OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Nuori hirvenkaataja
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Tähtääjä
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 30 Mar 2005
Viestejä: 41
Paikkakunta: EP

LähetäLähetetty: 20.10.2006 11:32    Viestin aihe: Näkökantaa asiaan Vastaa lainaamalla viestiä

Itsekkin ajattelin ensin, että parempi olisi ensin metsästellä pienempää riistaa ja oppia juttuja ennen kuin menee hirviporukkaan. Mutta toisaalta missä niitä juttuja oppii paremmin kuin hirviporukassa, jossa on paljon kokeneita metsästäjiä. Melkein aina joku huomaa, jos nuori (tai tulokas) tekee jotain ajattelematonta ja saa siitä palautetta, joka on toivottavasti asiallista ja perusteltua ohjausta. Jos ei omat vanhemmat tai sukulaiset metsästä, niin kuka sellaisen metssätykseen innostuneen ihmisen opastaa tähän jaloon harrastukseen. Toki itsekkin voi oppi ainakin nällimpi tyyppi, mutta tällainen kantapään kautta opiskelu voi koitua turhaan jonkun kohtaloksi. Siinä mielessä haulikko on toki armeliaampi ase aloittelijalle, että ei se ainakaan ole tappava niin kauas, kuin hirvikivääri.
Eräässä seurassa oltiin päättämässä, että otetaanko metsästysseuraan liittyneet hirviporukkaan heti, vai parin vuoden päästä. Yksi mies sanoi, että otetaan heti, niin saadaan valvoa niitä tässä joukkuemetsästyksessä. Jos ei ole mitään holttia päässä, niin koeajan jälkeen (tai aikana) voidaan panna se touhottaja pois. Ainakin kasvamaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heikkikiv
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 28 Lok 2006
Viestejä: 8
Paikkakunta: Keski-Suomi

LähetäLähetetty: 28.10.2006 20:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mielestäni nuoren metsästäjän (tässä yhteydessä lapsen) kypsyys asiaansa vaikuttaa paljon siihen, miten hirven kaataminen onnistuu. En epäile yhtään sitä, että vaikka 9-vuotias pystyisi hirven kaatamaan. Se ei tarvitse kuin ampumisharjoittelua ja tilanteen, jossa on selkeä mahdollisuus ampua hirvi.

Toisaalta lapsi, joka ei ole kunnolla edes ylä-aste-ikää kokenut, ei mielestäni ole kypsä tajuamaan sitä tilannetta, mitä hirven ampuminen merkitsee. Ehkä tilanne, jossa mukana oleva "valvoja" eli vaikka isä sanoo, että "ammu poeka, (tai tyttö) ammu" on ok. Mistä nuori juniori tietää, mikä on vasa ja mikä aikuinen metsästystilanteessa? Tämä oli vain karrikoitu esimerkki.

Itse tentin metsästyskortin 10-vuotiaana. 11-vuotiaana ammuin hirvimerkin. Omasta mielestäni (näin jälkikäteen tarkastellen Very Happy ) en koe olleeni kypsä hirvimetsälle, vaikka mukana olen siihen mennessä ollut jo 4 vuotta. Ammuin ensimmäisen hirveni 15-vuotiaana. Silloin metsästyksessäni oli jo ampumatilanteessa "tappamisen maku mukana". Ajattelin, että tuon hirven tuohon tapan. Hirven ammuinkin ihan eka kudilla. Ehkä kypsä ikä liikkuu tuolla 13 vuoden paikkeilla, jos metsästäjä on ollut mukana kersasta saakka. Tämä on tosin oma mielipiteeni 12 vuoden hirvenmetsästyskokemuksella ampujana.

Ikäkysymys on tässä asiassa iäisyyskysymys. Oikeaa vastausta ei ole.
_________________
Harjoitellut (ei harjoittanut) metsästystä jo vuodesta 1993.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Japperi
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 14 Elo 2006
Viestejä: 19

LähetäLähetetty: 28.10.2006 21:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä alle 15v on (minun mielestäni) liian nuori sälli hirvi mettälle...
pienriista metsästyksen ymmärrän kylläVery Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
EräLukkari



Liittynyt: 30 Syy 2006
Viestejä: 6
Paikkakunta: Sotkamo

LähetäLähetetty: 29.10.2006 22:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minun mielestä 'minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa'! Isän kanssa on tultu kulettua jostain alle kymmenen vuotiaasta pienriistametsällä ja metsästyskortin suoritin 11-vuotiaana. Samana syksynä myös eka pyy tippui kuusen juuren. Smile Noh seuraavana vuonna kävin suorittamassa ampumakokeen ja liityin hirviporukkaan. 13-vuotiaana tuli eka hirven kanttura ammuttua ja eivät valitelleet hirviporukassa kun niin nuori olin. Isä opetti jo pienenä aseenkäsittely rutiinit, jotka ovat säilyneet hyvin muistissa.
_________________
Metsästys on.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
KJK
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 19 Hei 2006
Viestejä: 25

