OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Valkohäntäpeura 2013-2014
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 27, 28, 29 ... 38, 39, 40  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Jahtireppu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Huh 2005
Viestejä: 3240

LähetäLähetetty: 05.01.2014 00:27    Viestin aihe: Re: pukki Vastaa lainaamalla viestiä

WTD kirjoitti:
peuraa on rutosti...surkeeta on. kunnollista isoa pukkia ei ollenkaan.

Mistä tuo teilläpäin johtuu? Onko kaupallisuus liiaksi mukana kuvioissa ja vieraat ampuu heti, kun orastava hollilla. Vai eikö siellä paikallinen väestö ymmärrä hyvän päälle. Kai siellä nyt joku kultamitali luulis asustelevan, jos kerran peuraa rutosti vai missä mättää?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MikaS
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 3960

LähetäLähetetty: 05.01.2014 12:27    Viestin aihe: Re: pukki Vastaa lainaamalla viestiä

[quote="Jahtireppu"][quote="WTD"]peuraa on rutosti...surkeeta on. kunnollista isoa pukkia ei ollenkaan.[/quote]
Mistä tuo teilläpäin johtuu? Onko kaupallisuus liiaksi mukana kuvioissa ja vieraat ampuu heti, kun orastava hollilla. Vai eikö siellä paikallinen väestö ymmärrä hyvän päälle. Kai siellä nyt joku kultamitali luulis asustelevan, jos kerran peuraa rutosti vai missä mättää?[/quote]

Monessa tihentymien alueilla on ne isot pukit ammuttu jo aikoinaan, ja siten paras geeniaines on tuhottu. Pukkiverotus on ollut liian suurta ja pikkupukit pääsevät astumaan. Tästä seurauksena on että pukkien keskimääräinen paino on tippunut esim. meilläkin noin 10-15kg, sarvet ovat ohentuneet ja pienentyneet.

Itse en voi kuin ihailla -70 ja 80 luvuilla kaadettujen peurojen trofeita. Kulta ja hopeasarvisia on meilläkin todella harvassa, mutta muutaman metsästäjän alueellisen 6-8-piikkisten säilyttämisellä tilannetta on muutaman vuoden aikana edes vähän yritetty parantaa. Valitettavan harva tätä kuitenkaan loppupeleissä ymmärtää, vaan sormi koukistuu heti kun on sarvet päässä. Tihentymä alueilla pitäisi naarata ampua muutama vuosi 60-70% aikuisista luvista samalla säästäen noita isomuksia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
WTD
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Jou 2007
Viestejä: 149

LähetäLähetetty: 05.01.2014 16:58    Viestin aihe: jep Vastaa lainaamalla viestiä

siinähän ne mikalta tuli suurinpiirtein. perimä on täysin !&%¤#. ehkä joka kymmenennestä tulisi mitalipukki odottamalla. tai mahdoton sanoa. iso seura, yli 100 peuramiestä. minkäänlaisen järjen puhuminen toivotonta.

vieraitakin käy, mutta kyl ampuu omatkin miehet turhan usein kun vaan joku häkki päässä vilkkuu. ajojahti vielä yleistynyt, siellä vedetään suurimmasta alkaen kaikki mitkä päänsä näyttää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
BlueMarlin
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Maa 2004
Viestejä: 2638

LähetäLähetetty: 06.01.2014 00:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Seitsemän vuotta olen seurannut talostani 200 metrin päässä olevaa riistapeltoa ja sen peurakantaa. Alkuaikoina oli harvoin sellainen lenkki koirien kanssa etteikö oltaisi peuraa nähty. Aina välillä näkyi sarvipäitäkin. Paras kuva riistakamerassa oli sellainen jossa näkyi kymppipiikki, kaksi kasipiikkiä ja kaksi kuuspiikkistä. Kahteen vuoteen en ole lenkillä nähnyt pukkia eikä niitä lähipelloillakaan ole useita pimeällä auton valoissakaan näyttäytynyt. Yksi pukki menetti henkensä riistapellollani syksyllä, sarvet"komeat 2+5:set.

