OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Hiiligrilli & pallogrillaus
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
heiluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Mar 2006
Viestejä: 34780

LähetäLähetetty: 08.05.2017 16:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

terva kirjoitti:
Kannattais näiden avotulella paistajien pysyä muualla kun hiilillä grillaamisesta on kyse Rolling Eyes Klapeista jos alkaa hiiliä grillausta varten tekemään niin saa monta tuntia polttaa nuotiota ennenkuin hiilloksella mitään makkaraa kummempaa saa lämpimäksi.

Onko kellään kokemusta noista kunnollisista grillihiilistä, esim. Fogo charcoal tai Big Green Egg-hiilet? Itsellä ainaki suurin ongelma hiiligrillauksen suhteen(johon olen kyllä innokas) on juurikin hyvälaatuisten hiilten hankkimisen vaikeus. Noilla huoltoasemien "lehtipuuhiilillä" kun ei juuri mihinkään pääse.

Höpsis taas,leppä ja haapaklapeilla grillattu vuositolkulla eikä siihen tuntikausia mene,mitä nyt ehtii mukavasti ammuskella hiukan jousella tai ilma-aseella ja nauttia pari grillausjuomaa ennen varsinaista kärventelyä.
_________________
Kertalaakiyhdistys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
aspir
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Hel 2013
Viestejä: 129

LähetäLähetetty: 08.05.2017 16:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hiilellä on tullut grillattua jo vuosia, kaasulla vuosia ennen hiiltä. Ei ole ollut kaipuuta takaisin.

Asiallisen grillin vaatii (Weberin se vähän isompi malli itsellä, muitakin hyviä varmaan on), piippusytyttimen ja grillihiiliä sekä brikettejä. Hiilillä grillataan nopeasti ja kuumasti, briketeillä epäsuorasti ja savustetaan aromia ruokaan, esim. märkäksi liotettua omenapuuklapia hiilien kylkeen savuamaan.

Aikaisemmin mainitut Marienburgit on hyviä hiiliä, joskin aika isoja kalikoita on seassa. Brikettinä on riittänyt ihan Rainbow:t, parempiakin varmaa on, ja aion niitä alkaa kartoittamaan, mutta huonompia ei ole tullut vastaan kuin Pirkan briketit.

Pientä säätöä on ollut opetellessa, mutta nykyään kun ylä ja ala ilmaventtiilien säädöt (=lämpötilan säätö), hiilien jako suoraan ja epäsuoraan tai sekä että grillaukseen ja niiden lisääminen kesken touhun ym. on hallussa, niin tulee pelkät makkaratkin grillattua ilman mitään tuskaa pallossa. Ja kaasugrilli onkin jo kierrätyksessä... sen minkä säätämisessä häviää ajallisesti, voittaa puhtaanapidon helppoudessa.

Piippusytytin on oleellinen lisävaruste ainakin itselle ja kunnon pihdit joilla voi järjestellä hiiliä ja grillattavia ilman, että kädet palaa.

Tuolta olen hakenut inspiraatiota: http://bbqpitboys.com

Seuraava askel saattaa olla se vihreä keraaminen grilli jota TV kokit usein käyttää, mutta vielä ei ole ollut hankintatarvetta, koska "palloilun" mahdollisuuksista on paljon kokeilematta, enkä ole vielä keksinyt mitä sellaista tuolla keraamisella grillillä voi tehdä, mitä omalla Weberillä ei.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ioni
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Tam 2008
Viestejä: 7663
Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 08.05.2017 16:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Weberin briketit on ihan jees. Samoin Rainbown (vai mikä se onkaan se Prisman tuote?) Kokeeksi ostetun Bilteman tarjouserän briketit käytin grillin puhdistuspolttoon kun haisivat niin pahasti ammoniakille. Virtsaisia ratapölkkyjä olivat varmaan olleen edellisessä elämässään. Mikkelin RPK-Hiilen iso säkki on aika jees mielestäni. Prismasta saa. Hiilet tosiaan nopeaan suoraan ja briketit kun tarvitaan usean tunnin tasainen epäsuora. Koen hiilien piippusytyttämisen hieman epävarmaksi ja käytän niihin rypsipohjaista sytytysnestettä. Ei haise eikä savutakaan pahasti.

