OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Ahkio yleiskäyttöön
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Tarvikkeet ja välineet
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26251

LähetäLähetetty: 14.01.2019 23:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

son vaan perseaukisen nikottelua
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Valto.
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Kes 2014
Viestejä: 2987

LähetäLähetetty: 15.01.2019 01:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tämä asiahan on taas varsin monitahoinen. Ensinnäkin jos ajatellaan aisaa. Samaa mieltä, että tuo fjellpulkenin kelkka-aisa on aivan sikahintainen, mutta jos sitä jatkuvasti tarvitsee, niin varmaan aivan hyvä. Toki varmaan tuo on tarkoitettu noiden isoimpien ahkioiden vetämiseen, jotka eivät ole aivan perus hiihtelijän varusteita vaan enemmänkin ammattilaisten työkaluja. Satunnaiseen käyttöön saisi olla huomattavasti edullisempi. Tuo kiinnitystapa on kuitenkin näppärä, koska aisan voi vaihtaa niks naks muutamassa sekunnissa. Hiihtäessä taas harvoin vedetään noin raskaita kuormia pitkiä matkoja mitä itse olin ajatellut vetää. Tietysti matkaakin on kuormattuna max kilometri. En kuitenkaan jaksa hiihtää esimerkiksi puolen kilometrin pätkää säkki kerrallaan vaikka 4 kertaa edes takaisin, jos voin kiskoa paketin kerralla. Se 120kg tulee kuitenkin suht koht kevyesti tuollaisen matkan. Esimerkiksi fjellpulken suosittelee yli 60kg kuormille tuota vahvempaa aisaa. Perus hiihtovaelluskäytössä kuormaa on huomattavasti tuollaista lyhyttä rahtaustarvetta vähemmän ja siksi aisaratkaisut on suunniteltu eri tavalla. Tuo muoviputkesta ja vastaavista materiaaleista ristiin vedettynä on juuri se perinteinen tyyli, jolla estetään ahkion liukuminen vetäjän päälle kuten pelkällä narulla. Ristikkäisaisat naruilla myös ohjaavat ketterästi ahkiota, koska veto tulee ulkokurvin puolelta vahvempana. Tuollainen suora aisa jäykkänä vetoaisana taas ottaa vastaan sekä vedon että pysäyttää ahkion ja pitää tuota narutyyliä jämäkämmin pulkkaa pystyssä. Siinä tuo putken rakenne on huomattavasti kovemmalla rasituksella ja siksi muoviputki ei sovellu kovin hyvin tuohon tapaan. Tuo suora putki kuitenkin sopii omaan tarpeseen paremmin, koska se hinattava paino on siinä 90-120kg. Tuo paino tuli matkassa jo narulla, kun pujotin vain nahkavyön läpi ja kiskoin menemään. Joku tuollainen jämäkämpi ratkaisu olisi kuitenkin miellyttävämpi.

