OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Russelit

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Koirat yleensä
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Taikku



Liittynyt: 08 Maa 2004
Viestejä: 1

LähetäLähetetty: 08.03.2004 21:53    Viestin aihe: Russelit Vastaa lainaamalla viestiä

Onko kenelläkään kokemusta Parson russelinterrieristä? Minkälaisia ne on luonnonluola metsästyskäytössä? Revittävätkö itsensä, pitääkö eläinlääkäri olla aina lähettyvillä? Mistä saisi kohtuuhintaisia käyttökoiria, jotka ovat myös perhekoiria. Ei mitään 850 euron hintaisia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Parson
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 07 Maa 2004
Viestejä: 11
Paikkakunta: Joutseno

LähetäLähetetty: 08.03.2004 22:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minulla on 2,5 vuotias parson jolla olen metsästäny.
Ei oo tarvinnu vielä pelätä revittämistä niin varovasti pelaa. Menee kyllä lähelle ja pumppaa ja pitää elukan paikallaan. En tiedä onko normaalia varovaisempi yksilö mut ei oo paria naarmua enempää tullu. Elukoita on otettu reilu parikymmentä ja ei mee vielä ainakaan nippuun.
Kalliopesissä ei saa kun ääntä aikaseks,mut harvemmin sieltä tuo vetäväkään koira tavaraa ulos ainakaan ahtaammista.
Hinta on kyllä näillä aika pilvissä,mut jos tulee käyttökoiraksi niin sit joku saatta myydä halvemmallakin. Ja tulee 300 euron koiralle hintaa jos sitä pitää parsia joka reissun jälkeen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Antti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Maa 2004
Viestejä: 930
Paikkakunta: Etelä-Häme

LähetäLähetetty: 09.03.2004 11:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Saattaapi olla ihan hyväkin, mutta mistäs löydät parsonin pennun, jonka vanhempia on käytetty säännöllisesti meställä? Tuntuu "käyttölinjaiset" parsonit olevan harvinaisuuksia. Hyviä yksilöitä voi olla siellä täällä, mutta tietääkseni suomalaiset parsonit ovat enemmän näyttely- ja agilitykäytössä, kuin jahtimiehillä. Syynä tähän voi olla parsoneiden tolkuttoman kallis hinta. Pennusta, kuin pennusta joutuu helposti maksamaan tuon mainitsemasi 850€. Parsonit on jalostettu alunperin noista englantilaisista käyttölinjoista kennelliiton roduksi ja näinollen saanut jalansijaa ei niinkään käyttökoiraihmisten keskuudessa. Joitakin koiria sentään näyttää vielä alkuperäistä työtäänkin tekevän ja hyvä niin.
Jos haluat metsästävän russelin, niin kannattaa tutustua working ruseliin.
Pentuhinnat on kohallaan, oliskohan keskitaso jotain 400-500€:n luokkaa ja pentuja saa suht varmasti metsästävistä vanhemmista. Tosin joukossa on kasvattajia, jotka eivät metsästysominaisuuksiin panosta, mutta kannattaa olla pentua valitessa tarkkana. Ja parsonit, kun on jalostettu aikoinaan samoista suvuista, kuin workit nykyään ovat, niin ominaisuudet ovat näillä koirilla varmaankin saman tyyppiset. Plussana workissa se, että jalostuksessa on panostettu tähän päivään saakka metsästysominaisuuksiin.
Itsellä on kokemusta jonkinverran noista working-russeleista ja erittäin positiivisia kokemuksia onkin. Koirat ovat sopivalla kovuudella varustettuja ja suht fiksusti työskenteleviä, joten eläinlääkärissä ei ole tarvinut vierailla, kuin rokotukset ottamassa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Jussio
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 696

LähetäLähetetty: 09.03.2004 14:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jonkin verran parssonitouhua seuranneena, olen halukas yhtymään edelliseen mielipiteeseen. Parssonit ovat tällä hetkellä kuumaa kamaa seura-/harrastuskoiramarkkinoilla, joten pennun hintataso on varsin kova: 800-1200 €. Tuon hintatason pennulta haluaisi sitten odottaakin jo täydellistä varmuutta toimivuudesta (ja haavoittumattomuutta tietenkin). Toimivat parsonit ovat usein varsin kovia ja häjyjä luonteeltaan, joten niiden soveltuminen perhekoiraksi, so. lasten ja muiden eläinten seuraan, on vähintään kyseenalaista.