Viikonloppuna grillasin hapankermakastiketta... Oli ehkä paras kermasoosi mitä olen tehnyt. Ensin nuijin broilerin rintaa kunnolla, maustoin sen tiukasti kuivalla, ruutasin öljyt pintaan ja siihen kunnon väri maltillisella hiilellä keskietäisyydeltä pintaan. Samalla vieressä lämmittelin ranskan kermaa, kuohukermaa, lihalientä ja mausteita. Sisältä raa-at broilerit kerman sekaan lasiastiaan ja astia lähemmäs hiiliä. Weberillä on helppo emuloida sähköuunia kun opettelee. Jätin vielä ruuasta kannen pois niin tuli savua soosiin. Epäterveellistä mutta hyvää. Kohta jätän soosit ja riisit ja muut pois ja syön pelkkää lihaa tai kalaa ja vihneitä. No ehkä joskus menee leivänkänttyä arinalle lopussa.

Weberiin ei taida hapokkaita osia saada, mutta kyllä tuo tarvikkeena hankittu rosteriritilä on mahtava. Ei tartu kun huolehtii harjailuista ja öljystä ennen käyttöä. Saisivat toimittaa grillinsä jo suoraan rosterilla eikä sillä ruostuvalla niklatulla vai mikä se pinta onkaan. Weberin kaverina on nyttemmin vanha pohjasta puhjennut muuripata. Sillä saa suuremman etäisyyden hiiliin jos sitä tarvitsee ja voihan siinä polttaa puutakin.

Epäsuoralla grillattu, leppäsavulla kevyesti ryyditetty kirjolohi menee meillä kuin kuumille kiville. Hirven kylkiä lapset järsivät niin kauan kuin niitä pöydässä on. Karitsan paistia tein yhtenä kesänä monta kertaa. Vähän tuppasi kuivumaan. Täytyy kokeilla jotakin silavahommia sille joku kerta. Voisihan tuota kaasua joskus kokeilla kun käyttäisi savulastuja kaverina huijaukseksi. Se aika lienee kuitenkin kaukana kun ei tuo Weberin pallo lopu vielä vuosikausiin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Iso-Jaska
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Tam 2007
Viestejä: 2376
Paikkakunta: Lapland Finland

LähetäLähetetty: 08.05.2017 16:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mäkin käytän kuoretonta/parkitonta puuta. Joskus hiiliä, mutta yleensä saa todettua, että VMP ne myy.

Muutama fiilistelykuva Smile


Kostenlos Bilder hochladen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 19892
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 08.05.2017 17:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olen kanssa huomannut tuon, että hiilissä on ”aika lailla erilainen tuoksu”, riippuen mitä kamaa ne on. Varsinkin jotkut briketit haisee melkomoisilta tosiaan.

Toi on mielestäni kotigrillauksessa hiiligrillillä melkoinen händikäppi, että esimerkiksi sytytysvaiheessa puskee semmoista käryä, ettei grilliä voi pitää terassilla, vaan se pitää kuskata pihan perälle. Tai koneellinen ilmastointi vetää käryt heti pirttiin.

