OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Vinkkejä & neuvoja aloittelevalle hirvenmetsästäjälle
Siirry sivulle 1, 2, 3, 4, 5, 6  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Harge
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Mar 2004
Viestejä: 1380

LähetäLähetetty: 06.08.2006 20:56    Viestin aihe: Vinkkejä & neuvoja aloittelevalle hirvenmetsästäjälle Vastaa lainaamalla viestiä

Noniin, ilmoittauduin tänään koejäseneksi hirviporukkaan. Kokemusta hirvenmehtuusta ei ole kuin muutama kerta 21 vuoden takaa, tosin nykyään ikää on 23v joten muistikuvia siitä hirveästi ole Wink

Isäukon 308 Remingtonilla olis tarkotus lähteä jahtiin ja muutama koelaukaus on tullut ammuttua, eikä ole tuottanut vaikeuksia, ihan hyvin on näyttänyt osuvan - tosin riistatilanne on tietysti ihan eri homma mitä ihan omassa rauhassaan höntsäily.

10 vuotta kestäneen metsästys "uran" aikana on tullut monenlaista riistaa metsästettyä, saaliiksi on kertynyt mm. kettuja, metso ja ilves joten perushommat metsällä olemiseen lienee hanskassa. Mutta nyt tämä hirvihomma olisi edessä, joten vinkkejä tämän jahtimuodon aloittamiseen olisi mukava saada että ei ihan ummikkona tarvii lähteä punastelemaan.

Edit: moka korjattu


Viimeinen muokkaaja, Harge pvm 09.08.2006 16:23, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tikkamies
***


Liittynyt: 07 Maa 2004
Viestejä: 1703
Paikkakunta: Etelä-Suomi

LähetäLähetetty: 06.08.2006 23:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Saman ikäisenä ukkona noin suurin piirtein en ala ihan kauhean syvällä rintaäänellä neuvomaan mutta kymmenisen vuotta olen hirviporukassa kulkenut. Seuraile hirvien liikeitä jo nyt kesällä ja alkusyksystä. Tarkkaile hirviä niiden ruokaillessa pelloilla tai muualla että opit tunnistamaan vasat sun muuta. Käy radalla harjoittelemassa sitä ammuntaa monipuolisesti erillaisista asennoista. Passissa olemisia sinulle ei varmaan tarvitse neuvoa kun kerran kettumies ja muutenkin haasteellista riistaa pyytänyt. Samat asiat pätevät hirveenkin. Kulkureitit poikkeavat jonkin verran muusta riistasta mutta siitä sinun ei tarvitse välittää koska vouti määrää ja siinä istut etkä muuta voi passipaikkojen suhteen.Ison riitan käsittelyyn kannatta hieman paneutua ennen jahtia. Kysy jos et jotakin asiaa tiedä tai on muuta epäselvää esim passipaikkojen löytämisen tai ammuttavien hirvien suhteen.
_________________
Eräelämä on oikeaa elämää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Elan
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Jou 2004
Viestejä: 8956

LähetäLähetetty: 06.08.2006 23:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Seurasi varmaan antaa jonkinlaisen peruskoulutuksen, mutta mieleeni tuli muutama juttu:

Selvitä ensin, miten teidän porukkanne käytännössä hirviä metsästää. Käytössä on monia eri variaatioita. Koirien käyttö yms. voi erota paljonkin.

Käy karttaharjoituksen läpi jokin tai muutama viime syksyn ajotilanne kokeneen metsästäjän kanssa. Katsokaa samalla kartalla läpi tyypilliset motit, passipaikat yms. Käykää läpi myös tyypillinen käskynjako ja mitä tapahtuu kaadon jälkeen, ilmoitukset yms.

Opettele tunnistamaan eläimet kuvista. Esim SML:sta voit tilata kuvasarjan ja alan lehdistä ja netistäkin löytyy paljon materiaalia.

