OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

hirven ruhon osat
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
pekoraali
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 28 Mar 2018
Viestejä: 10

LähetäLähetetty: 28.11.2018 03:27    Viestin aihe: hirven ruhon osat Vastaa lainaamalla viestiä

Elikkä olisiko kellään laskettuna ruhon osien prosentit, siis tarkoitan esim. eri paistien, fileiden ja jauhelihan prosenttiosuuksia lihan leikkuussa. Meillä on leikkaaja joka leikkaa hirvet ja jauhelihan osuus on tällähetkellä 60%. Tuntuu melko isolta määrältä, kun lapapaistitkin on erillään(n.10%), eikä siis jauhelihassa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kyrätulli
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Syy 2014
Viestejä: 698

LähetäLähetetty: 28.11.2018 07:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aika kovalta rosentti tuntuu. Riippuu tietenkin mm. siitä että leikkaako palapaistia tms. vai meneekö kaikki leikkuujäte ja roipelihat suoraan jauhelihaksi. Itselläni vastaava prosentti on 10- 20%, tosin tykkään tehdä palapaistia, kassleria ja käristystä. Nämä olisivat tyypillistä jauhelihamatskua.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20483
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 28.11.2018 07:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mielenkiintoinen aihe.

Itse oon leikannut 2 peuraa tänäsyksynä, jauhelihaprosentti 0.

Mitä kimppaan on leikattu kavereiden kanssa hirviä, noi on vedetty täysin luuttomaksi. Oisko tosta mällistä jauhelihaprosentti noin 50.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
EIVA
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Maa 2013
Viestejä: 3316
Paikkakunta: Itä-Suomi

LähetäLähetetty: 28.11.2018 10:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Viimeinen vasa joka paloiteltiin oli 79 kg, kokonaisia paisteja ja palapaistia tuli 33 kg jauhelihaa 22 kg luita 24 kg. Paistiaihioita 41.8 % jauhelihaa 27.8 % ja luita 30.4 %
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Voitt0
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Kes 2013
Viestejä: 1205
Paikkakunta: Keski-Suomi

LähetäLähetetty: 28.11.2018 10:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:


Itse oon leikannut 2 peuraa tänäsyksynä, jauhelihaprosentti 0.




Juuri näin, ei hirvessä ole yhtään pakollista jauhelihaa, mutta nykyään vaan vaikuttaa erityisesti nuoremmat ruuhkavuosia elävät haluavan osuutensa pääosin jauhelihana ilmeisesti leikkuun ja ruuanlaiton helppouden ja nopeuden takia. Itse pyrin kyllä säästämään myllystä niin isommat potka-, niska-, rinta- ja kuvelihat. Leikkaamme omin nokkinemme pääosin "luuttomaksi", mutta jos joku haluaa vaikka kylkeä/lapaa luullisena niin sekin onnistuu. Eikä lihaisistakaan rangan keittoluista osa ole ollenkaan kiinnostunut.

Edellisestä leikkuusta, kuten yleensäkin, tuli noin 1/3 lihajauhoo ja 2/3 paisteja ym.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20483
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 28.11.2018 10:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse avasin aikoinaan oikein topikinkin tähän liityen.

http://forum.eralle.net/viewtopic.php?t=103749

Ehkä hieman on tosta joutunut kumminkin tosiasioiden edessä pakittamaan Smile.

Yllättävästi vaan ne jauhelihapussit sieltä pakkasesta häviää nopeaan tahtiin...


Ja senkin olen huomannut, että jos tuliaiseksi vie johonkin "ehjää lihaa", saa olla aika tarkkaan sitten vielä ohjeistamassa, mitä sille kannattaisi tehdä. Ja harvemmin kuulee perästäpäin, että olipa komiaa (Luultavasti mennyt kuivaksi tai muuten valmistusvaihe ollut taidoille haasteellinen). Kun taas vie jauhelihaa, niin eipä tarvi ohjeistella ja palaute on usein positiivinen.

Onhan se jauheliha toisaalta kokkausmieless tylsää Smile. Eilen tosin juur tuli tehtyä jauheliha-meetvurstikastike tuorepastalle hirvilehmästä. Hyvin putos koko perheelle.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Hietala
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Kes 2004
Viestejä: 2541
Paikkakunta: Pohojanmaa

LähetäLähetetty: 28.11.2018 12:59    Viestin aihe: Re: hirven ruhon osat Vastaa lainaamalla viestiä

pekoraali kirjoitti:
Elikkä olisiko kellään laskettuna ruhon osien prosentit, siis tarkoitan esim. eri paistien, fileiden ja jauhelihan prosenttiosuuksia lihan leikkuussa. Meillä on leikkaaja joka leikkaa hirvet ja jauhelihan osuus on tällähetkellä 60%. Tuntuu melko isolta määrältä, kun lapapaistitkin on erillään(n.10%), eikä siis jauhelihassa.


