OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Kaato, keklu, keittiö & karummat kropanosat
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, ... 9, 10, 11  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20053
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 17.01.2017 13:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Voitt0 kirjoitti:


Kyllä noiden erikoislihojen leikkuuseen kannattaa panostaa ja meillä tulee varsinaista lihajauhoainesta huomattavan vähän nyt kun suunnilleen kaikki nyrkkiä isommat kalikat menee "paistikasaan" ja kinttulihat osiltaan kiekoiksi. Jokainen voi sitten tehdä omillaan mitä lystää, vaikka jauhaa.

Muutamassa telkkariohjelmassa kun kokit tekee toisilleen ruokaa eipä siellä ole filettä juuri tarjottu vaan juurikin potkaa, poskea, kuvetta, rintaa, jne

Leikkaamme hirvet "luuttomiksi" ja jakokasat arvotaan ja pikkulihat punniten tasan osuuksille ja kyllä rangan ja muiden lihaisten luiden pätkistä ja makujuureksista tulee lihaisaa keittolientä pakkaseen niin ei tartte kuin perunat lisätä.


Kärsiskös kysyä, oletteko aina tehneet noin vai johtuuko homma ”firman lihamyllyn” puutteesta, vai oletteko vuosien varrella muuttaneeet lihankäsittelytottumuksia?.

Lähinnä kysyn sillä, että meillä ruho on viimevuosina tullut 4…6 osuuden lihanjakoryhmään. Ja koska pelureita on siis jakoryhmässä muitakin kuin itse, niin jonkunlaista yhteissäveltä lihankäsittelyssä pitää olla ja helpoitenhan homma menee perinteisellä tavalla. Eli onko hyviä vinkkejä, miten lähteä ”myymään” uutta käsittelytapaa omalle jakoryhmälle? Tänä vuonna olin jahtipäällikkönä, joten en viitsinyt isommin ehdotella uusia jakokuvioita omassa ryhmässä, ettei hommaa katsota esimiesaseman väärinkäytöksi Smile.

Itsellä on käynyt mielessä, että otan ”luullisena” saman painon mitä kaverit jauhelihaa. Tollaviisiin pääsis kiinni potkakiekkoihin, flank steakkiin, ribseihin…
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
RiUDE
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 20455
Paikkakunta: Savonlinna

LähetäLähetetty: 17.01.2017 13:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuollainen 4-6 ukon jakoryhmähän on luksusta.
Meillä normisetti on se, että yksi elukka (vaikka vasakin) palastellaan 13-16 osaan ja kaikki on tyytyväisiä.
Fileet sentään jaetaan kokonaisina kiertävän listan mukaan.
_________________
Savo suureksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
dxman
***


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 7472

LähetäLähetetty: 17.01.2017 14:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Huonoimmillaan vasa 36.n osaan. Eimsiinä paljon paisteja eritellä. Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20053
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 17.01.2017 14:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

OK. Meidän lihanjakokäytännöt ei kuullostakaan enää niin haasteellisilta Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heiluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Mar 2006
Viestejä: 34887

LähetäLähetetty: 17.01.2017 14:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä pistetään elikot,hiukan siitä riippuen montako ukkoa joutaa paikalle,3-6 äijän voimin paloiksi ja jaetaan suunnilleen samanarvoisiin kasoihin ja vedetään arvalla kuka minkäkin kasan saa,minusta varsin hyvä systeemi sillä syksyn mittaan tulee joka jampalle loppupelissä aivan samanlaiset lihat.
Parikymmentä ukkoa porukassa.
_________________
Kertalaakiyhdistys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20053
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 17.01.2017 14:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Peto kirjoitti:

Oma lihan saanto on niin tolkuttomassa suhteessa kulutukseen, että on tullut aika raakasti karsittua "heikompaa ainesta"
lihamyllyyn ja luut on varsinkin hirvistä eroteltu koirille aika tarkkaan.


Tänä vuonna on omalla kohdalla ollut vähän sama tilanne. Ja kun siinä vielä tuli syksyllä huomattua, että pakastimenperällä on tullut säästeltyä edelliskauden parhaita paloja, niin paniikkiahan tuossa meinasi pukata.

