OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Lihan suolaus savustuksessa
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Tumpeelo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Jou 2014
Viestejä: 1016

LähetäLähetetty: 06.08.2021 10:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

MikaS kirjoitti:
Haen siis lähinnä sitä että oletteko käyttäneet savustuksessa pelkkää nitriittisuolaa.


Se on myrkkyä, en käytä nitriittiä lainkaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Niskahikinen
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Syy 2019
Viestejä: 269
Paikkakunta: Kymenlaakso

LähetäLähetetty: 14.09.2021 06:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

4-5% suolaliuos. 1-2 vrk riistalle. Sisään voi ruiskuttaa omenamehua tai colaa. Liuosta vaan sen verran että peittyy.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
overkill
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Hel 2009
Viestejä: 1440

LähetäLähetetty: 14.09.2021 08:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Käytän 8% suolaliuosta jota ruiskulla lihoihin niin paljon joka puolelle kuin saa sisällä pysymään jonka jälkeen lihat vajaa vrk samassa 8% suolaliemessa. Eli edellisä päivänä suolaus ja seuraavana aamuna aikaisin lihat savuun. Ostin kyllä nitriitti suolaakin jokunen vuosi sitten mutta eipä ole tullut edes kokeiltua sitä vielä. Syynä ei oikeastaan ole se ettenkö sitä voisi käyttää mutta en oikein tiedä minkä verran tuota nitriittiä tulisin annostella suolauksessa. Voiko tuolla korvata suolan kokonaan vai pitäisikö sitä laittaa osaksi suolan sekaan.

Eli tuota löytyisi

https://kauppa.savustintukku.fi/product/502/nitriittisuola-06-400g-tolkki

Niin ja 10% suolaliuos on omaan makuun liikaa mutta pari kaveria on joille pitää aina olla "tupla" suola ja niille olen laittanut tuon 10% ja on kelvannut.

Ja ainakin omasta mielestä tuo ruisku suolaus ja vajaa vrk liostus suolavedessä toimii vallan mainiosti ja onnistuu kyllä joka kerta hyvin. Hommaahan siinä vähän on ku teen yleensä isomman erän lihaa kerralla mutta eipä tuosta olle tullut ongelmaa. Mutta tuota nitriittiä voisi ihan mielenkiinnosta kyllä kokeilla joskus. Tiedä sitten saako sillä omassa käytössä mitään suurempaa etua.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Oskari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Elo 2004
Viestejä: 3403

LähetäLähetetty: 14.09.2021 08:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tumpeelo kirjoitti:
MikaS kirjoitti:
Haen siis lähinnä sitä että oletteko käyttäneet savustuksessa pelkkää nitriittisuolaa.


Se on myrkkyä, en käytä nitriittiä lainkaan.


Laughing Laughing Laughing
No joo puhdas nitriitti lienee myrkyllistä, toi myytävä 0,6% seos ei
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Oskari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Elo 2004
Viestejä: 3403

LähetäLähetetty: 14.09.2021 08:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

MikaS kirjoitti:
Haen siis lähinnä sitä että oletteko käyttäneet savustuksessa pelkkää nitriittisuolaa.


Osa kuuleman mukaan käyttää, itse teen seoksen 10% ja puolet merisuolaa ja puolet nitriittiä.
Palvaukseen antaa mukavan punertavan värin lihaan.
Kovasti lyhyellä ajalla näkyy porukka saavan suolan, itsellä oli 3vrk kauriin takajalka liemeen upotettuna eikä ollut tasainen suolaus.
Eli minkä kokoinen liha ja minkä tyylinen liha on suolattavana vaikuttaa kuten myös painaako ruiskulla, upoksiin asti se liha liemeen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MikaS
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 3737

