OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Mikä ase samoilumetsästykseen
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
vesihiisi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Tam 2014
Viestejä: 389

LähetäLähetetty: 09.01.2014 00:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

jonikesk kirjoitti:
vesihiisi kirjoitti:
Tähtäimistä semmoinen kysysmys, että onko olemassa (kohtuuhintaisia) kiikaritähtäimiä, joissa olisi jonkin etäisyyden pikasäätö tai ristikko, jossa eri kohdistusviivoja auttamaan tähtäystä?
Esim. leupparilla on kevyitä tähtäimiä joissa on korotornit. Ballistiikkaristikollisia löytyy lähes kaikilta valmistajilta.

Mutta miksi kysyt tällaista? Aikaisemmin puhelit että maksimiampumatka olisi noin 100m. Siihen 22 WMR:n lentorata riittää ilman korojen tarvetta ja tarkkuuskin jollain lailla. Jos aiot ampua kauemmaksi niin kannattaisi valita joku muu kaliiperi. Esim joku niistä jotka mainitsin aikaisemmassa postissani. Älkää WMR miehet ottako itseenne mutta se ei ole lentoradan eikä tarkkuuden puolesta hyvä valinta pidemmille matkoille.


Jäin vain pohtimaan tuota kaliiberi/etäisyys -ongelmaa. Luin yhden kirjan kanalinnustuksesta ja siinä ei ollut asiasta mainitaa, vain että pitää tuntea luodin lentorata ja arvioida ali/ylitähtäämistä. Jos olisi kiikaritähtäin, jossa olisi etäisyyssäätö niin kuin avotähtäimissä, niin tuo 22wmr olisi ehkä vieläkin tarkempi lähelle ja kauas.

Ja sori jos kyselen tyhmiä, mutta kokemukseni metsästyksestä ovat yli 20 vuoden takaa, joten yritän tässä hieman peilata omia mielikuviani muiden mielipiteisiin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26311

LähetäLähetetty: 09.01.2014 00:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

menee jo aiheen ohi, mutta menkööt, onhan tässä os jo alkanu muokkaileen kysyjän reissuja, ajankohtaa sun muuta.
siis tuosta vaellus kodasta tuli melko ihme ongelma esiin Laughing, kuten Nuuskakin totes outo homma. kannattee muistaa sitä kotaa ei ole pakko virittää soimaan eikä edes pyöreäksi kodaksi, ja sen voi pystyttää vaikka pienen puun "päälle" tai niin että se iso paha kivi jää keskelle ja toimii viellä pöytänä. noh se siitä jokainen tekee kuten parhaaksi näkee.

mutta sitten tuo ase sitä ny on väännetty vaikka miksi. tuo h-45 on historian kannustama ei muuta, taitaa olla yksi heikoimpia esityksiä, kysyjälle nimenomaan. muuten 45 on oma juttunsa.
Hylsyä on 52R:lle kuulaa ja muutaki vermettä ja onpa Lapuan fmj paukkuaki.
Selleri on ok ja kohtuu hintanenki (isoja eroja alueittain).

Josko nyt tuli ohi aihee tarpeeksi.

Tässä on tullu melko selkeä kuva, se .22WMR niin kevyenä kuin mahdollista, mutta älä ihan !&%¤# asetta silti osta. Kiikarin laitat tai et voit pärjätä niin että onnistut linnun pari kolmekki saamaan. Ja jos kiikari tulee, ei höpö jalustoja. Kiikarissa ei tarvi parallaksi säätöjä, ei korko ristikkoja eikä juurikaan mitään ylimääräistä . Winsun tai Federaaalin reikäpäätä parikymmentä mukaan ja .
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26311

LähetäLähetetty: 09.01.2014 00:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

tietysti on hyvä tuntea lentorata, mutta esim riekon saat 0-70m:lle kun pidät keskelle ja ase on kohdistettu n.50m:lle .
tuo kaava ollenee se ilmeisin sulle,,,,
tuon 70m:in jälkeen hieman ylävoittonen tähtäys ja lähempänä sataa sitten yläreunalle. muutama rata reeni auttaa, tai siellä reissussakin voi testailla eri matkoille ku ottaa sen 50kpl rasian mukaan.