BTW mitenköhän nimim. Parson perustelee väitteen jos tulee käyttökoiraksi saa halvemmalla? Tarkoitatko viallista pentua, esim. väri-, palli-, häntä- tai purentaviallista?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Parson
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 07 Maa 2004
Viestejä: 11
Paikkakunta: Joutseno

LähetäLähetetty: 09.03.2004 22:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nimenomaan. Jos käyttökoiraa meinaa niin ja ei meinaa käyttää jalostukseen niin ei kai pallivika maata kaada.
Pitkällä tähtäimellä ois kyllä viisasta antaa pentu halvemmalla,jos se menee käyttöön,vois ainakin retostella että meidän koiran pennuilla on niin ja niin monta elukkaa otettu.
Jos parsonia meinaa luolakoiraksi kannatta tietysti katella vanhempia ja niitten metsästystaipumuksia.
Ja kokoa kannatta tarkkailla,alkaa nimittäin olla aika kookkaita liikenteessä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Antti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Maa 2004
Viestejä: 930
Paikkakunta: Etelä-Häme

LähetäLähetetty: 10.03.2004 00:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niimpä.... Miksi ottaa pallivikainen ja ehkä toimiva, kun voi saada melko varmasti toimivan koiran, jota voi käyttää jalostukseen, samaan hintaan?

Mitenkäs on muuten parsonpiireissä, moniko kasvattaja käyttää koiriaan luolametsästykseen? En puhu sellaisesta metsästyksestä, että kerran pari käydään luolilla ja koira on valmis jalostukseen, vaan pari kertaa viikossa läpi kauden tapahtuvasta riistanhoidosta.
Ja tuosta pennun halvemmalla myymisestä käyttökoiraksi, pitäisi pyrkiä, että kaikki koirat menisivät käyttökoiriksi, jos ne kerran sellaiseksi on rotumääritelmän mukaan tarkoitettu. Ainahan ei näin käy, että koko pentue menee jahtimiehille, mutta siihen kuitenkin kannattaa pyrkiä. Kaikkihan nykyään russelin haluavat, oli se sitten parssoni, workki, tahi tappijalka, koska sellaisen omistaminenhan on muotia. Kannattaa kuitenkin muistaa, mihin rotu on alunperin jalostettu ja kasvattajan vastuule jää, kelle pentunsa myy.
Selväähän on myöskin se, että kennelliiton näyttelyjalostuksessa koiran koko kasvaa. Isohan on siellä kaunista. Siitä liiallisesta koosta ei ole, kuin haittaa, kun pitää elukan perässä tunkea ahtaisiin koloihin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Parson
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 07 Maa 2004
Viestejä: 11
Paikkakunta: Joutseno

LähetäLähetetty: 10.03.2004 00:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vaikee sanoo parson piireistä,kun en oo oikeestaan tekemisissä kasvattajien kanssa. Muutamien kanssa kyllä juteltu ja mailailtu.
Karkee arvio et n. 10% kasvattaa käyttökoiria,mut en usko et kukaan kieltäytyy myymästä ei metsästäjille jos ei metsästäjiä oo tarpeeks pentuja ostamassa.
Moni haluu vaan kennelliittoon kuuluvan koiran syystä tai toisesta.
Ite oon kyllä tyytyväinen ollu eikä oo tullu mieleen vaihtaa koiraa tai rotua.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Antti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Maa 2004
Viestejä: 930
Paikkakunta: Etelä-Häme

LähetäLähetetty: 10.03.2004 00:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Juu kyllähän sitä varmaan parsoneissa pyyntipelejä on, en sitä väitä. Jonkin verran noihin workkijaskojen sukuihin perehtyneenä, uskallan väittää, että osassa parsoneita on alkuperäiset metsästyslinjat melko vahvana näkyvissä, koska muutama sukupolvi, kun mennään taaksepäin, löytyy sieltä noita workingeja sukutauluista aika lailla. Parsoneilla vaan tuppaa tuo jalostus menemään koko ajan käyttöominaisuuksia ajatellen huonompaan suuntaan. Ei varmaan nykypäivänä voida puhua parsonista puhtaasti käyttökoirarotuna, koska yli 90% rodun harrastajista on aivan muuta, kuin luolametsästäjiä. Hyviä yksilöitähän varmaan sieltäkin löytyy, kuten olet itse omalla kohdallasi huomannut.

Parsonin hankkimista luolakoiraksi en suosittelisi vaihtoehdoksi pelkästään jahtikoiraa etsiskelevälle. Syynä järjettömät hintapyynnit ja se, että mahdollisuus saada pentu metsällä toimivista vanhemmista on todella pieni. Tämä on henkilökohtainen mielipiteeni ja tuo jälkimmäinen perustuu juuri siihen, että häviävän pieni määrä kasvattajista todellakin metsästää koirillaan. Varmasti mainioita harrastuskoiria, joista saattaa hyvällä tuurilla luolakoiriakin saada.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Eemeli
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 25 Maa 2004
Viestejä: 64

LähetäLähetetty: 18.06.2004 13:55    Viestin aihe: Metsästävistä russeleista... Vastaa lainaamalla viestiä

