OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Peuraa täyteisellä?

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Citynalle
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 08 Syy 2005
Viestejä: 91
Paikkakunta: Loppi

LähetäLähetetty: 15.12.2005 12:48    Viestin aihe: Peuraa täyteisellä? Vastaa lainaamalla viestiä

Luin juuri Metsästäjäliiton lakisivulta, että peuraa saa ampua täyteisellä. Shocked Onko kukaan kokeillut?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kettu
***


Liittynyt: 13 Huh 2004
Viestejä: 6328
Paikkakunta: Avohakkuu

LähetäLähetetty: 15.12.2005 13:26    Viestin aihe: Re: Peuraa täyteisellä? Vastaa lainaamalla viestiä

Citynalle kirjoitti:
Luin juuri Metsästäjäliiton lakisivulta, että peuraa saa ampua täyteisellä. Shocked Onko kukaan kokeillut?

Eihän tuo mitään niin uutta ja ihmeellistä ole. Luulenpa, että sopivalla haulla löydät täällä tuosta keskusteluakin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Yahoo Messenger
Pukinlahtaaja
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 30 Mar 2005
Viestejä: 12
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 20.12.2005 19:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

On tuota tullut kokeiltua. 3 - 4 vuotta sitten innostuin kokeilemaan peuran ampumista täyteisellä. Ideana täyteiskokeiluun mulla oli lähinnä painelihahävikin vähentäminen. Ammuin täyteisillä kytikseltä 4 - 5 peuraa ja kaikki ammutut eläimet löytyivät helposti. Ampumamatkatkin olivat lyhyitä eli n. 10m - 35m. En tosin lähtisi kokeilemaankaan peuran ampumista täyteisellä paljoa yli normaalin haulikkohollin.

Tässä sitten vähän havaintoja noista ampumatilanteista: Kaikki 3 vasaa, joita täyteisellä junttasin lavan taakse, putosivat laakista paikalleen ja nousivat sen jälkeen pystyyn ja pakenivat 10 - 30 m. Eli kovin pitkälle peura ei hyvästä täyteislaakista juokse. Yksi vähän taakse osuman saanut vasa juoksi n. 100 m, mutta löytyi kuolleena, kun lähdin jäljittämään sitä n. varttitunnin päästä ampumisesta. Takakehko/pötsilaakin saanut tappisarvinen pakeni myöskin n. 100 m. Peuramulli oli vielä hengissä kaadolle mennessäni, joten jouduin ampumaan sitä niskaan lopetuslaukauksen. Lisäksi yhden kaverini haavakoksi ampuman vasan lopetin, ampumalla makuulla olevaa elukkaa n. 20 m päästä täyteisellä kuuppaan.

Mielestäni ainoa hyvä puoli täyteisellä ampumisessa on, että elukkaa on helppo jäljittää lumettomassa / vähälumisessa maastossa, koska täyteisellä ammutusta reiästä tulee huomattavasti enemmän verta kuin pienikaliiberisella kiväärinluodilla (.30 cal) ammutusta reiästä.

Haittapuolena koin, että kaikista lavan taakse ampumistani vasoista oli pötsi repeytynyt, vaikka luoti ei ollut yhtä poikkeusta lukuunottamatta suoraan pötsiin osunutkaan. Ilmeisesti täyteinen repii peuranvasan kyljestä sen verran luita ym. roinaa mukaansa, että ne rikkovat helposti vasan pötsin. Eli aika sottaista jälkeä täyteisellä saa helposti aikaan, jos ei ammu elukkaa suoraan lavoille. Lavoille ampuminen jäi multa kokeilematta, joten en osaa sanoa, minkä verran lavoille ammuttu täyteinen mahtaa niitä verryttää.

Täyteisen käynti 50 m matkalta on yleensä luokkaa 10 - 15 cm, joten mitään kovin tarkkoja laukauksia täyteisellä ei ammuta. Asia erikseen on tietysti rihlatut täyteishaulikot. Lisäksi haulikon laukaisu on yleensä vähän sitä sun tätä, joten mitään millimetrityötä täyteisellä ei yleensä pysty tekemään.

Omien kokemusteni pohjalta en suosittele täyteisen käyttöä kuin korkeintaan jossain poikkeustapauksissa (s.o. lyhyet ampumamatkat ja peitteinen maasto ajojahdissa / haavakkoeläimen jäljittäminen pimeässä), mikäli sulla on käytettävissä sopivakaliiberinen luodikko peurajahtiin.
_________________
1 laukaus tietää lihaa, 2 laukausta - vähemmän lihaa, enemmän laukauksia - pelkkää !&%¤# !
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com