Jos ajatellaan käyttötarpeita, niin kelkan perässä reki olisi itselle paras. Toki tuollainen iso jämerä ahkio kulkisi vielä ketterämmin perässä ahtaissa paikoissa, mutta joku pieni talousreki on jo riittävän ketterä ja siinä on helppo kuljettaa vaikka minkä sorttista tavaraa. Nyt on kuitenkin sellainen tilanne, että kotona on eniten ruokintoja, mutta ei kelkkaa. Kotoa en myöskään voi lähteä pihasta kelkalla. Eli käytännössä olen vienyt autolla eväät ja ahkion lähelle haluttua paikkaa ja pyytänyt jonkun kaverin käymään kelkalla siinä. Tuosta sitten hinattu ahkiolla eväät ruokinnalle. Kotona ei ole myöskään omaa peräkärryä jolla saisin reen vietyä johonkin. Eli käytännössä tekemätön paikka hankkia kotiin reki. Mökillä ja anoppilassa olisi molemmissa kelkat ja pystyy lähtemään pihasta. Tarvittaisiin kuitenkin kaksi rekeä ja käyttötarve on varsin satunnaista molemmissa. Eli ei oikeen raski ostaa kahta rekeä ja käyttöä olisi kerran kaksi talvessa noille molemmille yhteensä ja silti se suurin ongelma, eli koti on ratkaisematta. Kotona tuota tarvetta on useita kertoja talvessa, mutta ei varmaan enempää kuin kerran kuussa yhden päivän. Toki paikkoja on useita ja joihinkin pääsee kelkalla ja toisiin taas ei. Noille ruokinnoille joihin pääsee kelkalla menee myös tieura jota pitkin eväät voi vetää. Eli tuollainen halpa kelkka-aisa ajaisi asiansa, kun pelkällä narullakin on tullut mutta kaatuu kyllä herkästi ja pysähtyessä törmää yleensä kelkan perään. Voisi sen toki viritellä hiihtoaisallakin, mutta jotenkin tuollainen koukkuun tarkoitettu aisa vaikuttaa paremmalta, jos aisan vaihto käy pari irtoremmiä löysäämällä. Lisäksi pilkillä tulee käytyä muutaman kerran vuodessa. Joskus mennään hiihtämällä, joskus kävellään ja joskus mennään kelkalla. Käyttö ei ole aktiivista, joten sitä silmällä pitäen ei kannata hankintaa suunnitella eikä ne vehkeet varmaan tuossa hommassa rasitu. Mikä hyvänsä käy varmasti tuohon tarpeeseen kävellen ja suksilla, mutta kelkan perässä saisi olla sellainen laite että sitä ei tarvitse jatkuvasti kytätä ja vahtia jos hissukseen ajelee. Nuo kelkalla vedettävät osuudet on kaikki jokseenkin tasaisia ja vauhdiksi riittää vaikka hiihtovauhti. Silti homma tulee hoidettua kevyemmin ja nopeammin kuin hiihtämällä. Silti kieltämättä se reki olisi paras, mutta sen aika tulee sitten myöhemmin kun elämäntilanne on hiukan toisella mallilla. Nyt se ei vaan toimi omiin tarpisiin.

Tuollainen kunnolla hiihtoon suunniteltu pitkä ja kapea malli olisi tietysti siihen tarpeeseen paras, mutta vaikka hiihdän paljon, niin tavaroita ei ole asetta enempää yleensä mukana. Tai jos on, niin ne mahtuu asereppuun heittämällä. Jos taas joskus elämäntilanne muuttuu ja tulee hiihdeltyä enemmän sellaisella mielellä että olisi syytä olla vaikka pilkkivehkeitä reilummin mukana, niin ilman muuta tuollainen kunnollinen hiihtoahkio on syytä hankkia. Se on kuitenkin vähän turhan pitkä että sopisi nätisti tavalliseen henkilöautoon ja turhan kallis että sen kanssa kehtaisi ryskää milloin mitäkin. Toki jos sen kerran ostaa, niin siinä on tosiaan loppu elämäksi ja vielä lapsenlapsillekin toimiva laite. Mutta jos sen kanssa aikoo ryskätä enemmän, niin on se vähän turhan kallis kovin rajuun käyttöön.

Eli tuo yleiskäyttö tarkoittaisi omalla kohdalla sitä että saisi ne muutamat kerrat talvessa vedettyä elukoille ruokasäkit kelkalla ja saman verran sitten hiihtämällä. Voisi kuskata satunnaisesti halkoja johonkin pieniä määriä, viedä ehkä loukkuja tai vaikka ruokintapaikan rakennus/korjaustarpeita johonkin hiihtäen tai kelkalla. Voisi kuskata pilkkivehkeet kerran pari vuodessa hiihtäen tai kelkalla. Ja tärkeää olisi että tuon saa otettua mukaan helposti, koska tarvetta on vähän missä päin suomea milloinkin. Ja itse asiassa toiselle mökille menessä olisi helpompi kuskata kamat matkassa, koska siellä ei käydä edes joka talvi ja tietä ei aurata ikinä, joten perille on kilometrin kahden hiihtotaival reittivalinnasta riippuen. Nyt on menty sillä varustuksella mitä rinkkaan sopii tai tarvittaessa käyty useampi reissu, mutta itse asiassa kohtalaisella ahkiolla selvittäisi senkin ongelman. Hiihtämällä ruokintapaikoille pääsee osaan tasaista peltoa pitkin, mutta yksi on pahimmoilleen metsässä ja tahtoo tuo perus narupulkka kipata kyljelleen aina jostain mättäästä. Tuonne mökillekin pääsee tietä pitkin kiertämällä, tai metsän läpi oikaisemalla. Tuo narupulkka on ainakin joka kerta kyljellään, mutta vähän tomerammalla aisalla pysyisi varmaan pystyssä sen mitä tarvitsee. Toki saattaisi pysyä pystyssä jo tuolla naru+muoviputki aisalla.

