OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Tuplakivääri hirvijahdissa
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26283

LähetäLähetetty: 15.06.2013 22:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

laukasu voittaa suurimman osan mosineista ja mauseereista ym.

mutta ei oo minultakaan pois jos joku blaserin jne hankkii, eikä minullakaan oo tuplia
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ardennie
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Huh 2010
Viestejä: 1894

LähetäLähetetty: 16.06.2013 08:24    Viestin aihe: Re: Tuplakivääri hirvijahdissa Vastaa lainaamalla viestiä

Unforgiven kirjoitti:
Ardennie kirjoitti:
Mitä mieltä olette perinteisestä tuplasta suomalaisessa hirvijahdissa? Kaliiperi 9,3x74R. Kiikari 1,5-6x42 kääntöjaloilla.


Omat kommentit vanhaan kysymykseen.

Jostain syystä yhtä lukuunottamatta kaikki tuplaa hirvihommassa kokeilleet ovat luopuneet aseesta. Kuka mistäkin syystä. Näitä eroon tuplasta halunneita löytyy melkoinen määrä.

Henkilökohtaisesti saattaisin harkita tuplaa Afrikkaan puhvelille, sarvikuonolle tai leijonalla, mutta siinä se.

Ainakaan mitään valmetin tai finnclassicin tuplaa en huolisi edes ilmaiseksi. Mieluummin saa tarjota vaikka jäätelötötterön minulle valmetin sijaan, jos haluaa omaisuudestaan eroon, eikä kuitenkaan hyvää konjakkipulloa raaski siinä kohden pistää.


Tämä tuplakivääriprojekti päättyi mun tapauksesa sillä tavoin, että ensi syksyksi on tulossa Krieghofin Ultra 20 TS kahdella piippuparilla 7x65R + 7x65R ja 20/76+6,5x57R. Eli niin kuin kaliipereista voi päätellä, niin aseen käyttö on hirveä pienemmälle riistalle ja luovuin ajatuksesta käyttää tuplaa hirvijahdissa. Hankinnassa painoi eniten aseen kuljetettavuus ja se, ettei sitä tarvitse kohdistaa uudelleen piipun vaihdon yhteydessä tai asetta kasattaessa, kun molemmissa piipuissa on oma kiikari. Very Happy

Kiikareiksi varmistettiin nyt (tehdasasennuksena tulevat) S&B Zenith FD 1,5-6x42 luotipiippuihin ja S&B Klassik 7x50 valolla rihlaan. Valinnan ratkaisivat lähinnä kyseisen kiikarimerkin maine mekaanisesti kestävänä kiikarina, FD -valopisteen ominaisuudet 1,5-6x42 -mallissa sekä 7x50 kiikarin 90 mm silmäetäisyys.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Aris60
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Huh 2004
Viestejä: 3295

LähetäLähetetty: 16.06.2013 12:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
7x65R + 7x65R ja 20/76+6,5x57R


Hyvät kaliperivalinnat. Itselläni samankaliperinen tupla ja drillingissä 12/70+6,5x57R. 7x65R on myös hyvä hirvikaliperi. Ei mitään eroa huomaa .30 kaliperin kivääreihin. Luodin valinnassa pitää vähän tarkempi olla - ehkä. Nuo kaikki sallitut kaliperit ovat ihan asiallisia. Näkyy jopa 8x57IRS kokeneen metsässä renesanssin. Vanhemmat metsästäjät ovat sen kaliperisia tuplia viime vuosina taas hankkineet. Tuo 6,5x57R on lainlaatian väheksymä hirvijahdissa, kuitenkin esim Rhinon luoti itseladattuna toimii. Kuin pienoiskiväärillä ampuisi. No täytyy kuitenkin suoraan sanoa, että useimmat hirveni olen kaatanut 9,3 mm luodilla. Karkeampiin oli usko kova kun joskus kaikki niitä kehuivat. Nykyään alkaa olla lähes kaikkiruokainen kaliperien suhteen. Ihan sama ajatusmaailma on tarttunut tuohon meidän junioriin. Se vähä mitä hän ehtii metsästämään ei jää kiinni ainakaan aseen kaliperista.

Nuo tuplasta hirvijahdissa luopuneet ovat ainakin meidän porukassa aika vähissä. Lisää tulee noin joka toinen vuosi lisää. Noin 15% porukasta metsästää tuplalla. Koiramiehistä ei kukaan. Itselläni on tuollainen yksipiippuinen, ilman kiikaria 2,7-2,8kg painava taittuva yksipiippuinen jolla verijäljen päästä sorkkaeläimet yritän lopettaa. Muuten käytän 9,3x74R tuplaa.

