OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Puimakoneen kokoinen Metso
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 69, 70, 71 ... 101, 102, 103  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Zamora
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Hei 2011
Viestejä: 238
Paikkakunta: Kairasha

LähetäLähetetty: 15.10.2013 22:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

iiroS kirjoitti:
Viime viikkoina on ollut aika reippaasti mettohaukkuja ja helkkarin lyhyitä sellaisia, ei kestä metto häiriötä ei. Perhanan huonolla suhteella jää pidemmäksi haukkuun ja helevetin paljon huonommalla suhteella tulee mitään alas. Jonkinlainen ennätys tuli haukkujen ja löytöjen määrässä Savukosken tuulessa ja näytti sekä tuntuikin melko toivottomalta, viimeisenä päivänä tuli kuitenkin kiintiölintu alas. Vaan nyt puhdistui puut ja toivoakseni tilanne muuttuu kuten viime vuonnakin...


Kerroppa tarkemmin millanen ennätys? Omalla koiralla 14 ylösajettua mettoa (jokunen toki oli varmasti pariin kertaan, joten ei noita yksilöitä varmaan ollut kuin se 8-9) viime perjantain aikana Sodankylän puolelta about 8-10m/s tuulessa. Pisin haukku n. 20-30 s. Arvaa vaan nautittiinko pystykorvametsästyksen hienouksista Evil or Very Mad
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jkvi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Kes 2006
Viestejä: 5212
Paikkakunta: Suomussalmi

LähetäLähetetty: 15.10.2013 22:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aikanaan -80 luvulla tuli noita enempi pyydettyä. Paras oli sellainen, että lähti haulikkohollilta lentoon. Kiersi sen tutun ympyrän n. 300m säteellä ja tuli viereiseen petäjään latvaan istumaan, n. 20m päähän. Tässä etäisyydessä on jo se matka sinne latvaan...En kuitenkaan saanut sitä siihen, vaan seuraavaan istuntoon n. 150m päähän sitten .222:lla.

Toinen esimerkki olkoon sitten vaikka viime syksyltä; useampi kilsa ja vaikka mihin suuntaan. Joku viides latva taisi olla, kun pääsin pitkälleen ja ennen panosten loppumista tuli tonttiin...

Näitä löytyy joka junaan ja osa jää sinne välille.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tuhola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Maa 2004
Viestejä: 20446
Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 15.10.2013 23:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Juu, kaikenlaisia yksilöitä on todentotta. Smile

Metson voi saada monella tyylillä:

-luottamalla kävelyyn ja raakaan määrään kilometrejä. Nuorena jahtasin näin. Saalista tuli aina joskus, pääosin poikamettoja ja vain joskus harvoin haavasta tai hakomapuusta syöksyyn lähtevän rehdin meton sai kopattua alas.

-erilaisten koirien käyttö. Eli ihan sama mikä rotu ja millainen mutta aina joskus pelottaa meton joka sitten tuleekin epäonnekseen suoraan kopiksi tai jää puuhun hollille mihin saa tiputtaa. Näin olen ampunut muutaman vanhan meton.

-Kytisjahti, luottaa siihen että metso tulee paikalle. Tämä on hyvä tyyli vanhojen mettojen pyynnissä ilman koiraa

-Hiipimisjahti, eli kuten kuvailtu. Mennään kuumia paikkoja äärettömän hiljaa ja hitaasti hiipimillä. Huomattavasti tehokkaampaa meton jahtuuta kuin normi samoilujahti

-Pystykorvalla tapahtuva jahti. Nostan tämän erikseen muista koirista, koska pidän pystykorvaa kaikkein tehokkaimpana vehkeenä kun ruvetaan isoa mustaa jahtaamaan. Hyvä pystykorva on maailman mullistava apuväline. Kuten joka jahdissa, hyvä koira on se kovin juttu.

Yleensä jahti on monenmoista yhdistelyä tietty mutta tuossa mielestäni semmosen päälinjat miten voidaan jahdata.

