OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Peura murkinaksi: Lihaa vai jalosteita?

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 19889
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 19.02.2017 19:48    Viestin aihe: Peura murkinaksi: Lihaa vai jalosteita? Vastaa lainaamalla viestiä

Valkohäntäpeuran jatkojalostus murkinaksi: Lihaa vai jalosteita?

Alkaa olla jahdit ja viimeiset sorkkahommien lihanjaotkin hyvin takana, mutta vielä muistissa. Olisikohan jollakulla hyvää näkemystä tai kokemuksia seuraavasta.

Meillä on seuralla jonkun verran peuranlupia, mutta mistään ”peuratihentymästä” ja suurista kaatomääristä ei kuitenkaan voida puhua, vielä… Eli ainakin omaan silmään näyttää siltä, että peurakanta tulee vahvistumaan ja lupamäärät kasvamaan (ellei vapaudu kokonaan pyyntiluvasta).

Osa peuroista meillä ammutaan kytikseltä, mutta tänäkin vuonna puolet kaadoista seuruehommissa mäyräkoiran ajosta. Meillä ruhojen jatkojalostus on nimenomaan seuruejahdeissa ollut pitkälti sitä, että kaikesta tavarasta teetetään jalosteita. Ja hyviähän noi toki onkin.

Tänä vuonna teetettiin nakkia, grillipätkää, tankomakkaraa ja tietysti palvia. Ja hyvähän noita on myös seurueen kesken tasan jakaa lihanjakosessiossa.

Siinä vaan on muutamaankin kertaan porukassa pohdittu, että voisiko noille lihojen hyödyntämiselle olla joku muukin konsti. Jo sikälikin, että ruhojen jatkokäsittely vaikka makkaraksi maksaa aika paljon, vaikka viedään ns. omat lihat. Ja vaikka se makkara hyvää onkin, niin ehkä se ”käsittelemätön liha” on kumminkin terveellisempää…

Minkämoiseen peuraruhojen jatkokäsittelyyn ja jalostamiseen muualla on päädytty, nimenomaan seuruetyyppisissä jaoissa?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16577
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 19.02.2017 20:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä omat saa pistää miten tykkää ja seuruepeurat meni purkkiin tänävuonna, en ota osaa niihin lainkaan.

-Ideatasolle jäi se että olisi yksi peura syöty porukalla(20hlö)kodassa laitettuna höysteineen vaikkapa pulletpeurana sämpylän välissä... Voisi jollekin aueta muutakin kun se purkkiliha.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MikaS
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 3959

LähetäLähetetty: 19.02.2017 22:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Paistit ja fileet lihana, tosin ne voi palvauttaa vaikka verkossa. Niistä voi tehdä myös jerkyä. Makkaraksi tai purkkiin laitettuna noi menee kyllä enemmän tai vähemmän hukkaan. Jauhelihastavaraa voi myös revityttää ja palvauttaa sulassa, mutta peuran jauheliha mistä on rasva poistettu lihasta ensin, on todella hyvää ja maukasta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 19889
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 20.02.2017 12:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

"Paremmat lihat" meilläkin menee palviin.

Vaan makkaran osuus on silti jonkinmoinen. Toki nyt teetettiin useampaa sorttia makkaraa, niin tulee vaihtelua.

Aika korkea "jalostusaste" on meillä perinteisesti ollut "yhteispeuroissa" ja ilmeisesti samaa linjaa muuallakin.

Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Peto
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 9977
Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.

LähetäLähetetty: 20.02.2017 13:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Semmostakin mallia on, että luvat jaetaan jäsenille, tuli niitä sitten 1,5 tai 0,5 per peuraporukan osakas.
Ajojahtiin lähtiessä sitten täytyypi olla mukana (tai lupa) sellainen, jolla on lisenssiä vielä pystyssä ja
joka ottaa sitten sen peuran tai puolikkaan itselleen.

Omassa porukassa oli 1,5 peuraa joka ukolle. Tämän lisäksi kaadettiin "seuran peuroja",
mutta ne meni kaikki myyntiin ihan lihoina. Vähän tehtiin tieten makkaraa maanomistajille.
_________________
Vaikka muu häviää, niin metsästys jää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JokuUkko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Jou 2007
Viestejä: 8366
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 20.02.2017 13:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ittelle kyllä maittaa valkohännän liha lihana. Paljon maukkaampaa omaan suuhun ku hirvi. Mieluiten otan lihat lihana ja jauhelihana...

Meilla kaikki lihat jaetaan tasan. Paistit ja fileet lihana, huonommasta lihasta jauhelihaa ja sitten myös säilykettä... Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Quad vadis
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Mar 2011
Viestejä: 2629

LähetäLähetetty: 20.02.2017 14:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aika sääli on peuraa suoleen tuupata, muuta kuin ihan rasvasimmat leikkuuroippeet. Ei ole peurassa niin huonoa palaa, että kaupasta parempaa sais.
Jos ei saa järjenkanssa jaettua, myy turistille ja ostaa tarjous sikanautaa koko rahalla ja jakaa sen.... loppusaanto on varmaan parempi noin?

Meilä jaetaan tarvittaessa puolikkaina, lupia oli iso ja 2vasaa/naama. Kukin tekee sitten lihoilleen miten parhaaksi näkee.
Juuri eilen tein pihvit peuran paahturista, melko mureaa!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 19889
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 20.02.2017 15:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Toisaalta. Meillä on peuranluvat jaettu vähän ”pyhän kolminaisuuden” mukaan:

- On henkilökohtaisia lupia (vasa) ja näillehän jokainen saa sitten tehdä mitä lystää.