Eli hankitaan se reki kun sitä pystyy oikeasti käyttämään, koska se olisi ehdottomasti paras. Lisäksi hankitaan kunnollinen hiihtoahkio kun sopiva tulee järkihintaan vastaan, koska sellainen on hyvä olla joka miehellä. Toki tonnia en ole valmis näin vähällä käytöllä siitä maksamaan. Tuo perus muovipulkka narulla on nyt kaverilta lainassa, mutta joku aavistuksen parempi olisi hyvä olla. Tuo on nyt tuollainen metrin pitkä ja olisiko 50cm leveä. Tuollakin saa 4kpl 30kg säkkejä vietyä, mutta hiukan pidempi jakaisi painoa paremmin ja sopisi asettelemaan säkkejä hiukan eri tavalla. Saisi sen painopisteen edes hiukan alemmas, niin tuokin pysyisi pystyssä huomattavasti paremmin. Ja ne aisaratkaisut parantaisivat varmasti käytettävyyttä jo selvästi tuosta pelkästä narusta. Joku sellainen siis nyt alkuun, jolla uskaltaa ryskää tarvittaessa rajummin eikä pääse itku jos sattuu särkymään. Sellainen joka sopii autoon ja vielä sellainen mitä voi vetää suksilla ja edes auttavasti joskus vähän myös kelkalla. Harmi vaan että tuolla missä voisin parhaiten tällä hetkellä rekeä käyttää, en oikeastaan tarvitse sitä ollenkaan. Siellä menee mönkiän taakkatelineillä tavarat nätisti, voi viedä vaikka traktorin kärryllä ja nostella puunosturilla tavarat kyydistä tai pukkaa vaikka tien auki auralla ja lingolla niin pääsee vaikka henkilöautolla. Täällä missä on aikaa näitä ruokintoja harrastaa, niin ei ole vehkeitä eikä maanomistajalta saa edes lupia käyttää niitä vehkeitä vaikka sellaiset tänne haalaisi. Jospa sitä tulevaisuudessa pystyisi harrastamaan myös kotona vähän vapaammin, ehkä jopa omilla mailla. Nyt on kuitenkin mentävä näillä pelisäännöillä ja mahdollisuuksilla mitä on käsillä.

Ajattelin kuitenkin nostaa aiheen myös siltä kantilta esille, että en varmaankaan ole ainut kellä olisi ahkiolle tarvesta milloin missäkin pikkuhommassa. Joskus konevoimaa hyödyntäen ja joskus ilman. Käyttö ei kuitenkaan ole säännöllistä, joten kalliit ratkaisut kuten kunnollinen fjellpulken ei tule kysymykseen, reelle ei ehkä ole vetolaitetta tai sitä ei pysty aina käyttämään, mutta joku hinattava pulkka olisi kuitenkin tarpeen aina joskus erinäisissä tehtävissä. Puhtaasti kelkan perässä vedettävät laitteet on minusta aivan oma lukunsa, kuten myös hiihtoahkiot siinä perinteisessä mielessä. Eli ehkä enemmänkin tuollainen sattumanvaraisen roinan vetämiseen koneella ja miesvoimin sopiva ahkio on nyt se mitä haetaan. Puhtaasti pilkkikäyttöön sopivat ahkiot on myös usein turhan leveitä umpisella vedettäväksi, joten nekään ei oikeen tähän sovellu. Tuo fjellpulkenin transporter on varmaan aika lähellä sellaista laadukasta yleispulkkaa jota haetaan. Myös nuo aisaratkaisut mietityttää ja tuo vetovyön kiinnittäminen tavaratelineeseen oli hyvä ajatus, mutta jostain syystä itse tykkäisin enemmän ihan oikeasta aisasta. Se on jotenkin sellainen varma ratkaisu jos vaan kelkassa on koukku. Toki paljon vaikuttaa millainen kelkka on hinaamassa. Esimerkiksi juuri foxissa tuokin ratkaisu toimii varmasti aivan yhtä hyvin. Modernimmat kelkat taas alkaa olla välillä aika mielenkiintoisia rakenteeltaan, eikä kiinnitys onnistukkaan yhtä näppärästi. Toki niissä ei aina ole koukkuakaan. Tuota hiihtoaisaa täytyy myös harkita ja varmaan molempia tyylejä voisi kokeilla.

