Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
HenkkaM Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 22 Jou 2004 Viestejä: 78 Paikkakunta: Helsinki
|
Lähetetty: 10.11.2013 17:39 Viestin aihe: |
|
|
Pale Alen kaverina oli vissiin Cara-red eli L-40. Kotioluen puolella monet kehuvat löytäneensä pohjoisemmassa Prismasta ja muista isoista kaupoista sahtimallasta. 20kg säkki valmiiksi jauhettuna ja vastaisi kuulemma noin
90% pale alen ja 10% suklaa- tai karamellimaltaan sekoitusta . Tätä voi myös kokeilla tilata omaan kauppaan, saisi halvalla ainakin perusmallasta kokeiluihin yms |
|
Takaisin alkuun |
|
|
simppeli Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2008 Viestejä: 1643
|
Lähetetty: 27.12.2013 18:11 Viestin aihe: |
|
|
Nostetaan vähän ettei uppoo..
Tuossa aattoa molemmin puolin pari teelmystä pullotin ja yksi lager tekele vähää vaille, ollut nyt 1kk 0 asteessa.
Aattoaamuna laitoin pestystä hiivasta startterin seuraavaan satsiin jota suunnittelin seuraavanlaisesti:
Batch Size: 25,00 l
3,70 kg Pale Ale (2-row) (5,0 EBC) Grain 1 66,1 %
1,00 kg Munich I (Weyermann) (15,0 EBC) Grain 2 17,9 %
0,50 kg Wheat (5,0 EBC) Grain 3 8,9 %
0,40 kg Cara Pale (8,0 EBC) Grain 4 7,1 %
13,00 g Citra [14,40 %] - Boil 60,0 min Hop 5 20,5 IBUs
10,00 g Styrian Goldings [5,50 %] - Boil 60,0 min Hop 6 6,0 IBUs
8,00 g Irish moss [0,00 %] - Boil 15,0 min Hop 7 0,0 IBUs
1,0 pkg Trappist High Gravity (Wyeast Labs #3787) [124,21 ml] Yeast 8 -
Est Original Gravity: 1,048 SG
Est Final Gravity: 1,010 SG
Estimated Alcohol by Vol: 5,0 %
Bitterness: 26,6 IBUs
Est Color: 10,6 EBC
Miltäs vaikuttaa?
Tuo Styrian Goldings vähän mietityttää, sitä löytyi pakkasesta melkein täys pussukka. Voisiko olla ettei maku ole minua miellyttänyt, mutta kun ei poiskaan viitsisi heittää?
Edellisessä satsissa tein proteiinitauon alussa 50C ja keitossa lisäsin tuota irish mossia ja pullotettaessa todella kirkasta, tiedä kummasta sitten tuo kirkkaus johtui. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1545 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 27.12.2013 22:40 Viestin aihe: |
|
|
Kuola valuu suupielistä pelkästä lukemisesta
simppeli kirjoitti: | Nostetaan vähän ettei uppoo..
Tuossa aattoa molemmin puolin pari teelmystä pullotin ja yksi lager tekele vähää vaille, ollut nyt 1kk 0 asteessa.
Aattoaamuna laitoin pestystä hiivasta startterin seuraavaan satsiin jota suunnittelin seuraavanlaisesti:
Batch Size: 25,00 l
3,70 kg Pale Ale (2-row) (5,0 EBC) Grain 1 66,1 %
1,00 kg Munich I (Weyermann) (15,0 EBC) Grain 2 17,9 %
0,50 kg Wheat (5,0 EBC) Grain 3 8,9 %
0,40 kg Cara Pale (8,0 EBC) Grain 4 7,1 %
13,00 g Citra [14,40 %] - Boil 60,0 min Hop 5 20,5 IBUs
10,00 g Styrian Goldings [5,50 %] - Boil 60,0 min Hop 6 6,0 IBUs
8,00 g Irish moss [0,00 %] - Boil 15,0 min Hop 7 0,0 IBUs
1,0 pkg Trappist High Gravity (Wyeast Labs #3787) [124,21 ml] Yeast 8 -
Est Original Gravity: 1,048 SG
Est Final Gravity: 1,010 SG
Estimated Alcohol by Vol: 5,0 %
Bitterness: 26,6 IBUs
Est Color: 10,6 EBC
Miltäs vaikuttaa?