Itse jahtaan siten että kuljen luonnossa paljon, ilman asetta koirien kanssa. Silmät on auki ja jokainen metsohavainto rekisteröidään. Myös kuulopuheet. Sitten kun on jahdin aika niin pyrin valitsemaan hyviä kytispaikkoja. Lisäksi etsin reippaammin kävelemällä niitä kuumimpia paikkoja. Nuo kun tahtoo joskus vuosittain vaihdella. Kun sitten tiedostan jonku paikan missä iso metso minkä nähnyt useemman kerran niin keskitän jahdin sinne. Aamu pimiällä kytistelemään ja korvat höröllä missäö liikettä on. Sen kuulee kyllä kun on tarkkana. Päivisin hiippailen hitaasti aluetta läpi. Kun löydän meton joka karkkoaa niin aina perään hakemaan josko se löytyisi. Joskus homma luonnistaa heti kuten edellisen metson kanssa. Joskus se ottaa vähän aikaa. Mutta kun tarpeeksi monta kertaa meton löytää jostain ja löytää sen uudelleen karkon jälkeen, kuulee sen liikkeet aamuhämärissä, näkee/kuulee koska se menee kivipiiraa täyttämään ja koska haapaan/mäntyyn ruokailemaan jne. Niin kokoajan pääsee itse niskanpäälle tässä jutussa. Tärkeää on tuntea maastot jotta pystyy muodostamaan tarkan kuvan asiasta. Sitä muodostuu myös käsitys miten metso ajattelee, millaisia karkkoja se ottaa jne.. Jossain se voi tosiaan olla sen 200m, täällä ei oikeastaan koskaan alle 500m. Näin ainakin itse saan metson yleensä vuosittain vaikka en mitenkään hyvänä lintumiehenä itseäni pidäkkään.

Kävelytyylistä olen pitkälle luopunut. Kytistely ja hiippailu ovat jääneet enempi käyttöön. Tehokkuus on lisääntynyt ja nautinto myös. Tiputukset ovat nautinnollisempia kun ne saa kohdennetussa jahdissa eikä suinpäin metiköitä kävelemällä. Yleensä metso listataan kaikkien muiden kanalintujen kanssa samaan lokeroon. Itse en näin tee. Minulle metso on metso ja muut niitä peruskanalintuja, ne ovat aivan eri kategoriassa minun ajatusmaailmassa. Metso on vähän kuin suurriistaa. Ero teerellä ja metsolla on vastaava kuin tavilla ja metsähanhella. Jotenkin se metsähanhen saaminen rimmeltä on kovempi juttu kuin tavin ampuminen ruokintalautalle. Tästä syystä en edes tykkää keskustella metsojahdista metsäkanalintuosiossa missä teeret ja pyyt ovat samalla viivalla. Sama kuin juteltaisiin orava ja hirvijahdista samassa ketjussa. Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MtJ
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Tou 2004
Viestejä: 10001

LähetäLähetetty: 16.10.2013 07:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

tuhola kirjoitti:
Tasasta maata missä pääasiassa helevekon moisia soita tai sitten eri ikäistä kangasmännikköä.


Täällä on taas maasto pelkkää taimikon ja pienten männikkötilkkujen kirjomaa maisemaa. Metsot on etupäässä siinä taimikon ja männikön rajassa, useimmiten karkkoavat vain seuraavalle mäntyläntille. Tyypillisesti täällä metsät on sellaisia, että seuraava avoimempi mäntyläntti on jotakuinkin muutaman sadan metrin matkalla. Niin ja sitten kuljen sillä tavoin, että pyrin kulkemaan vähän sitä linjaa pitkin, että kohdalle osuisi mahdollisimman monta helppokulkuista männikkökangasta.

Kainuussa kun lähti metso jaloista viime syksynäkin, niin sehän meni jumankauta sen kilometrin toiselle rinteelle, että heilahti. Ei täällä semmoisia matkoja nuo metsot mene oikein koskaan. Noh, tuolta takana olevasta mäestä kun lähtevät lentoon, niin sitten liito maittaa sitä rinnettä pitkin kauaskin, muuten ne tahtovat mennä seuraavalle mäntyvaltaiselle kankaalle ja istua alas.