Sekavaksi meni taas, mutta on tämä aihekkin aika laaja. Varmasti riippuu kuinka paljon tarvitsee, mihin käyttöön tarvitsee ja millaisella budjetilla lähtee liikenteeseen. Tuskin sitä yhtä parasta ratkaisua löytyy, mutta jos nyt edes hyviä ja erilaisia ideoita joista jokainen voi haarukoida itselleen sopivaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Valto.
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Kes 2014
Viestejä: 2987

LähetäLähetetty: 15.01.2019 21:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kävin tuossa tarkkailemassa tarjontaa ja silmiin osui tuollainen Pelican Snow Trek 60 malli. Täytyy vähän mittailla ja sommitella miten mahtuisi autoon, mutta vaikutti muuten varsin laadukkaalta laitteelta. Tuohon saa likukiskoja moottorikäyttöön. Kärkkäisen hinta kiskolla 129€ ja ilman kiskoja 89€, eli ei liikuta missään tolkuttomissa rahoissa. Pohja oli joku karvan yli 40cm leveä, eli jokseenkin sopivan levyinen että pulkka pysyy pystyssä, eikä pitäisi mahdottomia jarrata ladun laitoihin umpisella. Mukavan korkeat 30cm reunat auttaisivat monessa hommassa tavaroiden kyydissä pysymistä. Materiaali oli selvästi jämäkkää tavaraa, eikä pulkka vaikuttanut miltään lirulta. Harmi kun tuo Snow Trek 45 malli oli huomattavasti köykäisempää tavaraa. Toki myös Rapalan ahkio vaikutti aika tomeralta, mutta se oli aivan turhan leveä hiihtäjälle umpiseen. Tuo Snow Trek 60 oli valitettavasti 150cm pitkä, joten täytyy tosissaan mittailla miten sen saisi kulkemaan autossa. Muuten vaikutti siltä että kestää varmasti kovaa käyttöä ja 4 tuollaista 30kg ruokasäkkiä menee kyytiin että heilahtaa. Pulkassa oli myös paikka kelkka-aisalle ja sitä myytiin myös kelkka-aisan kanssa, mutta siinä kyllä hyppäsi mielestäni hinta jo kohtuuttoman paljon. Oli nimittäin siinä 319€ tuo 75 versio ja 60 ei aisalla ollut tarjolla vaikka sellainenkin on kyllä olemassa. Täytyy kuitenkin selvitellä tarkempi hinta tuolle aisalliselle mallille. Siinä oli kuitenkin näppärät kiinnikkeet, joten tuohon ei olisi mikään ameriikan temppu tehdä metalliputkesta mieleisen mittaisia hiihtoaisoja lisäksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
RiUDE
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 20455
Paikkakunta: Savonlinna

LähetäLähetetty: 15.01.2019 22:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

millainen se tuo sa-intin perinteinen lasikuitupulkka on nykyiseen tarjontaan verrattuna. normikäyttäjälle, grammanviilaajillehan se ei varmasti ole kurantti.
_________________
Savo suureksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Valto.
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Kes 2014
Viestejä: 2987

LähetäLähetetty: 16.01.2019 02:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

RiUDE kirjoitti:
millainen se tuo sa-intin perinteinen lasikuitupulkka on nykyiseen tarjontaan verrattuna. normikäyttäjälle, grammanviilaajillehan se ei varmasti ole kurantti.

