OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Savustus ja palvauskalusto
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4 ... 10, 11, 12  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Tarvikkeet ja välineet
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16577
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 18.09.2021 22:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tänään nätti puolikas päivä....

Ovi ja loput seinät paikoilleen ja uretaanit väliin.



Pikkuhiljaa..... Räystäitä ei kovin tule koska leveys pitää pysyä alle 2.6m, tämä on siis tarkoitus pitää tieliikennekelpoisena. Valot, hitaankolmia ja peruutuskamera tulee varusteisiin.

Kivet kiukaaseen ovat vielä pohdinnassa, hyviä ideoita otetaan vastaan. Kivimäärää tulee vähintään 160kg mutta saattaa tulla 250kg... 10kg per kuutio on ohjearvo.... Kiukaan koko on arvelua, liian suuri on tavallaan turha, painaa ja vie paljon aikaa lämmetä optimiin, puunkulutus ja savunmuodostus.


Onhan tämä vähän erikoinen mutta eipä liikkuvaa palvisaunaa kyllä ole muilla vastaankaan tullut. Nytpä saa siirrettyä tontilla ja mahdollisesti jopa kaverille vuokrata.


Seinämateriaali sinänsä ei lopputulokseen vaikuta onko puuta, tiiltä, alumiinia tai hirttä. Lämpötila, lämmönpito, ilmankierto ja kiertämättömyys sekä kosteus, aika ja poltettava puumateriaali tekevät erot.

Huomiona mainittakoon ettei kaupallisessa elintarviketuotannossa saa olla puupintaa... Tokikaan tämä ei harrastelijaa koske ja makkaranteko on myös listalla ynnä kalahommat niin hygienia on ykkösasia.

Very Happy

Kalisevan kuivaa leppää löytyy kymmenisen kuutiota ja viitisen ylivuotista, tuoretta olisi 30mottia pinossa vartoomassa. Tämäkin asia on syytä olla tiedossa ettei normi ylivuotinen polttopuukuiva ole riittävän kuivaa.

Liian pieni palvaamon koko tekee sen että lämmöt karkaavat ja usein lopputulos on paistamista palvaamisen sijaan. Tätä näkee liian usein videoillakin mutta paljon ihan virallisissa paikoissakin, lihan pinta mustaa kuin piki ja kinkussakin järjetön kummikuori. Liikaa tavaraa läpi liian lyhyessä ajassa liian kuumassa.

Kunnon palvissa kinkkuun jää rasva paikoilleen eikä sula ja tipu pois, viimeksi jos ruokalusikallinen pari oli vuotanut pois.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16577
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 03.10.2021 20:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sepä oli harjakaisten aika sitten, vielä riittää puuhaa mutta suurimmat on tehty.



Pellityksiä, kiukaaseen luukkua ja kiviä ynnä hyllyjä, portaat ja varmaan vähän sateensuojakatosta molempiin päihin jne... Pikkusen valuhommiakin vielä kiukaan ympärille pitää suorittaa.

Lämpomittareita pitää hommata ja johtoja ehkä jatkaa jos se onnistuu ynnä sähköjen vetoa.

Josko jouluksi saisi savut irti viimeistään, pitää jo itsekin uskoa että tämmönenkin projekti tuli tehtyä.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 19888
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 04.10.2021 06:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei ainakaan heti tule kylillä toista samanmoista vastaan 😉
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16577
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 05.10.2021 07:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:
Ei ainakaan heti tule kylillä toista samanmoista vastaan 😉


Juu, kirjaimellisesti voi tulla vastaan Laughing

Projekti on kyllä herättänyt mielenkiintoa kylillä, maaseudulla palviliha kelpaa aina oli joulu eli juhannus.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
overkill
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Hel 2009
Viestejä: 1479

