OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

säännöt peurajahtiin
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
vekev
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Jou 2016
Viestejä: 15775

LähetäLähetetty: 29.12.2018 13:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

On ukot tehny nyt ittelleen, ainakin kirjoitusten perusteella melkoisen ongelman. Seurassa sovitaan asiat ja sen mukaan toimitaan, mikä sen helpompaa, jos on ongelmia, ne otetaan kokouksessa esiin ja sovitaan, turha sitä noituu selän takana, vaikkei se aina ihan kaikille nappiin mene.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TKH
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Hei 2008
Viestejä: 725

LähetäLähetetty: 29.12.2018 14:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä seurue on osa isompaa seuraa ja RY.

Säännöt on tietty kirjallisena kun pelkästään meidän seurueeseen kuuluu yli 50 peuramiestä.

Ihan perus turvallisuussäännöt mm. jos kyttää muualla kuin omalla kytispaikallaan pitää ilmoittaa jahtipäällikölle.

Vain yksi eläin ammutaan kerrallaan,kaadolla käytävä "pistämässä" ennen seuraavan ampumista. Tämä siksi että mennävuosina jäljitettiin pahimmillaan kolmea haavakkopeuraa saman henkilön minuutin sisään tekeminä.

"Hyvät" pukit säästetään ja ammutusta pukista otetaan aina valokuva.

Vuodenvaihteeseen jokaisella käytössä 1+1 luvat jonka jälkeen luvat vapautuvat kaikkien käyttöön.

Uros/Naarassuhde oltava oikea.Jahtipäällikkö seuraa,ohjeistaa ja rajoittaa.

Esim. pukkikiellon ollessa päällä pukin ampujalle rapsahtaa 100E sakko ja lihat menevät seurueelle.

Sitten on näitä herramiessääntöjä että toisten ruokinnoille ei mennä ajojahtiin kysymättä jne..

Luvat maksetaan etukäteen ja hirvi/peurajahtiin pääsee ilmoittautumalla kun on ostanut ns. majaosuuden. Lisäksi pitää olla hirvimerkin lisäksi kaksi ratakertaa ja kohdistus ennen jahtia ammuttuna.

Oma mielipide on että jahti sujui paremmin ja ilman rutinoita kun nuo henkilökohtaiset luvat olivat jahdin loppuun saakka. Kaatoprosentti oli kuitenkin lähellä sataa kun toisille sai silti ampua. Nyt porukka painaa koppiin ampumaan sen pukin syyskuussa että varmasti ehtii ja tammikuussa alkaa muutaman henkilön peuralahti myyntitarkoituksessa,muut metsästäjät käyvät kuumana muutaman maanomistajan lisäksi. Jotkut kuten myös itse tykkäisin enemmän kytistellä lumikelillä ja hirvijahdin jälkeen mutta kun sitä luntakaan ei näillä leveysasteilla ole kuin ehkä tammikuussa. Nyt on ollut jo marraskuun puolivälistä pukkikielto päällä ja kaikkien ruokinnat täynnä pientä sarvipäätä mutta yksinäisiä naaraita ei ole missään. Ehkäisee myös tehokkaasti naaraan ampumista tuo pukista saatava sakko ja lihojen menetys,ei sitä pimeällä välttämättä pieniä sarvennysiä näe.


Viimeinen muokkaaja, TKH pvm 29.12.2018 19:06, muokattu 2 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TKH
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Hei 2008
Viestejä: 725

LähetäLähetetty: 29.12.2018 14:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

tuhola kirjoitti:
En ymmärrä miksi lupaelukoita kiintiöidään henkilökohtaisiksi. Minusta reilua on että saa ampua sen verran ku saa lupien puitteissa ja pitää myös saaliinsa.


Tästäkin on huonoja kokemuksia kun kaikki ei vain osaa käyttäytyä. Muutamien maanomistajien kanssa tullut jo sanomista kun peuroja lahdataan myyntiin ja harmittaahan se niitä kun ei ole saanut sitä yhtäkään ammuttua kun toiset vetävät kymmenettä. Peura on siitä hassu eläin ettei se jakaudu pienellekkään alueelle tasaisesti.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TKH
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Hei 2008
Viestejä: 725

LähetäLähetetty: 29.12.2018 14:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:


Onkos muuten suurten peuralupamäärien alueella merkkejä sellaisesta, että jos pystyt vähän tuommoisella vapaammalla ja omatoimisella & -ehtoisella jahdilla ”ampumaan pakkasen täyteen peuranlihaa”, niin onko tuo pudottanut nuppilukuja hirvihommista?


