OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

naturalis hirvestyksessä!
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Peezzi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Tou 2004
Viestejä: 416
Paikkakunta: Tornedalen

LähetäLähetetty: 07.11.2005 21:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei ole 30-06.ta oikein suunniteltu nuihin 10 metrin holleihin. Luoti kuin luoti tekis varmaan samanlailla mössöä, kun on nuinki paljon vauhtia. Tuonne 100 meetrin hujakoille natu tekee kyllä tosi asillista jälkeä.
_________________
Halipatsuipa!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
338 Lapua Magnum
Kanta-asiakas


Liittynyt: 02 Kes 2004
Viestejä: 942
Paikkakunta: Oripää

LähetäLähetetty: 07.11.2005 21:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

10 piiikkinen sonni, etuviistosta lavan kärjestä sisään, lavasta läpi, kyljestä läpi, molemmista keuhkoista, maksasta ja löytyi pallea lihoista noin 15mm tattina tosin hieman toiselta reunalta irronnut tavaraa (en ole punninnut vielä mutta arvio jotain 11g (30-06 ja 11.7). Ampuma matka noin 70-80m ja pakomatka 80m. Jälki kuin olisi pistetty läpi eli vertymää noin 7 sentin alueella osumakohdan ympärillä lavassa, Lavan välissä ei mitään merkkiä vertymästä kuten yleensä näissä osumissa.

Peuran vasoja on ammuttuna pari tällä luodilla ja jälki on KARMEAA eli toisin sanoen tuhoaa käytännössä molemmat lavat jos edes hieman hipaisee lavantakaosaa. En tiedä mistä johtuu mutta jopa Sakon Shh on todella siisti osuman suhteen peuran vasaan ammuttuna mitä tämä Naturalis. Esimerkkinä
vaikka se että menopuolelta kylkiluut 4,5 ja 6 poikki ja ulos tulopuolelta 6,7,8,9 joten tästä saa käsityksen. 338lm tekee Barnes X:llä siistimmän jäljen peuran vasaan (kokeiltu on kahteen)

Aikuisessa peurassa käyttäytyy huomattavasti paremmin tai ainakin 80kg peurapukki oli osuman suhteen siisti (kaverini pääsi ampumaan)
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tunet
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 23 Maa 2005
Viestejä: 8
Paikkakunta: pohjanmaa

LähetäLähetetty: 08.11.2005 21:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

9,3 tekee naturaliksella tosi siistiä jälkeä, vaikka ampuu lavoille. Matkalla ei ole merkitystä, kokemusta on 10m....50m. Ei haittaa vaikka katkoo isoja luita.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Parta-Jeesus
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 20 Mar 2005
Viestejä: 19
Paikkakunta: Savo (Ylä- ja Ala-)

LähetäLähetetty: 05.12.2005 02:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tässä kuvia parista surmanluodista marraskuulta. 6-piikkinen nurin, matkaa n. 150 metriä, viimevuotisia naturaliksia 308 kaliberilla.
Toinen luoti oli pyörähtänyt ympäri osuttuaan luuhun ja törötti esillä nahkasta läpi. Toinen löytyi nyljettäessä nahkan alta.




tuo erikoisemmin muotoutunut oli se ympäripyörähtänyt



Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Puukko
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 18 Tam 2005
Viestejä: 70
Paikkakunta: Savo

LähetäLähetetty: 05.12.2005 08:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyviä kuvia, jotka osoittavat naturaliksen toimivan myös pitkältä matkalta. Olen ymmärtänyt, että vanha Naturalis on tarkoitettu melko lyhyille ampumamatkoille, koska vaatii melkoisesti nopeutta avautuakseen.

Pitkille ampumamatkoille Lapua on juuri saanut markkinoille Naturalis LR -luodin. Olen tuumaillut vaihtaa siihen ihan varmuuden vuoksi, siis siltä varalta, että joskus pitäisi ampua kauas. Mitenhän LR toimii normaaleilla ampumamatkoilla? Suurin osa hirvistähän varmasti kaadetaan ihan haulikkohollilta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
vilu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Tam 2005
Viestejä: 568
Paikkakunta: Villilänsi