LähetäLähetetty: 05.10.2021 10:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minkälainen visio Valmetilla on tuon mobiili kopin käyttöön? Eli miksi juuri renkailla siirrettävä? Itse mietin tuota palvaus/savustus hommaa niin kyllä siihen sen verran liittyy muutakin kuin koppi pihalle ja tuli pesään eli mitä konkreettista hyötyä tuosta liikuteltavasta yksiköstä saa? Itse en oikein usko että monikaan pystyy lihoja palvaamaan sillä että kerta vuoteen tuodaan koppi pihaan. Eli jonkun tarvii enempi tai vähempi olla apuna niin lihojen suolauksesta itse palvaukseen aikana. Tai no jokainen saa sellaista kuin sattuu tulemaan kun itse tekee. Ja sen verran pitkä prosessi hoitaa palvaus alusta loppuun että itse olisin "asiakkaan" luona sitä hoitamassa ettei kyllä itsellä riittäisi aika tai edes mielenkiinto.

Mutta silti varsin mielenkiintoinen projekti ja varmasti selvä käyttö tarve tuolle on koska sellainen on nyt Valmetilla tulossa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16577
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 05.10.2021 11:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllähän tuohon syyt on kuten arvelitkin ja jo aiemmin niitä osan kirjoittelinkin.

Minulla on tontti suht pieni ja paljon jo rakennuksia(9), muun muassa pari saunaa ja järvinäköala. Eli kiinteän toisen savusaunan sijoitus tontille aika haastavaa jo palohommienkin vuoksi ynnä maisema..

Palvuuhomma on niin pitkäkestoinen ja vaativa että kovin pitkän matkan päähän ei voi prosessin aikana poistua ja askeleita keräillä. Myös lämminpaikka missä väliajat viettää ja juoda kahvia ei kovin pitkällä passaa olla.

Eli tilapäisesti voin vaikka tuohon pellolle rantasaunan viereen sen tuoda ja pitää majaa mökillä. Siihen ei kukaan kiinteää saa rakentaa eikä mieli maisemaa tärvellä pysyvästi.


Loppuajan saa olla tuolla ulkorakennuksen takana metsänsisällä vaikka 2m päässä toisesta, näkymättömissä.



-siirrettävyys ja materiaalit mahdollistavat sen että puhdistettuna jos ei palvikäyttöä tunnu olevan on mahdollista käyttää kylmiönä vaikka hirvihommissa jos sellainen tarve ilmenee tai vastaavasti tehdä kyttäyskoppi tästä, em. Syistä.

-mahdollisuus jälleenmyyntiin em. Tarkoituksiin jossei itsellä tarvetta. Saa siirrettyä ominvoimin ostajalle. Ja mikseipä nikkaroimalla saa tehtyä normisaunankin tai ihmissavusaunan jos niikseen tulee. Tässä siis mietitty plan B ja C jo valmiiksi.

-muutamia isoja lihakarja ja sikatiloja lähistöllä joilla mahdollista halukkuutta jalostaa omassa tuotantoyksikössään tuotteita, koska ovat itse paikalla 24/7 olisi ohessa mahdollista tehdä palvia saati se ette puolenpäivän meno viemään ja hakemaan lihat yli 100km sivu-päästä. Huom. Elintarvikehuoneistokelpoisuus.

-samanhenkisen kaverin mahdollisuus oman hirviporukkansa lihoja palvata edukkaasti suurempia määriä.... Talkooporukka kopille viettämään laatuaikaa ja hommailemaan muita juttuja siinä ohessa. Pitkässä viikonlopussa homma hoituu. Toki suolaus ottaa aikaa ennakkoon.


Ei tämä ole mikään ammatti vaan harrastus ja kokeilumielellä hommassa nyt ennemminkin, liha sinänsä ei tiedä onko pyörillä vai kivijalalla palvattu, teen asiat nyt itselle helpoksi kun toimin näin.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16577
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 14.10.2021 20:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jatketaas taas juttua jos jotain kiinnostaa...

Eli on värkätty projektia pikkuhiljaa eteenpäin.. Nurkat tiivistelty uretaanilla ja ovenkarmeihin jäänyt kylmäsilta.

Raudoitin ja valoin kiukaan pohjalaatan, sekä palovillalla eristin seinäläpiviennin.