Ei juurikaan. Ne eniten peuroja ampuvat eivät ainakaan meillä ole koskaan edes metsästäneet hirveä,toisaalta ei näitä kavereita näy peuran yhteisjahdeissakaan. Eli siis seuruemetsästys ei ole heidän juttunsa. He myös aloittavat peurojen ampumisen jo aikaisin syksyllä kun hirviporukkaan kuuluvat yleensä aloittavat vasta hirvijahdin jälkeen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pekoraali
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 28 Mar 2018
Viestejä: 10

LähetäLähetetty: 29.12.2018 18:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

meillä on mennyt siihen malliin, että kokouksessa ei pysty suullisesti mitään sopimaan. on vaan porukka sellaista. vaikka kuin hyvä ehdotus olis, niin joku vanhajäärä pystyy yksin sen kumoamaan ja kukaan ei uskalla sanoa vastaan. TKH:n porukalla on hyviä asioita, mitä vois ottaa sääntöihin. toi valokuva homma ei menis meillä läpi ja se, että aletaan myydä lihaa, siitä ei koskaan seuraa hyvää..olispa vaan herrasmiehiä kaikki..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TKH
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Hei 2008
Viestejä: 725

LähetäLähetetty: 29.12.2018 19:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Se olis kaunis ajatus että mitään sääntöjä ei tarvita,ei vaan toimi porukassa jossa on enemmän ihmisiä kuin naapurin pekka ja make. Säännöt tehdään sen häviävän pienen vähemmistön takia ja sitten niistä "kärsii" kaikki.

Mikään ei sekoita tavallisen suomalaisen metsästäjän päätä niin pahasti kuin hirvieläinten liha.

Tuo kaikkien pukkien kuvaaminen ennaltaehkäisee hiukan sitä kaunistelua mitä jahtipäällikölle ilmoitetaan.Osalla porukasta pakkaa se liipaisinsormi olemaan muita herkempi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TuovKar
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Hei 2013
Viestejä: 449

LähetäLähetetty: 30.12.2018 11:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

"Muutamien maanomistajien kanssa tullut jo sanomista kun peuroja lahdataan myyntiin"
Tuohon olen samaa mieltä, maanomistajat jotka antavat seuralle luvan metsästää ja yleensä ihan ilman euroja/ha. niin noin saattaa käydä. Ja ymmärrän täysin maanomistajan kannan. Vuokralainen on siirtynyt noissa tapauksissa isännäksi...Ei hyvä asia ollenkaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tukelius
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Elo 2008
Viestejä: 3311
Paikkakunta: Mynämäki

LähetäLähetetty: 30.12.2018 11:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jännä tämä peurajahti kun se on toisaalta niin tarkkaa, mutta toisaalta ei niinkään.

Esim linnustajan pitää tuntea laji ennen laukaisua, peurajahdissa pukkikiellon aikana saattaa kaatua 8 tappinen pukki, no 95% tapauksista ei tule veetuilua suurempaa sanktiota.
sarvirajoitukset on yleensä suosituksia ilman sanktioita ja tällöin niitä hyvin harva noudattaa. Olen ajojahdeissa päästänyt lukemattomia kertoja "sakkopukin" läpi ja heti seuraava passi sen ampuu vaikka sanon radioon mitä liikkeellä. Sama homma vasajahdissa jossa halutessaan voi ampua naaraan, mutta lähdetään vasajahtiin, ensimmäinen paikka kun jollekin tulee ampua naaras ni se varmasti ampuu.

RUOKINNAT

Hyvin usein vapaaehtoisia jokaisen huntterin ylläpitämiä, että saa oman peuransa ammuttua, MUTTA missään nimessä kukaan ei saa lähipelloilta ampua tai lähtee mäyriksen kanssa ajojahtiin, jopa kilometrin säteeltä on kuulunut narinaa. Eli tämä ruokinnan ylläpitäjä jolla on yksi (1) lupa, ajaa rekkalasti evästä ruokinnalle, siihen kerääntyy vaikka 20-40 peuraa lähiholliin, hän ei välttämättä ammu edes omaa lupaansa ollenkaan joten kukaan muukaan ei saa 1km säteellä ampua mitään, parhaassa tapauksessa samalla ruokkijalla on useampi ruokinta ja samat "säännöt". No silloin saattaa olla vaikka 3x3km alue hiukan riitaista aluetta ampua mitään ja alueella saattaa olla vaikka 60 tai 100 peuraa. Jos seuran alue on vaikka 15 000ha niin kovin montaa tälläistä ruokkijaa ei kestä olla jos pitää vaikka 150 peuraa kaataa alueelta.

