leikkaa 2-4 porkkanaa paloiksi ja lohko 1 sipuli
3. Keitä lihalientä savipadallisen verran, laita savipata imemään kosteutta. Lihaliemeen lisätään 2-4 laakerinlehteä sekä tusina kokonaisia mustapippureita (jos et käytä savipataa, onnistuu valmistus myös levyn päällä kasarissa tms. kannellisessa)
4. Lämmitä paistinpannu kuumaksi, ja käytä porkkanat ja sipuli nopeasti siinä. Tämän jälkeen ne laitetaan padassa olevaan lihaliemeen.
5. Suoraan perään laita pannulle lihat ja tilkka oliiviöljyä (paistamiseen soveltuvaa, muuten räiskii ilkeästi) ja ruskista ne nopeasti. Lihat tämän jälkeen pataan, ja pata uuniin 150 astetta.
6. Kurki välillä pataa ettei porise liikaa, ja etteivät lihat ole vedenpinnan yläpuolella (tuppaavat silloin kuivumaan), anna olla 2.5-4 tuntia uunista riippuen. Kaasu-uunissa valmistuu nopeammin kuin sähköuunissa.
7. Kun lihat valmiita, ota 3 desiä lientä talteen, laita maizena-suurustetta, tilkka keermaa ja 2-4 cl konjakkia, ja maun mukaan karpalohyytelöä. Tulee hyvä kastike, mutta jokainen voi tietysti soveltaa kastiosiota oman mielensä mukaan.
Lisukkeena voi jos haluaa tarjota esim. parsa- tai ruusukaalia voisulan kanssa. Pöytäjuomaksi ehdottomasti täyteläinen, runsas ja tamminen punaviini, esim. cabernet sauv. tai Zinfandel (oma mielipide). |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Paukku Masa Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Tou 2005 Viestejä: 652 Paikkakunta: Helsinki
|
Lähetetty: 15.06.2005 13:11 Viestin aihe: |
|
|
Kokeilkaapa juntata telkkä savustuspönttöön!!
Itse aikoinaan savustin telkkiä ja maku oli "ihan hyvä jopa telkäksi"!!
Toimii muuten myös alleihin!!
Aiempana kirjoiteltiin telkän nylkemisestä heti ammunnan jälkeen.
Pitää nimittäin täysin paikkaansa!! _________________ Kahta ei saa kokeilla: Siskoa sormella ja kansantansseja |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Merilinnustaja Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 3408 Paikkakunta: Hanko
|
Lähetetty: 15.06.2005 13:38 Viestin aihe: |
|
|
Kokeilkaahan tälläistä...
Linnut nyljetään kokonaisina, pistetään kattilaan jossa on kiehuvaa vettä, suolaa ja muutama laakerinlehti. Annetaan kiehua hiljalleen (välillä kuohuvaa vertaa poistaen) kunnes lihat irtoavat luista ( keittoaika riippuen lajista/vanha/nuori lintu).
Kattilan sisältö kaadetaan ison siivilän läpi talteen, tarvitsemme liemet myöhemmin. Lihat ruoditaan luista irti (täten koko lintu tulee syödyksi), otetaan valurautapata ja ruskitetaan voi, ja lisätään lihat ja oman maun mukaan soijaa (itsen laitan vaan tilkkasen, emmehän halua peittää riistan makua), ja annetaan tämän pikkaisen porista pannun pohjalla.
Tämän jälkeen olen lisännyt pannuun pikkaisen lientä ja kermaa, joku 7 dl kermaa per 3-4 allia on ollut minulla tapana. Annetaan kerman pikkaisen kiehua kasaan ja kerätä makuja lihasta, tässä vaiheessa (tai aikaisemmin) voi lisätä muita omia mausteitaan.... (jos tahtoo)
Meillä tämä soossi tarjoillan perunoitten, riisin ja jonkun hyvä ruokajuoman kera...
Bon Appétit _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Paukku Masa Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Tou 2005 Viestejä: 652 Paikkakunta: Helsinki
|
Lähetetty: 15.06.2005 14:01 Viestin aihe: |
|
|
Merilinnustajalle kysymys:
Oletko hauduttanut lintuja uunissa??
Itse laitan merilinnut vähän samaan tapaan ja annan hautua useamman tunnin uunissa.
