Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Kuhmon Ahma Kanta-asiakas
Liittynyt: 14 Syy 2010 Viestejä: 3252 Paikkakunta: Syrjäkylä
|
Lähetetty: 21.06.2013 23:37 Viestin aihe: |
|
|
Ehkä ei kaikkea syytä epäonnistumisesta kannata sysätä palvaajan niskoille. On varmasti savustukseen toimitettavan lihan laadullakin merkitystä _________________ Metsästys ei ole harrastus vaan elämäntapa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Miljoonanick Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Tam 2012 Viestejä: 4567 Paikkakunta: Suomen Detroit
|
Lähetetty: 21.06.2013 23:38 Viestin aihe: |
|
|
Kuhmon Ahma kirjoitti: | Ehkä ei kaikkea syytä epäonnistumisesta kannata sysätä palvaajan niskoille. On varmasti savustukseen toimitettavan lihan laadullakin merkitystä |
Todennäkösesti mutta 5 asiakasta kerralla ei voi olla enää kovin väärässä.
Tiituspohjaan samasta satsista lihat ja jovain oli hyvää ! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
RiUDE Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Maa 2004 Viestejä: 20455 Paikkakunta: Savonlinna
|
Lähetetty: 22.06.2013 08:51 Viestin aihe: |
|
|
Miljoonanick kirjoitti: | Kuhmon Ahma kirjoitti: | Ehkä ei kaikkea syytä epäonnistumisesta kannata sysätä palvaajan niskoille. On varmasti savustukseen toimitettavan lihan laadullakin merkitystä |
Todennäkösesti mutta 5 asiakasta kerralla ei voi olla enää kovin väärässä.
Tiituspohjaan samasta satsista lihat ja jovain oli hyvää ! |
Villen suolistama elukka? _________________ Savo suureksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
ioni Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Tam 2008 Viestejä: 7663 Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa
|
Lähetetty: 22.06.2013 12:32 Viestin aihe: |
|
|
Tiituspohjassa tulee kuivempaa palvia kuin Haukiputaalla. Tämä on testattu monen monta kertaa. Tiituspohjassa ovat aika nihkeitä palvaamaan yksittäin kovin pieniä paloja ja oikeassa ovat. Siellä kannattaa ehdottomasti viedä pienemmät palat hyvin perkattuina kalvoista ja ottaa pakettiin myös verkotus niin saa aivan premiumlaatua. Suuremmat palat toki menevät itsekseen kunhan jättää kalvot päälle niinkuin palvatessa yleensäkin kannattaa tehdä. Tiituspohjan palvarin toiminta muutenkin on minusta erittäin ammattimaista ja asiakasystävällistä. Toimittavatpa kaikenlaista hyvää jopa Seppälän Prismaankin myyntiin. Arvosana 10! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Miljoonanick Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Tam 2012 Viestejä: 4567 Paikkakunta: Suomen Detroit
|
Lähetetty: 22.06.2013 20:30 Viestin aihe: |
|
|
RiUDE kirjoitti: | Miljoonanick kirjoitti: | Kuhmon Ahma kirjoitti: | Ehkä ei kaikkea syytä epäonnistumisesta kannata sysätä palvaajan niskoille. On varmasti savustukseen toimitettavan lihan laadullakin merkitystä |
Todennäkösesti mutta 5 asiakasta kerralla ei voi olla enää kovin väärässä.
Tiituspohjaan samasta satsista lihat ja jovain oli hyvää ! |
Villen suolistama elukka? |
Onkai noita joskus tullut suolistettua tai ainakin yritettyä...kai,onko parempaa tietoa ? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Miljoonanick Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Tam 2012 Viestejä: 4567 Paikkakunta: Suomen Detroit
|
Lähetetty: 22.06.2013 20:31 Viestin aihe: |
|
|
ioni kirjoitti: | Tiituspohjassa tulee kuivempaa palvia kuin Haukiputaalla. Tämä on testattu monen monta kertaa. Tiituspohjassa ovat aika nihkeitä palvaamaan yksittäin kovin pieniä paloja ja oikeassa ovat. Siellä kannattaa ehdottomasti viedä pienemmät palat hyvin perkattuina kalvoista ja ottaa pakettiin myös verkotus niin saa aivan premiumlaatua. Suuremmat palat toki menevät itsekseen kunhan jättää kalvot päälle niinkuin palvatessa yleensäkin kannattaa tehdä. Tiituspohjan palvarin toiminta muutenkin on minusta erittäin ammattimaista ja asiakasystävällistä. Toimittavatpa kaikenlaista hyvää jopa Seppälän Prismaankin myyntiin. Arvosana 10! |
Ollaan tuota käytetty vuosia,purkkia pääasiassa teetätetty. Ei pahaa sanottavaa,pertunmaalle vietiin kaks kertaa,ekan ja viimesen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 23.03.2014 23:57 Viestin aihe: |
|
|
Herätellääs välillä tätä topikkia.
