OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Valkohäntäpeurajahti 2018-2019
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 33, 34, 35
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
KJJ
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Elo 2007
Viestejä: 2026

LähetäLähetetty: 17.08.2019 06:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

ois hieno pr liike metsästäjien viedä peuranlihaa helsinkiin ruoka-avustuksiin.

https://hurstinapu.fi/

toki siihenkin on joku sääntö ettei onnistu Laughing Laughing Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jansir
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Hel 2016
Viestejä: 544
Paikkakunta: Saari Varsinais-suomessa

LähetäLähetetty: 02.09.2019 08:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kopio Turun sanomista

Valkohäntäpeura saa maistaa kohta lyijyä: kaatolupia myönnetty ennätysmäärä sekä Varsinais-Suomeen että muuhun maahan


Metsästäjät kautta Suomen kävivät sunnuntaina peurajahtiin taskuissaan ennennäkemättömän paksu tukko kaatolupia.
Tämä on signaali siitä, että jo vuosia jatkunut peurakannan kasvu halutaan kuriin. Suomen riistakeskus on myöntänyt tälle metsästyskaudelle peräti 58 000 peurankaatolupaa koko maahan ja 17 100 kaatolupaa Varsinais-Suomeen. Molemmat luvut ovat kirkkaasti uusia ennätyksiä.
– Kaatolupien määrä kasvoi 31 prosenttia viime vuodesta, vahvistaa Suomen riistakeskuksessa hirvieläinten kannanhoitoa kehittävä riistapäällikkö Jani Körhämö.
Luonnonvarakeskus Luken arvion mukaan valkohäntäpeuran kannan koko Suomessa on tällä hetkellä jo 110 000 ja Varsinais-Suomessa 29 000 yksilöä. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa kannan koko kasvoi lähes 5 000 peuralla edellisvuodesta.
Körhämö sanoo, että kanta-arviot ilmoitetaan aina lisääntymiskautta edeltävän talvikannan suuruutena.
Varsinais-Suomen riistapäällikkö Mikko Toivola ja alueellisen riistaneuvoston puheenjohtaja Martin Hägglund kertovat, että Luken laskelmien mukaan Suomessa täytyy kaataa 63 000 peuraa ennen kuin kannan kasvu pysähtyy. Varsinais-Suomessa se vaatii noin 16 500 kaatoa, joten nyt myönnettyjen yli 17 000 luvan pitäisi tähän tehtävään riittää.
– Yhdellä luvalla saa kaataa joko yhden täysikasvuisen peuran tai kaksi vasaa, joten näillä luvilla voidaan kaataa Varsinais-Suomesta yli 20 000 eläintä, Toivola toteaa.

Alkanut peuranmetsästyskausi on siis lukujen valossa varsin poikkeuksellinen.
Sen merkiksi Suomen riistakeskuksen johtoa kokoontui sunnuntaina iltapäivästä Salon Halikkoon Wiurilan kartanoon jahtikauden avajaisiin, johon osallistui myös kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallion johtama delegaatio maa- ja metsätalousministeriöstä.
Husu-Kallio perusteli ennätyssuurta kaatolupamäärää sillä, että peurakanta on alkanut aiheuttaa jo liikaa vahinkoja. Hän mainitsi peurojen tiloilla ja puutarhoissa aiheuttamat tuhot ennen kaikkea erityisviljelmille, kuten esimerkiksi mansikkaviljelmille ja marjasadoille.
Vielä erikseen on mainittava pienhirvieläinten aiheuttamat kolarit. Yksin Varsinais-Suomessa on sattunut tänä vuonna tammikuun ensimmäisen ja heinäkuun viimeisen päivän välisenä aikana jo noin 600 peurakolaria ja noin 400 metsäkauriskolaria.
– Siksi me olemme ministeriöstä täällä Wiurilan kartanossa tänään paikalla. Haluamme tällä osoittaa, että nyt ryhdytään toimiin, Husu-Kallio kertoi.