Tuo Styrian Goldings vähän mietityttää, sitä löytyi pakkasesta melkein täys pussukka. Voisiko olla ettei maku ole minua miellyttänyt, mutta kun ei poiskaan viitsisi heittää?
Edellisessä satsissa tein proteiinitauon alussa 50C ja keitossa lisäsin tuota irish mossia ja pullotettaessa todella kirkasta, tiedä kummasta sitten tuo kirkkaus johtui. |
_________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
simppeli Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2008 Viestejä: 1643
|
Lähetetty: 18.01.2014 20:38 Viestin aihe: |
|
|
Pikkuista päivitystä kalustoon kun nuo mäskäyslämmöt eri vaiheissa tuottaa pienoista päänvaivaa.
Ajattelin ruveta mäskäämään tuossa 50l keittokattilassa kun siitä puuttuu vain valepohja, sekin lähes valmis. Tänään väsäsin lämpötilan ylläpitoon tälläisen laatikon
jonka koeajoin/kalibroin vedenkeittimellä.
Kattilassa kokeilen siitä voilee kankaasta tehtyä mäskäyspussia joita äsken pari väsäsin + muutaman humalapussin. Ei tartte sitten ennen keittoa kattilaa putsata, muutakuin pussi pihalle.
Paketista puuttuu enää kierrätys pumppu(t) joka toivottavasti pian kotiutuu.
Mitähän seuraavaksi |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1545 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 17.02.2014 19:00 Viestin aihe: |
|
|
Ameriikan PaleAlea
_________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
simppeli Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2008 Viestejä: 1643
|
Lähetetty: 19.02.2014 20:52 Viestin aihe: |
|
|
^ Ja on varmasti suunmyötäistä ? Näyttää ainakin hyvältä |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1545 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 20.02.2014 16:47 Viestin aihe: |
|
|
simppeli kirjoitti: | ^ Ja on varmasti suunmyötäistä ? Näyttää ainakin hyvältä |
On se
Bitterit on luokkaa 45 ...ja aromihumalana käyttämäni Cascade tuntuu melko lailla passelilta valinnalta... Lisää tätä... ettei jano yllätä..
Jos pitäs valita karhu 4:n ja tämän välillä... tottakai oma (selkeesti enemmän tarjolla )
Sierra Nevada PaleAle tai oma... Silloin menis ihan fiiliksen mukaan _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
simppeli Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2008 Viestejä: 1643
|
Lähetetty: 21.02.2014 18:31 Viestin aihe: |
|
|
Hitto kun katsoi tuota sun tuoppias niin on kyllä pakko ottaa tuoppi omaa magnumilla ja citralla höystettyä pale alea, huolimatta siitä että lätkässä tuli takkiin |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1545 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 21.02.2014 20:27 Viestin aihe: |
|
|
simppeli kirjoitti: | Hitto kun katsoi tuota sun tuoppias niin on kyllä pakko ottaa tuoppi omaa magnumilla ja citralla höystettyä pale alea, huolimatta siitä että lätkässä tuli takkiin |
Pakkohan se on jo järkytyksen tasottamiseen... Omakin käsi tärisi niin, että meinas astiasta laskiessa vaahtokukkakin tulla mites sattuu... _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
simppeli Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2008 Viestejä: 1643
|
Lähetetty: 21.02.2014 21:57 Viestin aihe: |
|
|
wildmind kirjoitti: | Omakin käsi tärisi niin, että meinas astiasta laskiessa vaahtokukkakin tulla mites sattuu... |
5l pöniköitäkö käytät vai suurempia? ja käytätkö co2 partuunaa vai pulloa? (mä oon tänään kysely iässä ).
Itte pikkuhiljaa siirtymässä noihin 19l kegeihin, oli pakko tilata noita yksi ripaisia kun tuntuu noi 19l kegit käymään maailmalta vähiin.