Onko joku muuten taklannut hiiligrillillä jotenkin tota ”laskutasojen puutetta”. Ite noihin on kaasuhommissa tottunut ja tuntuu vähän puutteelliselta pitää marinadikippaa ja sutia käsissä Smile.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ioni
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Tam 2008
Viestejä: 7663
Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 08.05.2017 18:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Yhdistin sellaisen yksijalkaisen baaripöydän jalan ja betonisen pihalaatan. Siinäpä pöytä jonka voi jättää keliin kuin keliin, ei välitä ruokaroiskeista ja on tunnoton grillin ja astioiden kuumuudelle yms. Weberiin saa kyllä muistaakseni pientä sivupöytää mutta olisihan se melko hontelo himmeli.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jaatinen
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Maa 2017
Viestejä: 1003

LähetäLähetetty: 08.05.2017 18:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Weberin Performer sarjassahan laskutaso on valmiina, en tiedä saako noita ostaa lisävarusteena, en ole ainakaan kotimaan kaupoissa törmännyt. Jonkinlaista viritystä löytyy kyllä inttermeilikaupoista. ei kovin vakuuttavia tosin. Noissa laitaan kiinnitettävissä on aina se ongelma että tulee ilmavuotoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 19892
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 08.05.2017 19:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Toi piippusytytin.

Ja sytytysnesteen käyttämättömyys.

Itekin siihen sortunut.



Vaan kyllä ne varhaisimmat hiiligrillausmuistot liittyy mummun kanssa hääräilyyn. Mökillähän oli aina sitä puuhommaa siihenaikaan. Vaan mummun tykönä oli hiiliä. Ja ai ai, sitä muistaakseni punamustassa litran pullossa ollutta sytytysnestettä.

Grillihän oli semmoinen tiilistä ladottu, eikä mikään muurattu. Ja kun sitä meni pöyhimään grillihommissa, niin melkein aina sen uumenissa oli ampiaispesä.

Ja sitten jossain vaiheessa tuli semmoinen punamusta, muistaakseni Lucifer nimeltään, peltigrilli.

Ainakin itselleni jäi lähtemätön aromijälki siitä sytytysnesteestä. vieläköhän tota vastaavaa saisi jostain. Nimittäin joskus aina semmoinen tuoksu lähiöalueella nenään lehähtää ja kuola alkaa valua Pavlowmaisesti suupielistä saman tien Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
emppu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Maa 2004
Viestejä: 398
Paikkakunta: Pori

LähetäLähetetty: 08.05.2017 20:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aika vähän on tullut hiilillä grillattua, nyt viime ja tänä "kesänä" hiukan enemmän.

Mökillä kun viime vuonna nurkkia siivoilin niin piharivin takaa löyty korjusta vanha kaasugrilli, juur kun olin nuijimassa sitä kasaan se iski: "tästähän tehdään hiiligrilli". Kaikki ylimääränen irti ja käyttöön, toimii välttävästi. On se hiukan sellanen lintu-jussin vehje, mutta jos tänäkesänä sais aikaseksi ostettua ihan oikeen. Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ioni
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Tam 2008
Viestejä: 7663
Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 08.05.2017 21:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Monenlaista grilliä olen käyttänyt. Suoraan grillaukseen parhaasta päästä oli sellainen Jysk Vuodevaraston grillivaunu jossa oli yhteensä puolen neliömetrin grillausala ja kaksi säädettävää ritilää. Siinä ei voinut juurikaan vaikuttaa hiilien lämpötilaan, mutta avoin rakenne ja grillausarinan korkeussäätö mahdollistivat laajan lämpötilasäädön. Kantta siinä ei ollut ja hävitin mokoman ruostekasan muutossa. Landmanin kaasugrillimäinen kannellinen vaunugrilli käväisi kokeilussa mutta se oli täysin luokaton niin suunnittelultaan, materiaaliltaan kuin toteutukseltaan. Kauppa purkuun ja pitkin hampain pallogrilliä ostamaan. Vaan kyllä pyörähti takki nopeasti kun Weberin tulille polkaisin. On se vaan vimpan päälle vehje. Kestäväkin vielä. Jossakin mainitsinkin että paransin suoralla grillaamisen lämpötila-aluetta alapäästään siten, että hankin sopivankokoisen teräksisen paellapannun, rei'itin sen ja tälläsin sen grillin pohjalle hiiliarinan tilalle. Nyt vaan vaihtelen alkuperäistä arinaa tämän patentin kanssa tarpeen mukaan. Hitsaushansikkaiden kanssa ei tarvitse kuumuutta tai nokeakaan arastella jos kesken touhujen sähl... säätää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
terva
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Elo 2007
Viestejä: 1669