LähetäLähetetty: 14.09.2021 09:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eka satsi meni pieleen suolauksen osalta. Osa oli päivän ja osa kaksi päivää 10% + ruiskulla lisää siteb että viereisistä reijistä lensi. Ei tullut tasaista ja nyt ajattelin luittaa peuran paisteja ja vasikan kinkkuja viikon. Silti ajattelin antaa ruiskulla lisää tässä puolessavälissä. Samalla tulee kalvoihin reikiä ja suola pääsee paremmin tunkeutumaan. Palvissa ja lämmössä oli 26tuntia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MikaS
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 3737

LähetäLähetetty: 14.09.2021 09:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eka satsi meni pieleen suolauksen osalta. Osa oli päivän ja osa kaksi päivää 10% + ruiskulla lisää siteb että viereisistä reijistä lensi. Ei tullut tasaista ja nyt ajattelin luittaa peuran paisteja ja vasikan kinkkuja viikon. Silti ajattelin antaa ruiskulla lisää tässä puolessavälissä. Samalla tulee kalvoihin reikiä ja suola pääsee paremmin tunkeutumaan. Palvissa ja lämmössä oli 26tuntia ja se kyllä onnistui.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kankkunen
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Huh 2004
Viestejä: 583
Paikkakunta: savo

LähetäLähetetty: 24.09.2021 06:48    Viestin aihe: Palvilihan suolaus Vastaa lainaamalla viestiä

Tein suolavettä 4dl merisuolaa ja 1dl nitriittisuolaa/10l vettä. Tänään laitoin lihat suolautumaan ja maanantaina ajattelin aloittaa palvauksen. Sain eilen jäniksen ammuttua ja irroitin koivet ja tungin ne jäniksen rintaonteloon ja sitten verkkoon, tuli aika tiukka paketti, ajatuksena on, ettei puppeli kuivaisi liikaa, kun muut lihat ovat paistinpaloja verkossa, saapa nähdä kuinka käy. Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes. Vai tuleeko lihasta liian suolaista?
Laitatteko lihat kylmään vai kuumaan uuniin? Itse olen laittanut lihat tähän asti kuumaan n.160 astetta ja antanut palviuunin jäähtyä ovi raollaan, niin että pinta paistista kuivahtaa ja estää lihan kuivumista. Ja sitten 30-40 asteessa ja leppä- ja omppupuu kalikoita pari vrk hiillokselle.
_________________
Kyllä koira kova saa olla, mutta tyhmä ei.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kankkunen
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Huh 2004
Viestejä: 583
Paikkakunta: savo

LähetäLähetetty: 24.09.2021 07:23    Viestin aihe: Lihojen merkkaaminen Vastaa lainaamalla viestiä

Vähän ohi aiheen, kuinka olette tunnistusmerkinnyt erillaiset / kaverille palvattavat lihat? Kävisikö maalarinteippi lappu(siihen tussilla merkintä) verkkopussin ripustusnaruun, vai sulaako se tai antaako virhemakua lihoihin?
_________________
Kyllä koira kova saa olla, mutta tyhmä ei.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 14669
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 24.09.2021 08:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Luonnonkuitunaru ja vanerilappu. Siihen tussilla.

-pysyy ja ei sula.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tumpeelo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Jou 2014
Viestejä: 1016

LähetäLähetetty: 24.09.2021 08:39    Viestin aihe: Re: Palvilihan suolaus Vastaa lainaamalla viestiä

Kankkunen kirjoitti:

Laitatteko lihat kylmään vai kuumaan uuniin? Itse olen laittanut lihat tähän asti kuumaan n.160 astetta ja antanut palviuunin jäähtyä ovi raollaan, niin että pinta paistista kuivahtaa ja estää lihan kuivumista. Ja sitten 30-40 asteessa ja leppä- ja omppupuu kalikoita pari vrk hiillokselle.


En ihan ymmärrä varmaan lukemaani, mutta savua pitää tulla heti alussa runsaasti jotta syntyy barkki lihan pintaan. Se estää lihaa kuivumasta. Itse en ole savustanut vielä koskaan mitään yli 80 asteen lämpötilassa ja sekin on paikka paikoin liikaa.