Lopetin jahdeissa käymisen kokonaan, koska en jaksa jatkuvia vierasjahteja. Vieraissa on varmasti asiallisia metsästäjiä mutta jos isäntäväki yllyttää roiskimaan joka paikkaan niin jälki ei ole aina sitä parasta. Välillä tuntui siltä, että aina ammutaan, kun vähän vilahtaa. Rottajahdissa kaatopaikalla saattaa olla ok toimintamalli mutta ei metsästyksessä. Kerran pyydettiin jäljittämään vieraan ampumaa vasaa. Ampumapaikalla rapamahaa maassa ja kysyin ampujalta mihin ammuit? Vastauksena tuli, että edestäpäin pistokuoppaan. Sanoin, että olisihan voinut jättää ampumattakin niin herra totesi ettei olisi päässyt ampumaan ollenkaan ellei tätä paikkaa olisi käyttänyt. Välillä lumen aikaan yritettiin saada jo ajossa olevia koiria kiinni, kun motista löytyi pukinjälki. Pitäähän sitä aina pukinjäljelle koiria saada. Ei tarvitse ainakaan täällä ihmetellä mihin pukit ovat häipyneet.

Itse haluaisin katsella isoja häkkipäitä tulevaisuudessakin eikä aina tarvitsisi olla kivääri kourassa. Mutta taitaa olla märkä uni, kun tuo kaahaaminen jatkuu vuodesta toiseen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
BR-FOX
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Syy 2011
Viestejä: 742

LähetäLähetetty: 06.01.2014 13:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Valkohäntäpukkien valioyksilöt ovat olleet kovassa metsästyspaineessa jo vuosia,Viime vuosina näkyy myös virallisissa tutkimustuloksia,joissa käy jo selvästi ilmi vasapainojen lasku,perimän kaventuminen jne..Omalle jahtiporukalle asiasta kommentoitu joka kauden alussa,yhdellä ukolla aina pärstän ilme kertoo että haluaa itelleen nuo suurimmat sarvet(oman edun tavoittelija pahimmillaan joka asiassa elämässään) Asenteen muuttaminen valiopukkeja kohtaan kestäväksi kehitykseksi ottaa kyllä vuosia,jotta myös tulokset positiiviseen suuntaan ovat nähtävissä. Kun on näitä epäileviä kaikkitietäviä mukana ,nämä ovat niitä jotka kastavat omaa sukkaansa hiljaa etteivät sitä itse huomaa vasta sukka on saappaassa kylmä ja läpimärkä.Sen jälkeen nämä kaikkitietävät alkavat pitää hitonmoinoista älymölyä kovaan ääneen "että mitä minä sanoin silloin jo mutta ettehän te tyhmät mitään uskoneet!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Raatokärpänen
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Lok 2005
Viestejä: 312

LähetäLähetetty: 06.01.2014 16:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kovin on jyrkkää näkemystä noista kaadettavista pukeista…mutta varmaan tottakin.

Ei pitäisi vertailla omenoita ja appelsiineja mutta kun katsotaan tilanneta kauriin kannalta niin talvinen sarvetomman pukin kaato on ihan jees. Ajojahdissa sukupuolen määrittäminen on vähintäänkin hankalaa, puhumattakaan iän ja sarviaineksen. Kuitenkin kaurislauman dynamiikan suhteen elinvoimainen kapitaalipukki on merkitykseltään hyvin tärkeä. Kesäpyynnissä kyllä näyttää olevan samaa spekulointia kaadettavasta ja säilytettävästä-mikä oikein onkin.

Vh-peuran vierasjahdissa on omat ongelmansa mutta oma tuntuma on että kytikseltä vieras ampuu sen mikä puhuttu on. Vasa on vasa ja naaras on naaras. Luvallinen pukki on kai pääsääntöisesti määritelty myös. Vieraalle on kutakuinkin mahdoton tehdä omin voimin ratkaisua ja tunnistusta näistä kasvattikörmyistä, mutta kaadetusta luvallisesta 8 ja ylöspäin piikistä melko turhaa jaaruamista jälkeenpäin.

Sellainen tuntuma tuosta kannanmuuntumisesta (vinoutumisesta?) että olisiko perus 8-piikin poisto kuitenkaan ollut se juttu niinkäänkuin sarvipään kuin sarvipään harventaminen?

