OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Sähköpantaa lainaan/vuokralle
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Koirat yleensä
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
herroristi
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 16 Elo 2016
Viestejä: 36

LähetäLähetetty: 23.08.2016 23:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mulla kyllä rupeaa nykyään aina hymyilyttämään kun joku uusi koiran ottaja kehuu omaavansa kokemusta pk puolelta. Se kun on keskimääräistä varmempi merkki siitä, että v#¤%ksi menee.

"Mahtavaa kun tämä on niin helppo" niin kauan kun ei sitten olekkaan Twisted Evil

Edittiä

Uli,uli,uli... tänne, TÄNNE, TÄNNE ei helek..se ajaa poroa mitä nyt tehdään?
Jaa en tiiä, mitäs ne siellä PK-puolella suosittelee?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
andes
Kanta-asiakas


Liittynyt: 03 Syy 2009
Viestejä: 1046
Paikkakunta: Sodankylä

LähetäLähetetty: 19.10.2016 10:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tais syyskuun alussa kerran annettu "sähköterapia" tepsiä venakolle ja jäähä mieleen;

Oltiin toissa päivänä koiran kanssa vaaran rinteessä, jossa selvästi perkas jäniksen yöjälkeä jo toista tuntia hehtaarin alalla saamatta ylös. Rinteen alta kuulu uhkaavasti porokellon kilkatus ja eikös se pikkuparttio tullu lopulta ihan lähelle, ennen kun hoksivat meijät. No koira tietenkin meinas lähtiä perään, mutta karjasin "EI!! Tänne!!!!!" ja vihelsin koirapilliin, niin ihmeekseni sehän pysähty, käänty ympäri ja tuli nöyrästi kiinniotettavaks Shocked
Siitä sitten kävelemään vastakkaiseen suuntaan ja houkuttelemaan koiraa ettimään jänistä, niin eipä tuo enää lähtenykään porojen perään. Vaikkei sinä päivänä enää saanukaan jänistä ylös yli 8 tunnin yrityksestä huolimatta, niin oli tuo saalis enemmän ku sata jänistä Smile
_________________
Sole niin justhiinsa..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Valto.
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Kes 2014
Viestejä: 1839

LähetäLähetetty: 25.09.2017 20:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Täällä kun on sähköpannoista porukalla kokemusta, niin uskaltaako käyttää sähköpantaa ja tutkaa yhtäaikaa? Eli särkeekö tutkan jos antaa sähköä toisella pannalla? Ja mitä nuo sähköpannat tykkäävät, jos koira käy uimassa? Meillä kun tuo nuohoaa joka ainoan rapakon, jos vaan jostain vettä löytää.

Ihme juttu vaan, että ovat kiellettyjä noin virallisesti. Monikin sähköpantaa ja vastaavia konsteja vaativa koulutus on täysin koiran suojelemiseksi, joten oikeaan tarkoitukseen tuo on mielestäni varsin oiva apuväline. Järki päässä sähkön käytön kanssa ja ensin kokeillaan pehmeämpiä konsteja. Toiset koirat vaan vaativat kovempia otteita kuin toiset. Esimerkiksi sähköllä höystetty käärme on huomattavasti parempi opetus, kuin oikean käärmeen purema. Meillä noita sihisijöitäkin on enemmän kuin tarpeeksi, joten viisain opettaa koira karttamaan noita kaikin käytössä olevin keinoin. Ei sähköllä tarvitse hakea oikotietä onneen joka asiassa, mutta tietyissä tilanteissa vaaditaan kovempia otteita etänä jo koiran oman turvallisuuden vuoksi. Andesin kertomus hyvä esimerkki oikein hyödynnetystä sähköstä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Mörran
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Elo 2015
Viestejä: 136
Paikkakunta: Varsinais-Suomi

LähetäLähetetty: 25.09.2017 22:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Valto. kirjoitti:
Täällä kun on sähköpannoista porukalla kokemusta, niin uskaltaako käyttää sähköpantaa ja tutkaa yhtäaikaa? Eli särkeekö tutkan jos antaa sähköä toisella pannalla? Ja mitä nuo sähköpannat tykkäävät, jos koira käy uimassa? Meillä kun tuo nuohoaa joka ainoan rapakon, jos vaan jostain vettä löytää. .