Sattumien kautta sain hyvin edukkaasti happosta ilmastointiputkea tai vastaavaa ja siitä värkkäsin kiukaaseen ulkovaipalle jatkoa.
Tämä oli suunnitelmissa mutta ei näin helposti toteutettuna kun sopi vanhan sisälle juuri sopivasti. Lisäksi saan tehtyä niistä kulmalistaa sisätiloihin nurkkiin kun levyleikkurilla siivuttaa ja särmää kulmiksi.



Saunan tilavuus on 16.6m3 ja laskennallisesti jokaista kuutiota kohden pitäisi saunassa olla 10kg kiviä. Ohje on ihmissaunaan tehty eli tällöin löylyn riittävyys on taattu. Tässä ulkovaipan tilavuus 340 litraa josta 60 menee tulipesään eli kivitilavuutta jää nyt 280 litraa, tarkoittaen sitä että kivimäärä jää jonnekin 220kg paikkeille. Pitäisi riittää laskennallisesti ja mitä vanha palvaajamestari kävi katsomassa niin sanoi että riittää, hänellä oli 200l kokotilavuus pesineen saunassaan. Muutenkin antoi kyllä rohkaisevaa palautetta että asiaan on perehdytty ja mietitty yksityiskohtia myöten viimesenpäälle. Smile lämmönpitöä meinasi niin hyväksi että saa huilatakin yöllä melko rauhassa, kun kiuas saatu kuumaksi niin jopa 6-7h epäili helposti lämpöjen riittävän. Tämä taas on omiaan luomaan hommaan helpotusta ja tekemään prosessista vähemmän rasittavaa.

Kiviarinan päälle jää nyt tasan metri tilaa pintakiviin eli liekki ei koskaan tule näkyviin kivien välistä kuten oikeastikin asian pitää olla. Savupinta tulee nyt noin 140cm lattiasta mutta 280 harjakorkeus antaa kyllä tilaa vielä lihoille ja on juurikin puolivälissä palvaamoa. Kivet haen paikalliselta sorafirmalta murskanaluskiveä eli 100-200mm esimurskattua kalliota. Konsultoin useita tahoja ja harvakseen lämpiävän ja suht maltillisen käytön nuo kestävät, vaihtaa sitten joskus kun hajoavat. Pyöreiden kivien kerääminen luonnosta olisi yksi vaihtoehto mutta menen nyt helpomman kautta, aivan helposti ei sopivia nimittäin löydä tältäseudulta.


Ritilöitä ja niille rungon teko on seuraavana, pitää olla suhteellisen järeää kamaa ja 1/1 gn-vuoat on meininki edelleenkin laittaa rasvapelleiksi kuten toisessakin saunassa. Ne ovat passelin kokoisia tyyliin peurankinkku-joulukinkku-kalkkuna kokoon asti ja helppoja pitää puhtaana. Ja edullisia jos vertaa mihin tahansa muuhun rosteriseen astiaan vaikka itsetehtyynkin.

Paljon on tehty ja tekemistä on vielä edessäkin mutta hyvälle näyttää ja tuntuu, harrastuksen pitääkin. Pikkunippeliä ja viilaamista on jäljellä monessa kohdassa ja uusia ideoita hankkii tulla päivittäin, kylmäsavuntuottokoneisto pitäisi rakentaa vielä ja kosteutusjärjestelmän rakenne päättää. Sähköistykset ja mahdollisen lisäkatoksen teko pesänpäälle listalla... Lämpödianostiikka rakentaa ja sitten toki pitää testiajot suorittaa tyhjänä jotta saa käsityksen lämmön käyttäytymisestä.

Ja luonnollisesti kaikki ylös paperille jotta saa vertailudataa ja toistettavuutta hommaan. Ulkolämpötilan vaikutusta palvaamiseen olen tässä koittanut kampittaa hyvällä eristyksella ja tiiviydellä, ja sillä että kaikki ilma menisi periaatteessa kuumennettuna sisään eikä näin ollen pääsisi esimerkiksi pakkanen tai tuuli vaikuttamaan lopputulokseen kovin paljon kuten hirsisaunassa käy.