Viisaammat vastannee.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
BR-FOX
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Syy 2011
Viestejä: 742

LähetäLähetetty: 06.01.2014 18:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Peurapukkeja valikoiden ampumalla ,huonon sarviaihion kantajat,muut rimpulat kaatolistalle.Valioyksilöiden aika ajallaan,viimeistään kun sarvet lähtevät kehittymään alaspäin.Omalla porukalla 1-2 vierasjahtia kaudessa,päällikkö antaa luvan kaataa pukkeja ilman piikkirajoitusta.Onko vieraskoreutta?? Positiivista se että on syntynyt vilkasta keskustelua peurapukkikannan koostumuksesta ja toivottavasti aloittaisi kehityksen kohti oikeaa suuntaan...?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jahtireppu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Huh 2005
Viestejä: 3240

LähetäLähetetty: 06.01.2014 18:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Piikkipukit ja 10 tai sen yli piikkiset ainoiksi sallituiksi ammuttaviksi pukeiksi. Alkaisi hyviä luupäitä ilmaantua, komeita kasejakin olisi. Huonon perimän alueella ei sitten ammuttaisi kuin piikkipukkeja, jos kerran siellä ei kymppipukkeja kehity.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
nettijussi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 5435
Paikkakunta: Muinais Suomi

LähetäLähetetty: 06.01.2014 19:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Valkohännän metästyksessä suurella osin esiintymisaluetta on ollu perus-kaato-periaatteena vasa tahi pukki.

Tää on johtanut siihen, et kaikki pikkuset kytille tulleet on ammuttu, sekä jokaikinen peura on kaatunu, joilla vähänkin sarvea nupista ulos tuuppaa.

Sit useissakin porukoissa on ruvettu ihmetteleen, miks meijän pukkein sarviaines on menny noin pieneks? Seitkynluvul kun oli paljo komeempia trofeita.

Selitys on: Tosi harva pukki nykymetästyksen jälkeen, saavuttaa kolmen vuoden iän. (johtuen pyyntikulttuurista)

Paikoin on pyyntikulttuuria muutettu, hyvää sarviainesta kantavat on jätetty kasvamaan ja jonkun vuoden jälkeen on trofeepukkeja ammuttu. (seurakkaa vaikka mettäkalan kymmpipiikki-listaa)

Sanosin et se on "omas kädes", tuo valkohäntäpeurankin metästys.

Nettijussi
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
WTD
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Jou 2007
Viestejä: 149

LähetäLähetetty: 06.01.2014 19:52    Viestin aihe: kyl Vastaa lainaamalla viestiä

juu. ja unohtakaa ne piikit. ei kymppipiikkiä missään nimessä nurin jos se on ohutsarvinen huippuperimäinen kolmevuotias. sen sijaan se järeäsarvinen 8-tappivanhus joutaa jo pois varsinkin näin kiiman jälkeen saati kuuspiikkiset mullikkaa vanhemmat joille ei ainakaan tuu mitään ihmeempää koskaan päähän.

paksuus, järeys kertoo jotain iästä. ja ikä on se mikä pitäisi tietää, mutta kun se ei lue päässä. piikkiluku ei kerro juuri mitään iästä. aina niitä saa nauraa kun joku on nähnyt ison peuran 200 metrin päässä pellolla. "oli ainaki 12-piikkinen." ohjesääntö maallikoiden tunnistukseen on: leveys 40 cm -> 8-piikkinen, leveys 50 cm -> kymmenenpiikkinen ja leveys yli 60 cm -> "ainaki 14 piikkinen". hemmetisti näkevät meilläkin kymmenenpiikkisiä vaikka sadassatuhannessa kuvassa ei oo kuin muutama ja neki joku tappanu jo.

kun sarvet on todella paksut, huipussaan tai taantumaan päin -> pois. vaatii seurantaa enemmän kuin mitä normimettämiehellä on aikaa. riistakamerat + peltokuvaus syksyllä useana vuonna. lisäksi jättösarvia voi kertyä monelta vuodelta kuten jossain lehdessä olikin esillä.

tappipäät alle 10 cm -> kaikki pois, surkee perimä. vaatii auringonvalon tai aivan täydellisen kuutamon ja lyhyen matkan. ja lupia millä ampua kaikki nämä jos tulee eteen.

mullikat, joilla paremmat sarvet kuin tapit -> säästöön. voi olla 4+4 2,5 v. iässä ja siitä sit vartoomaan mitalipukkia. vaatii tunnistamistaitoja.