Tänään tuli kokeiltua hirven lihan palvaamista. Erinäisten vaiheiden jälkeen kaapista tuli ulos säälittävän näköisiä myttyjä
Visuaalinen vaikutelma parani huomattavasti kun lihaverkot oli revitty pois. Yksi tavoite oli saavutettu, liha oli enemmän palvatun kuin tervatun näköistä
Tuossa vielä zoomaus koeleikkauskohtaan. Tuo punainen reuna kertonee että savu on tunkeutunut pinnasta siihen asti? Suolana käytin pelkkää merisuolaa, eli suola ei ole punaista väriä tehnyt.
Ja jos palataan alkuun niin homma lähti käyntiin ruiskusuolaamisella. Liuoksessa oli 1 dl karkeaa merisuolaa per 1 l vettä. Sen jälkeen laitoin lihat vielä uppeluksiin laimeampaan vesiliuokseen, 0,5 dl suolaa per 1 l vettä, kun aloin arpomaan että ruiskusuolaus saattoi olla liian tymäkkä. Lihapalat olivat max. nyrkin kokosia, vähän pienempiäkin. Kuvissa ne on ihan normi ruokalautasella.
Savustusta palvikaapissa 6 h 80-100 C:ssä. Enimmäkseen lämpötila oli 90-100 C. Kuuden tunnin jälkeen käärin lihat folioon ettei ne "tervaannu" eikä kuivu liikaa. Iltapäivällä, 6,5 h jälkeen alkoi satamaan ja laiskottamaan joten laitoin foliomytyt sähköuuniin 100 C:llä vielä kahdeksi tunniksi. Loppulämpö lihan sisällä oli noin 75 C.
Ensimaku lihoista on erinomaisen hyvä Maukasta ja mehevää. Täytyy maistella huomenna vielä tarkemmin kun ovat "tasoittuneet". |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Weatherby Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Hei 2009 Viestejä: 1587 Paikkakunta: Länsi-uusimaa
|
Lähetetty: 24.03.2014 13:43 Viestin aihe: |
|
|
Hyvän näköisiä kyllä! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
haylone Kanta-asiakas
Liittynyt: 22 Mar 2012 Viestejä: 1450
|
Lähetetty: 24.03.2014 13:59 Viestin aihe: |
|
|
Jep.
Viimeinen muokkaaja, haylone pvm 27.12.2015 23:48, muokattu 1 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
astalo Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Lok 2004 Viestejä: 6040
|
Lähetetty: 24.03.2014 14:00 Viestin aihe: |
|
|
Hienosti näyttää onnistuneen ja ei ole kuivaksi mennyt.Kehuista voin palkinnoksi yhden vaikka ottaa,voin antaa lähetystiedot yksityisviestillä |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 24.03.2014 19:14 Viestin aihe: |
|
|
Kiitoksia kehuista. Valitettavasti tuosta ei liikene näytteitä jaeltavaksi, mutta jos yhtään lohduttaa niin voin kertoa että maku on ihan järjettömän hyvä nyt kun ne ovat ehtineet tasaantua jääkaapissa Mitään en muuttaisi, en suolausta, en savun maun voimakkuutta enkä mehevyyttä. Tämmöstä kehtaisi tarjota ihan kenelle vaan. Ja jos jotain ketuttaa tämmönen itsekehu niin olkaa huoleti, onnistumisia ei ole ollut tapana tulla usein
Jälkipohdintana tähän vielä muutamia asioita joiden uskon vaikuttaneen hyvään lopputulokseen:
-Ruiskusuolaus. Säikähdin ruiskutellessa että ruuttasinko liikaa nestettä lihaan, kun ruuttauksen seurauksena lihaan tuli selvä turpoama. Nyt olen sitä mieltä että ruiskusuolausneste auttoi pitämään lihan mehukkaana eli esti liiallista kuivumista.
-Tolkku tulen kanssa. Alusta pitäen pidin mielessä että savustumisaika on joka tapauksessa hyvin pitkä. Ei ole tarvetta maksimi savunmuodostukseen. En tehnyt niin että paljon puita pesään ja sitten veto ihan pienelle ja paljon savua, vaan pidin pientä tulta. Lisäilin pieniä puita usein. Vedon pidin toki pienellä ettei lihat kuivu liikaa, mutta tuli oli siis sellainen että missään vaiheessa ei ollut ihan maksimi savunmuodostusta.
