OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Koiran reppu

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Koirat yleensä
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
AnttiSn
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Tam 2010
Viestejä: 2120

LähetäLähetetty: 28.08.2014 17:27    Viestin aihe: Koiran reppu Vastaa lainaamalla viestiä

Tästä aiheesta on tullut lyhyttä jutustelua muissa topikeissa, mutta ajattelin perustaa nyt uuden, että pysyisi aiheen mukainen jutustelu täällä.

Ostin tuossa vastottain omalla koiralle repun ja tarkoitus olisi nyt syksyllä, että koira kantaa omat ruokansa, kun ollaan metsällä. Toisin sanoen tarvetta olisi 3-6 päivän kuivamuonan kantamiseen. Tämä ei ole mikään kauhea ongelma. Itselle ongelman tekee se, että koiria on kaksi, mutta reppuja yksi. Eli yhden koiran pitää kantaa kahden ruuat (tai sitten joutuu itse kantamaan). Olen tässä nyt totutellut koiria reppuun ja laitoin ehkä 2-3 päivän kuivamuonat reenipainoksi. Useamman kerran olen 0.5-3km lenkuroita kävellyt ja kyllä tuokin paino alkaa näkymään rauhallisena kävelynä sekä askellus on hitusen erilaista kuin ilman painoa. En kuitenkaan pitäis missään nimessä vielä liian suurena painona.

Tästä päästäänkin asiaan. Kuinka paljon olette uskaltaneet koiralle laittaa kuormaa selkään? Netistä löytää ohjeita, joissa puhutaan 10%:sta aina jopa 50%:iin asti. Ensimmäinen kuulostaa naurattavalle, mutta viimeinen taas aika paljolle omaan korvaan. Omat tapaukset ovat saksanseisojia, joilla on lihaksistoa kyllä melko runsaasti esim. vetohommiin, mutta ilmeisesti tuo kantaminen vaatii vähän eri lihaksia. Senpä takia ajattelin itse mennä varovasti kokeillen. Onneksi on tosiaan kaksi koiraa, niin voi myöskin vuorotella eli toinen vapaana etsimässä lintuja ja toinen kantaa reppua vieressä. Läpsystä sitten vaihto. Ja toisekseen nuo kantomatkat tulee ainaskin tänä syksynä olemaan suhteellisen maltillisia eli max 15 km täydellä kuormalla pääleiriin ja siitäpä sitten ei oliskaan tarkoitus liikkua kuorman kanssa. Takaisin palatessa kuorma onkin oletettavasti lähempänä nollaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Monkey B
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Hei 2010
Viestejä: 1775

LähetäLähetetty: 28.08.2014 21:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse käytin kuntoilumielessä reppua koirillani. Pikkuhiljaa lisäsin painoa sinne 10%. Reppu oli laadukas, hyvin istuva ja kaikintavoin kunnollinen. Aika pian kun sain sen 10 pinnaa painoa, yksi koirista alkoi ontumaan ja jätin repun käytön. En ole uskaltanut kokeilla uudestaan, ainakaan näin jahtikaudella, tai joudun lyömään itteäni sillä repulla painoineen naamaan jos ryssin jonkun noista koirista nyt kesken kaiken... En tiedä missä oli vika, repussa, koirassa, painoissa vai kuun asennossa, mene ja tiedä.

Sellanen lisäys vielä, että koirat ei olleet mitään tarhasta rempastuja rapakuntoisia...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pihkat
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Syy 2007
Viestejä: 4612

LähetäLähetetty: 28.08.2014 23:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eikös ne muulit ole erikseen..
_________________
Voi pihkat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Supe
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Tou 2014
Viestejä: 4812

LähetäLähetetty: 29.08.2014 08:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kristoffer Clausen erävideoista voi bongata koiransa, jolla on pieni satulalaukku selässä. Kaikki riippuu repun painosta suhteessa koiran kokoon.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
AnttiSn
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Tam 2010
Viestejä: 2120

LähetäLähetetty: 29.08.2014 11:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niin tai Lars Monsenin pätkistä, joissa vaeltaa koirien kanssa ympäri maailmaa. Siellä taakka myös näyttää olevan melkoinen eli isot reput ja täytettäkin kulusta päätellen näyttää olevan.

Varmasti asiaan vaikuttaa tuon suhteellisen painon lisäksi myös koiran oma paino. Pieni koira varmasti kykenee pienempään suhteelliseen painoon, koska sen keho on muutenkin tehty kannattelemaan pientä painoa. Suuremman koiran on sitten helpompi kantaa isompi suhteellinen paino, koska keho on jo alkujaan tehty kannattelemaan isompaa painoa. Tai mistä näitä tietää. Kyllä se taitaa olla paras varautua itse kantamaan osa ja lähteä vaan rohkeasti kokeilemaan, missä koirien rajat kulkevat. Niin ja itselle lähtökohta oli se, että repun on oltava paras mahdollinen: siinä on oltava valjassysteemi pohjalla, kaikkien liitinten tulee olla pehmusteiden alla piilossa ja koiraa vasten saa olla pelkästään pehmustettuja kankaita. Löysin lopulta sopivan, mutta olihan se vähän hinnakas ( http://www.non-stopdogwear.no/fin/Tuotteet/Metsaestys-ja-retkeily-tarvikkeet/Amundsen-koiran-reppu ).
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Monkey B
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Hei 2010
Viestejä: 1775