Toivolan ja Hägglundin mukaan peurakannan kasvu selittyy viime vuosien liian vähäisellä metsästyksellä ja leudoilla talvilla.
– Peura on myös tehokas lisääntyjä. Naaras saa yleensä kaksi vasaa, joskus jopa kolme. Siksi Varsinais-Suomessa on jo 5–6 vuoden ajan kirjattu kaatolupiin sellainen ehto, että lisääntyjänaaraita pitää kaataa enemmän kuin uroita. Sanoisimme, että aiempina vuosina kaadetuista täysikasvuisista peuroista noin 55 prosenttia on ollut naaraita. Se on selvästi vaikuttanut ja hillinnut kannan kasvua, Toivola ja Hägglund kertovat.
Hägglundin mukaan on selvää, että ylisuurta peurakantaa pitää karsia. Hän sanoo kuitenkin olevansa harmissaan siitä, että Varsinais-Suomessa niin monet ovat alkaneet puhua peurasta ongelmana.
– Valkohäntäpeura on Varsinais-Suomen tärkein riistaeläin. Se on tälle maakunnalle suuri rikkaus, Hägglund toteaa.
Toivola taasen muistuttaa, että runsas peurakanta pitää suden poissa ihmisten nurkista.
– On peuran ansiota, että sutta siedetään Varsinais-Suomessa, koska sudelle riittää luonnossa riistaa. Susi ei ole aiheuttanut tänä vuonna yhtään koira- tai lammasvahinkoa Varsinais-Suomessa, Toivola huomauttaa.
Sunnuntaina alkanut peuranjahtikausi kestää helmikuun 15:een päivään asti.

Kanta-arviot olivat vuosia alakanttiin

Peurankaatolupien määrän roimaa kasvua selittävät syyt ovat puhdasta matematiikkaa.
Valkohäntäpeura on Suomessa vieraslaji, jonka kannan kehittymistä ei ole seurattu samalla hartaudella kuin kotoperäisiä lajeja. Kanta-arviot perustuivat pitkään metsästysseurojen antamiin arvioihin.
Vasta kaksi vuotta sitten Luonnonvarakeskus Luke teki valkohäntäpeuralle ensimmäisen kunnon kanta-arvion. Kannanhallinnassa siirryttiin kokonaan uuteen vaiheeseen: suunnitelmalliseen kannanhoitoon ja matemaattisiin kanta-arviointeihin.
– Matemaattista kanta-arviota tehdessä käytetään hyväksi kaikki saatavilla oleva tieto. Saalismäärät, saalisrakenne ja kolarimäärät. Niiden pohjalta päästään matemaattisilla laskutoimituksilla minimiarvioon kannan koosta, erätalousneuvos Vesa Ruusila maa- ja metsätalousministeriöstä selventää.
Suomen riistakeskuksessa ja metsästysseuroissa oli jo pitkään nähty, että arviot peurakannan suuruudesta ovat olleet reilusti alakanttiin, mutta vasta Luken mallinnusten myötä asiasta saatiin tieteellistä näyttöä, mikä laittoi kannanhallinnallisiin toimenpiteisiin välittömästi vauhtia.
_________________
En tiedä mistään vielä mitään
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JokuUkko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Jou 2007
Viestejä: 6164
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 02.09.2019 09:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jännä ku osu silmään että tässä sanotaan, että varsinais-suomessa kannan kasvun pysäyttäminen vaatii 16500 peura-kaatoa. Vielä 6. elokuuta Toivollata tulleessa viestissä puhuttiin, että se vaatii yli 20000 eli yli 20 % enemmän ku nyt annetussa lausumassa Rolling Eyes Mitähän tässä välissä on taas tapahtunu. Ei varmaan oo kolarit vieny kumminkaan tuota 3500 peuraa varsinaissuomessa kuukauden aikana. Vähän tuntuu että on ukoilla siellä riistakeskuksessakin vähä numerot sekasi, eikä oikeen keksi mikä olis sellanen hyvä luku, joka miellyttäis kaikkia...

Noh, varmaan sitä viikon parin päästä vois ruveta kattelee, et mitä ne mettät sisältää tänä vuonna. Pari kameraa on jo tarkkailemassa ruokapaikkoja niin saa jotain oikeeta käsitystä kannan koosta ja rakenteesta...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Osmosaali
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Maa 2012
Viestejä: 1527
Paikkakunta: Varsinais-Suomi

LähetäLähetetty: 04.09.2019 22:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuli 100 laakia 8x57 TTSXää tulpattua tulevalle kaudelle. Kyytiä taakse sen mitä Vihtavuoren opas N540 ruudille sallii.
Kohta saa talkoot aloittaa ja oman osan suorittaa kannan harvennukselle.
Pukit näemmä kertyneet porukoihin ja liikkuvat melko isoissakin nipuissa.
_________________
MIKÄ? MISSÄ?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Peto
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 8482
Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.