-Folioon kääriminen kuuden tunnin savutuksen jälkeen. Lihan kuivuminen ja tervaantuminen pysähtyi.
-Keli oli sopiva. Nollan tuntumassa maltillinen savunmuodostus onnistuu helpommin kuin lämpimällä kelillä. Lämpimällä tulta pitää jarrutella enempi räppänällä ja vetoluukulla, jolloin savua syntyy enempi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 05.05.2014 18:24 Viestin aihe: |
|
|
Piti vielä kerran palvailla hirveä ennen kesälämpimiä Ja livahti sinne joku sianfilekin mukaan kokeeksi.
Suolaus tuli tehtyä 6 % liuoksella (60 g karkeaa merisuolaa per 1 l vettä) ruiskuttamalla ja sitten vielä liottamalla. Oikein hyvä suolausaste.
Savua jälleen 6 h ja sitten lihat folioon. Valmista oli vähän 7 h jälkeen. Olin tekevinäni ihan samanlailla kuin viimeksi, mutta lihat ottivat nyt selvästi enempi väriä. Mistä lie johtuu? Toisaalta sika otti vähemmän väriä kuin hirvi, eli lihallakin lienee oma vaikutuksensa siihen.
Maku oli kuitenkin taas viimesen päälle. Ei tule kauaa säilymään nuo lihat Eikä tarvi harkita että veisi lihoja johonkin ulkopuoliselle palvattavaksi. Ylipäänsä olen yllättynyt kuinka hyvää palvihirvestä saa Maistuu jopa sellaselle joka on vuosikausia haukkunut hirven lihaa.
Kaappi alkaa jotenkin käydä pieneksi Onhan siinä tilaa kun on neljä hyllyä, mutta noiden hyllyjen kanssa pelaaminen on oma riesansa. Aika homma jynssätä puhtaaksi ennen palvaamista. Jos tuollaisia kaappeja rakentelette, niin tehkää savukammariin niin suuri pinta-ala että sinne mahtuu ripustamaan paljon lihakönttejä niin etteivät ne koske toisiaan.
Toinen mitä kaipaan verrattuna savusaunaan on lämmönvaraaminen. Keli oli +5 - +10 C paikkeilla, ja kaappi alko heti jäähtyä jos anto tulen hiipua. Sais olla niin että lopussa voi antaa tulen sammua ja lämpötila pysyy jokseenkin samana. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
M..M Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Kes 2011 Viestejä: 594 Paikkakunta: POHJOIS-SAVO
|
Lähetetty: 06.05.2014 08:03 Viestin aihe: |
|
|
tein uunin kivestä muuraamalla ei tarvii silleen kytätä lämpöä. ritilöiden puhdistuksessa paras on toho. desinfioi varmasti. _________________ MITÄ ET TEE TÄNÄÄN, EI SITÄ TARVITSE TEHDÄ HUOMENNAKAAN |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 08.05.2014 20:30 Viestin aihe: |
|
|
Toho on käyny mielessä mutta ei ole tullu hankittua kun ei ole muuta käyttöä. Täytyykin tarkistaa, saattaisin saada joutilaan kaasupullon käyttööni. Semmosen tohottimen varmaan saa hankittua edukkaasti.
Tuolla peltikaapissa on 60 kg kiuaskiviä, mutta pelkästään niillä lämpö laskee melko nopeaan viileillä keleillä. Tulipesässä olis kyllä hyvin tilaa useammallekin tulitiilelle. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Weatherby Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Hei 2009 Viestejä: 1587 Paikkakunta: Länsi-uusimaa
|
Lähetetty: 09.05.2014 10:41 Viestin aihe: |
|
|
Lonely Rider kirjoitti: | Toho on käyny mielessä mutta ei ole tullu hankittua kun ei ole muuta käyttöä. Täytyykin tarkistaa, saattaisin saada joutilaan kaasupullon käyttööni. Semmosen tohottimen varmaan saa hankittua edukkaasti.
Tuolla peltikaapissa on 60 kg kiuaskiviä, mutta pelkästään niillä lämpö laskee melko nopeaan viileillä keleillä. Tulipesässä olis kyllä hyvin tilaa useammallekin tulitiilelle. |
Eipä ne montaa euroa jossain tarjousladossa maksa. Tosiaan ihan hyvä vinkki, pitää itse harkita kanssa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|