OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Aselupauudistus uhkaa asemuseotoimintaa

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
admin
Site Admin


Liittynyt: 04 Maa 2004
Viestejä: 1274

LähetäLähetetty: 09.08.2016 07:56    Viestin aihe: Aselupauudistus uhkaa asemuseotoimintaa Vastaa lainaamalla viestiä

Aselupauudistus uhkaa asemuseotoimintaa

- Pohjoismaissa ole yhtään julkisilla varoilla ylläpidettyä asemuseota. Myöskään maakunnalliset tai kansallismuseot eivät enää ota vastaan saati esittele 1900-luvun Suomen itsenäisyyden aikaisia aseita, vain sotamuseot esittelevät sotatoimissa käytettyä kalustoa. Tallennusvastuu on yksityisillä keräilijöillä.

Ampuma-aseen hankkimista ja hallussapitoa koskeva lakiesitys poistaa metsästäjien ja ampumaurheilijoiden kohdalta turhaa byrokratiaa. Nyt voimassa olevan lain mukainen asekeräilijän tiedostonpito-oikeus poistuisi ja edellyttäisi kaikkien näiden kokoelma-aseiden ja aseen osien tarkastamista ja luvittamista. Kyseessä voisi olla satojentuhansien uusien lupakorttien kirjoittaminen täysin turhaan.

- Täysin järjetöntä, asekeräilijäluvan haltija ei ole koskaan Pohjoismaissa saati Suomessa aiheuttanut konkreettista vaaraa kokoelmillaan. Henkilö käy läpi niin tarkan taustatutkimuksen ennen kuin voi saada asekeräilyluvan. Kaikki uusi byrokratia olisi pois poliisin työajasta ja nostaisi tavallisenkin aseluvan hintaa nykyisestä 79 eurosta, Esa Salldén päivittelee lakiesitystä.

Poliisin hyväksymällä asekeräilijällä on ollut mahdollisuus saada lupa pitää luetteloa kokoelma-aseista poliisin aserekisterin rinnalla niin, ettei joka aseelle tarvitse tehdä muovista lupakorttia. Kokoelma-aseiden erillinen lupakortti on katsottu tähän saakka tarpeettomaksi kulueräksi.

- Poliisihallitus väittää suoraan hallituksen esityksen perusteluissa, että kaikilla tiedostonpitoluvan omaavilla asekeräilijöillä on useita luvattomia aseita. Tämä on valhe. Jokaisen tiedosto-kokoelma-aseeseen haetaan erillinen aseen ostolupa täsmälleen samalla tavalla kuin muutkin aseen ostoa suunnittelevat kansaiset hakevat, Salldén jyrähtää.

Asekeräilijät ovat ainut taho, joka ostaa yksityishenkilöiltä ja perikunnilta esimerkiksi taskuaseita. Keräilijät ja osa poliiseista ovatkin nyt huolissaan siitä, että keräilijät eivät enää tulevaisuudessa ostaisi ostolupaa halvempia pistooleja. Tällöin ne päätyvät entistä todennäköisemmin luvattomiksi aseiksi. Kun keräilyaseen lupahinta nostetaan tavallisen aseen luvan nykytasolle 79 euroon, halpa taskupistooli katoaa entistä todennäköisemmin seurannasta.

- Parasta olisi, että keräilytarkoituksessa hankittavilla aseilla olisi tulevaisuudessa yksinkertainen sähköinen luettelointimenettely, muuten menetämme lähivuosina tuhottavaksi merkittävän osan itsenäisyyden ajan historiasta, Suomen Asehistoriallisen Seuran puheenjohtaja Esa Salldén suree.

info@suomenasehistoriallinenseura.fi


Viimeinen muokkaaja, admin pvm 08.10.2018 08:42, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
admin
Site Admin


Liittynyt: 04 Maa 2004
Viestejä: 1274

LähetäLähetetty: 09.08.2016 08:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

... ja sitten asiaa sivuten....

Hallussapitoluvan sijaan pidetty tiedosto ei mahdollista minkäänlaista väärinkäyttöä, eikä näistä ei ole paljastunut mitään rikollisuutta. Asiaa koskevassa tilaisuudessa ilmeni, ettei asehallintoyksikkökään tunnu oikein tietävän, miten tiedostoaseen hankkiminen käytännössä tapahtuu.

Poha ei ole voinut esittää –pyynnöstämme huolimatta- asiasta yhtäkään tuomioon johtanutta oikeustapausta. Oikeuden käyttö on ampuma-aserikoksissa(-kin) julkista, emme ole löytäneet aiheesta tuomioita.

Huolestuttavaa on, että Poha kiertelee vastaamasta oikeuden tuomioita koskeviin kysymyksiin vetoamalla aselain määräämään salassapitoon. Aselaki ei todellakaan (edes voisi) kieltää rikostuomion (!) julkisuutta.

Vielä huolestuttavampaa on se, että jos ja mitä ilmeisimmin kun yksittäinen virkamies katsoo -oikeuden tuomioista poiketen- jonkin teon rikokseksi ja kirjaa tällaisia näkemyksiä lainmuutoksiin liittyviin lausuntoihin.

Kansalaisten luottamus poliisin on rapistunut siihen tahtiin, ettei tällaisiin väitteisiin ja varsinkaan rikostulkintoihin olisi enää varaa. Demokratiassa poliisi ei ole tuomari.

Jussi Peltola
päätoimittaja
Ase-lehti
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com