OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Johtajan vastuu
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
havu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Maa 2004
Viestejä: 3242

LähetäLähetetty: 24.11.2019 22:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

JasonG kirjoitti:
Ehkä olisi helpoin tarkistaa vaikka lakikirjasta asia niin ei tarvitse täällä nettikäräjiä pitää...


Oliko kysmykseni siis jotenkin sopimaton vai mitä tällä tarkoitit? Oletko joku päällikkö täällä tai jossain muualla?

No jos olet tapeetilla - vai pitäisikö sekin tarkistaa lakikirjasta ettei täällä tarvitse asiasta pakista ja jos ei sovi, niin jätä vastaaminen heille keille se sopii - niin onko metsästyksenvalvoja on duty 24/7 vai välillä kuin yksi meistä ja välillä virassa&toimessa?

Metsästyksen johtajasta en kysy/kysynyt mitään. Ei tarvi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JasonG
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 15 Huh 2014
Viestejä: 14

LähetäLähetetty: 24.11.2019 23:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ollaanpas täällä herkkiä. Laughing

Voi asiaa forumillakin pallotella maailman tappiin, mutta Finnlex kertoo suoraan epätietoiselle vastauksen. En tietääkseni kohdistanut vastaustani kenenkään nimimerkkiin. Asiasta ja sen sivusta aiemmin on ähkintää ja pähkintää on muutamakin postaus joten laittaa oman vastaukseni tähän ketjuun, jos se arvon raadille sopii...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
havu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Maa 2004
Viestejä: 3242

LähetäLähetetty: 24.11.2019 23:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Heh, no mitäs täällä foorumilla sitten pitäisi toimittaa jos ei porukalla saa pähkiä??? Tuo sinun avauksesi oli vain niin omituinen että ensin noidut kärjäien pidosta ja sitten alat itse käräjöimään.

Mutta oliko siis sinulla tietoa vai ei? Onko metsästyksen valvojat virassa 24/7? Kysyn ihan sillä etten tiedä. Varmaan se jostain juu löytyy, mutta kun niin tietäväisesti astuit esiin niin vastaa jos tiedät.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26217

LähetäLähetetty: 24.11.2019 23:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

hyvä ku täällä tiedetään tarkalleen finlex:in avulla,,,oikeuksissaki tahtoo tulla erinlaisia päätöksiä eri asteissa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JasonG
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 15 Huh 2014
Viestejä: 14

LähetäLähetetty: 25.11.2019 00:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tietääkseni en kieltänyt kenenkään pähkintää vaan totesin että tieto löytyy julkisesta lähteestä.

En ymmärrä täysin kysymystäsi metsästyksenvalvojan 24/7 virasta. Tietääkseni metsästyksenvalvojalla on oikeus edellä mainitun mukaiset asiat tarkistaa metsästyksen yhteydessä. Jos tarkoitat että voiko valvoja tarkistaa koska vaan keneltä vaan missä vaan kyseiset dokumentit niin epäilen että ei. Ymmärtääkseni valvoja toimii oman RHY:n/seuran alueella ainoastaan.

Tuomioistuimet joutuvat myös noudattamaan lakia eivätkä voi keksiä hatusta tapaukseen tuomiota. Totta on että eri oikeusasteissa päätökset voivat vaihdella paljonkin. Tapauksen monipolvisuus vaikuttaa taatusti miten helppo tai vaikea esim. KO on saada päätös aikaan.

En todellakaan väitä olevani mikään kaikkitietävä, mutta näihin asioihin on tullut sekaannuttua enempi vähempi. Niin kauan kun vastaus löytyy lakikirjasta melko lailla suoraan lukemalla ollaan vielä helpohkolla alueella.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
havu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Maa 2004
Viestejä: 3242

LähetäLähetetty: 25.11.2019 00:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Okei, henkilö A on metsästyksen valvoja ja metsällä muiden mukana hirvijahdissa oman rhyn alueella. Onko hänellä velvollisuus olla valvoja koko ajan muun touhun ohessa?

Meillä on käynyt metsästyksenvalvoja yhdessä poliisien kanssa tekemässä valvontakäynnin jossa tarkastettiin aseet, luvat ja puhallutettiin. Asiassa ei ollut mitään yskimistä, kun kysyjänä oli poliisi. Henkilö A ei ollut paikalla.