Uskaltaa lähtökohtaisesti, ei sieltä nyt niin kovia virtoja tule, että siitä särkyy. Onhan noita samassakin pannassa ainakin Garminilla (Garmin TT15), ei tosin Suomessa myynnissä. Laadukkaammat ovat ainakin vedeltä suojattuja, en osaa sanoa uimisen kestosta, Dogtra, Innotek, Canicom. Kaikkia saatavilla nettikaupasta, vaikka Saksasta tai Tsekistä

Osa pannoista on magneettikäynnistyksellä. Näiden kanssa on ollut ongelmia, kun on ollut käytössä joku metallinen kaulapanta (ketjupanta) samaan aikaan, poislukien messinkiset. En tiedä vaikuttaako tutka tähän. Toki metsäkoirilla harvoin on näitä metallikoruja.

herroristi kirjoitti:
Mulla kyllä rupeaa nykyään aina hymyilyttämään kun joku uusi koiran ottaja kehuu omaavansa kokemusta pk puolelta. Se kun on keskimääräistä varmempi merkki siitä, että v#¤%ksi menee.


Ihan sama mistä sitä kokemusta kehuu olevan, mutta usein siinä vaiheessa kun kuvittelee osaavansa ja ymmärtävänsä koirista jotain, homma menee reisille ja polvien alle alas...liukkaasti.

Valto. kirjoitti:
Andesin kertomus hyvä esimerkki oikein hyödynnetystä sähköstä.

+1
_________________
Luonto, onko sinne menemistä?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
andes
Kanta-asiakas


Liittynyt: 03 Syy 2009
Viestejä: 1046
Paikkakunta: Sodankylä

LähetäLähetetty: 26.09.2017 09:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sitkaassa on kiinnostus poroihin, kun näemmä oppi unohtunu kesän aikana. Piti tilata kiinasta 30€:n sähköpanta. Ihan hyvin on toiminu. Siskon miehellä samanlainen. Sähkössä tosin riittää asetus 1, asteikolla 1-100. Nipistää omassa reidessäkin jo sen verran, että ei tee mieli lisätä tehoja. Värinäasetukset sitten täysillä. Aina ei ole etes tarvis sähkönipistystä käyttää, vaan pelkkä värinäkin saa luupään havahtumaan jos vaikka autossa skitsoaa näkemilleen koirille. On vaan melkonen kanan muisti tuolla venakolla, että autossakin hiljasuutta kesti jotai kolmisen viikkoa, kunnes taas alko kerpeleellinen möykkääminen jos koiria näkee. Jatkossa panta aina kaulassa, autossa ja metässä. Koirat on kyllä niin yksilöitä, että eipä kyllä tuolle luupäälle ainakaan mitään traumoja jää mistään, vastaavasti herkälle pohjisneitille ei tulis kuuloonkaan antaa etes värinää kun sais varmaan p@skahalvauksen.
_________________
Sole niin justhiinsa..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
muu uan
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Mar 2013
Viestejä: 771

LähetäLähetetty: 26.09.2017 21:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

andes kirjoitti:
Sähkössä tosin riittää asetus 1, asteikolla 1-100. Nipistää omassa reidessäkin jo sen verran, että ei tee mieli lisätä tehoja.


Oman pannan kun joskus tilasin niin piti heti,laittaa se itselle kaulaan ja antaa kapula emännälle jotta ei olisi mitään turhaa sääliä sähkön käyttöön. Kyllä se tuntuikin !&%¤#.
_________________
jeesustelija #1
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Mörran
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Elo 2015
Viestejä: 136
Paikkakunta: Varsinais-Suomi

LähetäLähetetty: 26.09.2017 23:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Halvemmissa tuppaa olemaan ongelma tuo asteikon klaffi. Laadukkaissa se on oikeasti "0-100". Budjettimallissa asteikko on joskus 0 & 100....
_________________
Luonto, onko sinne menemistä?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
mattivehvilainen
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Syy 2010
Viestejä: 208

LähetäLähetetty: 27.09.2017 08:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Täytyy kyllä kompata tuota, että koirat on todella yksilöitä. Itsellä pari saksanseisojaa, 5-vuotias narttu ja 1,5v uros.

Narttu ei liene ikinä eläessään käynyt yli 500m päässä minusta. Ensimmäisen kerran tunturissa poroja kohdatessaan seisoi, mutta välinpitämättömänä kun sanoin "höpöhöpö, ei näitä pyydetä", ei poroista ole ollut ongelmaa. Ylipäätään kaikki mennyt nätisti sanomalla jakeluun.