Yksi mihin monesti istuu, on hakkuuaukean reunassa oleva yksittäinen isompi puu. Tahtovat vissiin metsotkin etsiä korkean puun, että näkisivät risukon yläpuolelta paremmin.
_________________
Jos parturi ajaa parran vain niiltä, jotka eivät itse aja partaansa, ajaako hän silloin oman partansa?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Murkulat0r
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Lok 2007
Viestejä: 755

LähetäLähetetty: 16.10.2013 13:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Murkulat0r kirjoitti:
Tekaisin tuosta nopean pätkän. Linkitän tänne, kunhan YouTubeen saan tuon upattua.

EDIT:

Tässäpä olisi tuo tilanne:

http://www.youtube.com/watch?v=S4sBKCNa7fw&feature=youtu.be&hd=1


Murkulat0r kirjoitti:
Näköjään sitä saa yhden paikan koittaa ukkometsoa aina kahteen vuoteen; eilen kävin kävelemässä. Ensimmäisen 14 kilometrin jälkeen havaintoja parista riekkoparvesta sekä 4 teerestä. Olin kotiinpäin jo lähdössä ajelemaan, mutta päätin yhden hakkuun vielä käydä katsomassa, kun sieltä on aiemmin pompannut metso tai pari.

Kävelin hakkuun toista laitaa ensin hakkuun toiseen päähän ilman lintuhavaintoja. Palasin sitten takaisin vastakkaista puolta ja ehdin n. 30 metriä tulla, kun hakkuulle jätetyn muutaman kuusen alta pomppasi tämä puimakoneen kokoinen metso n. 40-50 metristä. Haulikolla kaksi kertaa ammuin eikä metso ollut millänsäkään. Kolmannella sitten isompi ennakko, eikä vieläkään mitään vaikutusta. Lintu nousi hakkuun laidan kuusien yli ja alkoi liitää ja hävisi puiden taakse umpitiheään vitikkoon.

GoProlta (joka oli siis otsassa kiinni ja nauhoittamassa) katselin kotona ja kaksi ensimmäistä ovat mielestäni osuneet juuri niinkuin pitääkin, vaikka lintu ei niihin reagoinutkaan. Kolmannella usko sitten on loppunut ja liian isolla ennakolla olen ampunut edestä ohi.

Supistuksen täyssuppea, 1. paukku 42,5-grammainen 3,5-millinen, toisena 50-grammainen 3,25-grammainen ja viimeisenä 53-grammainen 4-millinen. 40-50 metrissä höyhenten ei tietysti kuuluisikaan enää pölähtää. Voiko olla niin, että lintuun osuu, mutta se ei ole siitä alkuun millänsäkään?



Enpä tajunnutkaan, että minulla oli tuo käsi-GPS koko ajan piirtämässä jälkeä. Tarkistin juuri BaseCampistä ja etäisyys oli tosiaan 35 metriä eikä 50! Eli jospa nyt se loppukin porukka nukkuu yönsä paremmin. Wink

Pitää käydä viikonloppuna yrittämässä kaveri poimimassa pois, jos sattuu samoilta huudeilta löytymään. Cool
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TolkullinenMuheltaja
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Mar 2009
Viestejä: 969
Paikkakunta: P-pohjanmaan

LähetäLähetetty: 16.10.2013 13:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Murkulat0r kirjoitti:


Enpä tajunnutkaan, että minulla oli tuo käsi-GPS koko ajan piirtämässä jälkeä. Tarkistin juuri BaseCampistä ja etäisyys oli tosiaan 35 metriä eikä 50! Eli jospa nyt se loppukin porukka nukkuu yönsä paremmin. Wink

Pitää käydä viikonloppuna yrittämässä kaveri poimimassa pois, jos sattuu samoilta huudeilta löytymään. Cool


No nyt tuota voipi jo sanoa pummiksi tai epäonnistumiseksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
waidmannsheil
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Elo 2008
Viestejä: 499
Paikkakunta: Ylöjärvi

LähetäLähetetty: 16.10.2013 13:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

TolkullinenMuheltaja kirjoitti:
Murkulat0r kirjoitti:


Enpä tajunnutkaan, että minulla oli tuo käsi-GPS koko ajan piirtämässä jälkeä. Tarkistin juuri BaseCampistä ja etäisyys oli tosiaan 35 metriä eikä 50! Eli jospa nyt se loppukin porukka nukkuu yönsä paremmin. Wink

Pitää käydä viikonloppuna yrittämässä kaveri poimimassa pois, jos sattuu samoilta huudeilta löytymään. Cool


No nyt tuota voipi jo sanoa pummiksi tai epäonnistumiseksi.


