OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Koparakeitto

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Pulkka
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 41
Paikkakunta: eteläisessä Etelä-Suomessa

LähetäLähetetty: 31.05.2009 13:25    Viestin aihe: Koparakeitto Vastaa lainaamalla viestiä

Mistä saisi ohjeet koparakeitton tekoon?

Näin kesälle ei ole enään hirvistä muuta pakkasessa;)
_________________
-Pulkka-
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Iso-Jaska
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Tam 2007
Viestejä: 2376
Paikkakunta: Lapland Finland

LähetäLähetetty: 31.05.2009 20:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Katos, löytyyhän täältä muitakin perinneruokien vaalijoita.

Koparakeiton valmistushan lähtee koparoiden nylkemisestä. Hyvä on tietenki nyppiä myös pintaan takertuneet karvat pois, toki niitä voi kauhoa reikäkauhalla keittämisenkin aikana.
Koparoiden määrästä riippuen valitaan sopivankokoinen kattila (koparoiden keittäminen on niin aikaa viepää puuhaa, että kotopuolessa ei alettu 30 litraa pienemmällä kattilaa edes käyttämään). Luonnollisesti keittäminen tapahtuu kevyesti suolatussa vedessä (kuikkakeitossa oli se eri ohje). Keittoaikaa on varattava riittävästi, joskus koparat saattaa pehmetä jo neljässä tunnissa, toisinaan ei. Kypsiä koparat on sitte kun luut iroavat helposti kynnen sisältä ja yleensäki kun kaikki liha irtoaa helposti luista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
wunjo



Liittynyt: 24 Tam 2010
Viestejä: 5
Paikkakunta: Eura

LähetäLähetetty: 13.02.2010 12:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tota nyt itekkin metsästän, muutaman perinneruoka kirjan olen jo läpi selannut mutta eipä ole löytynyt. Tuntuu olevan aika vaikea löytää. Mulla on semmonen mielikuva jäänyt, notta löytyis Weilin-Göösin kirjasarjan "Suomalaisen arjen historia" - 1 osasta. Mielikuva juontuu siitä että jouduin tuonne joskus hommiin ja tuota myydessä tuli joskus selailtua sitä, muttei tajunnu silloin sen pitkän kuukauden aikana kopioida kyseistä reseptiä. Kyseistä teosta ei meijän kirjastosta löytyny ja noi perinneruoka kirjat mitä siellä oli eivät tunteneet koparakeittoa. Pistäkää nyt linkkiä jos netistä joku sen löytää tai jos tietää mistä kirjasta löytyisi.

Edit: "Jollain" palstalla "joku" maintsi että resepti löytyy "jostain" Kolmosen kirjasta Smile Hyvä vihje, eihän niitä montaa olekkaan, mutta selailemaan.
_________________
Riista syövä lakto-ovo-vege, intin väistelly ekohippi ja kaiken pahan lisäksi KOMMARI
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti MSN Messenger
Hylsysoppa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Huh 2006
Viestejä: 2927
Paikkakunta: suomi

LähetäLähetetty: 13.02.2010 22:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nyt ei kannata poronkoparaa keitellä kun ne maistuu AIV:lle! Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
wunjo



Liittynyt: 24 Tam 2010
Viestejä: 5
Paikkakunta: Eura

LähetäLähetetty: 13.02.2010 22:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hylsysoppa kirjoitti:
Nyt ei kannata poronkoparaa keitellä kun ne maistuu AIV:lle! Laughing


Heh Laughing

Taitaapi olla totta tuokin, mutta voihan sitä hirvenki sorkkia keitellä ja ap:llä taisi niistä ollakkin kysymys Smile
_________________
Riista syövä lakto-ovo-vege, intin väistelly ekohippi ja kaiken pahan lisäksi KOMMARI
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti MSN Messenger
igorrock
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 13930

LähetäLähetetty: 14.02.2010 02:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjassa Lapin ruokia (WSOY 1981, ISBN 951-0-10491-4) sanotaan koparakeitosta seuraavaa:

Neljää henkilöä kohti varataan kuntuus kinturoita eli yhden eläimen jalat. Jalat nyljetään. Koparat irrotetaan mutta säärikontti jätetään jänteestä kiinni koparoihin. Koparat halotaan mutta kysiä ei poisteta. Neljä kynttä ja sääriluu ovat yhtenäisenä nippuna, jokainen oman kinttusuonensa päässä. Koparat jäähdytetään.
Jäähtyneet koparat karvotaan. Karvomisen jälkeen koparat kuivataan kuin kuivaliha.
Kuivuneista koparoista kortetaan eli poltetaan loppukarvat. Koparoita liotetaan vuorokausi ennen keittämistä, ne pestään ja harjataan huolellisesti. Jos kynnet ovat hyvännäköiset ja niiden alusta saadaan puhtaaksi ne otetaan keittoon. Muussa tapauksessa ne silpaistaan kirveellä pois. Säärikontit sahataan poikki läheltä jännettä molemmista päistä.
Koparat pannaan runsaalla suolalla maustettuun veteen kiehumaan. Vaahto kuoritaan pois ja lisätään maustepippuria ja ehkä myös laakerinlehtiä. Koparoita keitetään kolmesta viiteen tuntiin. Jos niitä keitetään liian kauan, keitoksesta tulee alatoopia.
Kuoritut perunat pannaan samaan kattilaan kypsymään. Keittämisen ajan rasvaa kullataan eli kuoritaan pinnalta. Kerättyä rasvaa keitetään lieden reunalla omassa kupissa.