Opettele hirven armonlaukaus, pistäminen ja suolistus teoriatasolla, esim. Juha Kairikon kirja Hirvenmetsästys antaa hyvät tiedot tästäkin asiasta. Osaava kaverikin kertoo varmasti perusasiat ja suolistamisen voi tehdä monella tavalla. Pistäminen pitää jokaisen hallita. Suolistamista ei yleensä tarvitse tehdä yksin, mutta perusasiat, ruokatorven esiin kaivu ja persreijän kairaus onnistuu yksinkin. Ensikertalainen saa kyllä aina apua näissäkin hommissa.

Hanki/lainaa radiopuhelin, vaikka se ei olisi pakollinen varuste. Hanki muutenkin kunnon varusteet, reppujakkara, termari, puukot, kiikari yms.

Kysy aina, jos joku asia jää epäselväksi. Sinut todennäköisesti viedään aluksi passiin, ja passissa sinun pitää tietää ainakin:

- milloin ajot alkavat ja milloin saa ampua
- turvalliset ampumasuunnat
- mitä eläimiä saa ampua
- erikoisehdot, esim. "paukusta poikki" tms.

Tuosta kysymisestä sen verran, että ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä. Paljon hölmömpää on esim. passittaa selkä mottiin päin, kuin kysyä heti alkuun: "Mistäs päin ne hirvet tulevat ?"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ELLU69
Vieras





LähetäLähetetty: 07.08.2006 09:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minä peräänkuuluuttaisin malttia ampumatilanteeseen, jos olet yhtään epävarma joko ammuttavasta elukasta tai osumasta, jätä ampumatta. Siitä ei tule yhtä huono fiilis kuin siitä, että menee haavakkojahdiksi tai että olet ampunut ns. kielletyn eläimen. Itseäni on harmittanut muiden puolesta, ketkä kyseiseen tilanteeseen joutuneet.

Jos passiin tulee emä vasan/vasojen kanssa, älä ammu vasaa jos se on emän vierellä, luoti menee melko varmasti läpi ja päätyy emään tai jos vasat vierekkäin, toiseen vasaan. Meillä käytössä yksi kaato/passimies-menetelmä.

Ja todellakin kysymys: Mistä päin ajo-/koiramies lähtee? ei ole tyhmä.

Itse en aikoinani opetellut pistämistä/suolistamista teoriatasolla, käytäntö opettaa. Ja vaikken alussa itse kaatoja tehnyt, pyysin päästä suolistamaan kun toiset tekivät kaatoja, siinä sitä oppii. Suolistaminen tehdään yksin, metsästyskaverit pitävät elukan jalkoja että onnistuu, nylkemisessä on muitakin apuna, se taito kannattaa myös opetella.

Radiopuhelin on ehdoton, että pysyy tilanteen tasalla.
Takaisin alkuun
MikaS
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 3960

LähetäLähetetty: 07.08.2006 11:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyviä vinkkejä edellä.

Pidä hermot kurissa, ensikertalaiselle voidaan vähän vinoilla mutta niin monelle muullekkin, niinkuin tulet pian huomaamaan. Myös riistatilanteessa kannattaa pitää pää kylmänä, ja niinkuin Ellu sanoi ammu kun olet varma osumasta ja elukasta. Luoti voi mennä ( pitäisi) myös isostakin elukasta läpi, niin taustan tulee olla turvallinen.

Kysy jos jokin on epäselvä asia ja äläkä lähde ensimmäiseksi neuvomaan vanhoja partoja.

Osallistu eri toimintoihin Arrow vetämiseen, nylkemiseen, siivoukseen, palotteluun.

On hyvä että tiedät teoriassa pistämiset ja mahan tyhjentämisen, mutta opettele heti asia myös käytännössä. Kysy myös neuvoa, jos on tarvis. Itse sain ensimmäiselle kaadolle kokeneemman äijän, joka kertoi mitä pitää tehdä ja hyvin meni oppi perille.