Lainaus:
Jostain syystä yhtä lukuunottamatta kaikki tuplaa hirvihommassa kokeilleet ovat luopuneet aseesta. Kuka mistäkin syystä. Näitä eroon tuplasta halunneita löytyy melkoinen määrä.


Tuossa kannattaa varmasti erotella vähän näitä tuplia. Vanhan haulikon raatoon asennetut luotipiiput ovat usealle tuottaneet pettymyksen. Sellaisen he halusivat varoittelusta huolimatta. Harvoin tuollaiset ratkaisut toimivat. Samoin "keskihintaisten" tuplien rakenteessa on usein asioita joiden perusteena on valmistusystävällisyys, ei aina laadukas toteutus. Hyvä kaksoisluodikko on valitettavan kallis. Suomessa on hyviä kaksoisluodikoita myyty vuosittain vain muutama.

Tässä linkki vanhaan keskusteluun kaksoisluodikon tarkkuudesta/epätarkkuudesta http://forum.eralle.net/viewtopic.php?t=66144&postdays=0&postorder=asc&start=60 Sehän se yleisin syy on tyytymättömyyteen. Kaksoisluodikon piiput eivät koskaan käy samaan reikään kaikilta etäisyyksiltä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Ardennie
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Huh 2010
Viestejä: 1894

LähetäLähetetty: 16.06.2013 13:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aris60 kirjoitti:
Lainaus:
7x65R + 7x65R ja 20/76+6,5x57R


Hyvät kaliperivalinnat. Itselläni samankaliperinen tupla ja drillingissä 12/70+6,5x57R. 7x65R on myös hyvä hirvikaliperi. Ei mitään eroa huomaa .30 kaliperin kivääreihin. Luodin valinnassa pitää vähän tarkempi olla - ehkä.
...


Mulla ei ole vielä mitään kokemusta 7x65R -kaliiperista hirvijahdissa, mutta hyvä kuulla, että siitä on hyviä kokemuksia myös hirvimetsällä. Nykyään on tosiaan niin, että monet eivät pidä mitään alle 9,3 mm hirvikaliiperina, mutta ehkä kaliiperivalintoihin on jo alkanut tulla jonkinlaista paluuta 9,3 mm :stä alaspäin ... Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26283

LähetäLähetetty: 16.06.2013 14:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

jep, tuo 7x65R on ollu muutaman kerran "töissä" hirvipuolella rihlakon luotina, eipä se varmaan kummempi ole suuntaan tai toiseen ku muut jokseenki vastaavat, luotivalinta ja osuma määrittää lopun.
ja nyt tulee olettamus, mikäli käyttämäni rihlan (Tikka) rungossa olisi ollut vastaavat kaliperit tuplana, ei homma olisi ollut yhtään huonompi tai tuskin parempikaan, tai no ehkä kerran olisi ollu käyttöä nopeammalle lisälaakille, jotta sikäli se tupla olisi ollut plussaa. Omalla kohin varmaan olisikin sisäpiipulla tehty tuplaus järkevin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Mäyräkoiramies
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 16 Maa 2013
Viestejä: 96

LähetäLähetetty: 02.07.2013 20:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Paljon on tällä palstalla tullut moitetta Valmetin tuplaluodikkoa kohtaan. Itse olen ollut siihen sangen tyytyväinen. Itse asiassa minulla on jo toinen sellainen käytössä. Ensimmäinen oli urakantahylsyllä ja se kyllä ansaitsikin vähän moitteita. Mutta kyllä silläkin hirvet kaatuivat ihan hyvästi, on vain niin helppoa tuo ammunta nopeissa tilanteissa 9,3x74R:llä ejektoreiden vuoksi. Lähinnä noita nopeita tilanteita on ollut minun kohdallani vain radalla. Yhden kerran olen joutunut metsässä ampumaan kolme kertaa nopeaan tahtiin peräkkäin (kahta eri eläintä) ja silloin kaikki sujuikin nopeasti.

