OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Aseensa vuokraamisesta toiselle
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Andy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 615
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: 05.07.2004 17:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Repesorsa kirjoitti:
Toimintatavalla ei ole lainatessa mitään merkitystä. Toimintatavat ovat kertatuli-, lippaallinen kertatuli- kekä itselataava kertatuli. Kaikkia näitä saa lainata, vaikka olisi lupa vain yksipiippuiseen Balalaikkaan.
Poikkeusena esimerkiksi Saiga 12, jos se on luvitettu "muu ase" luvilla.


On lisäksi olemassa toimintatapa 4 sarjatuli, jota käyttävää asetta ei saa lainata muita toimintatapoja käyttävien aseiden luvilla. Muu ampuma-ase-luokan asetta ei tietenkään saa lainata haulikkoluvalla niin kuin ei saa pistoolia tai kivääriäkään, mutta se ei liity toimintatapaan mitenkään.
_________________
Joka päivä voi tiiliskivi pudota päähäsi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Lippis
Vieras





LähetäLähetetty: 06.07.2004 18:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kysyn kun en tiedä: Mihin perustuu väite että "muu ase"-luvilla olevaa asetta ei saisi lainata esim. kiväärin luvilla ? Entä saako pistooliluvilla lainata kaverin pistooliksi luvitettua MP5A3-kertatulipeliä ?

Yhdellä tutulla on "muu ase"-luvilla M4-karbiini jossa sekä piipun pituus että kokonaispituus alittaa kiväärin rajat. Yhden tulkinnan mukaan kyseessä on itseasiassa pistooli (minun mielestä ei ole mutta en minä näistä päätä muutenkaan).

En muista että muu ase olisi luokiteltu aselaissa lainaamisen osalta eri kastiin Erva-vehkeiden tyyliin mutta voin olla väärässä. Jos joku tietää varmasti mihin pykälään tuo muu ase -luokan lisävaatimukset perustuu niin kuulisin mielelläni tulkinnan perusteluja.
Takaisin alkuun
Andy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 615
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: 06.07.2004 20:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Finlex auttaa asiassa. Ampuma-aselain 87§ kuuluu näin:

"

87 §

Ampuma-aseen ja aseen osan lainaaminen

Ampuma-aseen saa lainata toiselle seuraavasti:

1) haulikon saa lainata vain sille, jolla on oikeus haulikon, kiväärin tai yhdistelmäaseen hallussapitoon;

2) kiväärin tai yhdistelmäaseen saa lainata vain sille, jolla on oikeus kiväärin tai yhdistelmäaseen hallussapitoon;

3) pienoiskiväärin tai mustaruutiaseen saa lainata vain sille, jolla on oikeus haulikon, kiväärin, pienoiskiväärin, pistoolin, revolverin, yhdistelmäaseen tai mustaruutiaseen hallussapitoon; (29.6.2001/601)

4) pistoolin tai revolverin saa lainata vain sille, jolla on oikeus pistoolin tai revolverin hallussapitoon;

5) pienoispistoolin tai pienoisrevolverin saa lainata vain sille, jolla on oikeus pistoolin, pienoispistoolin, revolverin tai pienoisrevolverin hallussapitoon;

6) kaasuaseen saa lainata vain sille, jolla on oikeus kaasuaseen hallussapitoon;

7) merkinantopistoolin saa lainata vain sille, jolla on oikeus merkinantopistoolin hallussapitoon;

Cool 6 §:n 2 momentin 12 kohdassa tarkoitetun muun ampuma-aseen saa lainata vain sille, jolla on oikeus vastaavan ampuma-aseen hallussapitoon;

9) taskuaseen saa lainata vain sille, jolla on oikeus taskuaseen hallussapitoon;

10) erityisen vaarallisen ampuma-aseen saa lainata vain sille, jolla on oikeus toimintatavaltaan ja muuten vastaavan ampuma-aseen hallussapitoon;

11) kaasusumuttimen saa lainata vain sille, jolla on oikeus kaasusumuttimen hallussapitoon.

Sille, jolle ampuma-ase lainataan, saadaan samalla luovuttaa myös tarpeellinen määrä aseessa käytettäviksi soveltuvia muita kuin erityisen vaarallisia patruunoita.

