OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Uudet byysat, kalvolla vai ilman?

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Tarvikkeet ja välineet
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Mother AK
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 29 Jou 2004
Viestejä: 68

LähetäLähetetty: 22.10.2006 20:01    Viestin aihe: Uudet byysat, kalvolla vai ilman? Vastaa lainaamalla viestiä

Nykyään kalvoaikakaudella varmaan kuulostaa hullulta että harkitsee että hankkiiko kalvolliset vai ilman kalvoa olevat housut. Käyttö ei ole perinteistä metsästystä, vaan vaellusta yhdistettynä kalastukseen. Päivämatkat pyörivät 10-15km paikkeilla ja käveltyä tulee säästä riippumatta. Muutamia kalvohousuja (goretex-kalvolla) kokeilleena olen jostain syystä aikeissa siirtyä takaisin ilman kalvoa oleviin housuihin, hengittävyyden takia. Kalvotakeista luovuin jo aikaisemmin, koska ne eivät vaan hengitä riittävästi kun liikkuu reppu selässä. Uskoisin että sadelahkeet + joku esim g1000 housut olisi kuitenkin parempi yhdistelmä kuin gorehousut. Gorehousut on kätevät kun maasto on märkää/kosteaa, ne on aina valmiina jalassa. Kuitenkin sepalus pitää avata, samoin kaikki muutkin yläosan tuuletusaukot että tuuletus toimii. Kylmillä ilmoilla mamikset on lisätty alle ja taas on tarennut. Yläosassa on toiminut erilaiset fleecet ja sateella kevyt gore-sadetakki.


Käyttö on siis vaellus+kalastus, ei passissa seisominen tms. metsästys.
Onko muilla kokemuksia aiheesta?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jusse
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Jou 2004
Viestejä: 573
Paikkakunta: Kuopio

LähetäLähetetty: 22.10.2006 21:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ite oon kyllä käyttänyt kalvohousuja muuallakin kuin metällä ollessani. Oikeastaan Gorehousujen kanssa hengittävyys ei ole milloinkaan ollut isompi ongelma. Lähinnä yläosassa tullut mietittyä hengittävyyskysymyksiä laajemmin.

Yläosassa siirryin kala/metsähommissa oikeastaan pelkästään windstopperin käyttöön. Mitä nyt pakkasilla suolla ollessa tulee topattua goretakkia pidettyä ja esim. tänään räntäsateessa ohuempaa metästysgorea. Muuten on oikeastaan pari-kolme windstopper takkia syrjäyttäneet goren omassa käytössä. Tuppaan kuitenkin harrastaessa liikkumaan ja yläosasta tulee ainakin itse pahiten hikoiltua. Hirvipassiin taas löytyy oma gorepuku, istuessa kuitenkin ihan sama mitten se hengittää.

Mutta housuissa suosittelen gore-texiä. Risukko kuitenkin kastelee aamukasteella ja sadekuuron yllättäessä ei tarvitse lahkeiden kanssa rueta säätämään. Ei hikoilu tule varmasti ongelmaksi. Kesällä jalassa on kuitenkin shortsit tai jotkut ohuet puuvillahousut, eikä silloin ole kastumisellakaan mitään väliä.


Voithan ostaa aina molemmat ja katsoa sään mukaan, mitä jalkaan laitat. Helpoimmalla pääsee kun pitää aina gorehousuja.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
keklu
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 57
Paikkakunta: Kanta-Häme

LähetäLähetetty: 23.10.2006 12:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No, mulla ei koskaan ole ollut kalvovaatteita, joten niistä en osaa sanoa mitään. En myöskään tee pitkiä vaelluksia, joten siitäkään näkökulmasta en juuri osaa sanoa mitään.

Mutta metsästyshommissa ja "aktiivisessa" luonnossa liikkumisessa mulla toimii erinomaisesti kalvottomat vaatteet, keleistä riippumatta. Alus- ja välikerrastoilla pystyy säätelemään lämpöä ja hengittävyyttä ihan riittävästi.