siis pointti on, opettele matkan arviointi ja lue tuuli, niissä on se osuman taika jos jokseenki muutoin saat osumaa.
tietysti voit käyttää erinlaisia lisävermeitä, hyvällä kiikarilla varustettua et mittaria, mahdollisesti kameraa jolla voit "mittoa" matkaa. jopa kepsiä.
mutta sun touhussa riittänee kun hahmotat 0-70 60-80 70-100 matkat
jos jokseenki noin pystyt arvioida, riittää vallan mainiosti.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Reporetku
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Kes 2004
Viestejä: 1995

LähetäLähetetty: 09.01.2014 11:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

En jaksanut lukea läpi koko viestiketjua, joten nämä huomiot on joku jo voinutkin kertoa.

Itse ole jonkun verran harrastanut kyseistä jahtimuotoa. Aseistuksen ratkaisee pitkälti ajankohta, vaellusmaasto ja koira. Joskus vaelsin tyttäreni(14v.) ja saksanseisojan kanssa Sevetistä, Nuorgamiin. Painoa luonnollisesti kertyi hennoille hartijoilleni paljon, koska jouduin mm. kantamaan kaikkien vajaan viikon ruoat mukanani. Tarkoituksenani oli ampua päivässä pelkästään ruokalinnut. Mukana oli haulikko, joka oli sidottu rinkkaan, koska ampumisesta ei olisi tullut mitään kantamus harteilla. Ne ruokalinnut sai helposti ja todellisuudessa ne olisi saanut tunturissa pienoiskiväärilläkin (ainakin sinä vuonna). Sillä reissulla siis kirosin vaikeasti kannettavaa haulikkoa ja ylisuurta panosvarastoa.
Aseen kannettavuuteen siis kannattaa kiinnittää huomiota. Laadukas aserinkka on ehkä paras tai sitten taitettava ase rinkkaan.

Yhteen asiaan kannattaa kiinnittää huomiota. Kun lintuja vaelluksen aikana näkee, niin todennäköisesti joutuu jättämään kantamukset maahan. Siitä kun lähtee naakimaan lintuja vaikka vain muutaman sadan metrinkin päähän, niin voi olla yllättävän vaikea löytää enää kantamusta. Kannattaa siis jättää rinkka näkyvälle paikalle ja huomioväri luonnollisesti auttaa.

Jos siis päätarkoitus on vaellus, niin ehdottomasti kannettavuuteen eli keveyteen ja kantolaitteeseen kannattaa kiinnittää päähuomio. Jos päätarkoitus on metsästys, esim. matkan varrella olevista tukikohdista käsin, niin tilanne on luonnollisesti eri ja silloin aseistuksen ratkaisee esim. se minkä merkkinen koira on käytössä.
_________________
Käytännöllisyys on kauneutta
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26311

LähetäLähetetty: 09.01.2014 11:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

ehkä olis kannattenu lukea alottajan viestit
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JSP
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Syy 2009
Viestejä: 8022
Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 09.01.2014 12:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nuuska kirjoitti:
JSP kirjoitti:
Viime reissulla oli vaelluskota ja sen kans menee joskus hermot kun ei löydy tarpeeksi isoa aluetta missä kolme mahtuu nukkumaan. Ens reissulla jokaisella oma yhden hengen loue jonka saa nakata pystyyn kun ei jaksa enää kävellä.


Kun tässä ilmeisesti puhutaan outamaista Suomessa tai Ruotsissa, niin on kyllä kumma homma jos ei löydy tasaista paikkaa kolmelle nukkujalle.

Tuntsan louteessa nukkuu 3 helposti, sen vähemmäksi ei majoitteen painoa juuri saa.