Tällä hetkellä suurin osa 5l pöteissä ja hiilihapot 2kg:n pullosta, tuntuu vain noitten bitterien kanssa että jos pullossa hyvät niin tynnyrissä laimenee.
Laitteisto rupiais olemaan kunnossa mutta panopäivät kevättä myären pikkuhiljaa töitten myötä harvenee... hetkeksi... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1545 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 21.02.2014 23:24 Viestin aihe: |
|
|
simppeli kirjoitti: | wildmind kirjoitti: | Omakin käsi tärisi niin, että meinas astiasta laskiessa vaahtokukkakin tulla mites sattuu... |
5l pöniköitäkö käytät vai suurempia? ja käytätkö co2 partuunaa vai pulloa? (mä oon tänään kysely iässä ).
Itte pikkuhiljaa siirtymässä noihin 19l kegeihin, oli pakko tilata noita yksi ripaisia kun tuntuu noi 19l kegit käymään maailmalta vähiin.
Tällä hetkellä suurin osa 5l pöteissä ja hiilihapot 2kg:n pullosta, tuntuu vain noitten bitterien kanssa että jos pullossa hyvät niin tynnyrissä laimenee.
Laitteisto rupiais olemaan kunnossa mutta panopäivät kevättä myären pikkuhiljaa töitten myötä harvenee... hetkeksi... |
5 litrasilla vielä toistaiseksi... ja patruunalla vielä mennään.. (ihan laiskuuttani..koska tuo 2kg pullohan ois heleppo yhistää 5 litraseen) mutta ajatuksissa on siirtyä noihin 19l pönttöihin... Ajatus on, että tekis keväällä pidemmän kypsytyksen kamaa kellariin ja niitä varten hankkisin kegit... Sitten hetken päästä regulaattorit sun muut hömppeet... _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1545 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 08.03.2014 16:13 Viestin aihe: Iron Lady jakoon |
|
|
En muistaakseni ole pannut jakoon tätä Iron Ladyn reseptiä...
Voin kertoa, että nyt löyty omaan suuhuni sopiva riistaolut...
Sopii hirven kanssa maut yhteen todella hyvin.. Katkeroa n 45 IBUa.
Oma riistaolut löytynyt... Tuskin kovin suurta tarvetta enään muutoksiin...
Yksinkertainen resepti.. Suoraviivainen maatiaismäskäys ja helpohko pintahiiva olunen... ei muuta kuin kippis ja kulaus..
Syotiin juuri rvan kaa vasan sisäfile pihvit..kasvisten, perunoiden.. ja tämän Iron Ladyn ryydittäminä...
Oli tasapainoinen paketti...
Täällä on muitakin tenukeppejä jotka puuhaa kotiolutta.. Tätä resettiä voin lämpimästi suositella... Ja jos saatte kehitettyä asiaa eteenpäin ei se harmita... Päinvastoin...
Viikkarin PaleAle 4.0kg
Viikkarin Munich 2.0kg
CaraHells 20g
Carafa 1 20g
Vehnämallasta 20g
Humalointi
60min- 40g East Kent Golding
30min- 30g East Kent Golding
10min- 30g Cascade
10min- teelusikallinen Irish Mossia
Mäskäys:
Infuusiomäskäys 45l kovamuovisella kylmälaukkumäskäimellä
16l 76 asteista vettä maltaiden sekaan mäskäimen.. mäskin lämpötila 66 astetta... Mäskäysaika 90min ( mäskäysastia eristetty viltillä ja apulämpönä tarpeen vaatiessa 300W vedenlämmitin)
Ulosmäskäys
6l 99asteista vettä mäskiin.. -> 76 asteinen mäski .. Ulosm aika 15min
Huuhteluun 19l 70 asteista vettä..
Vierrettä tulee keittoon hieman reipas 30 litraa
Keittoaika kiehumisen alusta laskien noin 70-80min
Nopea jäähdytys ja siivilöinti harsolla.. Käymään menee noin 27 litraa
OG 1.050 - FG 1.013
Hiivaksi Safale S 04
Pääkäyminen (4-5pv)
Lappoaminen toiseen astiaan
Sekundääri astiassa 2-3 vko
Pullotus..