Viikonlopun hirvijahdissa tuli oltua poikkeuksellisesti koko ajan liikkeessä. Satoi koko ajan, pääosin tihkuttamalla ja ajoittain kaatamalla, lämpötila lauantaina kolmisen astetta, sunnuntaina jotain viiden kieppeillä. Sadevaatteet oli tietenkin toisessa repussa kotona. Päällä oli alimpana joku halpahallin polypropyleenikerrasto, sitten Devoltin villakerrasto, sitten Ullfrotten villakerrasto ja päällimmäisenä kalvoton, vuoreton jenkkiarmeijan BDU-kopiopuku (polyesteri 65%, puuvilla 35%). Lisäksi pakollinen liivi.

Sateen takia kaksi päällimmäistä kerrastoa olivat koko ajan märkänä, ja liikkumisen takia tuli vielä kunnon hiki. Pysähdyttäessä kuitenkin iho tuntui nopeasti kuivalta ja villakerrastot pitivät lämpimänä vaikka olivat kosteita/märkiä. Kylmä ei tullut missään vaiheessa ja hikoillessakaan ei ollut sellainen älyttömän hiostava olo. Jos olisin yötä ollut ulkona, olisi varmaan kyllä kaivannut kuivaa päälle. Joku fleecekerrasto repussa olisi varmaan riittänyt.

Jos ei noissa olosuhteissa kaipaa kalvopukua, en oikein tiedä missä. Kylmemmillä keleillä menee sitten päälle vielä yksi villakerrasto ja sarkapuku. Sateella sadevaatteet jos muistaa ottaa ne mukaan Smile

EDIT: ainii, jossain viimeisimmässä Erä -tms. lehdessä oli juttua pukeutumisesta. Siellä oli artikkeli juurikin kalvottomista puvuista kalastushommissa.
_________________
Jaa mää vai? Emmää vaan tiärä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Mother AK
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 29 Jou 2004
Viestejä: 68

LähetäLähetetty: 23.10.2006 17:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No täytyy varmaan vielä yhdet kalvobyysat kokeilla... Sastalla on ohuet Nuvos-housut jotka on kiikarissa. Saa sitten nähdä että hengittääkö tarpeeksi, vettä pitävät jokatapauksessa ja ovat aika kevyet ja mukavan tuntuiset, ainakin kaupassa.

Täytyy keklulle nostaa hattua kun on noissa kamoissa viihtynyt noinkin mukavalla ilmalla. Very Happy
Ei vaan, ennen oli miehet rautaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Heska
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 1578

LähetäLähetetty: 25.10.2006 18:00    Viestin aihe: Re: Uudet byysat, kalvolla vai ilman? Vastaa lainaamalla viestiä

Mother AK kirjoitti:
Uskoisin että sadelahkeet + joku esim g1000 housut olisi kuitenkin parempi yhdistelmä kuin gorehousut. Gorehousut on kätevät kun maasto on märkää/kosteaa, ne on aina valmiina jalassa. Kuitenkin sepalus pitää avata, samoin kaikki muutkin yläosan tuuletusaukot että tuuletus toimii.


Muutamat kalvolliset ja myös nuo mainitsemasi G1000 kankaiset housut löytyy, mutta omiksi suosikeiksi on nousseet Windstopper (eli ns. välimallin-) kalvolliset Soft Shell matskusta tehdyt housut. Tutustuppas myös sellaisiin jos eteen tulee.

Itsellä oleva malli on Haglöfsin Shark, jota ei näköjään enää valmistajan sivuilta löydy, eli valmistus lienee jo lopetettu. Täältä kuitenkin löytyi jotain infoa: friluftslageret.dk. Liki kokopitkät sivuvetoketjut takaa tarvittaessa hyvän tuuletuksen, ja materiaali on miellyttävä pitää päällä myös paljasta ihoa vasten (jollei lisävuorausta tarvitse). Ihan ympärivuotiseen käyttöönhän noista ei ole, sen verta lämpimät ovat kesäkeleille, mutta syksystä kevääseen sopivalla alusasulla on olleet käytössä. Parin vuoden jälkeen kulumisen jälkiä ei juurikaan näy, vaikka aluksi tuota materiaalin rispaantumista aika paljon epäilinkin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Tarvikkeet ja välineet Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com