LähetäLähetetty: 06.11.2006 17:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

immeiselle tietoksi
olisi varmaa aiheellista lukea koeammunta asetukset ensin ja kirjoittaa sitten. alle 15 vuotias voi ampua kokeen aseen omistajan valvonnassa.minunkin aseella on koe suoritettu suorittajan ollessa 13 v
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kotikukko
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 02 Tam 2005
Viestejä: 52

LähetäLähetetty: 06.11.2006 20:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse aloitin hirvenmetsästyksen 15-vuotiaana. Nyt nelikymppisenä taidan olla jo varomattomampi ampuja kuin 15-vuotiaana. Silloin osasin olla ampumattakin jos oli epävarma paikka. Onko sopiva aloitusikä sitten vaikka 8-vuotta, siihen en ota kantaa. Omille penskoille en kyllä suosittele mutta niitähän kiinnostavatkin iästä ja sukupuolesta riippuen: tietokoneet, hevoset ja äidin tissi. Ei metsästys eikä edes pikkuinen crossimopo. Näinä aikoina jolloin kaikki on saatava itselle ja mielummin heti on monelle alle 15 vuotiaalle tiukka paikka odotella hirvimetsälle pääsyä ampujana. Onko heillä malttia odottaa vai kutsuvatko muut harrastukset?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jani.
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 09 Mar 2006
Viestejä: 15

LähetäLähetetty: 09.11.2006 20:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olin seitsemän vuotta vanha kun kävelin perässä pitkiäkin matkoja.
Siinä jos jossain oppii kun kävelee kokeneen miehen perässä ja saa palautetta hyvistä ja huonoista asioista. Metsästyskortin hankin yhdeksän vuotiaana. Ensimmäinen lintu vuotta myöhemmin. Ammuin 13- vuotiaana merkin ja pääsin samana syksynä metsään kävelemään koirien perään.
Ensimmmäisen hirven sain pari viikkoa sitten, 14 vuotiaana.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Puukko
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 18 Tam 2005
Viestejä: 70
Paikkakunta: Savo

LähetäLähetetty: 10.11.2006 11:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

En tunne omaa oloani turvalliseksi, jos viereisessä passissa on kivääri kädessä humalainen, vanhuuden vaivaama tai lapsi. Joskus olen jopa lähtenyt karkuun, jättänyt passipaikkani ja selittänyt tilanteen myöhemmin kahdenkesken hirvipäällikölle. Metsästyshän on vain leikkiä, jossa ei kannata ottaa mitään riskejä.

Olen sitä mieltä, että ainakin viisitoista kesäiseksi saakka on parempi olla hirviporukassa ilman asetta. Elämyksiä riittää noin nuorille niinkin aivan yltäkyllin. Kokemusta minulla on sekä lapsena isän kanssa että omien poikien kanssa isänä metsästämisestä. Molemmat ovat molemmille osapuolille mukavia ja antoisia kokemuksia, joista jää paljon elinikäisiä muistoja. Seuruemetsästyksessä ei kuitenkaan pidä olla itsekäs vaan tuntea vastuunsa myös muista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Elan
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Jou 2004
Viestejä: 8950

LähetäLähetetty: 10.11.2006 12:03    Viestin aihe: Re: Näkökantaa asiaan Vastaa lainaamalla viestiä

Tähtääjä kirjoitti:
Itsekkin ajattelin ensin, että parempi olisi ensin metsästellä pienempää riistaa ja oppia juttuja ennen kuin menee hirviporukkaan. Mutta toisaalta missä niitä juttuja oppii paremmin kuin hirviporukassa, jossa on paljon kokeneita metsästäjiä. .....


Mielestäni hirvijahti ei erityisempiä erätaitoja kasvata, eikä hirvenmetsätys vaadi rivimieheltä erityisempiä taitoja. Passipaikka määritellään, maastoa ei tarvitse tuntea, liikkua ei saa, hirvenkin tunnistaminen on monasti aika helppoa ja maali on iso.

Mielestäni 10-vuotiiaan hirvijahtiin vieminen on aika usein vanhempien pätemisen tarvetta, jonka välineenä lapsi on. Poikkeuksiakin on ja en lähde ketään tuomitsemaan, joka lapsensa hirvijahtiin tuo, mutta parempiakin tapoja totutella erätaitoihin löytyy.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
urkko
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 23 Lok 2006
Viestejä: 20

LähetäLähetetty: 11.11.2006 21:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nuorena mukaan vaan.

Itse taisin metsälle eksyä joskus 6-vuotiaana ensimmäisen kerran. Tottakai silloin satunnaisemmin ja iskän mukana passiin, mutta kuitenkin. Joskus 10 täytettyäni "sai" alkaa itsenäisesti ajomieheksi. Siitä sitten 15v vaan metsästyskortti, samantien rinnakkaislupa ja merkki ja noviisiksi porukkaan. Tuo syksy meni siis täysin kelvollisena metsästäjänä mutta ilman asetta. Seuraavana syksynä tuli puheeksi saako sen aseen sitten ottaa mukaan. Metsästäjä-lehdestä näitä juttuja on tullut pari luettua, ja varmaan jatkossakin tullaan lukemaan: Porukoilla on hyvin erilaisia käytäntöjä. Toisaalta meilläkin 20 hengen porukassa oli miehiä, jotka olivat tulleet milloin milläkin ehdoilla aseellisiksi metsästäjiksi - joku armeijan jälkeen, joku ennen, joku jo isän mukana silloin vuonna 53 jne. eli hieman erimielisyyksiä saatiin aikaan. Noh, aseen kuitenkin sain ottaa, sikäli hyvässä yhteisymmärryksessä lopputulokseen päädyttiin.