Annetaan olla reipas viikko huonelämmössä ja sitten kellariin kypsytykseen... n 3vko ja alkaa oleen maku sitä mitä toivookin...
Siis helvetin hyvää olutta... _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
simppeli Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2008 Viestejä: 1643
|
Lähetetty: 11.03.2014 23:22 Viestin aihe: |
|
|
Mahtavalta ruokajuomalta vaikuttaa, volumia jotain 5% paikkeille?
Eikös tuota East Kent Golding humalaa tituleerata englannissa humalien kunkuksi?
Piti viikolla hätäpäissä spraymaltaasta keittää portteri satsi kun ei ole mettätöiden takia kerennyt mäskäämään ja mielessä velloi pelko että joutuu kaupan olusiin turvautumaan
Nyt mettätöiden osalta paniikki ohi ja tulevana viikonloppuna yritän toisen päivän pyhittää panohommille ja mielessä pyörinyt ajatus Centennial blondi tyyppisestä olusesta tuplapanona. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
simppeli Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2008 Viestejä: 1643
|
Lähetetty: 16.03.2014 14:17 Viestin aihe: |
|
|
Eilisestä panosessiosta...
Käsikirjoitus näytti tältä
45 Centennial Blond
Type: All Grain
Batch Size: 48,00 l
Boil Size: 47,50 l
Boil Time: 60 min
End of Boil Vol: 42,12 l
Final Bottling Vol: 47,50 l
Fermentation: Ale, Two Stage
8,00 kg Pale Ale (2-row) (5,0 EBC) Grain 1 81,6 %
0,80 kg CaraPils 2.5 – 6.5 EBC (4,0 EBC) Grain 2 8,2 %
0,50 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Grain 3 5,1 %
0,50 kg Vienna (7,0 EBC) Grain 4 5,1 %
Mash Steps
Protein Rest Add 30,00 l of water at 53,7 C 50,0 C 20 min
Saccharification Add 7,00 l of water and heat to 64,4 C over 15 min 64,4 C 60 min
Mash Out Add -0,00 l of water and heat to 75,6 C over 33 min 75,6 C 10 min
◯ Fly sparge with 22,31 l water at 75,6 C
Boil Ingredients
16,00 g Centennial [10,20 %] - Boil 55,0 min Hop 5 8,7 IBUs
14,00 g Centennial [10,20 %] - Boil 40,0 min Hop 6 6,9 IBUs
16,00 g Cascade [7,40 %] - Boil 20,0 min Hop 7 3,9 IBUs
10,00 g Irish moss [0,00 %] - Boil 10,0 min Hop 8 0,0 IBUs
14,00 g Cascade [7,40 %] - Boil 5,0 min Hop 9 1,1 IBUs
final volume of 48,00 l
Sisään mäskäys 50C
20min jälkeen 7l kuumaa vettä jolla päästään lähelle 65C.
Kattilan 3000w vastus pidin ohjaamana pitävät lämmöt kohdillaan.
60min jälkeen pidiin lukemat 76C, lämmönnostoon meni 30min.
Ulosmäskäys kesti 10min jonka jälkeen aloin laskea vierrettä alas.
Ensimmäiset tipat näytti 16,5 brixin asteikolla.
Huuhteluvettä peliin.
Humalat valmiina keittoa varten.
Keittäminen on sen verran kuumaa puuha että nestetasapainosta pitää huolehtia, ja tietenkin kotipolttoisella
Jäähdytetty vierre laskettuna käymispötteihin.
Toisessa pötissä hiivana Nottingham, toisessa us-05.
Rupsutelkaa rauhassa...
Vaativin osuus alkaa nyt... odottelu... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
9.3x622 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2004 Viestejä: 16688
|
Lähetetty: 16.03.2014 19:47 Viestin aihe: |
|
|
Jatkoa sitten odotellaan. _________________ Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|
|
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa Et voi äänestää tässä foorumissa
|
|