Mutta itse aihe oli tuo Valmetin käynti ja käyttö. Totta on että kohdistukseen ja harjoitteluun menee Valmetillakin panoksia monta kertaa enemmän kuin pulttilukkoisella, mutta kuitenkin on mahdollista siirtyä jossain vaiheessa käyttämään eri panosta kuin aikaisemmin. Kiinteillä tuplapiipuilla se onkin vähän vaikeampaa. Ja varmasti pulttilukkoisella hirvenpyynti sujuu erinomaisesti. Mutta kyllä se sujuu Valmetillakin. Tärkeintä on itse tietää mihin ase pystyy milläkin matkalla ja kuinka ammutut laukaukset vaikuttavat seuraaviin. Mutta tämä kaikki on sitä harjoittelua. Itse en ainakaan ole vaihtamassa tuplapiippuja pulttilukkoiseen, enkä varmaan puoliautomaattiinkaan. Ainakaan niin kauan kuin aseella on tarkoitus ampua suurriistaa (hirvi ja karhu). Peuralle tai kauriille käytän toisenlaista asetta. Mutta asevalinnat ovat aina henkilökohtaisia mieltymysasioita. Varmasti kukin on oikeassa jos on sellaisen aseen löytänyt jolla metsästys onnistuu.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26283

LähetäLähetetty: 03.07.2013 00:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

ejektorit tuo ripauksen luksusta jos niitä kaipaa.
varmaan karhupuolella tuo laippa ja ejektorit antaa hieman varmuutta, mutta tosiasia on myös että puolensa kummassakin (urallisessa ja laipallisessa).
itellä kumpaisiaki.
moitteita varmaan tulee jos ei opettele käyttöä niin kohdistettaessa ku muutenki.
en väitä etteikö pultti olisi ihan parhaasta päästä mutta tupla Valtsulla/ Tikalla pärjää vallan mainiosti ja joissain tilanteissa loistavasti.

kohdistukseen menee tietysti enemmän ku kaksi piippua on laitettavana.
onko se sitten paha jos 3-4 siaan menee 6-8 patia.
tuleepahan muutama laaki reeniäki
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
KALLIO
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 16 Maa 2013
Viestejä: 28

LähetäLähetetty: 03.07.2013 03:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Päiväunissani pitkään haaveillut Merkelin rinnakkaispiippuisesta kaksoisluodikosta. Kohtaako hinta/laatu mitenkä tuommoisessa, kellään kokemusta ?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
hellmi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 02 Tam 2010
Viestejä: 343
Paikkakunta: pohojois pohojanmaa

LähetäLähetetty: 03.07.2013 09:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Omalla kohdalla tupla mukana kaikissa jahdeissa nykyään.Tuli aikoinaan hommattua blaser s2:en(9.3x74r) ja siihen sai valita optiot esim.laukaisuvastus ynm.itse otin 2x850g laukaisut.Piippujen säätö lapsellisen helppo,piippujen väliset luodin iskemät n.1.5-2cm(helppo hifistellä mieleiseksi) toisistaan/100m.Eikä nuuka käytetystä luodista 16.2g-19g eri latauksilla ampuu 10 cm sisään/100m.Kaapista löytyy myös pultilukkoja mutta tuo tupla tahtoo aina lähteä mukaan.On muuten kiva ampua juoksu hirveä radallakin,omasta mielestä ihan käypä peli jahti hommeleihin.Mutta kuten aina niin nämähän on niitä mieltymys/makuasioita!!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Eno
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Jou 2011
Viestejä: 229

LähetäLähetetty: 03.07.2013 12:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Se mikä tässä keskustelussa ei vielä ole tullut esiin on haulikkoperä. Sen saaminen aseeseen oli minulla mielessä kun Tikkaani hankin Valmetin tuplapiiput. Kokemuksia ei vielä ole, mutta toivon että ajatukseni toimii.
_________________
--------------------
Jepjep


Viimeinen muokkaaja, Eno pvm 03.07.2013 15:37, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kaltiainen
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Jou 2004
Viestejä: 184

LähetäLähetetty: 03.07.2013 14:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

KALLIO kirjoitti:
Päiväunissani pitkään haaveillut Merkelin rinnakkaispiippuisesta kaksoisluodikosta.


Myyntipalstalla lääkettä tuohon tautiin...
http://forum.eralle.net/viewtopic.php?t=84846
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
KALLIO
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 16 Maa 2013
Viestejä: 28

LähetäLähetetty: 04.07.2013 23:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei ihan ilmanen tauti tuokaan, autokuumeen jälkeen hyvänä kakkosena !
Tuo summa - vähän ylikin jo sijoitettu aseisiin tälle vuodelle, joten päiväunena
pysynee ensi kesään.
Minulla oli Beretan päällekkäispiippuinen kaksoisluodikko, mutta möin sen pois.
Ei siinä mitään varsinaista vikaa ollut, mutta en vaan jotenkin päässyt sinuiksi sen kanssa.
Minkälaisia käyttökokemuksia on tuosta Merkelistä ?
Onhan noita tietysti muitakin merkkejä, mutta ne menevät yli budjetin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Sivu 7 Yht. 7

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com