Vähän OT:ta, mutta lähdin ratkomaan tuota hommaa sillä, että kun nyrkin ja hellan väliin lyödäänkin kokemattomampi kokki ja vähemmän karut raaka-aineet, niin miten käy…





Juoni onnistui tavallaan hyvin. Pojan kokkaukset onnistui pirun hyvin ja selvä kipinä kokkailuun syntyi. Toisaalta, kolikolla on myös kääntöpuolensa. Nykyään kysytään aika usein, että ”onko filettä” ja jos on, niin kysytään päälle ”onko vasaa”…

Tästä voi olla aika matka vielä siihen, että jälkikasvulle saa myytyä noiden ”kolisevien lihojen” kokkauksen mielekkyyden Smile.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heiluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Mar 2006
Viestejä: 34887

LähetäLähetetty: 17.01.2017 14:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Laughing
Meillä kysellään kanssa aika usein "onko vasaa",oppineet pirut turhan hyvälle.
_________________
Kertalaakiyhdistys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20053
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 17.01.2017 14:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

heiluri kirjoitti:
...ja vedetään arvalla kuka minkäkin kasan saa,minusta varsin hyvä systeemi sillä syksyn mittaan tulee joka jampalle loppupelissä aivan samanlaiset lihat.


Lihakasojen arvontakäytäntö meilläkin tuttua puuhaa. Tuota taustaa vasten vaikuttaakin varmasti epäilyttävältä, jos lähden ensisyksyn ruhon paloittelussa heti rakentelemaan alusta asti omaa kasaa.

Vaikka ottaisi luullisia ja vähempiarvoisia osia, niin kyllähän väki heti arvaa, että joku koira tässä on haudattuna Smile.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Weatherby
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Hei 2009
Viestejä: 1587
Paikkakunta: Länsi-uusimaa

LähetäLähetetty: 17.01.2017 15:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Peto kirjoitti:
Jauhelihan määrää vähentää
käytäntö, jossa pussitetaan erikseen palapaisti lihoja, jolloin kaikista pienemmistä palasista
erotellaan isommat kalvot sekä jänteet ja nämä pienet kokolihan palaset pussitetaan sopivissa erissä.
Näistä tulee sitten sellaista karjalanpaisti tyylistä evästä.



Tätä olen itse käyttänyt kanssa peuran ja hirvenvasan kohdalla, näissä meillä pienemmät jakoryhmät ja jauhaminen/jatkokäsittely tapahtuu usein kotona. Näitä palalihoja käytän sitten karjalainpaistin tapaisissa showcookerissa tai sitten ihan padassa "perinteisemmän" riistapadan teossa. Melkein kaikki normaalisti jauhettava menee tässä, ei nyt ehkä kuitenkaan ihan pienimmät suikaleet jotka sitten yleensä pakastan erikseen ja jauhan sitten käyttöä ennen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Weatherby
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Hei 2009
Viestejä: 1587
Paikkakunta: Länsi-uusimaa

LähetäLähetetty: 17.01.2017 15:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:
heiluri kirjoitti:
...ja vedetään arvalla kuka minkäkin kasan saa,minusta varsin hyvä systeemi sillä syksyn mittaan tulee joka jampalle loppupelissä aivan samanlaiset lihat.


Lihakasojen arvontakäytäntö meilläkin tuttua puuhaa. Tuota taustaa vasten vaikuttaakin varmasti epäilyttävältä, jos lähden ensisyksyn ruhon paloittelussa heti rakentelemaan alusta asti omaa kasaa.

Vaikka ottaisi luullisia ja vähempiarvoisia osia, niin kyllähän väki heti arvaa, että joku koira tässä on haudattuna Smile.


Meillä arvotaan kanssa kasat, mutta noita niska/potkakiekkoja tehdään yleensä erikseen ja jaetaan vain niitä haluavien kesken, tavallaan kaupan päälle. Yllättävän harva niistä on kiinnostunut.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kaaleb
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Syy 2006
Viestejä: 3541

LähetäLähetetty: 17.01.2017 15:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä 4 metsästäjää muodostaa seurueen seuran hirviporukan sisällä ja metsästää sitten oman hirvensä parhaaksi katsomallaan tavalla. Yleensä on yksi aikuinen tuolla neljän ukon porukalla ja se sitten samalla porukalla paloitellaan tasan neljäksi. Sisäfileet, ulkofileet, eri paistit eritellään kaikki ja ne jakautuu kivasti tasan jaettuna neljään. Kaikki saavat siis kaikkia osia saman verran jokainen vakumoidussa ja merkatussa paketissaan. Aina ei muisteta merkata tai menee jotenkin muuten laiskasti. Hyvä olisi merkata. Jonkun verran myös sitten lapakimpaleita, keittoluita ja loput hirvestä irtoavat lihat jauhetaan jauhelihoiksi ja nyrkin kokoiset möykyt vakumoidaan lituskoiksi valmiiksi n. 450g käyttöannoksiksi ja pussit jaetaan tasaisesti. Lopuksi vielä laatikot 4 kpl, joihin on nämä tasan jaettu arvotaan. Lienee aika optimaalinen tapa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20053
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 17.01.2017 15:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Peto kirjoitti:
Lahtiselle taas hatunnosto, epäilen että talven asiallisin ketju lähti käyntiin...



