Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
softari 94 Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 26 Hei 2006 Viestejä: 31
|
Lähetetty: 25.10.2006 19:08 Viestin aihe: Sorsan valmisteleminen |
|
|
Mitä pitää tehdä ja missä järjestyksessä kun on sorsan ampunut?Kysyn tätä koska nuoren ikäni takia en ole ehtinyt sorsamettällä näkemään tätä tapahtumaa ja täällä mökin lahdessa käy sorsia kymmeniä syömässä rannassa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
RovaniemiHunter Kanta-asiakas
Liittynyt: 21 Mar 2004 Viestejä: 785 Paikkakunta: Rovaniemi
|
Lähetetty: 25.10.2006 19:37 Viestin aihe: |
|
|
Hommaat metsästyskortin ja pyssyn ja menet aikuisen kantoluvan omaavan (yleensä isä) kanssa ampumaan sorsan. Sitten haet (tai laitat koiran tai isäsi hakemaan) ampumasi sorsan ja laitat puukonkärjen peräsuoleen ja vedät vatsapuolella kohden nokkaa kunnes saat sormesi mukavasti vatsaan ja vedettyä sisäelimet pois. Maksan ja sydämen voi hyvin ottaa talteen. Sitten voit kääräistä sen vaikkapa vanhaan sanomalehteen ja laittaa reppuun. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lintujeppe Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 12 Elo 2006 Viestejä: 8
|
Lähetetty: 25.10.2006 20:38 Viestin aihe: |
|
|
Miten nylkeminen onnistuu jos joku voisi havainnollistaa.
By the way,metsästyskortti suoritettu sekä pyssy on tosin pappani. _________________ .44 magnum the most powerful weapon in the world,feeling lucky punk? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Punajalaka Kanta-asiakas
Liittynyt: 04 Tam 2006 Viestejä: 3187 Paikkakunta: :)
|
Lähetetty: 25.10.2006 20:44 Viestin aihe: |
|
|
Suolet saa kyllä sorsalta pois helposti ilman puukkoakin.
Nylkeminen ole sen kummem pihjomma kun riisua linnulta nahat, katkoa kaula, pyrstö, siivet ja jalat ja puhdistaa liha höyhenistä ym.. Vaikee selittää, mutta onnistuu kyllä kun on puukko apuna ja alkaa toimia. _________________ No ehä minä, mutta muut. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
DARTON Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Tou 2004 Viestejä: 350
|
Lähetetty: 26.10.2006 09:06 Viestin aihe: |
|
|
Jos puukkoa haluaa käyttää on parempi tehdä pieni poikittainen viilto vatsan ylaäosaan. Siitä sitten sormet sisään ja reikää isommaksi venyttäen.
Peräaukosta pituussuunnassa viiltäminen hajottaa helosti suoliston. Kaiken kaikkiaan koko toimitus on niin yksinkertainen että juonesta pääsee kyllä äkkiä kiinni. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
veikkokoponen Kanta-asiakas
Liittynyt: 22 Maa 2006 Viestejä: 304 Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa
|
Lähetetty: 26.10.2006 10:50 Viestin aihe: |
|
|
Dartonilla oikea ote. Taitaa lisäksi olla hyvä liikku kaapia keuhkot mahdollisimman tarkasti pois ainakin jos on vielä pitkä reissu edessä ennen linnun kylmään laittamista (näillä keleillähän tuo ei ole ongelma). Jotain heinää tai havuja olisi hyvä laittaa vatsaonteloon ja jos vielä saisi linnun se reikä alaspäin niin valuisi nesteet hyvin ulos. Itse kannan saaliin yleensä ainakin lämpimällä kelillä hirressä repun ulkopuolella. Auringonpaiste tietysti saattaa olla pahasta. Jos kävelee pitkään niin voihan sen linnun kiinnittää kunnolla siihen repun kylkeen niin ei helu ikävästi ja varmasti valuu veret pihalle. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
eraukkojakoira Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 03 Elo 2006 Viestejä: 40 Paikkakunta: viipurista länteen
|
Lähetetty: 26.10.2006 15:29 Viestin aihe: |
|
|
käyppä kirjastossa lainaamassa tai osta kirjakaupasta Juha K kairikon riistasaalis riistankäsittely kirja...siinä on hieman kuviakin ja kun yksi kuva kertoo enemmän kuin...
no joka tapauksessa homma on ihan simppeli kunhan saat ensin vähän oppimateriaalia ammuttua..se on monesti vaikeampaa..vaikka on hieman kokemustakin....
mutta lyhyt oppimäärä..ei ole takuuta/en ota vastuuta mistään/joku varmasti neuvoo tekemään jotakin toisin , mutta kuitenkin jostakin me kaikki olemme joskus aloittaneet...