Pakko ottaa kantaa aiheeseen, kun olin aikoinani harkitsemassa metsästyskoiraksi russelirotuista. Parsoni niinsanottuna muotirotuna tuntuu olevan kovasti ylihinnoiteltu käyttöominaisuuksiin nähden. Tällä tarkoitan juuri tuota suhdetta, jolla koiria päätyy pelkästään sohvaa kuluttamaan, agilityradoille tai tokohommiin, missä tarkoituksíssa varmasti oppivaisina ja älykkäinä pärjäävät. Mutta kun tullaan tuohon alkuperäisen jalostuksen tarkoittamaan metsästysharrasteeseen, ei keskivertoparsonista välttämättä ole luolakoiraksi jo pelkän kokonsa puolesta. Mutta valikoimalla tarkkaan yhdistelmän, löytyy parsoneistakin varmasti erinomaisia jahtikamppeita. Eikä ole muuten varmaa working-mallisenkaan metsästystyöskentely, jos se nyt yleensäkään on millään rodulla. Tiedän nimittäin tapauksen, jossa working-russeli on puhtaana seurakoirana ja nyt tällä vuosikkaalla seurapiiri workkerilla on sitten menty astuttamaan workki-narttu Exclamation Kysyisinkin, missä on tämän kasvattajan vastuu Question Confused
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Antti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Maa 2004
Viestejä: 930
Paikkakunta: Etelä-Häme

LähetäLähetetty: 18.06.2004 14:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Täysin vastuuntunnoton on näköjään tuo mainitsemasi kasvattaja. Workkijaskoissa kannattaa kiinnittää huomiota paljolti siihen, mistä pentunsa ottaa, että saa pelaavan jahtikoiran. Onhan näissä paljon mitääntekemättömiä ja se harmittaa harrastajaa, kun nämä puuhastelijat vielä astuttavat näitä onnettomia.
Workkia hankkivan kannattaa todellakin olla tarkkana, mistä pentunsa hankkii ja jos ei porukkaa aiemmin tunne, kannattaa tentata kasvattajia koirien jahtikäytöstä. Kyllä se sitten paljastuu, jos on sessu ollut vaan sängynlämmitimen virkaa tekemässä.
Toinen, mikä itseäni harmittaa, on se, että russeleissa on narttujen taso keskivertoa heikompi. Uroksista saa useimmiten pelittävän pyyntikoiran, mutta nartuissa löytyy liian paljon ramppaajaa ja liian pehmoista koiraa. Toki on hyviä narttujakin, mutta niiden löytäminen massasta on enemmänkin tuurissaan, kuin urosten kohdalla.
Oma uros työskentelee niin kauan, kunnes riista on saatu ulos, pitää supin paikallaan keinoja kaihtamatta ja ladonalusista ja helpoista kivenalusista tuo supit ulkoilmaa haukkaamaan tarvittaessa. Laajoissa ja syvissä maapesissä menee kylläkin 100% lapiohommiksi. Mäyrän kanssa on kerran mennyt nippuun, mistä oppineena alkoi pelaamaan ihan mallikkaasti, sikajahti menee myös aina kaivuuksi.
Narttu taas painostaa haukkumalla ja näykkii elukkaan liikettä varovasti. Lisäksi se työskentelee sellaisia tunnin pätkiä ja tulee vilkuilemaan, onko isäntä paikalla. Joissakin tilanteissa hyvä, joissakin taas huono ominaisuus. Olenkin käyttänyt sitä lähinnä vaikeissa maapesissä, missä ei tutkalla tee mitään, tai kalliolouhissa, missä ei pääse apuun.
Monasti olen tuupannut tämän parivaljakon yhdessä hommiin varsinkin, jos on kyseessä rallipesä, missä pari kolme supia juoksee rinkiä koiraa pakoon. Kaksikko kun lyö täyden löylyn päälle, niin yleensä supilta loppuu juoksu melkolailla äkkiä.
Toinen narttu pääsee töihin vasta ensi syksynä. Se täyttää heinäkuussa vuoden. Olen käyttänyt sitä tutkimassa tyhjiä pesiä ja keinoluolalla. Innokkaaltahan tuo vaikuttaa, mutta nartuksi hieman kovanpuoleiselta.
Syksyksi onkin varattu kunnon maapesä, mistä on tuotu keväällä kasettikuorman verran maata pihalle. Siinä on pennulle sellainen harjoituspaikka, missä oppii varomaan sikaa. No täytyy alkuun käydä katselemassa sille parit supit jostain kiven tai ladonalusesta, niin pääsee vauhtiin.
Kyllä workista pyyntipelin saa, mutta kannattaa tosissaan ottaa asioista selvää ennen pennunostopäätöstä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Koirat yleensä Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com