Onhan niitä paikkoja vaan välillä joutuu etsimään melko kauan kun pitäisi vielä vesipaikka olla vieressä ja muutenkin hyvä paikka. Pystytyksessä menee kans jonkin verran aikaa. On tuon kans tullu värkättyä jo usemapi vuosi. Kyllä majoitteen painon saa vaikka alle 100g jos haluaa. Uusi nykyinen taisi painaa jotain 300g. Mahtuu vaikka taskuun.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tERÄsMIES
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Tou 2007
Viestejä: 849

LähetäLähetetty: 09.01.2014 18:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vaellus metästystä ei juuri ole tullu harrastettua, mutta jos keveys on keskeinen juttu ja lintujakin pitäisi saada, niin itselle mukaan lähtis 1 piippunen hunter katkastuna reppuun ja pyypilli kaulaan roikkumaan. Pyy se melkein varmimmasta päästä on otettavissa ja siihen haulikko on hyvä laite. Latvalintua sillä on kyllä turha lähteä pyytämään, mutta sillä hoituu kohtuuella pomppulinnut ja on keviä kantaa paloina repussa.
Ja päivän tarpomisen jälkeen malttaa istuskella paikallaan pillitellen.

Ja miksei kivääri. kokemuksen perusteella latvaan saapi ampua melko harvoin, kun taas pomppulintuja ja pyitä tavoittaa melkein varmasti.

niin ja alle satasella pääsee jo pyssyn ostoon (sisältää myös ostoluvan) ei maksa paljoa Very Happy
_________________
Nopeat syövät hitaat
eivät syö
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
vesihiisi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Tam 2014
Viestejä: 389

LähetäLähetetty: 09.01.2014 23:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pohjola kirjoitti:
...muutama rata reeni auttaa, tai siellä reissussakin voi testailla eri matkoille ku ottaa sen 50kpl rasian mukaan.


Joo, on toki tarkoitus treenata radalla ja/tai maastossa ennen metsästystä. Yksi syy, miksi ehkä olen mieltyneempi luodikkoon kuin haulikkoon on, että sillä kai tulee vähemmän haavakkoja. Ja haavakko pilaa kyllä vaelluspäivän ellei enemmänkin.

Katselin jotain youtube-videoita ja kaveri oli tehnyt paksusta pellistä eläinten kuvia ja ampui niitä sitten kumoon. Tämä voisi olla aika hyvä tapa treenata sekä ampumista, että etäisyyden arviointia, kun tekee luonnollisen kokoisia kuvia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
vesihiisi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Tam 2014
Viestejä: 389

LähetäLähetetty: 09.01.2014 23:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Reporetku kirjoitti:
Joskus vaelsin tyttäreni(14v.) ja saksanseisojan kanssa Sevetistä, Nuorgamiin.
...
Ne ruokalinnut sai helposti ja todellisuudessa ne olisi saanut tunturissa pienoiskiväärilläkin (ainakin sinä vuonna).

Aseen kannettavuuteen siis kannattaa kiinnittää huomiota. Laadukas aserinkka on ehkä paras tai sitten taitettava ase rinkkaan.

Yhteen asiaan kannattaa kiinnittää huomiota. Kun lintuja vaelluksen aikana näkee, niin todennäköisesti joutuu jättämään kantamukset maahan. Siitä kun lähtee naakimaan lintuja vaikka vain muutaman sadan metrinkin päähän, niin voi olla yllättävän vaikea löytää enää kantamusta. Kannattaa siis jättää rinkka näkyvälle paikalle ja huomioväri luonnollisesti auttaa.


Juuri joku tuollainen reissu minullakin on haaveissa. Olen kolunnut paljon lappia pelkkä rinkka selässä, mutta ilman asetta. Sinne (tai Itä-Suomeen) kai saa lupiakin helpommin kuin tänne etelään. Ja teoriassa voi hanhia tai muitakin vesilintuja kohdata.

Rinkkana on vanha kunnon Savotta ja täytyy askarrella siihen joku hyvä ase-teline/pussi kylkeen. Sitähän jo tarvitsee jos kulkee muiden alueiden poikki, kun mihin on luvat.