peräaukko löytyy kuolleesta sorsasta helposti , sieltä tulee usein sitä itteään , ensin kannattaa nyppiä peräaukon alueelta höyhenet pois , (on helpompi kyniä kun ei ole tuhrusia höyheniä "putsaus" aukon ympärillä ) , sen jälkeen ite teen pienen viillon (varo tosiaan rikkomasta suolia ettei pask..leviä pitkin lintua) , ja sieltä sitten peräsuolesta vetäen kaikki ulos mikä lähtee , ja ite työnnän koko käden lopulta sisälle ja varmistan että kaikki on tullu ulos . Olen myös joskus vähän puhtaalla vedellä huuhdellut vatsaonteloa , sitten se kannattaa kuivata paperilla (pask.paperi huonoa..hajoaa märästä yms...)
sitten vaan lämpötilan mukaan riiputusta (pakkas keli ei sovi riiputukseen!!)
sitte kun ollaa riiputettu sopiva aika niin..
ite kynin puolisukeltajat aina , eli nyppimällä höyhenet pois , tässä kohtaa joudut varmaankin liekitellä eli polttaa mahdollisesti jääneet höyhenet pois , (varoen ei ole tarkoitus grillata sorsaa..vielä..) leikkaa koivet nivelen kohtaa poikki , siivet samaten , ja kaula sopivasta kohtaa poikki...
sitten en tiedä miten yleistä lienee mutta ite keitän aina verikuohat pois (yks ukko vaa tos syksyl pienes pierus mesos ettei niitä tarvi keitellä.. ) eli kynitty tipu veteen kattilaan kiehumaan , miedolla lämmöllä ja kaavi keitin veden pintaan tuleva kuoha pois , kun kuohaa ei tule niin tipu pois , (mutta ehkä mielummin hieman liian kauan keittämistä kun liian vähän aikaa (??) ) ja kattelemaan herkullisia sorsapaisti ohjeita... _________________ * mitään en ole oppinut kuin tekemällä * |
|
Takaisin alkuun |
|
|
DARTON Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Tou 2004 Viestejä: 350
|
Lähetetty: 27.10.2006 07:48 Viestin aihe: |
|
|
Harvoinpa sitä lintuja tosiasiassa tulee nykyisin erikseen suolistettua. Homma jää yleensä nylkemisvaiheeseen. Suolet tippuu lähes itsestään lintua nylkiessä |
|
Takaisin alkuun |
|
|
veikkokoponen Kanta-asiakas
Liittynyt: 22 Maa 2006 Viestejä: 304 Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa
|
Lähetetty: 27.10.2006 10:41 Viestin aihe: |
|
|
Mitä mieltä olette: Mitä haittoja/hyötyjä on suolistamisen jättämisestä nylkemis-/kynimisvaiheeseen? Olen kuullut, että ainakin kaloilla bakteeritoiminta vatsaontelossa kiihtyy huimasti heti suolistamisen jälkeen. Eli olisiko ehjäsuolinen eläin jätettävä vaikka tunneiksikin kokonaiseksi? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
jg Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Mar 2005 Viestejä: 790
|
Lähetetty: 27.10.2006 11:23 Viestin aihe: |
|
|
Todistettavasti molemmat menetelmät toimii, ja ruokamyrkytykset taitaa olla aika harvinaisia. Johtunee varmasti siitäkin että valmistusaika ja lämpötila on useimmiten sen verran pitkä että bakteerit kuolee. Kotikonstein bakteereja ei tietenkään pysty edes toteamaan, muuten kuin eltaantuneesta hajusta ja ulkonäöstä, ja sellaista lihaa ei kai kukan rupea ruoaksi valmistamaan. _________________ just because you're paranoid doesn't mean they're not really out to get you |
|
Takaisin alkuun |
|
|
eraukkojakoira Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 03 Elo 2006 Viestejä: 40 Paikkakunta: viipurista länteen
|
Lähetetty: 27.10.2006 14:10 Viestin aihe: |
|
|
sen verran vaan että jos haulikolla sorsaa ammutaan kaks jopa kolme kertaa mistä sen tietää onko suolet ehjänä vai ei.. , itelle vaa sattu äskettäin että kivipiira oli palasina linnun sisällä..
no lisätään vielä pieni brassailu...
no ainakin veret kannattaa laskea pois...jo muinaiset egyptiläiset ilmeisesti tiesivät/olettivat tai jotenkin arvasivat muumioita tehdessään että suolisto bakteerit alkavat isännän kuoltua toteuttamaan viimeistä tehtäväänsä..nimittäin isäntänsä "hajoittamista", ja nämä bakteerit etenenät veren välityksellä nopeiten toteuttamaan viimeistä tehtäväänsä oli sitten kyse linnusta,nisäkkäästä.... _________________ * mitään en ole oppinut kuin tekemällä *
Viimeinen muokkaaja, eraukkojakoira pvm 27.10.2006 17:47, muokattu 1 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
veikkokoponen Kanta-asiakas
Liittynyt: 22 Maa 2006 Viestejä: 304 Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa
|
Lähetetty: 27.10.2006 15:32 Viestin aihe: |
|
|
Lienee selvää, että haulikolla lintu rikkoontuu lähes aina niin, että suolistus on tehtävä heti. Kiväärillä saattaisi tilanne olla toinen.