Minähän en noista sinällään tiedä tai osaa käyttökokemuksia kertoa, mutta jos katsoo tuota savenmaalla myytävää lasikuituahkiota, niin paino on minusta jokseenkin linjassa ja jopa kevyehkö muihin vastaaviin verrattuna. Jos siis puhutaan tuosta kokoluokasta. Isohan se kyllä on, eli peruskäyttäjälle varmasti turhankin iso. Tai varmasti pienemmälläkin pärjäisi, mutta jos ei mitään kovan luokan hiihtovaelluksia tee, niin kyllä kai isonkin kanssa pärjää ja oikeen tdella kovan luokan käyttöön taas vaaditaan jo iso. Mallikin näyttää äkikseltään aika pitkälle moderneja kilpailijoita muistuttavalle ja aisan kiinnitys on hyvin paljon fjelpulkenin kiinnitystä muistuttava. Eli en ainakaan itse näe mitään syytä miksi tuo ei olisi varsin käyttökelpoinen kapine. Ehkä tuo suojapeite ei aivan yhtä hieno ja moderni ole ja jo pelkästään kokonsa puolesta tuo tuskin on se kevein vedettävä. Mutta omaan silmään tuo vaikuttaa olevan hyvin lähellä moderneja kilpailijoita, varmasti käyttöä ja kulutusta kestävä ja hinnaltaan todella kilpailukykyinen jo tuolla hinnalla. Jos tuollaisen jostain vielä siihen 150€ tuntumaan bongaan, niin ehdottomasti ostan pois vaikka vain varmuuden vuoksi. Tuskin se fjellpulkenia, paljakkaa, hit-ahkioita ja vastaavia voittaa, mutta en keksi mitään syytä miksi häviäisi niin paljoa etteikö tällainen satunnaiskäyttäjä pärjäisi. Hinta on kuitenkin aika reippaasti eullisempi, etenkin jos vertaa saman kokoluokan kilpailijoihin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Valto.
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Kes 2014
Viestejä: 2987

LähetäLähetetty: 17.01.2019 01:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nyt on myös asswrin expedition sekä pari pienempää asseria nähty. Kaikki enemmän tai vähemmän löysiä rimpuloita. Rapalan ahkio oli tukevaa materiaalia, mutta itse pulkka oli aika raakasti liian leveä. Masin kamu pitäisi vielä jossain nähdä livenä, mutta sekin vaikutti turhan leveältä. Pelican snow trek sport on aivan liian iso, pelican snow trek 45 huomattavasti lörpömpää materiaalia kuin snow trek 60. Nero ahkiot vaikuttavat olevan kestävää mutta löysää tavaraa nekin. Jotenkin oma järki väittää, että kelkan perässä saisi olla sellaista vähän jämäkämpää tavaraa, kuten myös raskaita kuormia vetäessä olisi äkkituntumalta suotavaa jos olisi sellaista vähän jäsympää materiaalia. Tuollainen kiertojäykkä ja vahvalaitainen pulkka tukisi kuormaa jotenkin maalaisjärjellä ajateltuna paremmin.

Toistaiseksi vaikuttaa vakaasti siltä että eiköhän se valinta ole tuo pelican snow trek 60, josta lähdetään työstämään. Sen verran sommittelin autoon, että kyllä tuo takapenkille mahtuu, mutta ei sinne enää ihmisiä kyytiin tuon lisäksi sovi. No se ei sinällään haittaa, kun ruokasäkit mahtuvat kuitenkin kyytiin. Kelkka-aisa tuohon täytyy selvittää että mihin hintaan saisi sen alkuperäisen ja hankkia tuo edullinen 40€ yleismalli mikäli alkuperäinen on kovin arvokas. Hiihtoaisoja täytyy vielä suunnitella miten teen. Tuossa olisi helpot paikat pujottaa pultti läpi, narusilmukka pultin taakaa ja ristikkäiset aisat muoviputkesta. Helppo, halpa ja nopea. Jos haluaa ja innostuu jatkojalostamaan, niin voisi kyllä kokeilla vähätä alumiiniputkesta toiset fjellpulkenin tyyliset aisat ja testailla kummat toimii paremmin. Biltemasta tuollainen valkoinen kevytpeite pohjalle, pari reikää kylkiin joihin saa pakkausnarut pujotettua, ehkä pari reikää perään ja yksi keulaan, jolloin saa V muotoisesti sidottua myös pituus suunnassa ja kiertää vielä joustonyörillä reunat, jolloin saa muutamalla karabiinihaallasidottua kevyemmät kuormat nopeasti ja helposti. Sen kokoinen kevytpeite, että saa sillä suojattua kuorman kelkkaillessakin, niin eiköhän tuolla jo tee monen sortissa hommaa. Pidemmät siirtymät joutuu kuljettamaan kattotelineillä, mutta se tuskin on ylitsepääsemätön este koska silloin riittää että sitoo kiinni mennessä ja tullessa ja tuota on harvakseltaan. Tuohon kotinurkissa tapahtuvaan arkikäyttöön saa kuitenkin nakata helposti takapenkille suksien kaveriksi, jolloin sen käyttäminen ei mene turhan työlääksi näissä normaali askareissa. Tuon Snow Trek 60 kun saisi 20cm lyhempänä, niin siinä olisi kaikki palikat kohdallaan. Järkevä hankintahinta, joka suuntaan sopivan kokoinen, liukukiskoilla saa kulutuskestävyyttä, voi hinata suksilla ja kelkalla ja ainakin nopean käpistelyn perusteella myös hintaisekseen laadukas.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Koavzur
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Mar 2007
Viestejä: 1246