Jos elikko leikataan niin, että paistit ja fileet erotellaan oikeaoppisesti, niin n. 40 % on niiden määrä luuttoman lihan kokonaismäärästä. Sitten jos jotain niskaa ja etuselkää erotellaan vielä "paisteihin", niin eri asia. Hyviä paloja on koko elukka turvasta hännänpäähän, mutta leikkuutapoja on monenlaisia....todella monenlaisia Shocked
_________________
Laiskuuttaan tingan häviää
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Voitt0
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Kes 2013
Viestejä: 1205
Paikkakunta: Keski-Suomi

LähetäLähetetty: 28.11.2018 14:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joo, kaikki ei oo kiinnostuneita ruuanlaitosta eikä varsinkaan mistään kokeilevasta kokkailusta. Tarkoitan jos ei halua tai uskalla venyttää reseptejä niin jää moni eväs tekemättä kun ei nyt just satu sitä oikeaa "paistia" olemaan. Esim merimiespihvien ohjeet on poikkeuksetta sisäpaistista vaikka aivan vastaava tai jopa parempi tulee esim pyöröpaistista tai muusta kalvottomasta lihasta eikä ole sitkeää oikein leikattuna ja laitettuna. Eikä Occo Pucco onnistu jauhelihasta Rolling Eyes..... Pitääkin ottaa vkon lopuksi potkakiekkoja(kin) sulamaan
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
vekev
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Jou 2016
Viestejä: 15775

LähetäLähetetty: 28.11.2018 14:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Occo Pucco, Laitakko läskiä sekaan. viiniä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Voitt0
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Kes 2013
Viestejä: 1205
Paikkakunta: Keski-Suomi

LähetäLähetetty: 28.11.2018 14:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei tartte läskiä, paistorasva (ja luuydin) riittää. Juu, valkkaria pataan ja punkkua odotteluun ja pöytään.

Edittiä sen verran että voihan siihen pekonia lisätä paistamiseen ja lisään joskus tuoreita herkkusieniä paloina, liekö enää ossopussoa mutta hyvää on.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
vekev
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Jou 2016
Viestejä: 15775

LähetäLähetetty: 28.11.2018 15:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Voitt0 kirjoitti:
Ei tartte läskiä, paistorasva (ja luuydin) riittää. Juu, valkkaria pataan ja punkkua odotteluun ja pöytään.

Edittiä sen verran että voihan siihen pekonia lisätä paistamiseen ja lisään joskus tuoreita herkkusieniä paloina, liekö enää ossopussoa mutta hyvää on.
Pekonia ja hillosipulia pikkasen. Itse pelaan tuon pekonin kanssa. Nyt sitä ei ole mut on savunmakua, kun hirvijauhelihaa ja kylkisiivuja laitan muhii.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Hietala
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Kes 2004
Viestejä: 2541
Paikkakunta: Pohojanmaa

LähetäLähetetty: 28.11.2018 15:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Voitt0 kirjoitti:
. Esim merimiespihvien ohjeet on poikkeuksetta sisäpaistista vaikka aivan vastaava tai jopa parempi tulee esim pyöröpaistista tai muusta kalvottomasta lihasta eikä ole sitkeää oikein leikattuna ja laitettuna.


Itse asiassa merimiespihvit ovat mauttomia, jos tekee sisäpaistista. Pyöröpaisti tosiaan paras, tai lapapaisti!
_________________
Laiskuuttaan tingan häviää
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jkvi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Kes 2006
Viestejä: 5446
Paikkakunta: Suomussalmi

LähetäLähetetty: 28.11.2018 16:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kaikki paistit menee tietenkin sopivina paloina niille tarkoitettuun käyttöön. Mutta sitten jauhelihaksi tulee laitettua kaikki muu. Sitä kun meillä menee kuin pohjattomaan kaivoon kaataisi.

Että kukin tyylillään ja makujen mukaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ollari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Hei 2006
Viestejä: 12386

LähetäLähetetty: 28.11.2018 17:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

jkvi kirjoitti:
Kaikki paistit menee tietenkin sopivina paloina niille tarkoitettuun käyttöön. Mutta sitten jauhelihaksi tulee laitettua kaikki muu. Sitä kun meillä menee kuin pohjattomaan kaivoon kaataisi.

Että kukin tyylillään ja makujen mukaan.
Lasketko fileet paisteiksi vai meneekö jauhoksi nekin?

Kyllähän se on myös melko tuhlausta on pistää esim entre cote jauhelihaksi. Monen mielestä grillissä voittaa fileet. Niin minunkin. Tai no, onkai se toisaalta myös parasta mahdollista jauhelihaa vaikka hampurilaispihviksi, mutta olisi silloin syytä tietää mikä pussi on just sitä entre cotea.

Parashan se olisi että vajalla ei jauhaisi mitään. Vaan pistäisi vakuumiin ja pakkaseen nimettyinä osina ja sitten jauhaisi sulatuksen jälkeen jos/kun jauhelihaa haluaa. Toki myönnettävä on että näppärähän se on litteä 500g jauhelihapussi sulattaa ja laittaa ruuaksi. Mutta ei se kulinaarisessa mielessä mitenkään optimia ole.

Mutta senkin puoleen fileitten ja entrecoteen jauhaminen on hullua, että voishan ne myydä koknaisena ja ostais sitten rahalla jauhelihaa. Sais aika paljon enemmän. Siis vaikka hirvenkin jauhelihaa. Tai vaihtais sen oman fileensä jahtikaverin kanssa jauhelihaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jkvi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Kes 2006
Viestejä: 5446
Paikkakunta: Suomussalmi

LähetäLähetetty: 28.11.2018 17:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Elä nyt Ollari hölmöjä kysele. Fileet fileinä pihveiksi ja entre cote otetaan ulkofileen jatkeena jo vajalla erikseen jakoon.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Sivu 1 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com