Opettele tunnistamaan eläimet, ison vasan ja pienen ylivuotisen tunnistaminen nopeassa tilanteessa ei ole välttämättä helppoa. Itse olin varma että tunnistan helposti eläimen, kunnes tuli tilanne että tiesin että emä ja vasa on tulossa. Ampuma alaa oli noin 4m ja otin tähtäyksen valmiiksi. Ensimmäinen hirvi tuli takaviistosti noin 50m päästä ja isolta näytti. Siinä vaiheessa kun vähän perää näkyi tuli emä tielle Rolling Eyes. No se vasa jäi kaatamatta sillä kertaa ja sain arvokkaan opetuksen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Juunas
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Maa 2004
Viestejä: 2397
Paikkakunta: Joensuu

LähetäLähetetty: 07.08.2006 14:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

MikaS tuossa jo kehottikin osallistumaan muihinkin toimiin, kuten nylkemiseen ja siivoiluun, mutta itse lisäisin listaan myös koiramiesten auttamisen, mikäli seurassasi pyydetään hirvet koirilta. Ainakin meidän porukassa tahtoo olla niin, että passimiehet vain saapuvat aamulla nuotioille ja jälkien etsintä on jätetty syystä tai toisesta täysin koiramiehille. Sitten iltapäivällä kun tilanteet ovat ohi, niin passimiehet poistuvat kaikki joko majalle nylkemään saalista tai sitten koteihinsa saunomaan, kun taas koiramiehet jäävät metsästämään koiriaan pois metsästä, joskus jopa yömyöhään saakka.

Näihin jahdin oheistoimiin osallistumalla annat varmasti hyvän kuvan itsestäsi muulle porukalle ja sinua kohdellaan tasavertaisesti, likaisista hommista lusmuilijoille tahtoo passipaikkojen jaossa ja muissa vastaavissa tilanteissa olla hieman omat menettelytavat Wink. Koiramiehiä auttamalla saatat joskus halutessasi päästä koiramiehen mukaan metsään näkemään jahdin hieman toisesta vinkkelistä ja ehkä jopa kaatamaan hirven seisontahaukkuun jännittävän hiipimisen päätteeksi.
_________________
Ei se ota jos ei annakkaan
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vonkamies
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 1471
Paikkakunta: Suomi

LähetäLähetetty: 07.08.2006 15:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Älä tee sitä virhettä että menet heti ensimmäisenä päivänä liian heppoisin eväin mukaan metsälle. Arvostuksesi porukassa kasvaa mikäli otat repun täyteen viinaksia ja heti aamuhämärissä kokoontumispaikalla tarjoat ainakin johtajalle aamunavausryypyn. Ensimmäisen ajon jälkeen tarjoat kaikille janoisille ajomiehille ryypyn. Passimiehet eivät tarvitse. Toisen ajon jälkeen sama juttu. Johtajalle toisellekkin jalalle. Kun jahti on ohi, viet johtajan paikalliseen kapakkaan ja tarjoat pitkiä ohrapirtelöitä. Heti ensimmäisenä päivänä se pitää hyvä kuva antaa itsestään. Tämän jälkeen oletkin johtajan suosikkipoika ja pääset aina passiin. Mikäli haluat varmistua että pääset varmoihin passipaikkoihin, niin ota reppuun pari pulloa kirkasta. Saatat jopa päästä päällikön kanssa samaan passiin.
_________________
Sako Finnlight aito Suomalainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vortex
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Hei 2004
Viestejä: 6885
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 07.08.2006 16:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Muista myös itse olla niin tukevassa humalassa kuin vain mahdollista on. Kannattaa myös kettuilla porukan hiljaisimmille tyypeille. Se antaa sinusta hyvän jätkän kuvan, kun vielä hörähdät äänekkäästi omille jutuillesi!
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tl
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Maa 2005
Viestejä: 223

LähetäLähetetty: 07.08.2006 16:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Toistan vielä vaikka se jo tulikin, mutta asia on äärimmäisen tärkeä.