LähetäLähetetty: 04.09.2019 23:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiäSais kai niitä. Vaan pyytäs ensin isompia kameleja vähemmäksi...
_________________
Vaikka muu häviää, niin metsästys jää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kannibaali
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Huh 2014
Viestejä: 986

LähetäLähetetty: 04.09.2019 23:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

[quote="JokuUkko"]Jännä ku osu silmään että tässä sanotaan, että varsinais-suomessa kannan kasvun pysäyttäminen vaatii 16500 peura-kaatoa. Vielä 6. elokuuta Toivollata tulleessa viestissä puhuttiin, että se vaatii yli 20000 eli yli 20 % enemmän ku nyt annetussa lausumassa Rolling Eyes Mitähän tässä välissä on taas tapahtunu. Ei varmaan oo kolarit vieny ...

Löytyy myös epätotuuksia Toivolan esittämistä väitteistö.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JokuUkko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Jou 2007
Viestejä: 6164
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 05.09.2019 07:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Osmosaali kirjoitti:
Tuli 100 laakia 8x57 TTSXää tulpattua tulevalle kaudelle. Kyytiä taakse sen mitä Vihtavuoren opas N540 ruudille sallii.
Kohta saa talkoot aloittaa ja oman osan suorittaa kannan harvennukselle.
Pukit näemmä kertyneet porukoihin ja liikkuvat melko isoissakin nipuissa.


Saman havainnu. Tuossa liikkuu kuuden porukka, jossa on kaks tosi komeeta pukkia, yks aika nätti kasvava kasipiikkinen ja sit yks rupupukki. Sitte vielä kaksi nuorta vasatonta naarasta on mukana nautiskelemassa... Laughing Kyllä ne kohta erkaantuu...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JokuUkko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Jou 2007
Viestejä: 6164
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 16.09.2019 07:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Noh, tuli kumminki alotettua kausi. Sattu ylivuotinen naaraspeura tulemaan sopivasti eteen ni otin heti pois kuleksimasta ku noita harvemmin eteen osuu ilman vasoja. Tuohon vielä vasa tai pari kylkeen kaveriks ja sitte joulukuun tienoilla koittas kytätä pukkia ni siinä se kausi sitte onki... Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
vonnegut
Kanta-asiakas


Liittynyt: 02 Jou 2008
Viestejä: 731
Paikkakunta: Länsrannikko

LähetäLähetetty: 16.09.2019 10:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

"Valkohäntäpeura on Suomessa vieraslaji, jonka kannan kehittymistä ei ole seurattu samalla hartaudella kuin kotoperäisiä lajeja. Kanta-arviot perustuivat pitkään metsästysseurojen antamiin arvioihin.
Vasta kaksi vuotta sitten Luonnonvarakeskus Luke teki valkohäntäpeuralle ensimmäisen kunnon kanta-arvion. Kannanhallinnassa siirryttiin kokonaan uuteen vaiheeseen: suunnitelmalliseen kannanhoitoon ja matemaattisiin kanta-arviointeihin. "

Elikkäs seuraava poliittinen hallintoeläin jonka kantaa matemaatttisin menetelmin hoidetaan virastotyönä.

Se paljonko peuroja metsässä on, se vaihtelee paikallisesti paljonkin...
Keskimääräinen metsästettävän kannan levittäytymisnopeus sieltä 70-luvun alusta, Laukon kartanon nurkilta tähän päivään asti taitaa olla luokassa 4 km/vuosi. Eivät ole esimerkiksi Lahden ja Jyväskylän yli sankat peuralaumat vaeltaneet. Paikalliselukat on laumamana siinä mihin etukuormaajalla raijataan talvimuonat, 10km päässä voi olla paljon tyhjempää. Sitten saa päättää mistä peurojen määrä kannanarvioidaan tai tiputetaanko paikallista kaurakasan viereen kerättyä kantaa. Nyt "yleisellä lupamäärien nostolla" voi onnistua myös temppu missä lupia myönnetään joka paikkaan riittävästi: Kannan reuna-alueilla estetään kunnollisen metsästettävän kannan muodostuminen. Alkusoitoissa uusi riistalaji vetää kyllä kyttääjiä kuin villisika satakunnassa. Sen sijaan paikallistihentymästä ukot hakee vain ne "normaalit" ruokaelukkansa, ja loput saa olla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sigamees
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Mar 2008
Viestejä: 7275

LähetäLähetetty: 16.09.2019 11:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tässä on iso riski sille, että esim Savon ja Keski-Suomen orastava peurakanta ammutaan alas.

Metsästäjille aletaan toitottaa että ampua pitää, ja kaatosuositukset sekä luvat jaetaan samoilla perusteilla koko maahan, ei väliä onko kanta oarastava 2/1000ha vai mallia Vesilahti...ja luvan saa vaikka viimeisen ampumiseen jos vaan hakee.
_________________
Running target!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 33, 34, 35
Sivu 35 Yht. 35

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com