Kaverin seisoja kyydihti poroja, eikä sanominen eikä neuvottelu auttanut, vaikka pääsi ajajan ja ajettavan välistä palautetta antamaan. Kerta räpsyt riitti ja nyt saa poroalueella aivan rauhassa pyytää. Mielestäni tälle koiralle reiluin tapa karsia ei toivottua käytöstä pois, eikä heijastu isäntä-koirasuhteeseen millään lailla.

Sitten tämä minun 1,5v saksalaisverinen seisoja. On pojalla ajo tiukassa. Viime vuonna pohjoisessa seitenkuisena ekat räpsyt poroilta. Silti vaan sähköjen pettäessä kyydihti poroa Garminin kantamattomiin. Sama ralli jatkunut tänä vuonna, varmasti ainakin kymmenkunta optimitoistoa saatu poroilta ja samassa poroaidassa pystytään elukoiden kanssa olemaan täysin ongelmitta, mutta haussa viettitila on ilmeisesti sen verran korkeampi että pakeneva poro laukaisee ajovietin. Vaikuttaisi, että sama jumppa on edessä hirven kanssa (viimeisenä pohjoisen mehtuupäivänä kyyditsi hirveä yhteen suuntaan 14km).

Saa tulla joku velho minulle näyttämään, jos tuon saa ilman sähköä karsittua. Ongelma on omistamani sähkön liian pieni kantavuus, maksimeiksi on luvattu 600m, mutta tosiasiassa metsämaastossa ei kantavuus ole edes 200m. Valtaosa ajoista on lähtenyt alta kahdensadan ja orpona on saanut nappia ilman vaikutusta painella ja onnistuneet ajot on sitten varmasti vahvistanut ajoviettiä entisestään. Nyt minulle tulossa vekoitin, minkä maksimikantavuudeksi luvattu 1600m, ensitöikseni käyn tuon kaverin kanssa metsässä testaamassa, että pusikosta riippumatta toimisi vähintään 300m. Sekä vanha, että tuleva vekoitin laadukkaina pidetyn Dogran tuotantoa. Missään muussa koulutuskäytössä en ole sähköä ikinä tarvinnut, enkä usko tarvitsemani.

Edit. Pojan luonteesta jotakin kertonee, kun viime vuonna (ikä 7kk) tuttu samassa leirissä yritti koiraansa säikäyttää ei toivotusta tekemisestä kolinapurkilla ja oma penikka sattui olemaan asuntovaunun nurkan takana metrin päässä. Ensimmäinen reaktio oli kopata kolinapurkki suuhun ja kiikuttaa minulle. Sitä ei hätkäytä mikään, siksi tykkään toimintatavasta pienpedoilla (isälleen kuuluu kaikki suomen suurpedotkin maistuvan). Ajoa lukuunottamatta kuitenkin todella ohjaajanöyrä ja kiva aihio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Valto.
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Kes 2014
Viestejä: 1839

LähetäLähetetty: 27.09.2017 11:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Onko ollut ongelmia näiden tilaamisessa? Itse miettinyt garminin tai sport dogin tuotteita. Eli jääkö tulliin tai tuleeko muita suurempia ongelmia jos ulkomailta tilaa? Laite saisi olla luotettava ja etenkin veden kestävä. Saisi pitää alkuun aina kaulassa, jotta pääsee heti puuttumaan ajon pärähtäessä liikkelle ennen kuin ongelma pääsee lipsumaan pahemmaksi. Menee niin aivottomaan tilaan ajovietin päästessä valloileen, ettei tuohon tepsi mikään vaikka muuten käskyt menee perille hienosti. On huudettu ja möykätty, juostu perässä tuloksetta, koitettu heittää kepeillä kun juoksunopeus loppuu vaan ei mitään vaikutusta. Joku etähallinta pitäisi löytää jolla saa huomion herätettyä ja koiran pois tästä erikoisesta zonesta. Viisain puuttua tuohon asiaan heti ennen kuin sattuu vahinko. Johan tuota on etsitty tuntikausia pitkälle yöhön susialueella jänisajon jälkeen ja aamulla susi nähty kiinniottopaikalla, joten jotain tuohon on koitettava keksiä. Samoin poro pitää ottaa pois heti alkuunsa ennen kuin pääsee vahinko käymään. Linnusta tuo kyllä tajuaa luopua nätisti, mutta karvaiset nelijalkaiset ovat jotain huumetta tuolle.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Mörran
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Elo 2015
Viestejä: 136
Paikkakunta: Varsinais-Suomi

LähetäLähetetty: 28.09.2017 09:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Valto. kirjoitti:
Onko ollut ongelmia näiden tilaamisessa? Itse miettinyt garminin tai sport dogin tuotteita. Eli jääkö tulliin tai tuleeko muita suurempia ongelmia jos ulkomailta tilaa?