Ase lataamattomana mennään passiin ainakin silloin jos et ole yksin.
Kysy aina mitä elukoita saa ampua ja tietysti se vasa ensiksi varmasti nurin ennen kuin alat ampua muita.
Ajomiehet yleensä kuulee, joten osaat varoa ampumasta siihen suuntaa.
Koiramiestä et kuule, joten sinun pitää tietää mistä suunnasta se oletettavasti on tulossa.
Oli hirvi sitten haukussa tai tulee hölkytellen passiin, niin oleta aina, että siellä voi olla myös koira mukana...se ei välttämättä hauku liikkuvaa hirveä.
nopeat haulikkolaukaukset saat unohtaa ja ammut vain harkitusti mielellään seisovaan elukkaan varmoille paikoille ja sellaiselle etäisyydelle että tiedät osuvasi sekä että pystyt olemaan varma ettei takana tai sivulla ole ketään. Juoksevan hirven saat pysäytettyä hirvenhoukuttelu ääntä matkimalla...normaali yhteydenpitoääni...kannattaa tutustua aiheeseen...mukava lisä passihommiin.
Eli lyhyesti keskity varovaiseen aseenkäsittelyyn ja huomauta myös muita jos osottelevat vaikka tietäisit aseen olevan tyhjä. Siitä ei kukaan saa vetää hernettä.
Sitten kun olet sen hirveksen kaatanut niin patit pois piipusta ja silleen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
KK
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Syy 2004
Viestejä: 172

LähetäLähetetty: 07.08.2006 17:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ehkä kannattaa jättää ne viinat sinne kotiin ja ottaa sitten pävän päätteeksi itse se ryyppy. Kaatoryypyt nyt on tietysti eri asia. Meidän porukassa ei ainaskaan viinalla läträillä, eikä oo kukaan valittanut.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
dxman
***


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 7479

LähetäLähetetty: 07.08.2006 17:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aika vaikeata lähteä ketään neuvomaan. Vasan ja ylivuotisen tunnistaminen ehkä päällimäisenä mielessä tekniseltä puolelta, mutta sitten se seurueen sisäisen ilmapiirin ja tapojen tunteminen on tärkeämpää kuin moni arvaakaan. Ensimmäisenä vuotena kannattaa tarkkailla muiden tekemisiä ja tekemättä jättämisiä eikä kannata hosua ja touhuta liikaa. Kyllä se siitä avautuu pikkuhiljaa.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Hitleri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Kes 2006
Viestejä: 4744

LähetäLähetetty: 07.08.2006 20:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hargelle yksi neuvo: Älä lähde hirviporukkaan! Laughing
_________________
Vaan varmoilta paikoilta ohi!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MikaS
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 3960

LähetäLähetetty: 07.08.2006 21:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Taitaa tuo Vonkamieskin olla jahtipäällikkö, kun on niin perso viinan peräänkin. Samat temput tepsivät minuunkin Wink.

Silloin kun minusta tuli porukan päällikkö, niin humalassaolevat saivat muuta tehtävää kuin passissa istua. Iltatoimet on sitten asia erikseen, mutta kovassa krapulassakin voi päästä ajomieheksi. Homma on mennyt vähän totisemmaksi, mutta huomattavasti turvallisemmaksi.

Meillä uusi kaveri on ensimmäisen vuoden aseettomana ajomiehenä. Homman tarkoitus on tutustuttaa jahtaaja, metsästysalueen maastoihin ja eri metsästystoimiin. Yleensä aluksi tulokaalle pistetään ns. peräänkatsoja, joka vastaa siitä ettei tulokas esim. eksy mihinkään ja näkee näitä muitakin toimia. Taitojen karttuessa tulokas saakin sitten jo toimia itse.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Juunas
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Maa 2004
Viestejä: 2397
Paikkakunta: Joensuu

LähetäLähetetty: 07.08.2006 21:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hieman offtopic, mutta yksi huvittava tarina toissa syksyltä noihin metsästyksen oheistoimiin osallistumiseen liittyen.