Olenko siis epäilyksenalainen Smile.

Ei vaan. Yön pimeinä tunteina tuli pohdiskeltua, että aika paljon on panostettu tälläkin foorumilla ns. parempien ruhonosien ruuaksi laittoon, ja ihan järkeväähän tuo onkin.


On hifistelty vaikkapa paistinpannujen ja muutenkin kaikenmoisten sousvide sun muiden fengshui-vermeiden kanssa. Ja varmasti noilla on selkeä vaikutus lopputuloksen laatuun.


Siinä kun kauriin sisäfilettä pannulla paistoin ja mietin, että pitäisköhän tässäkin olla lämpömittari, että näkisi onko kypsyys medium, vai medium – vai medium +… Niin tuli pohdittua, että saiskohan tässä omassa riistakokkauksessa kumminkin helpommalla sitä saantoa joltain muulta rintamalta, kuin parhaiden palojen kokkausta kehittämällä.

Ilmeisesti samanmoisia aatoksia ”jauhelihan suuresta osuudesta” on myös muilla ja varmasti myös kokemuksia homman tekemisestä muullakin tapaa, kuin myllyttämällä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Voitt0
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Kes 2013
Viestejä: 1171
Paikkakunta: Keski-Suomi

LähetäLähetetty: 17.01.2017 15:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:

Kärsiskös kysyä, oletteko aina tehneet noin vai johtuuko homma ”firman lihamyllyn” puutteesta, vai oletteko vuosien varrella muuttaneeet lihankäsittelytottumuksia?.

Lähinnä kysyn sillä, että meillä ruho on viimevuosina tullut 4…6 osuuden lihanjakoryhmään. Ja koska pelureita on siis jakoryhmässä muitakin kuin itse, niin jonkunlaista yhteissäveltä lihankäsittelyssä pitää olla ja helpoitenhan homma menee perinteisellä tavalla. Eli onko hyviä vinkkejä, miten lähteä ”myymään” uutta käsittelytapaa omalle jakoryhmälle? Tänä vuonna olin jahtipäällikkönä, joten en viitsinyt isommin ehdotella uusia jakokuvioita omassa ryhmässä, ettei hommaa katsota esimiesaseman väärinkäytöksi Smile.

Itsellä on käynyt mielessä, että otan ”luullisena” saman painon mitä kaverit jauhelihaa. Tollaviisiin pääsis kiinni potkakiekkoihin, flank steakkiin, ribseihin…


Mikä ettei. No, viimeiset 30 v on opeteltu omalla porukalla luuttomaksi leikkuu (aluksi tuttu lihamestari opetti ihan kädestä pitäen) ja on meillä seuran myllykin mutta meidän porukassa, seurassa on kaksi porukkaa, ei olla viimevuosina lihoja yhteisesti jauhettu, vaan kukin tyylillään joko kerralla tai tarpeen mukaan pakkasesta. Itse pussitan 700g-1kg ja jauhan (perus tsekkien maan käsivääntimellä) tarpeen mukaan, koska minun ja ennenkaikkea Keittäjän mielestä näin säilyy paremmin. Nykyisin leikkuu onnistuu yleensä ihan kelvollisesti ja erikoislihat osataan ottaa erikseen, tosin rinta (kvg häränrintaa) on vielä kokeiluasteella ja muutama meistä on opetellut niistä jopa hienostelemaan annoksiakin Cool

Kyllä maukkaat kinttulihat, lapapaistit ja esim posket haudutettuna on ihan eri luokassa kuin jauhelihan seassa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
fox66
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Tam 2005
Viestejä: 1841
Paikkakunta: Vaasa

LähetäLähetetty: 17.01.2017 15:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

En ollut itse mukana paloittelemassa ja kaverit merkkasivat (ammattileikkaajan leikkaamat) paistit lyhenteillä.
Yhdessä pussissa oli RP, ja oletan että se on juurikin mainittua rintaa. Hyvin lituskainen lihan pala.
Pääsee sitäkin kokeilemaan jossakin vaiheessa.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
dxman
***


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 7472

LähetäLähetetty: 17.01.2017 16:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Occobucco ei vaan maistu. Niitä aineksia on tarjolla,muuta muuhun käyttöön menee.

Tänä vuonna beef jerkyä on tullut tehtyä runsaasti. Ei jaksa enää edes sienikuivurilla tai uunissa. Takan päällä ja hemmetin moinen puhallin tuulettamaan. Nämä taitaa mennä ilmakuivattujen kategoriaan...

Toki fuusiokeittinöni helmi on palapaisti jossa on vaikutteita seljankakeitosta ja stroganoffista. Mielettömän hyvää...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, ... 9, 10, 11  Seuraava
Sivu 2 Yht. 11

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com