Ei ole ollut ongelmia. Ainakaan EU:sta tulleiden kanssa, en ole muualta kyllä hommanutkaan. Näkyy tuossa Kiinastakin onnistuneita kauppoja tehdyn. Eihän tuollaisen ostamisessa tai omistamisessa ole mitään kiellettyä.
_________________
Luonto, onko sinne menemistä?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
antsa6
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Lok 2014
Viestejä: 523

LähetäLähetetty: 11.10.2018 10:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joo se tuntuu meilläkin nousevan AC/DC soittolistoille... Tiukassa on porojen ajaminen VE-laikalla. Juoksuttaa poroja kilometri- tai tuntitolkulla ja tänä syksynä (noin puoltoista vuotta nartulla ikää) alkanut saamaan myös joitakin porohaukkuja aikaiseksi. Onneksi ei kuitenkaan käy kameleihin kiinni. Viime talvena käytiin "vakava keskustelu" pimeässä kuusikossa ja pimeä oli mielikin sekä koiralla että isännällä kun hiihdin koiran umpisessa kiinni poron jäljeltä. Sen jälkeen koira todistettavasti jätti poron rauhaan kun sille karjaisi, mutta kuten nyt syksyllä on saanut huomata, tuota varten täytyy olla karjaisuetäisyydellä. Jos koiran ja poron väliin pääsee, niin ajo loppuu ja koira lyö korvat luimussa maihin. Viimeksi eilen tämän "pääsin" kokeilemaan. Ja pilliä tai huutoa ei tietenkään tottele, kun on tilanne päällä, vaikka pihassa kyllä kaikki onnistuu. Riistavietti on vaan niin saakelin kova, että missään vaiheessa tuolle koiralle ei oo metässä mitkään palkinnot kelvanneet vaan tottelee opitusta rutiinista sen minkä tottelee, tilanteessa ei mitään jos et satu olemaan "pelote-etäisyydellä".

Periaatteessa joku positiivari voisi nähdä tuossa sellaisiakin merkkejä, että poroajot pikku hiljaa lyhenee, mutta ite näen vain sen, että koira laiskistuu kohderiistalle, lintu kiinnostaa vähemmän ja helppo poro enemmän. Aloituksessa tuolla vähempi-poroisilla seuduilla koira haki kuin unelma, teki oikeita hakulenkkejä 300-600m etäisyydellä, haukkui lintuja hyvin ja saatiin pudotuksiakin. Mutta sen jälkeen täällä Rovaniemen seudulla kunnollisia hakulenkkejä ei käytännössä tee ollenkaan vaan jolkottelee vähän sinne tänne ees taas. Haukkuja ei oo saanu aikaseksi käytännössä ollenkaan, vaikka lintuja on kyllä löydetty. Tuntuu että seuraukset on linnulle ihan täyttä kuraa. Koira vaan miettii, että "noh, otetaan kohta poro" kun ei lintu nouse lähimpään puuhun näkösälle. Hirveähän koira ei ole koskaan haukkunut (vaikka perässä onkin mennyt jonkun kilometrin) ja epäilen että sekin johtuu tuosta porolle oppimisesta. Toisin sanoen, mie väitän että noiden porojen suhteen ei se pahin ongelma välttämättä ole se itse poron ajaminen vaan se, että se vie koiralta huomion muualle ja haittaa sitten koulutusta halutulle riistalle. Koitapa siinä antaa koiralle mahdollisuuksia lintu- tai näätätöihin kun se turjake etsii vain seuraavaa kamelia.

Mutta pitää tässä alkaa kartoittamaan tuota sähköpantahommaa, että yrittääkö lainapannalla vai tilaako suosiolla oman. Jotenkin on semmoinen epäilys, ettei mene kertalaakista tuokaan homma perille... Minkälaisissa hinnan kiroissa nuo pannat on ja minkälaisia ne käyttökantamat on todellisuudessa? Jotkut puhuu, että luvataan sitä 500m ja käytännössä metsässä ei toimi 200m etäisyydelläkään ja sit oon kuullu että yli kilometriäkin on luvattu kantamaksi. Mitä lie sitten käytännössä...?
_________________
"Apinat syö banaania, Tarzan ei syö."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Koirat yleensä Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3
Sivu 3 Yht. 3

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com