Tykkään, että näin maku pehmenee, eikä merilinnuille ominainen traanin/ maksan maku maistu lihassa!! _________________ Kahta ei saa kokeilla: Siskoa sormella ja kansantansseja |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20523 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 25.10.2006 09:51 Viestin aihe: |
|
|
Chili-sherrytelkkää uuniperunoiden ja sauhuoluen kera
Kyllä tätäkin söi, ennenkuin selkäänsä otti… |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20523 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 29.10.2007 11:53 Viestin aihe: |
|
|
Hifistelykeittiö kokkaa telkkää
Pakastimen sulatuksen yhteydessä pakkasesta löytyi ylivuotinen telkkä, joka päätyi ”koekaniiniksi”. Evoluutioteoria siis heitti kuperkeikkaa jo tässä vaiheessa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20523 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 29.10.2007 15:08 Viestin aihe: |
|
|
Hommaa jatkettiin pienellä tuumaushetkellä. Näin syksyllä rommitoti on aina paikallaan. Vanhat sotarikolliset tuolla Venezuelan suunnalla osaavat värkkäillä ihan keskinkertaista lientä plantaaseillaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kaaleb Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Syy 2006 Viestejä: 3556
|
Lähetetty: 29.10.2007 15:26 Viestin aihe: |
|
|
Tuo germaanien sauhuolut on kyllä hirveetä evästä. Vaikka muuten tykkään oluen kanssa läträtä niin tuo jäi multa melekein juomatta. Pthyi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20523 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 30.10.2007 09:54 Viestin aihe: |
|
|
Ja sitten homma käyntiin:
Lihanleikkuussa löytyy mukavasti läpimenemättömät haulit, eivätkä jää ”sattumiksi” valmiiseen ruokaan.
Ennakkoluulotonta marinointia.
Petonia
Pientä käristystä
Lisää ennakkoluulotonta maustamista
Jahtireissulla mukaanpoimitut sienet vuokaan.
Kattauksen ”visualisointia”
Vähän juustoa päälle
Riskeerasin ja ostin noin 8e ranskalaista viiniä.
Ja ei muutakuin syömään… |
|
Takaisin alkuun |
|
|
jarih Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 2086 Paikkakunta: Kirkkonummi
|
Lähetetty: 30.10.2007 18:22 Viestin aihe: |
|
|
Jos vain mahdollisuus on olemassa niin, ehdottomasti kokeilemisen arvoinen valmistustapa on kylmäsavustaminen.
Syksyllä kaverit teki kylmäsavua haahkoista ja koppelokin meni samaan kokeiluun. "Savumajassa" linnut meni poronsavustuksen rinnalla saman aikaisesti, toki vain lyhyemmällä savustusajalla.
Haahkojen rintafileistä tuli sellaista gourmet-tavaraa, että oksat pois! Koppelo miedompana lintuna ei ollut aivan samalla tasolla vaikka hyvä siitäkin tuli. Haahkasta tuli sellaista tavaraa, etten koskaan aikaisemmin ole maistanut mitään yhtä hyvää kylmäsavutuotetta. Siinä kisassa hirvet, porot jne. jäävät auttamatta toiseksi. Toisekseen en usko, että koskaan tulevaisuudessa minkään muun valmistusmuodon lopputulos haahkasta tulee ylittämään tätä kokemusta.
Tulevaisuudessa kokeilua jatketaan allien kylmäsavustamisella. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20523 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 31.10.2007 11:12 Viestin aihe: |
|
|
Semmoinen asia muljahti vielä mieleen, että aika usein tulee ihan tavan vuoksi valittua riistan seuralaiseksi punaviiniä, jos ylipäätään prosenttijuomia ottaa. Pikku hiljaa olen alkanut kallistua siihen tulokseen, että parempaan makunautintoon saattaa päästä toistakin kautta.
Joillekin riista-aterioille saattaa olut olla sopivampi vaihtoehto, varsinkin tämäntyyppisiin kokeiluihin, joissa oheistilpehöörinä on etikkapohjaisia molluroita.
Yksi vaihtoehto telkän kaveriksi olisi saattanut olla vaikkapa seuraava:
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
-TE- Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 10 Lok 2005 Viestejä: 102 Paikkakunta: Rovaniemi
|
Lähetetty: 31.10.2007 13:36 Viestin aihe: |
|
|
Nälkä tulee (ja jano) kun lukee näitä Lahtisen kirjoituksia. Hyvältä vaikuttaa hifi-keittiön tuotteet.... _________________ Kukaan ei ole tarpeeton, aina voi toimia huonona esimerkkinä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kuhastaja Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Hei 2006 Viestejä: 228 Paikkakunta: Pohjos-Savo
|
Lähetetty: 20.11.2007 22:58 Viestin aihe: |
|
|
Tuli nyt illalla otettua nuo rinta palat irti viime viikolla ammutusta telkästä ja laitoinkin sen samantien ateriaksi. Resepti oli yksinkertainen mutta linnusta tuli todella hyvänmakuinen: Pannu kuumaksi. Runsaasti voita tirisemään pannulle. Kuivataan paperilla lihat ja tökätään mausteet molemmille puolille (suola ja mustapippuri) sitten vaan lihat paistumaan miedolla lämmöllä n.10min puolellaan. Lisukkeena riisiä.
Ensimmäistä kertaa söin telkkää elämässäni ja nytkin hieman epäilyksellä suhtauduin miltäköhän mahtaa maistua, mutta voitti maussa jopa muutama viiikko sitten laitetut pyyt |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|