Minun ruokinnalta saa kuka vaan lähteä ajojahtiin kysymättä jos haluaa, samana iltana on jäljelle jääneet mestoilla takas.

Tuo alueiden ja eläinten "omiminen" on todella naurettavaa hommaa metsästysseuran sisällä. Seuratoiminta kuitenkin mahdollistaa metsästyksen yhtenäisillä alueilla ja kaikki jäsenet on tasavertaisia keskenään. Ruokinta on monesti vapaaehtoista ja peurat saa ilman ruokintaakin jos haluaa. Jos ilman ruokintaa mahdoton ampua alueilla missä lupia satoja, niin kannattaa kokeilla mitä kaikkien ruokintojen lopettaminen tekee kannalle, auttaisko talkoissa yhtään. Etelässä tuskin kun lunta ei ole talvisin ku välillä väriksi.

Aivan turhaa itkua aiheuttaa hirvieläimet ja varsinkin niiden ruokinta.
Tiedän alueita missä kaikki ruokinnat seuran piikkiin ja kytikselle mennään sinne missä elukkaa käy, kuka vaan, mihin vaan johtajalle ilmoittamalla. Ei ongelmia. Mutta kun ruokinnan tekee yksityinen niin omistaa hän heti vähintään 1000ha peurat vaikka omaa maata ole ku kynsien alla.

Meillä säännöt aivan hyvät ja toimivat

Vuoden loppuun 1 lupa per pää, pankissa loput joita saa ampua yleensä vasoja ja yhden aikuisen heti alkuun jos haluaa. Vuodenvaihteessa luvat pankkiin ja kaikkien käyttöön rajoituksin.

Isojen pukkien rauha johonkin kiimaan asti en muista (ei koskettanut tänä vuonna)

Peurapäällikkö pitää rätinkiä U/N suhteesta ja sen mukaan mennään pankkilupien kanssa, henk koht luvat laskettu valmiiksi oikein.

Pankkiluvat ei käytössä isännällä jolla vieras. Eli vieras jahtaa isännän lupaa.

Toisille saa ampua niiden omia lupia ja omat sekä pankkiluvat saa kaadettuaan pitää ite.

peltokytiksestä (liikkuva/ avo) ilmoitettava alueen johtajalle

ym.
_________________
pillinaru@gmail.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Larsen
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2012
Viestejä: 2883

LähetäLähetetty: 30.12.2018 14:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

TuovKar kirjoitti:
"Muutamien maanomistajien kanssa tullut jo sanomista kun peuroja lahdataan myyntiin"
Tuohon olen samaa mieltä, maanomistajat jotka antavat seuralle luvan metsästää ja yleensä ihan ilman euroja/ha. niin noin saattaa käydä. Ja ymmärrän täysin maanomistajan kannan. Vuokralainen on siirtynyt noissa tapauksissa isännäksi...Ei hyvä asia ollenkaan.


Tästä olen samaa mieltä. Kyllä minullakin pinna palaisi jos joku tekisi rahaa tiluksillani minun tietämättä tai ilman lupaa. Muutenkin raha saattaa pilata/vaikeuttaa monen seuran toiminnan. Paras tilanne olisi se, ettei seuralla ole velkoja eikä tuloja. Metsästävät jäsenet jakavat seurassaan / lohkoissa kauden kulut keskenään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Larsen
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2012
Viestejä: 2883

LähetäLähetetty: 30.12.2018 14:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tukeliukselta hyvää tekstiä Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TKH
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Hei 2008
Viestejä: 725

LähetäLähetetty: 30.12.2018 15:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei tietenkään omita 1000h peuroja itselle ruokinnalla mutta jotain häpyä pitäisi olla jokaisella. Meilläkin kun 50+ metsästäjää ja ruokintapaikkoja melkein kaikilla ainakin yksi,jollain kolmekkin niin eihän sitä voisi metsästää missään mäyriksellä jos pitäisi olla vaikka kilometri lähimpään ruokintaan. Kuitenkin ajojahdeissa pääasiassa käy vain muutama kova mäykkymies ja ehkä viitisen kaveria aktiivisesti ja nämä ovat samalla muutenkin niitä innokkaimpia peuranmetsästäjiä ja ampuvat omat lupansa hyvissä ajoin pois. Vähentäisi kiistoja aika paljon jos metsästäisivät alueilla joissa sinä päivänä jahdissa olevien ruokintapaikkoja on.