Keskustelin juuri asiasta nuorempana metsästystäkin harrastaneen biologin kanssa ja hän oli kyllä sitä mieltä, että taitaa kuitenkin olla viisainta suolistaa heti. Varsinkin lämpimällä kelillä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Retonkimies Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 1407 Paikkakunta: Riekkomailla
|
Lähetetty: 27.10.2006 16:14 Viestin aihe: |
|
|
Enpä ole vielä isonkaan linnun suolistuksessa puukkoa käyttänyt. Hyi hemmetti, sitten sillä samalla puukolla voidellaan leivät ja tehdään viillot makkaraan
Sormet rintalastan ja peräaukon välistä nahan läpi ja roippeet pihalle, aika yksinkertaista mielestäni. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
STILH Kanta-asiakas
Liittynyt: 03 Maa 2006 Viestejä: 361 Paikkakunta: Haapajärvi
|
Lähetetty: 27.10.2006 17:08 Viestin aihe: |
|
|
minä käytän saksia nylkemisessä,semmosia kalanperkkuuseen tehtyjä.vahva rakenteiset joten jäniksen luut menee poikki ihan hyvin,ellei oo 4kg möllykkä.
on muuten nuo sakset pirun kätevät,suosittelen.... _________________ Tikka Takoo Tarkasti |
|
Takaisin alkuun |
|
|
veikkokoponen Kanta-asiakas
Liittynyt: 22 Maa 2006 Viestejä: 304 Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa
|
Lähetetty: 27.10.2006 19:08 Viestin aihe: |
|
|
Niin, jatkokäsittelystä... itse nyljen kaikki linnut. Pitäisi kai opetella kyniminenkin. Nylkemisen oppii äkkiä ja edempänä siitä jo neuvoa tulikin. Homma hoituu monellakin tavalla. Tärkeää on se, että syötävät osat erottuvat lopusta linnusta vahinkoja kärsimättä.
Kun kädessä on puhdistettu ja hyvin kylmällä vedellä huuhdeltu ja kuivemmaksi valuteltu täkkä (=rintalihat ja rintalasta), lisäksi jalat ja siipilihat isommilla? linnuilla, on pakastamisen vuoro (useimmiten). Pakastamisessa on tärkeää puristaa paketista kaikki ilma pois ettei liha kuivu. Täkkä vaan pakastuspussiin, ja jos haluaa estää nesteiden valumisen luiden puhkomasta pussista, kannattaa kääriä paketti talouspaperiin (samalla pakettiin voi kirjoittaa mitä siellä on, sillä kaikillahan meillä on niin saakelisti lintuja jäissä, että ei ole toivoakaan muistaa kaikkia, koosta kun ei välttämättä aina tiedä) ja laittaa päälle vielä toinen pussi.
Sukuni vanha tapa on ollut keittää riista aina ensin. Itse en tätä tapaa oikein ymmärrä. Jos teen vaikkapa ranskalaista puutarhurin ankkaa, irrottelen vaan rintalihat luista ja ruskistan voissa. Sitten lojautan lihat noin 150-170 asteiseen uuniin suurehkoon vuokaan ja tietty päälle pullo punaviiniä. Lihojen paistoliemessä voi sitten kuullottaa juureksia, erityisesti paljon sipulia, valkosipulia ja mitä nyt muuta viherpiiperöä mieleen tulee. Sieniä ei saa unohtaa. Kaikki lopuksi uuniin. Lihat vaan paranevat pitkästä uunituksesta kohtuullisessa lämpötilassa (minimi 2 h) kunhan ei päästä niitä palamaan jos nousevat liemestä ylös. Kasveja ei ehkä kannata niin kauaa pitää uunissa, tunteroinenkin on niille jo aika paljon. Tänä talvena aion kokeilla jotain kiinanpojan systeemiä sorsalle. (Oho, meni vähän ohi aiheesta... nälkä...)
Jaa, softari on nuori mies vielä... voi tuossa varmaan käyttää alkoholitontakin punaviiniä. Ja eikös se alkoholi haihdu uunissa... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|