Mutta metsästyksenvalvojat, en ole täällä törmännyt ns. virkaa toimittavaan yksinään vaikka omassa porukassa yksi on koko ajan läsnä eli siis henkilö A. Mutta onko siis hän silloinkin koko ajan virassa? On oma syynsä siihen miksi en kysy häneltä suoraan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JasonG
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 15 Huh 2014
Viestejä: 14

LähetäLähetetty: 25.11.2019 00:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Havu:n tapauksessa henkilö A on ns. virassaan metsästykseen osallistuessaan. Mikäli jotain missä valvojan toimintaa edellytettäisiin tapahtuu eikä A reagoi millään tavalla, saattaa joku virkamies kysyä melko napakasti miksi mitään ei tapahtunut. Toisin sanoen raskauttava asiahaara.

Metsästyksenvalvojan oikeudet ja vastuutkin ovat melko ohuet todellisuudessa nykypäivänä. Käytännössä virkavalta on se joka kyselee aseluvat vaikka metsästyksenvalvoja olisikin paikalla. Taitaa valvojan virka lähinnä käytännössä olla poliisille paikallisoppaana oleminen.

Onhan näitä ollut jossa tarkastettava uhkailee metsästyksenvalvojaa, mutta siinäkin on vain sana sanaa vastaan. Ja sittemmin on selvinnyt että henkilöillä olikin historiaa jo ennestään jonka seurauksena kukaan ei enää ota selvää kuka puhui totta ja kuka sontaa.

Otin aiemmin tuon kaupan vartija esimerkin ihan syystä. Jos hälytin piippaa kun kävelet kaupasta ulos niin sinulla on kaksi vaihtoehtoa: mikäli haluat voit tyhjentää taskusi ja antaa vartijan tutkia sinut ja matka jatkuu. Toinen vaihtoehto on että poliisi tulee paikalle ja tarkistaa tilanteen. Vartijalla ei ole mitään automaattista oikeutta mennä tonkimaan sinua tai reppuasi tms.

Sekään että et suostu esittämään metsästysoikeutta metsästyksenvalvojalle ei taida olla rikos/rikkomus, varsinkaan jos pystyt selittämään miksi et suostunut tarkastukseen. Hieman herkkiä asioita jos mennään kajoamaan henkilön vapauteen ja omaisuuteen. Epäselvissä tapauksissa aina ilmoitus viranomaiselle puolelta tai toiselta.

Vastasin enemmän kuin kysyttiin mutta halusin hieman avata asiaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ollari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Hei 2006
Viestejä: 12154

LähetäLähetetty: 25.11.2019 08:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

JasonG kirjoitti:
Metsästyksenvalvojalla on lisäksi oikeus tarkistaa pyyntivälineet ja menetelmät.

Metsästyksenvalvojalla on velvollisuus esittää todistus oikeudestaan toimia metsästyksenvalvojana sitä pyydettäessä."

Lähde: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2011/20110158#L2P23

Riittänee että metsästyksenvalvoja toteaa onko ase kivääri vai haulikko, kaliiberia voi ystävällisesti myös kysäistä. Turha luulla että valvojalla on jotain apulaissheriffin valtuuksia.

Edit:
Vertaa kaupan vartija ja asiakkaalle turvatarkastuksen tekeminen. Pääsääntöisesti vartijalla ei ole oikeutta henkilön turvallisuustarkastukseen. Patruunoiden ja aseen näytön vaatiminen menee jo poliisin oikeuksien puolelle. Jälkikäteen voi ilmoittaa tarkastaja poliisille mikäli kokeen että jotain hämärää henkilö luvanvaraisissa välineissä.

Aseen ja patruunoiden näytön vaatiminen ei mene poliisin tontille, ne on juurikin niitä pyyntivälineitä, jonka boldasit. Katsopa tuolta vielä lopusta noita harjoitustehtävien esimerkkivastauksia. https://www.riistainfo.fi/wp-content/uploads/2018/04/metsastyksenvalvojien-koulutus-2019.pdf
Sehän on kuitenkin totta, että tarkastuksen jälkeen havaituista puutteista voi lähinnä ilmoittaa poliisille ja metsästysoikeuden omistajalle, paljoa muuta valvoja ei voikaan tehdä oikein missään tilanteessa.