Jatkuu kun uutta ehtii tekemään....
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16577
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 15.11.2021 10:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pikkuhiljaa pikkuhiljaa...

Kiuaskiviä sain haettua ja niitähän meni pikkumuulillinen heti heittämällä eli varmaankin se 250kg....

Sain vinkin ja kaverin maalaisjärkeistämisen jälkeen totesin itsekin tarpeiden ja käyntön suhteen olevan sillätolalla ettei ihmissavusaunan pyöreiden mustien kivien etsimiselle löydy järkeä eikä perusteita koska käyttötunnit jää niin maltillisiksi että aktiivisaunan murenemisongelma on korvien välissä tässä hommassa.

Eli soitto paikalliselle maansiirtoyrittäjälle ja montulta sai hakea omakustanteisesti juuri tarvitsevansa määrän. Plokkailin sopivia kiviä isommasta kissanpäänkokoiseen läjästä josta ei kymmeneentuhanteenkaan kiukaaseen olisi kivet loppuneet.



Sitten vain pesu ja kivet isommasta alkaen arinaan niin että mahdollisimman terävä osa alaspäin vasten liekkiä.
Ladonta niin että liekit pääsevät kiertämään vapaasti lakikorkeuteen ja laidoille tiheämpi kehä.

Kosteutus on palvaushommassa tärkeää ja sopivan astian keksiminen otti ajatustyötä, aiemmin minulla oli gn-vuokia kiukaan päällä ja se kyllä toimi, nyt ajatuksena oli upottaa astia kiukaan sisään jotta höytystyminen tehostuu entisestään.

Emännän jumppajuomapullo oli aamusella keittiön pöydällä ja sen rosterisen korkin muoto muistuttu paineastian päätyä... Siitä salama iski ja äkkiä kalsarisilteen tutkimaan ulkovaraston ullakon takanurkkaa...

Mieleeni paloi kuva vanhasta painevesiautomaatin puretusta säiliöstä noin 20v takaa... Ja todentotta sieltä se löytyi.




Italian valmistetta 24l ja 10bar paineellle blommattu rosteripytty.

Minähän sen pikkusen reijän tiivistin pultilla päästä ja koeponninistin että pitää vettä, sitten upotin sen kiukaaseen kostuttimeksi.


Laskelmieni mukaan tuo 24l kestänee haihtua sellaiset 10h joten passeli aika täyttää uusiksi kun lihoja käy kurkkaamassa ja kääntämässä.


Tuohon tuli tietysti kiviä nyt vielä reunoja myöten täyteen, ei kuvassa siis kaikki. Ja kivivilla/kivilevy-eristeen tein kiukaan ja seinän väliin. Varma on varma....


Eilen hain isänpäiväreissulla satsin leppäklapia, omilla mailla ei leppää juuri ole ja isä on pellonreunoja virkistystoimintanaan raivannut niin oli tullut raakasti myös leppää, naputellut lyhyeksi klapiksi juuri palvaamon pesään passaavaksi(savusaunalla 60cm+) niin ei tarvi lyhennellä. Olivat jo kuivia että niilläkin pääsee alkamaan testiajoja.



Vähän metalliosia puuttuu saunasta mutta tilanne kohta korjaantunee niin pääsee tohauttamaan ensisavut.


Vähän on kuulunut jo sieltä sun päältä saunaan halukkaita, vaan pitää nyt ensin opetella palvaamon tavat ja tehdä ne mahdolliset "sudet" itse omasta lihastaan ensinnä..... Laughing

Kyllä jo kinkkuja vähän vilkaisin ohimennen marketissa.... Riistaahan sinne toki ensinnä pääsee.

Rusakkorullaa, possunkylkeä, kassleria, peurankinkkua, hirveä verkossa ja joulukinkkuja, ehkäpä savumakkaraakin voisi pyöräyttää ja tuleepa tuossa lämminsavulohikin samalla kertaa...
.... Lisäksi pistän hirvenluita ja kaularankaa tulemaan niin on makoisia soppamakuluita pitkäksi aikaa.