LähetäLähetetty: 08.05.2017 22:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

aspir kirjoitti:
Seuraava askel saattaa olla se vihreä keraaminen grilli


eli Big Green Egg. Sehän se ois. Jos kaasugrillaajat haaveilee isosta Weberistä niin kyllä täällä hiiligrillipuolella se on BGE päiväunien kohde Cool

https://www.gigantti.fi/product/kodin-tuotteet/grillit-ja-kesatuotteet/BIGGEGGL/big-green-egg-grilli-large-biggeggl
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
aspir
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Hel 2013
Viestejä: 129

LähetäLähetetty: 09.05.2017 06:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

terva kirjoitti:
aspir kirjoitti:
Seuraava askel saattaa olla se vihreä keraaminen grilli


eli Big Green Egg. Sehän se ois. Jos kaasugrillaajat haaveilee isosta Weberistä niin kyllä täällä hiiligrillipuolella se on BGE päiväunien kohde Cool

https://www.gigantti.fi/product/kodin-tuotteet/grillit-ja-kesatuotteet/BIGGEGGL/big-green-egg-grilli-large-biggeggl


Juurikin tuo "vihreä muna", hinnat on yllättävän kovat.

Argentiinalaiset asador grillit vetävät kyllä puulla grillaamisen suuntaan. Harmi kun nykyinen asumismuoto ei mahdollista asadorin rakentelua. Pallogrillikin savuttaa välillä naapurisopua uhkaavasti

Ääripäitä:
Simppeli DIY: http://www.ess.fi/teemat/ruoka/2007/07/26/tulinen-tuliainen---isabelita

Rahamiehen asadorit: http://www.grillworksusa.com/

Veikkaan, että näistä vo tulla seuraava juttu grillausrintamalla hiilen paluun ja vihreiden munien nousun jälkeen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1545
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 09.05.2017 08:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Parhaat grillihiilet mitä koskaan ikinä olen käyttänytsain kotikulmilta kun ostin sikäläisen asianharrastajan tekemiä "sysiä"...Kunnon lehtipuuhiiltä..
Tuommoisen Argentiinan asadorin voisi tosiaankin rakentaa pihalle. Pitkiin syysiltojen istuskeluun sopiva verme. ei tarvitse erillistä terassilämmitintä ja tunnelmavaloakin olisi tarjolla... Tuo sydeemi tollasenaan toimii hienosti suorassa grillauksessa ja eiköhän jonkinlaisen kansihärpäkkeen kanssa onnistu epäsuora kypsennyskin..
_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 19892
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 09.05.2017 10:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nykyäänhän paljon painotetaan tuota "pelti kiinni" grillaamista, eli pallogrillissä kansi kiinni ja sitä ei turhaan auota.

Jotenkin itellä ne parhaat grillifiilikset liittyy avogrilliin ja aktiiviseen grillimestarina oloon, joka kääntelee ja siirtelee aktiivisesti läskinpaloja ritilällä.

Toi tyyli ei taida olla nykypäivänä enää se, mihin tähdätään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
RiUDE
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 20455
Paikkakunta: Savonlinna

LähetäLähetetty: 09.05.2017 11:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Juu, grillaaminen alkaa olla monelle samanlaista pikkurilli pystyssä hipistelyä kuin toinen toistaa eksoottisempien (ja !&%¤# makuisten) kaljojen ja viskien kanssa läträäminen Very Happy
_________________
Savo suureksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6  Seuraava
Sivu 2 Yht. 6

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com