Tämä opus pitää sisällään käytännössä kaikki pohjoisen Suomen perinneruuat joten on hyvä hankinta jos niistä on kiinnostunut.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
m.mestari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Tam 2009
Viestejä: 1493

LähetäLähetetty: 14.02.2010 04:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kaikkee se ihminenki, suuhunsa pistää... Laughing ...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
terva
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Elo 2007
Viestejä: 1673

LähetäLähetetty: 14.02.2010 14:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

m.mestari kirjoitti:
Kaikkee se ihminenki, suuhunsa pistää... Laughing ...


Tästä tuli mieleen, kun hirviporukan ukot puhuivat kaadolla: ennen otettiin kaikki talteen, ei jätetty koparoita ja suolia mettään. Toista se on nykyään, jossain kuulemma ollu tuvan takana lintuja mistä täkät leikattu irti ja muut heitetty pois.. Rolling Eyes
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
m.mestari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Tam 2009
Viestejä: 1493

LähetäLähetetty: 14.02.2010 15:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No tuo oli vitsi vain, onhan se kopara-soppa toisten suurta herkkua... Cool ...

Ei kaikki syö maksaakaan... Wink ...

Niinhän se on että, makuasioista ei sovi kiistellä... Laughing ...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Hylsysoppa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Huh 2006
Viestejä: 2927
Paikkakunta: suomi

LähetäLähetetty: 14.02.2010 23:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

igorrock kirjoitti:
Kirjassa Lapin ruokia (WSOY 1981, ISBN 951-0-10491-4) sanotaan koparakeitosta seuraavaa:

Neljää henkilöä kohti varataan kuntuus kinturoita eli yhden eläimen jalat. Jalat nyljetään. Koparat irrotetaan mutta säärikontti jätetään jänteestä kiinni koparoihin. Koparat halotaan mutta kysiä ei poisteta. Neljä kynttä ja sääriluu ovat yhtenäisenä nippuna, jokainen oman kinttusuonensa päässä. Koparat jäähdytetään.
Jäähtyneet koparat karvotaan. Karvomisen jälkeen koparat kuivataan kuin kuivaliha.
Kuivuneista koparoista kortetaan eli poltetaan loppukarvat. Koparoita liotetaan vuorokausi ennen keittämistä, ne pestään ja harjataan huolellisesti. Jos kynnet ovat hyvännäköiset ja niiden alusta saadaan puhtaaksi ne otetaan keittoon. Muussa tapauksessa ne silpaistaan kirveellä pois. Säärikontit sahataan poikki läheltä jännettä molemmista päistä.
Koparat pannaan runsaalla suolalla maustettuun veteen kiehumaan. Vaahto kuoritaan pois ja lisätään maustepippuria ja ehkä myös laakerinlehtiä. Koparoita keitetään kolmesta viiteen tuntiin. Jos niitä keitetään liian kauan, keitoksesta tulee alatoopia.
Kuoritut perunat pannaan samaan kattilaan kypsymään. Keittämisen ajan rasvaa kullataan eli kuoritaan pinnalta. Kerättyä rasvaa keitetään lieden reunalla omassa kupissa.


Tämä opus pitää sisällään käytännössä kaikki pohjoisen Suomen perinneruuat joten on hyvä hankinta jos niistä on kiinnostunut.



Kyllä sitä on aikaa noilla poromiehillä tuohustaa joutavia...ilimankos sitä ei jouvva kunnon töihin! Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Iso-Jaska
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Tam 2007
Viestejä: 2376
Paikkakunta: Lapland Finland

LähetäLähetetty: 07.01.2014 20:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Toissapäivänä oli pääkeittoa, eilen paistettua mateen maksaa, tänään sitte koparoita.

Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
reki-seppä
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 06 Tam 2013
Viestejä: 49
Paikkakunta: tunturilappi

LähetäLähetetty: 12.01.2014 20:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei tuossa ohjelmassa koparoita kyllä keitetä mutta kontit, ja paljon muuta hyvää Smile Hirven kontista tulee todella hyvä ko nuotiolla pastaa, jokeilkaas joskus...

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/lapin_eksotiikkaa_poroerotuskeitto_31969.html#media=31980
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
torvinen



Liittynyt: 15 Maa 2014
Viestejä: 6

LähetäLähetetty: 18.03.2017 00:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Upea pätkä!!!!!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com