Jos ampuma-aseen hallussapitoon oikeuttavaan lupaan on sisällytetty ehto, jonka mukaan aseella ei saa ampua, lainaksiantajan on ilmoitettava siitä lainaajalle. Lainaajan on noudatettava ehtoa.

Aseen osan saa lainata toiselle, jos hänelle 1 momentin mukaan saisi lainata ampumaaseen, jossa lainattava aseen osa on suunniteltu ja valmistettu käytettäväksi. Aseen osan saa lisäksi lainata sille, jolla muuten on oikeus kyseisen aseen osan hallussapitoon. "

Kyseessä on siis kohta 8. Muu-aselupa on myös siitä hankala, että sillä ei saa lainata normaalia kivääriä.
_________________
Joka päivä voi tiiliskivi pudota päähäsi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Vieras






LähetäLähetetty: 07.07.2004 22:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Se MP5 on lain mukaan pistooli. Pistooliluvan omistaja saa siis sitä lainata.
Takaisin alkuun
tokkapuu
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 43

LähetäLähetetty: 08.07.2004 20:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Elinkeinoilmoitus, vakuutukset ja kaikki sälä mitä yritystoimintaan kuuluu,tai muuten verottaj a kertoo kaiken viidellä ja ja vie pakkasesta viime syksynä ammutun metsonkin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vieras






LähetäLähetetty: 14.07.2004 11:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joo,, tuota en näe itse ainakaan mitään juriidista estettä siihen etteikö asetta ja venettä ja tarvikkeita voisi vuokrata eteenpäin.

Mutta sitten astuu voimaan muut vastuu kysymykset. Esim. jos luovutat toiselle henkilölle veneen niin olet vastuussa siitä että ne ovat raittiina, ja omaavat tarvittavat tiedot ja taidot hallita turvallisesti ko veneen.

Vuokraaminen on aina liiketoimintaa ja sinulla on oltava kattavat vakuutukset millä suojaat itseäsi vahingon varalta!

Esimerkki scenaario:

Vuokraat veneesi kahdelle seikkailijalle ja he lähtevä vesille intoa täynnä. Jonkun ajan päästä käy aika pitkäksi kun riista ei näytä kunnioittavan jahtitapahtumaa läsnäolollaan, ja päätätään että otetaan veli viina avuksi jotta saadaan tunnelmaa tilanteeseen. Ammutaan toinen toisiaan ja vene kaatuu ja seuraavana päivänä löytyy kaksi edesmennttä sankaria ilman pelastusliivejä kaislikossa turvonneena ja suu täynnä kärpäsiä!

Ok, syy sattuneeseen on sekä maalaisjärkeä käyttäen että juuriidisesti parivaljakon. Mutta kun näiden sankarien perilliset sitten jonkun juoppojuristin innoittamana keksiikin että haastetaan veneen ja tarvikkeiden vuokraajan ja tilaisuuden järjestäjän oikeuteen kaiken maailman laiminlyönneistä niin mitä sitten? Oikeudessa vuokraaja ei todennäköisesti tullaan asettamaan korvausvelvolliseksi, mutta jos meinää oikeudessa pärjätä niin joutuu ainakin kustantamaan itse oman oikeusavustajan ja se maksaa rahaa! Jos omaat elinkeinoharjoittajan vastuuvakuutuksen joka kattaa oikeusturvan sekä aineeliset vahingot että vastuuvakuutuksen toiselle ja kolmannelle osapuolelle olet melko turvassa, ja silloin voit nukkua yösi rauhassa.

Ja laskeppa vielä se tuntitaksasi uudelleen, ok, halpa se on, mutta itsellesi ei kyllä jää centtiäkään sukanvarteen kun lasket yhteen tulot ja menot tilikautesi päättyessä! Siis jos meinaat hoitaa liiketoimintasi siten ettei lääninveroviranomaiset ala kolkuttelemaan ovea Laughing

Terkkuja Kimi Wink ( elinkeinoharjoittaja, ja sukellusopas jne.)
Takaisin alkuun
Vieras






LähetäLähetetty: 14.07.2004 13:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos perii korvauksen jonkun esineen käytöstä, niin ei se tee kenestäkään vielä elinkeinonharjoittajaa. Ne perusteet löytyvät muualta. Toistaiseksi ei olla ameriikassa vastuu ja korvaus asioissa.