4+4 ja paremmat ohuet kaikki säästöön millä kunnon piikit. leveydellä ei merkitystä, se on sarvimallista kiinni. vaatii päänupin olla ampumatta.

eli lyhyesti: sontasarvet ja valmiit pois. sit tarvii enää ymmärtää mikä on sontasarvi ja mikä valmis. tämäkin voi olla alueellista. meillä saa istua vaikka 5 vuotta eikä tuu yhtään lokalahden mahtipukkia eteen.

ei tarvi noudattaa saati kommentoida jos uroskannan kehittäminen ei kiinnosta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
suorato
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 22 Tam 2013
Viestejä: 40

LähetäLähetetty: 07.01.2014 16:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä tästä hyvä tulee kun on malttia odottaa ja kaikki taivaanmerkit pysyy kohdallaan,( eikä mitään satunnaisia muutujia ilmaannu yhtälöön..)

Riistakamera seuranta ruokinnoille 24/h ja selvät peuran polut seurantaan myös koko kaudeksi, edellyttää muutaman kameran, mieluummin lähettäviä ja toimivia 4-5 kpl. Sitten kun vielä muu kalusto on sitä tasoa että hämärässä tunnistaminen on 100 varmaa ja piikit pystyy laskemaan ennen liipasimesta vetoa niin aletaan olla voiton puolella...

Nyt sitten vain ruokitaan ja odotellaan miten käy..olihan taas M&K muutama komea pukkikin saatu eräksi..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JokuUkko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Jou 2007
Viestejä: 8412
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 07.01.2014 16:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aiheesta toiseen, tuli viikonloppuna vielä sentään toinen peura kaadettua tänä vuonna Smile Sunnuntaina vasa kaatu ennen viittä synkän pimeälle heinäpellolle. Aseena kunnostautui vanha porattu 8,2x53r iteladatuilla Hornady Interlock 14,3g luodilla. Lataus on kesy, ja osuma olikin menopuolelta yllättävän siisti. Vertymää ei ollu juuri yhtään, vaikka oli keskeltä lapaa menny luoti sisään. Ulostulo oli lavan etureunassa ja siellä puolella oli melkoisesti vertymää. Ulostuloreikäkin oli sellanen kahden euron kolikon kokoinen... Rolling Eyes Pakomatka oli noin 50-70 m eli mukavasti näkösälle keikkasi.

Vielä olis pari lupaa jäljellä. Vois koittaa viikonloppuna vielä kytistää, jos tulis lunta. Sitten onkin loput viikonloput tässä kuussa niin kiinni, että tuskin tarvitsee harkita metsälle menoa... Smile Semmosta "sarvenpotkijoille"...



vitsivitsi....
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kelju K Kojootti
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 11 Huh 2013
Viestejä: 11

LähetäLähetetty: 07.01.2014 18:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mitä minä olen sivusta seurannut ja joskus jonkunverran sisäpiiristäkin, niin täällä peurakannan sydänmailla on todella moni sitä mieltä, että nuo vahinkoeläimet joutaisi ampua kaikki pois.

Itse lopetin peuranmetsästyksen viime kauden jälkeen. Kyllästyin koko touhuun ja siihen liittyvään lupien itselle hamstraamiseen, rahan metsästysseuralta pimittämiseen ja vierasjahtiin. Paljon saa vettä virrata Tuonenojassa että jatkuu se harrastus.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16682
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 07.01.2014 20:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kohta saanee lukea näitä tekstejä m&k:sta.... Laughing


-nollassa jahdit, lunta kun tulis niin vasun käyn hakemassa.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sigamees
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Mar 2008
Viestejä: 11062

LähetäLähetetty: 07.01.2014 20:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

suorato kirjoitti:


Riistakamera seuranta ruokinnoille 24/h ja selvät peuran polut seurantaan myös koko kaudeksi, edellyttää muutaman kameran, mieluummin lähettäviä ja toimivia 4-5 kpl. Sitten kun vielä muu kalusto on sitä tasoa että hämärässä tunnistaminen on 100 varmaa ja piikit pystyy laskemaan ennen liipasimesta vetoa niin aletaan olla voiton puolella...

Noinhan monessa paikkaa toimitaan...ja sitten mäyräkoirajahti pystyyn ja aina paukkuu...
_________________
Running target!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 27, 28, 29 ... 38, 39, 40  Seuraava
Sivu 28 Yht. 40

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com