LähetäLähetetty: 17.01.2019 22:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eräs tuttu tekee (teettää Virossa) kelkalla vedettävää lasikuituahkiota jonka irrotettava kansi toimii hiihtoahkiona. Kelkka-ahkion pohja on vahvistettu suksimuovilla ja aisa on samaa muovia, ns. yhtä puuta mutta kaarevan muodon ansiosta joustava. Tämä suunniteltiin Norjan pilkkihommiin, kun vielä sai pilkille mennä ilman opasta. Kelkalla reittiä myöten melkein perille ja hiihtämällä loput.
Jos kiinnostaa, YV:ä tulemaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Supe
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Tou 2014
Viestejä: 4812

LähetäLähetetty: 17.01.2019 22:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Paljon tietoa ja kokemuksia vuosien varrelta löytyy vaellusnet.com. myös siitä JR27 ahkiosta, eli tästä: http://cc.oulu.fi/~jlumme/ultimate_jr27.htm
_________________
das Endziel ist mir nichts, die Bewegung ist mir alles
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
RiUDE
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 20455
Paikkakunta: Savonlinna

LähetäLähetetty: 17.01.2019 22:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

hmmm, eikö intin perinteisiä pulkkia ole enää myytävänä? ainakaan ei äkkiseltään googleen sattunut. tuo savenmaan versio kuulostaa kovin kevyeltä ainakin omiin muistikuviin nojautuen. eikä se kotimainen olekaan.

tuossa taitaa olla:
https://www.tori.fi/etela-savo/Ahkio_53836167.htm?ca=18&w=3
_________________
Savo suureksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Ekohippi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Hel 2015
Viestejä: 3784

LähetäLähetetty: 18.01.2019 10:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Viimeksi kun kävin SA-kaupassa, niin siellä sellainen oli. Melko vanhalla tiedolla liikun, että ainakin kannattaa puhelimitse varmistaa, ennen liikkeellelähtöä.
_________________
"Älä valita verojen korkeutta vaan iloitse siitä, että ne ovat nyt alhaisemmat kuin koskaan vastaisuudessa"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Supe
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Tou 2014
Viestejä: 4812

LähetäLähetetty: 18.01.2019 15:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tekisin itse tuon JR ahkion. Koettu malli ja leveä keula ei uppoa hankeen. Ei varmaan tule edes kalliksi.

Aisoissa ei kannata säästää: Exelens™-lasikuituputki 15/12 mm, P240 cm: 14,01 €
https://www.exelwebstore.fi/komposiittiputket/lasikuitu-putket/exelenstm-glassfibre-tube-15-12-mm-l240-cm.html
_________________
das Endziel ist mir nichts, die Bewegung ist mir alles
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pikkuhornet
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Maa 2008
Viestejä: 2524

LähetäLähetetty: 18.01.2019 19:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sain lainata 1,5 m pituista koiranvetoahkiota, josta tein kopion. 3 mm vaneerista kolme "suikaletta" josta tietenkin pohja oli eri mallinen ja leveämpi. Kanttausten kohdille kuusirimasta epoksilla vantikset ja alumiinilistat upotusruuveilla rimojen alle. Reunarimat ja niihin reijät punosnaruille kuormakangasta varten. Ja lopputuloshan oli aika hyvä, jopa hieno.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pikkuhornet
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Maa 2008
Viestejä: 2524