Taitaa nyt olla jollakin yrittäjällä pelko pöksyissä tienestiensä puolesta.
Takaisin alkuun
Nihis
Vieras





LähetäLähetetty: 14.07.2004 13:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kimi, jos lainaan autoani ja auton lainannut ajaa kuolonkolarin, niin olenko korvausvelvollinen jollekkin?`
Niin epäilinkin. Taitaa mennä tässä veneen ja haulikon lainaamisessa nyt puurot ja vellit sekaisin.
Takaisin alkuun
Vieras






LähetäLähetetty: 15.07.2004 13:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Auto oli huono esimerkki, koska siinä sinä olet korvausvelvollinen Nihis. Tietysti se korvataan autosi vaakuutuksista, mutta se ei muuta marssijärjestystä. Mutta toistan: auto on poikkeus.
Takaisin alkuun
Elain
Vieras





LähetäLähetetty: 15.07.2004 14:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos tuossa Nihiksen tapauksessa lainaaja oli humalassa, niin jotain vastuita alkaa syntymään... Rolling Eyes

Mielestäni oleellinen asia on, että vuokratessa tuntemattomille voi asiasta syntyä helpommin korvausvaateita vähän niinkuin luonnostaan. Ja tietenkin, kun lainataan rahaa vastaan. Tuolla Vetouistelupalstalla käytiin joskus samantapainen keskustelu vastuista, jos esimerkiksi jonkun firman työntekijä (harrastaja) vie korvausta vastaan asiakkaita kalaan uisteluveneellään. Tässä oli tietysti erona se, että veneen omistaja on mukana ja voi aiheuttaa materiaali/henkilövahinkoja asiakkaille. Muistikuva jäi, että tuossa kannatti olla hiukan varovainen.

Tämän keskustelun puitteissa voisi ajatella vastuita syntyvän esimerkiksi puutteellisista venevarusteista (äyskäri, ankkuri, airot, sammutin), haulikosta (esim. laukeaminen kolahduksesta), panoksista (vahingossa annettu 12/76 70mm panospesään). Sitten korvauksia voisi hakea myydyn palvelun laatuun vedoten esim. annetuista virheellisistä mielikuvista (sorsia on niin pirusti ja ne on tyhmiä kuin ankat...), palvelun toimimattomuudesta aiheutuneista välillisistä vahingoista (moottori ei käynnistynyt, myöhästyin loton palautuksesta ja kupongissani oli 7 oikein..) Twisted Evil

Joskus tuntuu muuten hyvältä, että onneksi ei sentään asuta USA:ssa. Laughing
Takaisin alkuun
Nihis
Vieras





LähetäLähetetty: 15.07.2004 17:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ymmärsinkö Vieraan tulkinnan syyllisyydestä oikein. Siis lainattuani autoani Möttöselle, tulee minusta syyllinen Möttösen ajettua kuolonkolari? Minun pitäisi korvata Möttösen omaisille heidän menetyksensä, koska menen lainaamaan ajokortin omaavalle selvälle miehelle hyväkuntoisen ja laillisen autoni. Epäilen.
Takaisin alkuun
Raskaimman päälle!
Vieras





LähetäLähetetty: 15.07.2004 20:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä. Näin on.

Syyllinen olet jos ylipäätänsäkään lainaat kenellekään mitään. Ja vaikka et lainaisikaan.

Mikäli et selvän Möttösen pyynnöstä huolimatta lainaakaan hänelle autoasi ja Möttönen tästä syystä meneekin ja varastaa rekan tai sähköveturin tai höyryjyrän ja ajaa sillä kuoliaaksi kolmekymmentä nunnaa, niin silloin oletkin aivan erityisen syyllinen.

Sinut voidaan tuomita avunannosta murhiin ja toisen pakottamisesta varkauteen.

Luulisin.

Mikäli tulkitsisin aiemmat jutut oikein.
Takaisin alkuun
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3
Sivu 3 Yht. 3

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com