Ja johtajien vastuusta kun on aihe, niin voi sitten tavailla myös vastaavaa koulutuspakettia metsästyksen johtajista. Ja siitä mitä siellä sanotaan aselupien tarkastamisesta venkoilijoilta.

https://bin.yhdistysavain.fi/1599039/P01djFySghRU8ioAUj6l0SLZlY/Mets%25C3%25A4styksenjohtajan%2520perustaidot%2520koulutus%25202019.pdf

Sivulla 9 se sanotaan, ei voi vaatia. Mielensä pahoittamista ei kyllä kielletä.

edit: sivunumero korjattu (kuutosesta ysiksi)


Viimeinen muokkaaja, Ollari pvm 25.11.2019 11:50, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 19892
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 25.11.2019 09:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

En ainakaan ite muistele kovin lämmöllä sitä aikaa, kun näitä aselupia, kaliibereita ja aseennumeroita piti kerätä ”nimismiehelle” hirvihomman aluksi. Mukavahan niitä toki oli tihrustaa niistä kaks kertaa pesukoneessa käyneistä pahviluvista…

Ja silloinkin oli niitä ”outolintuja”, joiden piti saada jumankauta ilmoittaa useampi ase listalle Smile

Mahtaako osa vielä haikailla tuota aikaa takaisin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JasonG
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 15 Huh 2014
Viestejä: 14

LähetäLähetetty: 25.11.2019 11:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse olisin hieman varovainen aseen esittämisen vaatimisessa vaikka riistakeskuksen koulutusmateriaalissa asia niin esitetään. Lakiin ei ole kirjattu millä tarkkuudella välineet tarkastetaan.

Esim. tarkastettava voi sanoa että hänellä ei ole patruunoita mukana tai että aseen numerosarja on niin kulunut että siitä ei saa selvää. Itse en mielellään lähde yksin aseita tarkistamaan koska sana sanaa vastaan on kehno todistus.

Toki jos tilanne on selvä eikä pullikointia ole syytä olettaa, voi toimia kuten riistakeskuksen esimerkkitehtävissä. Valitettavasti välillä se näennäisesti helppo asiakas voi hyvin nopeasti muuttua hankalaksi asiakkaaksi. Varsinkin jos Kuningas Alkoholi sattuu olemaan asiaan sotkeutunut.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ollari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Hei 2006
Viestejä: 12154

LähetäLähetetty: 25.11.2019 11:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

JasonG kirjoitti:
Itse olisin hieman varovainen aseen esittämisen vaatimisessa vaikka riistakeskuksen koulutusmateriaalissa asia niin esitetään. Lakiin ei ole kirjattu millä tarkkuudella välineet tarkastetaan.

Esim. tarkastettava voi sanoa että hänellä ei ole patruunoita mukana tai että aseen numerosarja on niin kulunut että siitä ei saa selvää. Itse en mielellään lähde yksin aseita tarkistamaan koska sana sanaa vastaan on kehno todistus.

Toki jos tilanne on selvä eikä pullikointia ole syytä olettaa, voi toimia kuten riistakeskuksen esimerkkitehtävissä. Valitettavasti välillä se näennäisesti helppo asiakas voi hyvin nopeasti muuttua hankalaksi asiakkaaksi. Varsinkin jos Kuningas Alkoholi sattuu olemaan asiaan sotkeutunut.

Joo ei nuo valvojan, eikä johtajankaan hommat helppoja, eikä kadehdittavia ole silloin jos asiakas tai jahtikaveri alkaa hankalaksi.

Tuossa se raja nyt kuitenkin menee, että se ase ja aseessa olevat patruunat on valvojalle pyydettäessä esitettävä, lupia ei (eikä patruunoita repusta) ole pakko esitttää. Ase jos on mukana niin sitten se on mukana ja se on esitettävä. Se on eriasia sitten jos asiakas ei ala yhteistyöhön.

Metsästyskorttia tai ampumakoetodistusta ei ole pakko olla mukana, mutta niistä sitten voidaan tehdä näyttömääräys, joka on velvoittava.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
_pena_
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Hei 2010
Viestejä: 250
Paikkakunta: Janakkala

LähetäLähetetty: 25.11.2019 13:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tänä vuonna oli eka kerta, kun yhdistyksen metsästyksenvalvojat/poliisit kävi suorittamassa valvontaa meidän metsästysseuran majalla aamulla, ennen kuin lähettiin hirvijahtiin. Valvojat tarkastivat metsästyskortin/ampumakokeen ja poliisit aseenkantoluvan/aseen. Poliisille annoin kiväärin kouraan ja näytin vielä paukkuakin, että uskoo et 2000j löytyy 100 metrin päästä. 500gr luoti 458 lottin hylsyssä riitti polliisille Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pölykeuhko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Jou 2006
Viestejä: 1903

LähetäLähetetty: 25.11.2019 14:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ollari kirjoitti:
JasonG kirjoitti:
Itse olisin hieman varovainen aseen esittämisen vaatimisessa vaikka riistakeskuksen koulutusmateriaalissa asia niin esitetään. Lakiin ei ole kirjattu millä tarkkuudella välineet tarkastetaan.