Meidän porukassa pääsi käymään niin köpelösti, että voi olla ettei enää itse joudu hirviä suolistelemaan pariin vuoteen. Eräs vanhempi kokenut metsästäjä (ollut hirviporukassa parisenkymmentä vuotta) kaatoi 21. hirvensä toissa syksynä ja erehtyi kaadolla kertomaan miten ei ole itse koskaan suolistanut hirveä. Siinä sitten koko muu porukka seisoi kaadon ja kaatajan ympärillä montut auki, että mitenkä moinen on mahdollista ja kaataja kertoi aina vain elukan pidelleensä jalkaa sillä aikaa kun muut olivat hoitaneet avuliaasti suolistuksen hänen puolestaan. Kyllä siinä sitten porukalla naurettiin kyseiselle sankarille, kun jahtivouti ilmoitti tämän suolistavan ainakin seuraavat 20 kaadettua hirveä korvatakseen muille saamansa hyvän palvelun Laughing.
_________________
Ei se ota jos ei annakkaan
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tikkamies
***


Liittynyt: 07 Maa 2004
Viestejä: 1703
Paikkakunta: Etelä-Suomi

LähetäLähetetty: 07.08.2006 23:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä taas ei juurikaan suolistella metsään koska jahti alue on pieni ja vain poikkeustapauksissa ammumme enemmän kuin hirven per ajo. Itsekkein ammuin sonnin tuossa muutema vuosi sitten sillä tavalla että 5 min armonlaukauksesta oli hirvi vajalla käsittelyssä. Maajusseja porukassa niin niillä on traktoreita aina koko syksyn jahtivarustuksessa eli kauha tai peräkola paikallaan ja joka mies meillä ajelee tarpeen vaatiessa traktoria sen verran että saadaan hirvi kyytiin. Vajalta sitten roippeet on hyvä viedä kettuhaaskalle tai loukkusyöteiksi. Sen noin 10v aikana mitä olen porukassa ollut niin yksihirvi on suolistettu metsään ja se oli minun ampuma 230 kg sonni joka kaatui 7-8 helvetillisen ojan taakse niin se kevetämisen takia suolistettiin siinä. Oli vielä keskelölä sellaista vetoojaa mahallaan.Vaihtelee siis porukoittain tuokin käytäntö.

Ja vielä tuosta ampumatilanteesta niin kannattaa käyttää tukea jos mahdollista. Itsekkin ensimmäistä kaatoa tehdessä jännitti sen verran paljon että en uskaltanut seisovaan sonnin laukaista edes reppujakkaran päältäjoten laskeuduin hiljaa istumaan jakkaran viereen ja siitä istuvaltaan rauhallinen puristava laukaus. Oli muuten meneväinen hirvi ja melkein tuomittiin pummiksi varsinkin kuin ampuja oli kokematon. Osuma oli hirvitaulu kymppi eli hieman edessä parhaasta paikasta ja silti tämä sonninnulkki juoksi 450m ja ekalla 200 ei tippaakaan verta. Mahtoi mega mennä sukkana läpi . Kiinnitä siis huomiota myös pahimman mahdollisen tilanteen eli eli hirven haavoittamisen vaatimiin erikois ohjeisiin . Jos ampumaasi hirveä ei löydy niin älä sotke kaikkia jälkiä. Itse tein tuon virheen. Virheitä sattuu aina ja niistä täytyy ottaa opiksi.
_________________
Eräelämä on oikeaa elämää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2, 3, 4, 5, 6  Seuraava
Sivu 1 Yht. 6

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com