Hyvä huomio tuo rinkan hukkaamisvaara. On meinnannut joskus käydä niin, kun jätettiin rinkat mättäälle ja alettiin mustikoita poimimaan. Aika nopeasti ne maastoon hukkuvat. Joku huomioviiri läheiseen oksaan saattaa olla kullan arvoinen idea, kunhan sen vaan jännityksessä muistaa ripustaa. Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
trip
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 17 Jou 2012
Viestejä: 32

LähetäLähetetty: 10.01.2014 13:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pakkohan se on omakin mielipide soppaan lisätä. Yksipiippuinen haulikko olisi valintani. Esim Baikal ij-18 16/70 olisi yksi vaihtoehto. Tuollainen kaapista löytyy ja menee kyllä pieneen tilaan, on kevyt ja pussissa helppo kantaa kädessä, tai tunkea vaikka reppuun. Aika karu ja minimalistinenhan tuo on mutta mielestäni käyttötarkoitukseesi sopiva.
Kyllä sillä kiväärilläkin raanan saa aikaan kun vaikka suolille poksauttaa. Haulikkolla kun vaan valitset paikat tarkkaan ja reenaat ennen lähtöä, niin kyllä ne linnut löytyy Ja varmemmin saat sitä saalistakin. Voi mennä vaelluspäiväs siihen kun lähdet noita karkkoja kiväärillä jäljittelemään.
Haulikko myös soveltuu monipuolisemmin vaikka kyyhky tai sorsajahtiin jos tulevaisuudessa tulet sellaisiin osallistumaan. Pääsisit myös melko edukkaasti alkuun ja myöhemmin voisi sitten päivitellä kalustoa jos kipinää on.
Tuli vaan jo aloitusviestistä sellainen fiilis, että tuo kiväärihomma sinua kiinnostaisi enemmän.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JSP
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Syy 2009
Viestejä: 8022
Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 10.01.2014 13:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Osta se 20/76 - 22wmr sever niin ei tarvi miettiä kumman ostaa Very Happy Panokset niin pieniä ettei paljon paina ja sataan metriin voi ampua kaikkea pienriistaa. Tuota on myös kätevä kantaa kun on niin lyhyt.

Tuolla juttua severistä jos kiinnostaa:
http://forum.eralle.net/viewtopic.php?t=55758


Viimeinen muokkaaja, JSP pvm 10.01.2014 15:51, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MARCOLIN
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Jou 2010
Viestejä: 1912
Paikkakunta: Pohjois-Karjala

LähetäLähetetty: 10.01.2014 15:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei kovin metsään mennyt valinta ois Tkka rihla Very Happy . kolme vuotta siitten naapuri osti aseliikkeestä Tikka 07:kan kal 12-70/222 +sako pikajalka + kiikari 3-9 x40,hinta 350e Shocked Alkupään rihlapalkkien välissä hyvin pientä piste syöpymää,ei vaikuta kuitenkaan käyntiin millään tavoin huonontavasti,koska piippu loppumatkaltaan täysin terve ja kunnossa.Joskus näitä sattuu hinnan sisälle kun tuuri käy Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26311

LähetäLähetetty: 10.01.2014 15:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

ei se silti kevene vaikk ilman sais
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MARCOLIN
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Jou 2010
Viestejä: 1912
Paikkakunta: Pohjois-Karjala

LähetäLähetetty: 10.01.2014 17:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pohjola kirjoitti:
ei se silti kevene vaikk ilman sais



Kuntokysymys Wink Jos muutakamaa 15kg nii siinä se kulkee 800gr huomaamatta Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26311

LähetäLähetetty: 10.01.2014 21:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

ihan oikeasti on tullu tunne että kysyjälle olis ok ase mukaan, mahdollisimman kevyt mikä on laillinen kaikelle pienriistalle. ihan sama haulikko. luodikko tai rihlakko, mutta kuiteski suosittelisin luodikkoa.
metsästys kuulostaa kuiteski olevan niin sivuseikka että ihan sama mikä kuhan joku millä voi saada jos tilanteita sattuu eteen.
hyvällä munkilla saa mitä vaan, usein koskemattomasta poikuudesta saa helposti useammanki vaikka luodikolla, samoin sen hanhenki voi saada vaikka piekkarilla vaikka joskus teettää kivärilläki.
tuo pyy on melko etäinen saalis monin paikoin pohjosta, etenki kairoissa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Seuraava
Sivu 5 Yht. 7

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com