OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Ruhonleikkaus: Perustaitoja vaiko specialistihommaa?
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 27, 28, 29  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Kankkunen
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Huh 2004
Viestejä: 615
Paikkakunta: savo

LähetäLähetetty: 14.11.2017 18:13    Viestin aihe: Paloittelu Vastaa lainaamalla viestiä

Se on kyllä totta, että vanhatkin hirvimiehet eivät halua opetella paloittelua, liekkö tahto kysymys. Itse leikkaan lehmätkin luuttomaksi vaikka on koirille menossa, pysyy tuntuma hommaan ja se on yhtä nopea leikata oikein, kuin silputa miten sattuu. Ruho on melko helppo pieniä, kun se riippuu kinnerpuussa, lavat irti pöydälle, fileet irti, kylkilihat, kuorii kylkiluiden päältä, irrottaa niskan, katkaisee selkärangan paistie etupuolelta, laskee alemmaksi ja halkaisee selkärangasta sekä suoliluusta pers kankut erilleen.
Osat nyt sen kokoisia, että helppo nostaa pöydälle ja irroitella lihat luista.
_________________
Kyllä koira kova saa olla, mutta tyhmä ei.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1545
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 14.11.2017 19:16    Viestin aihe: Re: Paloittelu Vastaa lainaamalla viestiä

Kankkunen kirjoitti:
Se on kyllä totta, että vanhatkin hirvimiehet eivät halua opetella paloittelua, liekkö tahto kysymys. Itse leikkaan lehmätkin luuttomaksi vaikka on koirille menossa, pysyy tuntuma hommaan ja se on yhtä nopea leikata oikein, kuin silputa miten sattuu. Ruho on melko helppo pieniä, kun se riippuu kinnerpuussa, lavat irti pöydälle, fileet irti, kylkilihat, kuorii kylkiluiden päältä, irrottaa niskan, katkaisee selkärangan paistie etupuolelta, laskee alemmaksi ja halkaisee selkärangasta sekä suoliluusta pers kankut erilleen.
Osat nyt sen kokoisia, että helppo nostaa pöydälle ja irroitella lihat luista.

+1
_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Peltsu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 6526

LähetäLähetetty: 14.11.2017 19:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

kyllä minusta tuon elikon käsittelyn pääasia on osata tehä siitä ruokaa. Enkä kyllä ite metästyksestä jaksa nauttiakaan, riesahommaa mikä riesahommaa. Mutta palkintona on hyvät annospalat, mikä annos nyt sitte onkin valmistumassa, pakasteessa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1545
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 14.11.2017 22:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos tulevana syksynä olen pyyntikuntoinen, tulee 40v täyteen hirvimiehenä.
Muistan oikein hyvin millaista lihanraatelua se touhu aikoinaan oli. Toki parhaansahan sitä porukka yritti, ja parempaa ei osattu vaatia. Käyttölihaa tiinuun ja se oli siinä. Miehet silloin -70 luvulla harvemmin kokkasi.
Nykyään ollaan opittu ja lihat paloitellaan paisteiksi,pihveiksi, käristelihaksi, palapaistivärkiksi, soppalihoiksi... Moni pyyntimies on riistakokkinakin kunnostautunut.
Hirvi on arvoriistaa, jahti itsessään on hienoa puuhaa. Lihan oikeaoppisella käsittelyllä ja ruoaksilaitolla tehdään kunniaa saaliille ja omalla tavallaan näytetään, että ei mennyt henki haaskioon.
_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20078
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 30.12.2020 10:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vettä on virrannut jonkun verran Kokemäenjoessa keskustelun aloituksen jälkeen. Omassa seurassa esimerkiksi lihankäsittelyfasiliteetit ovat päivittyneet ”hieman”.

Kankkunen kirjoitti:
Se on kyllä totta, että vanhatkin hirvimiehet eivät halua opetella paloittelua, liekkö tahto kysymys.

Itsellä tämä peurahomman muutos on kyllä hyvä motivaattori. Eli kokonaisia peuroja tulee jahtaajalle ja saalis muuttuu sikäli arkisemmaksi, että määrä kasvaa (Ei voi tehdä kaikesta makkaraa ja oletuksena on että jokainen ennen pitkää hoitelee sen raatonsa itse)
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20078
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 30.12.2020 11:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

wildmind kirjoitti:
Jos tulevana syksynä olen pyyntikuntoinen, tulee 40v täyteen hirvimiehenä.
Muistan oikein hyvin millaista lihanraatelua se touhu aikoinaan oli. Toki parhaansahan sitä porukka yritti, ja parempaa ei osattu vaatia. Käyttölihaa tiinuun ja se oli siinä.