Kiristäähän se hermoja kun olet kerrankin järjestänyt itselle aikaa mennä aamukytikselle ja mitään saalista ei ole vielä tullut ja peuroja odotellessa pellolle kaartaa mäyräkoira haku päällä. Ja vielä sellaisen henkilön koira jolla omat luvat ammuttuna.

Niin iso porukka että muiden metsästäjien kanssa ei välttämättä olla kuin morotuttuja.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pudejovicky
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Elo 2011
Viestejä: 1433
Paikkakunta: Syrjäinen

LähetäLähetetty: 30.12.2018 19:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Piti käydä ampumassa lehmä mäykkyjahdista välillä Smile Oiskohan sieltä 5 hirvee ja 7 peuraa kimmonnu eri suuntiin.
Naapuriseuran kans pienet yhteistyöt ja parilta eri ruokinnalta joko aloitettiin tai haettiin vauhtia. Molemmat sai kaadon.
Kyllä ainakin meillä päin kysellään josko jonkun ruokinnalta voi lähteä. Ehkä kysymys onkin retorinen mutta se kysytään kuitenkin. Ja jahdissa oli molempien ruokintojen pitäjäporukkaa, taisipa lähtöehdotusta jopa tulla sieltä suunnalta.
Meidän elukka piti mennä arvottavaks, mut kaikki vähän sitä mieltä ettei osallistu vaikken mahoillekaan osunu, vähän lavalle tai lavoille ehkä Smile Ehkä se ei ollut syynäkään ja joku ehdotti et koiramiehet vois laittaa puoliks ja tämä ehdotus kävi vissiin suurimmalle osalle tai ainakaan kukaan ei tainnut mitään marmattaa. Homma ratkaistu.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16653
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 30.12.2018 19:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Larsen kirjoitti:
Tukeliukselta hyvää tekstiä Very Happy


Samaa mieltä!!!
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tikkamies
***


Liittynyt: 07 Maa 2004
Viestejä: 1703
Paikkakunta: Etelä-Suomi

LähetäLähetetty: 31.12.2018 01:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Onpa isoja ristiriitoja jossainpäin.
Muuteman vuoden olen saanut pyytää peuraa niin pirusti että tammikuulla vähän jo kyllästyttää. Mäykky löytyy taloudesta ja sille noin 70 kaatoa kuuteen vuoteen. Kytillä käyn minkä ehtii. Tänä vuonna on ehtinyt ja käynyt tuuri. Jonkun matkaa toistakymmentä kaatoa kytikseltä.
Kytille pääsee mihin haluaa ja ajojahtia voi harrastaa missä tykkää. Jäljestyspalvelua olen pitänyt pystyssä jos pitää jotain hakea.
Pieni porukka tosin ja pitkä historia sorkkapyyntiä takana. Porukan nuorin jäsen ja varajohtaja....
_________________
Eräelämä on oikeaa elämää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20096
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 31.12.2018 08:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

TKH kirjoitti:
Se olis kaunis ajatus että mitään sääntöjä ei tarvita,ei vaan toimi porukassa jossa on enemmän ihmisiä kuin naapurin pekka ja make. Säännöt tehdään sen häviävän pienen vähemmistön takia ja sitten niistä "kärsii" kaikki.



Noinhan se vähän menee, vaikkei sitä häviävän pientä vähemmistöä vielä/enää edes olisi.

Keskustelun avaajalle sanoisin, että tuollaiset uudet säännöt on takuulla helpompi draivata läpi "ennaltaehkäisevästi", kuin koittaa taklata jo olemassaolevia ongelmia. Eli jos jahti sujuu nyt hyvin, kannattaisiko se nykytilanne dokumentoida jotenkin jahtiohjeeksi?

Kun hommassa on useampi kymmenen kaveria, niin saatetaan siinä jossain vaiheessa jotain pelisääntöjä kaivata.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Seuraava
Sivu 6 Yht. 7

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com