Ja kovasti vaadittiin lisää kylmäsavua tekemään, mielestänu jo reiluun tein viimeksi muttei jäänyt itselle kuin 2 palaa, hauki revityttiin käsistä ja lohta pitää saada useaan talouteen kuulemma joulupöytään..... Pitänee kohta sitäkin pönttöä isontaa,,,,, jälleen....

Tähän saunaan tosin voisi savunkierrätyksen tehdä kuten meinasin ja johtaa palvaamon jäähtynyt savu vielä erilliseen kylmäsavustinyksikköön niin tulisi 2 kärpästä yhdellä savustuksella....


Onko muilla savuja nousemassa jouluksi?
_________________
Varisjahdin veteraani...


Viimeinen muokkaaja, valmet 412s pvm 15.11.2021 13:40, muokattu 2 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
CrB
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Lok 2005
Viestejä: 1833

LähetäLähetetty: 15.11.2021 11:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aamuvitsinä voisi ehdottaa, että hommaa liikenneluvat rahtipalvausajolle.

Fingerpori-landiassa niin tehtäisiin.
Cool
_________________
Liikettä niveliin
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16577
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 15.11.2021 11:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

CrB kirjoitti:
Aamuvitsinä voisi ehdottaa, että hommaa liikenneluvat rahtipalvausajolle.

Fingerpori-landiassa niin tehtäisiin.
Cool


Laughing

Eiköhän se polttonesteen päivämaksulla arvaa ajaa polttiksella kunnei tulta pesässä.... Laughing

Sika paloi poroksi ja maku oli hirveä.

Jos jollain muuten hyvää ideaa rosteriverkosta niin saa heittää, kustannustehokasta tavaraa haussa. Jonku vahvaakin saisi olla heti.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jonttuko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Jou 2019
Viestejä: 122

LähetäLähetetty: 15.11.2021 17:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kysyitkö tarjousta kuinka paljon kalliimmaksi olisi rst- sisäpintaiset elementit tulleet?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16577
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 15.11.2021 18:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jonttuko kirjoitti:
Kysyitkö tarjousta kuinka paljon kalliimmaksi olisi rst- sisäpintaiset elementit tulleet?


Ei tullu tehtaalta nämä.


-veikkaan että normi priimana 3x hinta, rosterina ainakin 5x.


-villa 2-laatunakin olisi ollut 2x näihin.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16577
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 28.11.2021 20:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tänään palvaamon kimpussa, tein kiukaan luukun ja räppänän valmiiksi ja asentelin paikoilleen. Hirvessä lasi jotta näkee liekkien tilan kauampaakin ja räppänä täysrosterista savukaasujen takia. Pistin kaikkiin sisäpuolen katto ja seinäkulmiin rosteriset kulmalistat, pystyy sitten vaikka pesemään painepesurilla ja on hygieeniset viimesepäälle.




Salpamekanismi niin että maastapäin saa kepillä auki ja kiinni. Pitää vielä tehdä haka niin että pysyy aukiasennossakin lukittuna.



Pari rosterilistaa pitää oveen vielä tehdä ja sitten alkaa hyllynrunkoja miettimään, epäilen että teen nyt ensin tilapäiset kun rosteriputkien ja verkkojen etsiminen ottaa aikaa, saa nämä ensimmäiset palvuut nyt mennä kevyemmillä hyllyillä.

Kivasti lämpesi kun patteri oli sisällä, +15 näytti mittari eikä kuura sulanut ulkopinnasta tai katosta koko päivänä eli eristävyys lienee kunnossa.

10 syyskuuta hain tuon reen rungoksi ja nyt 2.5kk myöhemmin ensisavut on enemmän kuin lähellä. Ensin kuiviltaan opeteltava lämmitystä ja kivien käryt poistuu, pistän mittareita eri osiin saunaa ja seuraan miten lämpö käyttäytyy. Samalla pinnat saavat eristävää nokikerrosta ja savunhajua pintaan.

Pysykää kanavalla, lisää tulossa..... Very Happy
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16577
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 02.12.2021 23:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Loppuhipistelyjä vielä, kattoon kiukaan päälle kivilevyä kuumimpaan kohtaan eristeeksi ja romut pois ynnä imurointi.