Oma lihankäsittely on vielä enemmän ja vähemmän edellämainitulla tasolla ja mieluusti leikkaa vaan omaan talouteen Smile. Esimerkiksi oma-ammutuissa peuranruhoissa näyttäs olevan vain seuraavia osia:

- Sisäfile
- Ulkofile (Persiistä niskanpäähän)
- Ribsit
- Potkat
- Paistipihvi
- Paistipihvi (2-laatu)
- Palapaistiliha
- Supinsyötti
- Luita
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20078
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 30.12.2020 11:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Elan kirjoitti:
Lahtinen kirjoitti:
Minkäsmoisia noiden suojakäsineiden pitäisi olla? Joskus silmiin ottanut tuollaista vaaleaa kumihanskaa lihankäsittelyssä. Onko siihen hommaan joku spesiaali hanskansa?

Ainakin tuohon viiltosuojanskaan ottaa kaikki kiinni kuin tauti, niin kohtuullinen toimintamalli voisi olla viiltosuojahanskan kumihanskoitus.

Minunkin viiltosuojahanskani tulee kyllä törkeään kuntoon, ellei sitä suojaa. Joskus oli tipahtanut vahinossa mökin kylppärin lattialle pesemättömänä ja lattialämmitys oli viikon verran ylläpitolämmön asetuksissa. Jotain uutta elämää siihen hanskaan oli syntynyt, koska mökkiin tullessa iski sellainen dunkkis päälle, että silmiä kirveli.

Nykyisin olen vetänyt viiltosuojan päälle ihan tavallisen nitriilikumihnaskan, täytyy vaan olla isointa kokoa. Kyllä sen tietysti pestyäkin saa, mutta huokoisena se vaatii jonkinlaista yritystä ja paljon kuumaa vettä.

Noita käsineitä löytyy varmaan monenlaisia, minulla on tuollaset kuvan mukaiset käytössä.

http://www.erakontti.fi/inc/naytakuva.php?thumb=3&Kuva=va293_iso.jpg


Itse olen lähtenyt pelastamaan maailmaa ja luopunut vähiin päin noista kertakäyttöhanskoista. Olen ostanut reppuun, kytispussiin, autonperään sun muualle ensin noita viitosluokan viiltosuojahanskoja ja sitten jouhevampaa kolmosluokkaa. Maksavat Motonetissa, Puuilossa tai Biltemassa vajaan kympin ja tuntuvat kestävän useamman pesukerrankin. Joissain malleissa kohtuu pitkä resori, joka suojaa rannetta varsin ylös saakka.

Suosittelen ainakin yhen/kahen kauden perusteella kokeilemaan, näitähän löytyy erimoisia. Pääsääntöisestihän näissä on nitriilipinnoite oteosassa ja ainakin osassa vielä ihan elintarvikehyväksyntäkin.

https://www.puuilo.fi/wonder-grip-cut-5-viiltosuojakasine-koko-11
https://www.puuilo.fi/hand1a-cut-proof-3-viiltosuojasormikas-9
https://www.biltema.fi/rakentaminen/tyovaatteet/tyohansikkaat-ja-tyokasineet/asennuskasineet/tyokasineet-viillonsuojaus-325-2000042651
https://www.motonet.fi/fi/tuote/7001290/Optiflex-viiltosuojakasineet-luokka-5
https://m.motonet.fi/fi/tuote/7004473/TEGERA-8807-INFINITY-viiltosuojakasineet
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
setteriforever
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Tou 2015
Viestejä: 1428

LähetäLähetetty: 30.12.2020 11:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Muistan pikkunassikkana 1970-luvulla kun ukot hutki hirvet paloiksi kirveellä jossakin navetan takana...

Sitten seuraan tuli teurastamolta lianleikkaaja joka sai itkupoturaivarin siitä hutkimisesta. Kästtely ajettiin ukoille läpi väkisin "kyökin kautta" eli ko lihanleikkaaja otti paikalliset Martat mukaan... Sen jälkeen asiat kotipuolessa ovat vain parantuneet.

Tässä nykyisessä "kotiseurassa" on ollut koko sen ajan kun täällä olen ollut kunnollinen teurastamo ja käsittely on osattu tehdä oikein ainakin sen ajan kun olen (15v) ollut mukana. Kuulemma sielläkin kaikki lähti Kauppahallin lihatisikä pitäneestä kaverista.

Välillä on sitten opeteltu jotakin uutta esim. lekelty hirvi jenkkityyliin. Ihan vaan kokeeksi.

Wonder gripit on olleet hyviä. Tänään vedän ne taas käteen klo 15.00
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16650
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 30.12.2020 11:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:
wildmind kirjoitti:
Jos tulevana syksynä olen pyyntikuntoinen, tulee 40v täyteen hirvimiehenä.
Muistan oikein hyvin millaista lihanraatelua se touhu aikoinaan oli. Toki parhaansahan sitä porukka yritti, ja parempaa ei osattu vaatia. Käyttölihaa tiinuun ja se oli siinä.