Esim. tarkastettava voi sanoa että hänellä ei ole patruunoita mukana tai että aseen numerosarja on niin kulunut että siitä ei saa selvää. Itse en mielellään lähde yksin aseita tarkistamaan koska sana sanaa vastaan on kehno todistus.

Toki jos tilanne on selvä eikä pullikointia ole syytä olettaa, voi toimia kuten riistakeskuksen esimerkkitehtävissä. Valitettavasti välillä se näennäisesti helppo asiakas voi hyvin nopeasti muuttua hankalaksi asiakkaaksi. Varsinkin jos Kuningas Alkoholi sattuu olemaan asiaan sotkeutunut.

Joo ei nuo valvojan, eikä johtajankaan hommat helppoja, eikä kadehdittavia ole silloin jos asiakas tai jahtikaveri alkaa hankalaksi.

Tuossa se raja nyt kuitenkin menee, että se ase ja aseessa olevat patruunat on valvojalle pyydettäessä esitettävä, lupia ei (eikä patruunoita repusta) ole pakko esitttää. Ase jos on mukana niin sitten se on mukana ja se on esitettävä. Se on eriasia sitten jos asiakas ei ala yhteistyöhön.

Metsästyskorttia tai ampumakoetodistusta ei ole pakko olla mukana, mutta niistä sitten voidaan tehdä näyttömääräys, joka on velvoittava.


Kyllä ne kortit ja luvat on aina mukana, ja ne myös pyydettäessä näytän.Näillä kulmilla kun lyödään näyttömääräys käteen, niin ajomatkaa tulee jo ihan kohtuullisesti.Vielä kun asia on hoidettava konttorin ollessa auki, niin se tietää myös poissaoloa töistä.Itse pidän tuota valvontaa erittäin positiivisena asiana.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ollari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Hei 2006
Viestejä: 12154

LähetäLähetetty: 25.11.2019 15:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

pölykeuhko kirjoitti:

Kyllä ne kortit ja luvat on aina mukana, ja ne myös pyydettäessä näytän.Näillä kulmilla kun lyödään näyttömääräys käteen, niin ajomatkaa tulee jo ihan kohtuullisesti.Vielä kun asia on hoidettava konttorin ollessa auki, niin se tietää myös poissaoloa töistä.Itse pidän tuota valvontaa erittäin positiivisena asiana.
Ilman muuta kannattaa pitää mukana ja näyttää. Mutta toisaalta ei oo pakko jäädä aamulla nuotioryhmäänkään jos on sattunut luvat kotiin unohtumaan.

Sen näytön voi muuten sopia sille valvojallekin, ei ole pakko poliisille mennä näyttämään. Jos sattuu valvoja asumaan tai liikkumaan kätevämmässä paikassa ja olemaan valmis vaikka virastoajan ulkopuolella luvat katsomaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Mettäkala
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Maa 2014
Viestejä: 1863
Paikkakunta: SuomiFinland

LähetäLähetetty: 25.11.2019 15:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hirvijahtiin ja siihen porukkaan ei ole tullut sekaannuttua toistaiseksi, mutta vaikeaa ei olis poliisia soittaa jos joku metälle ilmestyisi jurrissa AUTOLLA. Ihan sama vaikka olis sorsajahtiin menossa.

Tuo lupien näyttäminen on kokonaan toinen asia, joka kuitenkin tässä ketjussa sai yliotteen. Lähtökohtaisesti voin tutuille näyttää kysyttäessä luvat, joita kyseiseen tilanteeseen tarvitaan oli sitten lupa niitä kysyä eli ei. Mutta tuntemattomalle löytyy luvat taskusta vasta kun jotain dokumenttia esitetään, että kukas niitä kyselee ja millä mandaatilla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Sivu 7 Yht. 7

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com