Eli lihat lämpemään 2-3h ennen savustusta ja uunin lämpötila 65-80 astetta ja koko ajan savustus päällä, ei tuli. Eli tulipesän pitää olla niin tivis, ettei siellä ole liekkiä näkyvissä, vaan tuottaa pelkkää savua. Ja vesiastia uuniin jos saat. Se sitoo ylimääräisen lämmön, estää tulipaloja ja pitää lihat kosteana.

Jos olet facessa niin liity siellä savustusryhmiin. Sieltä saat vinkkejä ihan ammattisavustajilta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 14669
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 24.09.2021 08:55    Viestin aihe: Re: Palvilihan suolaus Vastaa lainaamalla viestiä

Tumpeelo kirjoitti:
Kankkunen kirjoitti:

Laitatteko lihat kylmään vai kuumaan uuniin? Itse olen laittanut lihat tähän asti kuumaan n.160 astetta ja antanut palviuunin jäähtyä ovi raollaan, niin että pinta paistista kuivahtaa ja estää lihan kuivumista. Ja sitten 30-40 asteessa ja leppä- ja omppupuu kalikoita pari vrk hiillokselle.


En ihan ymmärrä varmaan lukemaani, mutta savua pitää tulla heti alussa runsaasti jotta syntyy barkki lihan pintaan. Se estää lihaa kuivumasta. Itse en ole savustanut vielä koskaan mitään yli 80 asteen lämpötilassa ja sekin on paikka paikoin liikaa.

Eli lihat lämpemään 2-3h ennen savustusta ja uunin lämpötila 65-80 astetta ja koko ajan savustus päällä, ei tuli. Eli tulipesän pitää olla niin tivis, ettei siellä ole liekkiä näkyvissä, vaan tuottaa pelkkää savua. Ja vesiastia uuniin jos saat. Se sitoo ylimääräisen lämmön, estää tulipaloja ja pitää lihat kosteana.

Jos olet facessa niin liity siellä savustusryhmiin. Sieltä saat vinkkejä ihan ammattisavustajilta.


Tommoset 160 asteet ei palvaukseen kuulu, savustukseen ehkä.

Lihat pitää olla sisältä vähintään +10 ennen saunaan viemistä, millekään kinkulle ei mikään 2-3h riitä.

Lihan pintaan tulee saada heti aluksi kuori, se estää seuraavien vaiheiden aikana nesteen haihtumista. Kuorettumisvaiheessa ei savua vaan lyödään raakasti löylyä. Jos laitetaan savua heti tässä vaiheessä kylmään lihaan saadaan pintaan noki joka ei siitä enää lähde pois. Tänä ei ole tavoite.

Kuorettunut lihan pinta on punertava mutta tiivis. Tämän jälkeen vasta savua annetaan ja lämpöä lasketaan hieman aloituksesta.

Palvauksessa ei lämmön saa nousta yli 100c koska silloin vesi alkaa kiehua lihassa ja höyrystyy pois.


Harmillisen usein käytetään pieniä pönttöjä ja aivan liian kuumia lämpöjä ynnä lyhyitä aikoja, annetaan väärä kuva touhusta ja lihan lopputulos on paistettua.


En ole facessa enkä meinannut liittyäkään niin vinkkejä saa välittää tännekin.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tumpeelo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Jou 2014
Viestejä: 1016

LähetäLähetetty: 24.09.2021 09:18    Viestin aihe: Re: Palvilihan suolaus Vastaa lainaamalla viestiä

valmet 412s kirjoitti:


Lihat pitää olla sisältä vähintään +10 ennen saunaan viemistä, millekään kinkulle ei mikään 2-3h riitä.


Totta virkat. Mä olen savustellut vaan 2-3kg paloja, joten kirjoittelin epähuomiossa niihin verraten. Isommille lihoille tietenni pidempi aika.

Ps. Barkki = kuori.