- On kytislohkoille jaettuja lupia, joissa lohkoporukka (3 - vajaa 10 kaveria) jakaa ruhot parhaaksi katsomallaan tavalla. Täällä on käsittääkseni jo esiintynyt sitä ”lihoina jakoakin”.

- Ja sitten on nuo seuruepeurat. Seuruehommiin on ollut tavoitteena jättää lupia, kun seurasta löytyy aivan huippuluokan ajavaa mäyräkoiraa ja muutamallakin kaverilla on koiria. Samoin porukassa tuntuu olevan kiinnostusta tuohon jahtiin, käy enemmän porukkaa kuin hirvihommissa Smile.

Nämä seuruepeurat on lähes poikkeuksetta menneet jalosteiksi. Tänä vuonna meillä oli jakosysteeminä se, että kaikille tasasatsit, eli jos ottaa palvia, on otettava myös ”hinnakkaampaa” makkaraa. Itselleni oli tietyllä tavalla positiivisena yllätyksenä se, että vaikkein suulilla jaeuttukaan ”ilmaista lihaa”, niin moni käy peurajahdissa ja myös haluaa olla lihaosuudella. Eli noille jalosteille on kysyntää.

Tiedä sitten näkyykö tuossa osin se, että kun hirvestä on tullut sitä ”punaista lihaa” jo melkoinen satsi, niin tietyllä tavalla alkaa olla tilausta jo noille jalosteille.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 19889
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 20.02.2017 15:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

valmet 412s kirjoitti:
Meillä omat saa pistää miten tykkää ja seuruepeurat meni purkkiin tänävuonna, en ota osaa niihin lainkaan.


Vähän asiaa sivuten, kun tänä syksynä meilläkin puhuttiin tuosta purkittamisesta. Ilmeisesti oli joissain porukoissa ollut vaihtelevia mielipiteitä jalosteiden oman maun mukaisuudesta.

Kyllä tuohon jalostamiseen mielestäni liittyy jonkinmoinen ”jännitysmomentti”, jos sitä tehdään vaikkapa uudessa paikassa. Meilläkin oli selkeästi nelinumeroinen tuo loppulasku jalostukselle. Noi on porukkatasollakin tietyllä tavalla jännittäviä kokeiluita, kun aletaan sitä jakosatsia makustelemaan.

On vuosien varrella semmoisia vähän huonompiakin kokemuksia.

Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MikaS
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 3959

LähetäLähetetty: 21.02.2017 08:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Makuja on tosiaan niin monia, että itsekkään en välttämättä kimppaan ottaisi osaa. Itse tykkään palvista joka on tehty aidolla leppäsavulla, siis kaikilla Pah yhdisteillä ja reilulla suolalla. Osa taas tykkää vähemmästäkin suolasta ja kemiallisesta savusta.

Makkarassa ja purkissa on myös eroa paljonko laitetaan possua sekaan jos laitetaan ja jalostajissakin on eroja.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TKH
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Hei 2008
Viestejä: 725

LähetäLähetetty: 06.03.2017 22:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä jaetaan aina peurat mieskohtaisesti. Tällä kaudella oli 1+1 jokaisella. Jos jotain haluaa yhteisjahdissa ampua niin pitää olla omaa kiintiötä jäljellä tai ampua jonkun muun kiintiöstä ja tietenkin kyseisen henkilön luvalla.

Peuranlihoja ei siis ikinä jaeta poislukien kolaripeurat. Seuran muutama hassu yhteispeura myydään aina ruhona eteenpäin.

Harmittaa kun ei ole aikoihin saanut makkaraa tai purkkilihaa kun yksinään tai muutaman muun kanssakin tuosta tulee liian arvokasta lystiä. Lähelläkään ei oikein ole enää yhtään puljua joka ottaisi vastaan leimaamatonta lihaa ja tosiaankin uudessa paikassa on aina riskinsä onko tavara hintansa arvoista.Yhdet kalliit purkkilihat ja palvit oli suoraan sanottuna syömäkelvottomia kun niitä viimeisen kerran porukalla teetettiin rapiat kymmenen vuotta sitten Sad

Tuo reipas 60kg hirvenlihaa punaisena jo riittäisi tyydyttämään sen piffi ja käristystarpeen Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MikaS
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 3959

LähetäLähetetty: 07.03.2017 08:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Metsärannan liha, Punkalaidun.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 19889
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 17.03.2017 21:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
shh200
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Tam 2016
Viestejä: 328

LähetäLähetetty: 17.03.2017 21:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Henkilökohtaisesti hieman ihmettelen ongelmaa. Tällä hetkellä suomessa esiintyvistä sorkka-eläimistä laittaisin makujärjestykseen:
Kauris
Villisika
Peura
Hirvi
Poro

Yhdenkään lihaa en laittaisi purkkiin.
Tosin, en elä ylituotantoalueella.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Turisti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Huh 2004
Viestejä: 610
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 17.03.2017 21:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtiselle: siis...spydäritarpeetko? Vaikka ruattalaiset korjais kyllä että on siinä puolet ryydbäripannun tarpeitankin. Vai rupesko oma mielikuvistus dieettiä pitäessä riehumaan vaan omiaan. Missäs valkosibba?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com