Mitään suoraa rajaa aseen ottamiselle tuskin voi antaa. Aina on kyse tapauksesta - toisinaan 15-v nalli saattaa olla huomattavasti kypsempi metsästäjäksi kuin armeijan käynyt 20-v nuori erämies.

Ihan lapsille en kuitenkaan aseita antaisi. 11-vuotias on mielestäni liian nuori ymmärtämään mistä koko touhussa on kyse. Ei sen aseen kanssa niin kauhea kiire voi olla, ehtii sitä metsässä kävelemään kuitenkin sen 60 vuotta jos kunto ja innostus kestää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MHa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Hel 2005
Viestejä: 372
Paikkakunta: Ulvila

LähetäLähetetty: 14.11.2006 08:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mielenkiintoinen aihe! Nuori metsästäjä on aina erittäin positiivinen asia ukkoontuvassa jahtikansassamme. Omasta mielestäni 15v olisi sopiva ikä aloittaa jahdit aseen kanssa. Pitää tietysti muistaa, että nuoret ovat yksilöitä, jotkut omaksuvat jahtipuuhat jo hyvinkin nuorena ja polte osallistua esim juuri hirvijahtiin saattaa olla kova. Tällöin en pidä lainkaan pahana asiana sitä, jos nuori heiluu jahdeissa vaikkapa 13 vuotiaana. Väärillä raiteilla ollaan silloin, kun innostus tulee lähes puhtaasti nuoren miehen/naisen vanhempien taholta. Turhan usein tulee törmättyä ilmiöön, jossa iskä tai äippä mainostaa eri foorumeilla tai piireissä jälkikasvunsa kaadoista, jopa lehtien palstoilta voi joutua joskus lukemaan tuota sairasta roskaa. On luonnollista olla ylpeä asiasta, mutta rajansa kaikella.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
tiptop
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Jou 2006
Viestejä: 131

LähetäLähetetty: 02.01.2007 19:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

eikös se ole vain hyvä asia että nuoria tulee mukaan...
itse olen ampunut 2 hirveä ja olen vasta 13
kyllähän nuoretkin osaa käyttää asetta kerta ovat kortin suorittaneet
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
t3R0
Kanta-asiakas


Liittynyt: 02 Maa 2006
Viestejä: 1610
Paikkakunta: K-S

LähetäLähetetty: 02.01.2007 20:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

tiptop kirjoitti:

kyllähän nuoretkin osaa käyttää asetta kerta ovat kortin suorittaneet


Huhupuheita.

Metsästyskortin suorittaminen ei ole mikään tae aseenkäsittelytaidoille.
Eikä edes sille, että olisi pitänyt asetta kädessään saati ampunut.

Vasta tarkan opastuksen ja valvonnan alla suoritettu koulutus esim.
radalla tuo sen varmuuden ja turvallisuuden joka kuuluu aseiden käsittelyyn.

Idea

Aiheeseen liittyen, minulla itselläni ei ole ollut minkäänlaisia vaikeuksia
päästä sisään porukkaan täysivaltaiseksi jäseneksi. Puhtaalta pöydältä
ilman isäpaapan, tuharin tai naapurinukon suositteluja. Ikää oli 15 v.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
WhiteTail™
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Lok 2006
Viestejä: 729
Paikkakunta: Finland

LähetäLähetetty: 02.01.2007 20:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei niin aiheeseen liittyen. Metsästyskorttiin pitäisi saada jonkinlainen aseenkäsittelykoulutus, että nuoret 10-v. pojaat ei ihan ilman kokemusta mettälle lähtisi. Nykyinen hirvikoekin on niin helppo, että sen ampuu melkein ilman harjoittelua lapsikin "kolminollakasi-ilmakolla" Laughing Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tosinuija
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Mar 2005
Viestejä: 460

LähetäLähetetty: 02.01.2007 22:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

t3R0 kirjoitti:


Aiheeseen liittyen, minulla itselläni ei ole ollut minkäänlaisia vaikeuksia
päästä sisään porukkaan täysivaltaiseksi jäseneksi. Puhtaalta pöydältä
ilman isäpaapan, tuharin tai naapurinukon suositteluja. Ikää oli 15 v.


Sama vika Very Happy Ei ollut sukulaisiakaan seurassa, vaan kyllähän nuo ottivat porukkaan lähes kyselemättä. Vanhemmatkaan kun eivät metsästä, ovat taidot tulleet porukan mukana kulkiessa. Ja tietenkin täältä voi oppia teoriassa lähes kaiken metsästykseen liittyvän, käytäntö jää sitten muualle.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3  Seuraava
Sivu 2 Yht. 3

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com