Sitkeä metto! Smile Ei se aina putoo, vaikka vähän kohdalle olisi sattunutkin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Hitleri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Kes 2006
Viestejä: 4744

LähetäLähetetty: 16.10.2013 14:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Murkulat0r kirjoitti:
Pitää käydä viikonloppuna yrittämässä kaveri poimimassa pois, jos sattuu samoilta huudeilta löytymään. Cool

Haistele ilmaan varuiksi tarkkaan, saattaa jo löyhkätä... Wink

waidmannsheil kirjoitti:
Sitkeä metto! Ei se aina putoo, vaikka vähän kohdalle olisi sattunutkin.

Rolling Eyes ...niin, vaikka vähän sattuisikin...nuo ne tuppaa yleensä putoamaan sitten vasta näkymättömissä, joita niiiiiiiiin monesti pummiksi luullaan. Siitähän tässä kysymys lienee perinjuurin ollutkin.
_________________
Vaan varmoilta paikoilta ohi!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tetri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2005
Viestejä: 7344

LähetäLähetetty: 16.10.2013 14:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Siiven jos saa poikki, niin tuleehan se alas, mutta koirattomalle toivoton paikka tuo mehto jalkamiehenä. Nää "ohiammutut" ovat usein vatsaontelo-osuman saaneita, siivittävät kauaksikin, mutta saattavat lopulta tippua mätkähtää näkyvällekin paikalle henkensä heittämään. Kokemuksella ja varsinkin tuurilla semmoinen on löydettävissä, mutta isopa urakka ilman koiraa (ja sen kanssakin...) siinä saattaa odottaa ja petolaiset voipi ehtiä ensin. Silti, aina on yritettävä, jos kohti on ampunut!
Lihat kyllä säilyy näillä keleillä syömäkelpoisina päivätolkulla.
_________________
Memento mori
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
waidmannsheil
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Elo 2008
Viestejä: 499
Paikkakunta: Ylöjärvi

LähetäLähetetty: 16.10.2013 14:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kymmenen vuotta taakkepäin isä pääsi säkällä teeripassissa istuessaan ampumaan metsoa puuhun. Tuli aukolla olevaan mäntysaloon, puoleenpuuhun, n. 25-30 metrin päähän. Isällä oli täyssuppea alkuperäinen piipussa, 12/76 RC 50grammanen 3,1mm patruunapesässä.

Metto lähti lentään ja pudotti puusta kohti aukon reunaa ja siitä alkavaa "isoa metsää".

Onneksi itse olin kanssa samoilla tienoilla passissa, niin näin että koko ajan putoaa metson korkeus ja nuorilla hyvillä korvilla kuulin, että tuli rytinällä alas metsän laitaan. No, onneksi se metso löytyi kuolleena suhteellisen pienellä etsinnällä.

Pointti oli se, että en nyt ihan tarkkaan muista, mutta olisiko kropassa sillä metsolla n. 10-20 reikää ainakin!!! Olihan hauli suhteellisen pientä, joten ei ollut ehkä upotusta sinne kuuluisaan konehuoneeseen asti, mutta kun siipi ei katkennut niin lentään läks että rytinä kävi! Sitkeitä ovat.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kolopesijä
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Tam 2006
Viestejä: 2278
Paikkakunta: itä-suomi