LähetäLähetetty: 06.12.2005 18:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ainakin Rekyyli:n testin mukaan Naturalis LR pysyy koossa myös lähietäisyydeltä ammuttuna. Testissä oli puhelinluetteloihin ammuttu, en tiedä mitenkä se luoti reagoi kun se hirveen osuu.?
_________________
Mitäköhän tähänki ny raapustais
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla MSN Messenger
Pukinlahtaaja
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 30 Mar 2005
Viestejä: 12
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 06.12.2005 23:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olen parin vuoden aikana kaatanut "Natulla" yhteensä 9 hirveä (8 aikuista ja yhden vasan). Aseeni kaliiperi on .308 Win. Sain tänään ensimmäisen "kaatoluodin" talteen naarashirvestä, jota ammuin n. 50 m matkalta etuviistosta lavan etupuolelta sisään. Luoti löytyi nyljettäessä ulostulopuolelta eli kyljestä, lavan takaa nahan alta. Lisäksi sain yhden luodin talteen aiemmin tänä syksynä 10-piikkisestä uroksesta, jota ammuin Natulla lopetuslaukauksen niskaan. Tämä puhdas luuosumaluoti oli hieman vääntynyt mutkalle, mutta silti luoti oli hyvin muotoutunut ja sen jäämäpaino oli tasan 100%. Tänään ampumaani luotia en ole vielä punninnut, mutta luoti oli muotoutunut lähes symmetrisesti ja uskoisin, että tässäkin luodissa jäämäpaino on 99 - 100% luokkaa.

Lisäksi yksi 9-piikkiseen hirveen takaviistosta lavan takaa sisään ammuttu luoti hukkui hirven "konehuoneeseen". Kyseinen luoti ei ollut uponnut ollenkaan ulostulopuolen kylkeen vaan sen vauhti oli hyytynyt sisäelimiin (keuhkoihin). Kaikki muut luodit ovat sujahtaneet hirvistä läpi. Osumat ovat olleet joko lavassa tai lavan takana keuhkoissa, yksi osuma oli lavan päällä selkärangassa. Ampumamatkat ovat vaihdelleet 30 m ja 120 m välillä. Kaikki Naturaliksella ampumani hirvet ovat kaatuneet yhdellä laukauksella. Pariin urokseen olen lisäksi ampunut lopetuslaukauksen niskaan. Hirvien pakoetäisyydet ovat vaihdelleet 20 m - 150 m välillä. Pisimmälle juosseita elukoita (naaras ja vasa) on ammuttu kyljittäin lavan takaa läpi (puhtaat keuhko-osumat).

Kokemukseni Naturaliksesta on ollut varsin positiivisia. Tosin ei aiemmin käyttämässäni Megassakaan muuta vikaa ollut kuin, että luuosumissa lyijyn kappaleita sai kaivella pois haavakanavien reunoilta.

Olen lisäksi ampunut itseladatuilla Naturaliksilla 5 - 6 peuraa. Latasin nämä patruunat hieman Vihtavuoren oppaan antamia minimilatauksia pienemmillä latauksilla painelihahävikkiä vähentääkseni. Ilmeisesti tuo alle 700 m/s lähtönopeus on hieman liian alhainen umpikupariluodille, jotta luoti ehtisi peuran kokoisessa elukassa muotoutumaan nimeksikään. Luoti tekee peuraan sen verran pienen reiän ulostulopuolelle, että sulalla / vähälumisella kelillä elukan jäljittäminen on pimeässä ollut välillä hankalaa. Verta kun ei hyvästäkään keuhkoosumasta huolimatta ole juurikaan vuotanut elukasta ulos.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
nettijussi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 5435
Paikkakunta: Muinais Suomi

LähetäLähetetty: 07.12.2005 00:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Koko syksyn hirvijahdin kuljin naturalikset piipussa, ei ainuttakaan paikkaa ampumiseen.
Tähän mennessä yli kaksikymmentä vuotta jahtia ja vähintään yksi kaato joka vuosi.
En menisi väittämään miksikään hyvän onnen patruunaksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Harri24
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 18 Huh 2005
Viestejä: 60
Paikkakunta: Valtimo

LähetäLähetetty: 07.12.2005 14:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ensimmäiset Naturalis kaadot 5.12 vasa ja emä ampumatka n,80 metriä vasa juoksi n,60 metriä sydänosuma ja emässä keuhko-osuma läpi meni sekin juoksi n,60 metriä...ihan tyytyväinen naturalikseen Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Pukinlahtaaja
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 30 Mar 2005
Viestejä: 12
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 07.12.2005 22:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Punnitsin tänään seuran digivaa'alla eilen ampumastani naarashirvestä löytyneen Naturalis-luodin. Arvioni luodin jäämäpainosta oli hivenen yläkantissa. Luoti painoikin putsattuna "vain" 11,42 g eli jäämäpaino oli n. 97,5 %. No, jokatapauksessa tuollakin jäämäpainolla Naturalis hakkaa kirkkaasti niiden aiemmin ampumieni Megojen jäämäpainot, jotka olen onnistunut hirvistä löytämään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5
Sivu 5 Yht. 5

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com