LähetäLähetetty: 18.01.2019 19:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

.. ja vielä, se seuraa nöyrästi hangessa suksia. Siihen kuuluu tietenkin vetäjän ja pulkan väliin "ristiaisat".
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Valto.
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Kes 2014
Viestejä: 2987

LähetäLähetetty: 23.01.2019 02:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No niin pari pientä askarruttavaa aihetta olisi vielä projektin osalta. Eli aihioksi hankin tuon Pelican snow trek 60, siihen laitoin tilaukseen liukukiskot ja tuon yleismallin kelkka-aisan. Nyt pitäisi kehitellä aisat ja suojapeite.

https://www.google.com/search?q=pelican+snow+trek&rlz=1C9BKJA_enFI618FI618&hl=fi&prmd=imvn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjXuPWDxILgAhWJ_iwKHQ7VAaYQ_AUoAXoECBEQAQ&biw=1112&bih=725#imgrc=xi-N2BGiV5MMxM

Tuossa näkyy hyvin millainen kiinnitysoptio tuossa olisi jo valmiiksi. Onko tuollainen 15/12 lasikuituputki sopivan kokoista vai kannattaisiko ottaa reilumpaa? Lasikuitu on varmaan fiksu ratkaisu jos haluaa putken kestävän kohtalaisen reipaat taivutukset kaatumistilanteissa. Pienen pohdinnan jälkeen totesin ristikkäisaisan olevan ehkä se helpoin toteuttaa ja uskoisin tuon toimivan tarpeeksi hyvin omassa käytössä. Ketterämpihan tuo ainakin ristikkäisaisalla on kuin H aisalla. Mutta kannattaisiko kiinnittää kuvan mukaisesti narulla, laittaa pätkä hydrauliikkaletkua alkuun vai laittaa jopa pätkät hydrauliikkaletkua tuonne ahkion kylkiin kiinteästi. Ja olisiko viisain toteuttaa veto aisalla vai aisan sisässä olevalla narulla?

Ja tuohon peitteeksi suunnittelin aluksi taloudellista kevytpeitettä, mutta suunnitelmat lähtivät lentoon ja nyt on materiaali mietinnässä. Mikäs olisi hyvä meteriaali joka kestäisi vähän vettä, kestäisi kipinöitä ja kestäisi pieniä pistoja ja viiltoja sekä olisi kustannustehokas. Ajattelin että kun tässä ennenmmin tai myöhemmin hankin tuon 4m tuntsan vaelluskodan, niin olisi varmaan näppärä tehdä ahkion suoja sellaisesta materiaalista että reissun päällä suojakankaan saisi maavaatteeksi tuonne telttaan. Saisi siis kestää tikkujen pistot maassa, tulistelusta aiheutuvat kipinät, ahkiokäytössä risujen raapimiset, pitäisi suojata vähän maasta tulevalta kosteudelta ja mielellään olisi vielä sen verran kevyt ettei paino nouse kohtuuttomaksi vaikka maavaatteen ottaisi mukaan myös sulan maan aikaan rinkkaan. Toki painosta voidaan joustaa, koska sulan maan aikana pärjää vaikka ilman maavaatetta jos leirin kantaa kauemmas autolta ja talvella paino kulkee ahkiossa aika mukavasti. Onko hyviä ehdotuksia sopivasta materiaalista?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nuuska
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Lok 2008
Viestejä: 1833

LähetäLähetetty: 23.01.2019 08:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

15/12 kusilaituputki on 240 cm pitkää, joka on hyvä mitta aisalle ja varmasti kestää mitä pitääkin. Putkilla vetäminen on yksinkertainen ratkaisu, mutta se edellyttää jämäköitä kiinnityksiä molemmissa päissä. Katopas mallia miten HIT-ahkioissa kiinnitykset on toteutettu.
_________________
Sako, Riihimäki, Suomi
ABU, Svängsta, Sverige
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Tarvikkeet ja välineet Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3  Seuraava
Sivu 2 Yht. 3

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com