LähetäLähetetty: 16.10.2013 15:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ehken sitkein omalle kohdalle sattunut; Ratahollilta lähtökiihdytykseen sivusta hiukan alle kolmestakympistä rihlan haulipiipulla ja 3.25 mm ukkometolla joka oli vielä silloin hyvä paukku.
Kuvittelin, että tulee rättinä alas, mutta vatut. Nytkähti hiukan lennossa ja jatkoi muina miehinä, sutasin sitten hätäpäissäni viisseiskanpiipulla perään, mutta ei osunut. Satasen jaksoi lentää ja sitten räpsähti varvikkoon juuri ennen tiheän taimikon reunaa ja sieltä löytyi hengettömänä.
Nylkiessä löytyi 17 kpl hauleja, jotka oli kupeeseen ottanut.
Ei ollut ensimmäinen metso, mutta avasi aika paljon silmiä metson sitkeydestä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TetraoFabalis
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Lok 2011
Viestejä: 245

LähetäLähetetty: 16.10.2013 16:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

tetri kirjoitti:
Siiven jos saa poikki, niin tuleehan se alas, mutta koirattomalle toivoton paikka tuo mehto jalkamiehenä. Nää "ohiammutut" ovat usein vatsaontelo-osuman saaneita, siivittävät kauaksikin, mutta saattavat lopulta tippua mätkähtää näkyvällekin paikalle henkensä heittämään. Kokemuksella ja varsinkin tuurilla semmoinen on löydettävissä, mutta isopa urakka ilman koiraa (ja sen kanssakin...) siinä saattaa odottaa ja petolaiset voipi ehtiä ensin. Silti, aina on yritettävä, jos kohti on ampunut!
Lihat kyllä säilyy näillä keleillä syömäkelpoisina päivätolkulla.


Meikäläisen mielestä tässä on viimeistään se kohtuuden ja riistan kunnioituksen raja. Eli jos on varaa lähteä ampumaan, on oltava myös miestä etsiä ja varmistaa mahdollinen raanakko.
_________________
Joskus joutsenetkin näyttävät kurjilta...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
mikko81
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Hei 2006
Viestejä: 3285
Paikkakunta: Heinola

LähetäLähetetty: 16.10.2013 17:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

On helekatti teillä sitkeitä mehtoja, alta 30m ja kupeessa pitkälti toistakymmentä reikää ja vielä vaan lentää Shocked ne jokunen hassu mitä minä oon ampunu 30-35m ja aina noilla samoilla 3.1mm remingtoneilla, viimeisimmässä 4 reikää kupeessa ja alas tuli ku rukkanen. Sitä edellinen ehkä 35m puuhun ku olin jänispassissa sivuttain istuvaan mehtoon, kuus reikää tai oikeestaan viis, kuudes oli katkaissu siipiluun ja sekin kuolleena puun alla. Ei se mehto mikään panssariajoneuvo sentään ole vaan elukka ja vielä melko pien sellanen...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tuhola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Maa 2004
Viestejä: 20446
Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 16.10.2013 18:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei metto sen sitkeempi ole kuin muutkaan. Tappava osuma ja thats it. Tappava osuma on sellainen että joko hermostoon (selkäranka, aivot) niin paljon vauriota että holtti pois tai sitten "konehuoneelle" sydän, keuhkot niin paljon vauriota että verenpaine putoaa ja elintoiminnot lakkaa. Ei se höyheniä pemottamalla kuole.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
waidmannsheil
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Elo 2008
Viestejä: 499
Paikkakunta: Ylöjärvi

LähetäLähetetty: 16.10.2013 18:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joskus ne varmaan kuolee myötätunnosta metsästäjää kohtaan, kun välillä ei ole reiän reikää näkyvillä ja silti putoaa! Laughing Havainnut tämän sekä teerellä/pyyllä/metsolla/sorsalla.

Mutta tuolla isän ampumalla metsolla oli tosissaan se 10-20 haulia täkän alueella ja silti läks lentään! Eikä ole tämä mitään höpölööriä.

Joskus varmasti kuolee/putoaa niille sijoillensa, myös sillä muutaman haulin osumalla.

Onko kukaan muuten niitä puimakoneita nähnyt lähiaikoina?! Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 69, 70, 71 ... 101, 102, 103  Seuraava
Sivu 70 Yht. 103

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com