LähetäLähetetty: 31.08.2014 10:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mullon tämä http://www.ruffwear.com/Palisades-Pack_2?sc=2&category=13
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Wikke
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Elo 2004
Viestejä: 9426

LähetäLähetetty: 31.08.2014 17:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Noissa rekku-repuissa kannattaa sitten huomioida että vaikka koko olisi Ns. oikea, niin se ei siltikään välttämäti ole sovelias koiran kropan muotoihin.
_________________
Lukutaidoton sukupuolineutraali sateenkaareileva metroseksuaali sinivihreä metropoli kasvispiiperö. Razz
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jellona/SKB
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Syy 2010
Viestejä: 250

LähetäLähetetty: 31.08.2014 22:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Veikkaisin, että koiran kyynerpäät on heikoin lenkki. Lihakset tosin tukevat niveliä mutta silti. Jostain olen lukenut, että 80% koiran painosta on etujaloilla koiran liikkuessa. Pidin alkuun epäuskottavana väitettä, mutta kun asiaa mietti niin koirahan on hy in etupainoinen otus.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
AnttiSn
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Tam 2010
Viestejä: 2120

LähetäLähetetty: 01.09.2014 10:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niinhän tuo mahtaa olla. Mitään turhia riskejä ei ole tarkoitus ottaa. Punnitsin repun tässä vaiheessa olevassa lastissa ja siinä tuntuu olevan vähän alle ja vähän yli 10% koirien painosta. Minkään näköistä vastetta koirilta ei tule. Nuorempi yrittää pelehtiäkin kaikenlaista reppu selässä, jonka toki kiellän. Vanhempi töpöttelee omaa tahtiaan. Jo tuolla 10% saa parin päivän muonat koirille. Jos ei mitään ihmeitä tule, kasvatan varmaan painoa vielä ainaskin 5-10%.

Itse reissulla aion pitää reilusti taukoja ja vaihtaa "kantajaa" melko tiuhaan tahtiin. Ensimmäinen kantoetappi tulee olemaan 8km mittainen eli hyvinkin siedettävä. Jos siitä selviävät, uskallan seuraavan ja melkein tuplasti pidemmän etapin sitten ottaa myös. Mutta katsellaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
AnttiSn
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Tam 2010
Viestejä: 2120

LähetäLähetetty: 03.10.2014 13:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Noni nyt on reppua kannettu moneen otteeseen ympäri Lappia. Eka rupeama oli tosiaan 8km pikatirvaisu autolta tunturiin. Se meni oikein mukavasti, vaikka koirien reppuun tulikin järjetön paino verrattuna harjoituspainoihin. Varmasti lähemmäs 15kg. Tarkoitus oli kokeilla onnistuuko ollenkaan ja heti vähentää painoa, jos näyttää siltä. Nätisti nuo menivät muutamalla vaihdolla eikä kummallakaan mitään ongelmia painon kanssa. Tässä vaiheessa en antanut "huilivuorossa" olevan lähteä hakuun eli käytännössä tuo oli nopea siirtymä, jossa pyssy pidettiin repussa. Takaisin päin tullessa ei enää ollut painoa kuin muutama hassu kilo, joten toinen koirista oli koko ajan irti.

Seuraava reissu olikin sitten about 15km autolta perusleiriin. Kun edellinen meni niin hyvin ja tässä tarvittava ruuan määrä oli muutenkin pienempi, päätin laittaa toisen koiran hakuun. Tämä matka meni erinomaisesti eikä kumpikaan koira reagoinut reppuun mitenkään. Paluumatkalla sitten tuli ensimmäiset probleemat. Eli alkoi satamaan räntää ja kesken viimeisen siirtymän, jossa paino repussa oli enää marginaalinen nuorempi koira heitti kävelemästä. Hetkisen mietin, että mistä voi oikein johtua ja sitten ajattelin, että kai se on tuo reppu. Vaihto vaan ja matka jatkui. Myöhemmin kämpillä huomasin, että koiran etujalan kainalossa oli paha hankaama, josta oli alkanut iho märkiä ja karvat kuluneet pois. Päättelin, että se johtui jostain näistä tai niiden yhdistelmästä: huonohko repun säätö vaihtojen yhteydessä (huono sää, ei tehnyt mieli pysähtyä turhaan), repun siivekkeet ensimmäistä kertaa märkiä kantaessa, repun alle oli laitettu matkan ajaksi kaikki koirien vaatteet eli jahtiliivit sekä lepotakit -> jostain kohdin mahdollisesti jäänyt taitoksia kerrosten väliin ja alkanut hiertämään.

Tuo vaiva parantui parissa päivässä eikä missään vaiheessa koira ontunut sitä jalkaa eli se oli vaan hiertymä. Kuitenkin pistää jatkossa tarkistamaan, että kaikki on kunnossa vähän tarkemmin. Ja pukemaan järkevästi vaatteet, kun reppu tulee selkään. Kaikenkaikkiaan pitää olla kyllä tyytyväinen sekä reppuun että sen kantajiin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Koirat yleensä Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com