Barkki tulee kyllä ilman löylyäkin. Ei se ole pakollista jos ei savukaappi sitä mahdollista. Ota myös huomiooon, että kysyjä puhuu savukaapista, sinä saunasta. Savustus ja palvaaminen on kaksi eri asiaa.

https://www.poppamies.fi/onnistuneen-savustuksen-muistilista/

Ja sitä kaapin ovea ei tosiaan pidetä auki kuivatuksena, kuin kalalle. Lihalle se on ns. myrkkyä. Savustuksen jälkeen laitan suoraan lihat kaapista vakuumiin ja kylmään. Vasta seuraavana päivän sitten syöntiin. Näin savun maku leviää syvemmälle lihaan.

Facen ryhmä oli tämä: https://www.facebook.com/groups/393830417445829/
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kankkunen
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Huh 2004
Viestejä: 583
Paikkakunta: savo

LähetäLähetetty: 24.09.2021 10:10    Viestin aihe: Savustus Vastaa lainaamalla viestiä

No tuo minun "savustin" on n. 2,2m korkea, muurattu tiilistä. Tulipesän päällä kiuas ym. muita kiviä n. 40cm kerros, liekit eivät näy läpi, sitten kaksi rasvapeltiä, niin että lihoista tuleva neste tippuu pelleillä olevaan veteen jota sopii kaksi sankollista. Olen aina heittänyt kiville ns. häkälöylyt ja välillä myös savustaessa. Savutila jossa lihat riippuu on n. 1,4m korkea ja lähimmät lihat riippuu n.0,5m kiuaskivistä ja lämmöt pidän savustuksen/palvauksen aikana alle 60 asteen ja aamuyöstä jopa alempana. Ja savutus kestää sen 2vrk vähintään. Mutta tuon suolapitoisuuden sopivuus mietityttää, suolaantuuko riittävästi, muttei liikaa.
_________________
Kyllä koira kova saa olla, mutta tyhmä ei.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tumpeelo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Jou 2014
Viestejä: 1016

LähetäLähetetty: 24.09.2021 10:20    Viestin aihe: Re: Savustus Vastaa lainaamalla viestiä

Kankkunen kirjoitti:
No tuo minun "savustin" on n. 2,2m korkea, muurattu tiilistä. Tulipesän päällä kiuas ym. muita kiviä n. 40cm kerros, liekit eivät näy läpi, sitten kaksi rasvapeltiä, niin että lihoista tuleva neste tippuu pelleillä olevaan veteen jota sopii kaksi sankollista. Olen aina heittänyt kiville ns. häkälöylyt ja välillä myös savustaessa. Savutila jossa lihat riippuu on n. 1,4m korkea ja lähimmät lihat riippuu n.0,5m kiuaskivistä ja lämmöt pidän savustuksen/palvauksen aikana alle 60 asteen ja aamuyöstä jopa alempana. Ja savutus kestää sen 2vrk vähintään. Mutta tuon suolapitoisuuden sopivuus mietityttää, suolaantuuko riittävästi, muttei liikaa.


Samaa kokoluokkaa on minunkin savustin. Eli siis mukaillen saaristolaissavustinta rakennettu. 500kg betonia ympärillä, 200kg tulitiiliä ja 100kg kiuaskiviä sisällä. 20L vettä jne..

Ei ole tarvetta nostaa sen lämpöjä missään kohtaa yli 80 asteen. Ja nimenomaan siellä tulipesässä ei saa olla tulta. Jos siellä on näkyvä liekki, saa se ilmaa liikaa. Oikeassa saaristolaissavutimessa ei ole tuhkaluukkua lainkaan joten senkin kauta on kaikki ilman saanti estetty. Minulla on tulipesän ovessa säätöruuvi, jolla ilmaa säätelen juuri siten, että liekkiä ei ole, mutta puut savuavat. Pohjalle toki pitää saada kunnon hiillos ensin, eli alkulämmitys on aina tarpeen.

Suolauksen vahvuus tulee testailemalla. Itse en käytä yli 5%.. Veikkaan että sun mitat on ok.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3  Seuraava
Sivu 2 Yht. 3

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com