Pellittelin vielä räppänän ympäristön vanhan kiukaan rosterivaipasta leikkaamalla kehyksellä.



Hyödynnän viimepalvuuseen tekemääni hyllyä rasvapelteineen nyt tässä testihommassa ensihätään. Rosterista sitten myöhemmin lopulliset....




nyt pitää vain lämpödianostiikka rakentaa ja asentaa palvaamoon jotta tulee tietoa lämmöistä missäkin kohdassa, sen perusteella suunnitella hyllyjen korkeus ja eri lihoille ja kaloille parhaat kohdat. Hommasin muutaman mittarin joutessani, on noita vielä pari lisää kaapissa eri tarkoituksiin sitten, bluetoohtia ja viiviä....



Toki kun testiajoja tekee niin piti hommata sinne vähän materiaalia...

.17hmr on mainio peli, kolmas tuli juuri napautettua äsken ja leikkaan näistä lihat irti ja teen verkkorullan.



Toki isompaakin lihaa pitää koittaa mustata, tästä takakinkku ainakin tulossa... Tämä siis 30-06. Smile



Suunnitelman tynkä on se että ensinnä lämmitys ilman mitään lihoja normaalisti, oli se 3h tai 6h eli kiuas kuumaksi ovi auki, sitten ovi kiinni ja katson mihin lämmöt asettuvat.... Tavoite saada sopiva lämpö aikaiseksi ja seurata miten se lähtee laskuun. Lihojen paikkaa tiputtamalla ja etäisyys kiukaaseen auttaa optimilämmön löytämisessä. Savun tekoon ja ylläpitölämpön riittää tosi pieni määrä puuta sitten jo normisavusaunassakin, kolme-neljä klapinkalikkaa per 1.5h oli siellä tahti. Uskon tässä olevan jotain ihan muuta kun eristys/tiiviys täysin erimaata.


Jos laskelmani pitävät kutinsa on mahdollista jopa nukkua kohtuulliset yöunet alkulämmityksen ja savustuksen jalkeen niinsanotussa savuttoman jakson ajan, miettimättä kylmenemistä tai laitoksen palamista(savusauna).


Laskelmoin asiaa näin:

Alkulämmitys alkaa 6.00-->11.00 5h (arvio)
Savustusjakso 11.00-22.00 11h
Tasaantumisjakso 22.00-04.00(nukkumaan) 6h (arvio)
Savustusjakso 04.00-22.00 18h (voi riittää vähempikin)

Yhteensä 35h lihoilla aikaa olla lämmössä tällä laskulla. Puun kulutus lienee siinä max 0.20-0.25m3 Tämän arvion perustan isomman kivikiukaan kulutukseen vastaavan ajan lämmityksessä.

Vettä haihdutukseen laskeskelin menevän noin 50l mutta saattaa mennä enemmänkin kun säiliö upotettuna kiukaaseen. Sitä lisään sitämukaa kun loppuu.

Jännä nähdä pitääkö laskelmat paikkansa ja toimiiko koko laitos lainkaan ja mitä muutoksia joutuu tekemään jos joutuu. Kuulin juuri että toinenkin (ainut) palvaaja täältäpäin olisi lopettanut hommat eli taisi tulla nikkaroitua juuri oikeaan aikaan tämä laitos.

Päästäänkö joulunalla seuraamaan sitten sitä palviliveä youtuupista, se on vielä työnalla, juhannuksena oli juhannusjuna ja jouluna kassahihnalive, katsotaan. Very Happy
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
mijuta
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 25 Hei 2012
Viestejä: 90

LähetäLähetetty: 03.12.2021 08:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Upeaa suorittamista ja sen hienoa dokumentoimista jälleen kerran. Ja metsälläkin ehditään käymään siinä sivussa. Hattu päästä ja jatka samaan malliin Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Tarvikkeet ja välineet Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4 ... 10, 11, 12  Seuraava
Sivu 3 Yht. 12

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com