Oma lihankäsittely on vielä enemmän ja vähemmän edellämainitulla tasolla ja mieluusti leikkaa vaan omaan talouteen Smile. Esimerkiksi oma-ammutuissa peuranruhoissa näyttäs olevan vain seuraavia osia:

- Sisäfile
- Ulkofile (Persiistä niskanpäähän)
- Ribsit
- Potkat
- Paistipihvi
- Paistipihvi (2-laatu)
- Palapaistiliha
- Supinsyötti
- Luita


No ompa vain metka elukka kunnei jauhelihaa ole lainkaan. Very Happy


Tegeran viiltohanska käytössä ja enskauteen ihan teräshanska. Saatavuudessa oli kipua niin jäi tältäkautta. Teräsessuhan on ollut jo vuosia.

Ensikaudella sumplin meille lihanleikkuukurssin kotinurkille.
_________________
Varisjahdin veteraani...


Viimeinen muokkaaja, valmet 412s pvm 30.12.2020 11:32, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
-Teemu-
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Kes 2012
Viestejä: 608

LähetäLähetetty: 30.12.2020 11:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

valmet 412s kirjoitti:
Lahtinen kirjoitti:
wildmind kirjoitti:
Jos tulevana syksynä olen pyyntikuntoinen, tulee 40v täyteen hirvimiehenä.
Muistan oikein hyvin millaista lihanraatelua se touhu aikoinaan oli. Toki parhaansahan sitä porukka yritti, ja parempaa ei osattu vaatia. Käyttölihaa tiinuun ja se oli siinä.


Oma lihankäsittely on vielä enemmän ja vähemmän edellämainitulla tasolla ja mieluusti leikkaa vaan omaan talouteen Smile. Esimerkiksi oma-ammutuissa peuranruhoissa näyttäs olevan vain seuraavia osia:

- Sisäfile
- Ulkofile (Persiistä niskanpäähän)
- Ribsit
- Potkat
- Paistipihvi
- Paistipihvi (2-laatu)
- Palapaistiliha
- Supinsyötti
- Luita


No ompa vain metka elukka kunnei jauhelihaa ole lainkaan. Very Happy


Jos ne menee tonne supinsyöttikategoriaan Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20078
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 30.12.2020 11:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

valmet 412s kirjoitti:


No ompa vain metka elukka kunnei jauhelihaa ole lainkaan. Very Happy




Sehän tarkoittaisi, että joutuu pesemään lihamyllyn Smile

Ja muutenkin jauhelihan tekeminen kertoo ruuanlaittotaidon puutteesta Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20078
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 30.12.2020 11:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

valmet 412s kirjoitti:


Ensikaudella sumplin meille lihanleikkuukurssin kotinurkille.


Olen varmaan tavallista kovapäisempi, sillä olen parikin kertaa saanut ihan ammattitason ”hands on” opastusta leikkuuhommaan.

Ainakin omalla kohdalla on varmaan se tilanne, että toistoja pitää tulla riittävästi että homman voi meikäläinen oppia. Varmaan sen jälkeen kun homman on oikeasti oppinut, niin sujuu harvemminkin leikkaamalla.

Lähinnä ehkä haasteena on tuo takakinkun ”purkaminen” siten, että tulee muutakin kuin paistipihvi I ja paistipihvi II tavaraa Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Berkele
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Hei 2006
Viestejä: 2214
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: 30.12.2020 12:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:
valmet 412s kirjoitti:


Ensikaudella sumplin meille lihanleikkuukurssin kotinurkille.


Olen varmaan tavallista kovapäisempi, sillä olen parikin kertaa saanut ihan ammattitason ”hands on” opastusta leikkuuhommaan.

Ainakin omalla kohdalla on varmaan se tilanne, että toistoja pitää tulla riittävästi että homman voi meikäläinen oppia. Varmaan sen jälkeen kun homman on oikeasti oppinut, niin sujuu harvemminkin leikkaamalla.

Lähinnä ehkä haasteena on tuo takakinkun ”purkaminen” siten, että tulee muutakin kuin paistipihvi I ja paistipihvi II tavaraa Smile


Mun mielestä takapaistin purkamisessa ei kannata noita "oikeita" ohjeita noudattaa, kun leikkaa vaan muutaman elukan vuodessa. Sisäpuolelta reisiluu pois, niin sehän aukeaa helposti ja saa näkyville mistä irtoaa lihakset. Kalvoja pitkin lihakset irti ja vaikka kuvista tunnistaa eri paistit.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20078
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 30.12.2020 12:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Berkele kirjoitti:


Mun mielestä takapaistin purkamisessa ei kannata noita "oikeita" ohjeita noudattaa, kun leikkaa vaan muutaman elukan vuodessa. Sisäpuolelta reisiluu pois, niin sehän aukeaa helposti ja saa näkyville mistä irtoaa lihakset. Kalvoja pitkin lihakset irti ja vaikka kuvista tunnistaa eri paistit.


Joskus tuli aloitettua peuran takapaistin purkaminen ronskilla ja määrätietoisella ammattilaisvedolla. Siitä sitten sen enempää Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
setteriforever
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Tou 2015
Viestejä: 1428

LähetäLähetetty: 30.12.2020 13:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllähän sen oppii, mutta toistoja ja taas toistoja... Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 27, 28, 29  Seuraava
Sivu 11 Yht. 29

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com