OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Tyrnireseptejä jakoon

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
CrB
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Lok 2005
Viestejä: 1885

LähetäLähetetty: 05.11.2006 23:01    Viestin aihe: Tyrnireseptejä jakoon Vastaa lainaamalla viestiä

Miten säilötte ja mitä valmistatte tyrnistä?

Olen pakastanut marjoina, tehnyt mehua ja hilloja, uusimpana keinona puristimella pensaasta suoraan pulloon. Kerätessä marjat olivat jo ylikypsyneet ja puristin irrotti mehun mukaan runsaasti 'hedelmälihaa'.

Vitamiinien säilymiseksi, en aio kuumentaa tuoremehua, uusimpana kokeiluna AIKUISTEN TYRNINEKTARI,
4dl tyrnituoremehua
2dl kirkasta wiinaa desinfiointiin
liraus vaikkapa Strohia mausteeksi
3 rkl hunajaa

Runsaan mehupitoisuuden vuoksi juomasta tulee 'tyrneää'.

Laittakaapa tyrnireseptinne jakoon!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Repesorsa
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 9356
Paikkakunta: Sieltä

LähetäLähetetty: 05.11.2006 23:06    Viestin aihe: Re: Tyrnireseptejä jakoon Vastaa lainaamalla viestiä

CrB kirjoitti:
Vitamiinien säilymiseksi, en aio kuumentaa tuoremehua, uusimpana kokeiluna AIKUISTEN TYRNINEKTARI,
4dl tyrnituoremehua
2dl kirkasta wiinaa desinfiointiin
liraus vaikkapa Strohia mausteeksi
3 rkl hunajaa


On rikos sekoittaa tyrnimehua yhtään mihinkään. Äläkä edes yllytä, koska sekin on rikos. Ennemmin se viina juodaan raakana.
Tyrni on sellaisen luokan tavaraa, ettei sitä saa käyttää muut kuin rantaruotsalaiset eli hurrit. Niille se sopii.
_________________
I'm back!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Spede
***


Liittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 2680

LähetäLähetetty: 06.11.2006 10:22    Viestin aihe: Re: Tyrnireseptejä jakoon Vastaa lainaamalla viestiä

CrB kirjoitti:
Miten säilötte ja mitä valmistatte tyrnistä?

Olen pakastanut marjoina, tehnyt mehua ja hilloja, uusimpana keinona puristimella pensaasta suoraan pulloon. Kerätessä marjat olivat jo ylikypsyneet ja puristin irrotti mehun mukaan runsaasti 'hedelmälihaa'.



Eräs tyrnin viljelijä kertoi, että ei halua puristaa mehua suoraan pensaasta, koska ei halua juoda lukin mehua!

Kannataa poimia marjat käsin pensaasta, sitten mehu puristetaan marjoista paseeraus? puristimella, jolloin mehu saadaan tarkemmin talteen. Kilosta marjoja tulee noin 800 grammaa mehua! Puristimeen jääneet mäskit kuivataan ja jauhetaan jauhoksi. Jauhoa voi lisätä esim. sämpylätaikinaan antamaan makua ja vitamiineja!

Puristettua mehua tulee juotua tuoremehuna ja soppaakin siitä tulee keitettyä.

Kokonaisina pakastettuja marjoja voi sauvasekoittimella survoa soseeksi ja lisätä esim. rahkaan. Tulee hyvää!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
CrB
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Lok 2005
Viestejä: 1885

LähetäLähetetty: 08.11.2006 22:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiitokset vihjeistä.
Käsinpoiminta on suuri ongelma, jos kerättävää vaikkapa 80litraa per poimija. Lukin mehu- muutaman pakkasyön jälkeen monijalkaiset ystävämme häviävät marjojen ääreltä. Voihan poimintaa toki nopeuttaa apuvälineillä, siten saadaan arvokas sato hyötykäyttöön.

Varsinkaan Repesorsan ei tulekaan käyttää tyrniä missään muodossa.
JoutuISI vielä, viriili nuori mies, maksamaan suunnattomat ruokot ympäri
Fennoskandinaviaa..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Spede
***


Liittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 2680

LähetäLähetetty: 08.11.2006 22:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

CrB kirjoitti:

Käsinpoiminta on suuri ongelma, jos kerättävää vaikkapa 80litraa per poimija...


Aikaahan se vaatii jos meinaa 80 litraa poimia. Poimintavauhti keskimäärin kilo/tunti. Mutta eipä ole nopeampaakaan tapaa keksitty, jos meinaa marjat kokonaisena poimia.

Yhtenä vaihtoehtona käytetään sitä, että leikataan marjoja sisältävä oksan osa pois ja jäädytetään, jonka jälkeen ravistamalla saadaan marjat talteen. Tällöin seuraavana vuonna ei tule satoa leikatusta pensaasta.

Lähipiirissä on hehtaarin verran tyrniä viljelyksessä, joten tiedän sen kuinka työlästä tyrnin poimiminen on. Helpointa on myydä sato pensaaseen! Ja poimia vain omaan tarpeeseen marjat.

Jottei mene ihan OT:ksi niin tässä linkki yhteen reseptiin ja on muuten hyvvää:

http://www.finfood.fi/finfood/ff2.nsf/0/d1f8231f721494ffc225693b00451c62?OpenDocument
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
CrB
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Lok 2005
Viestejä: 1885

LähetäLähetetty: 12.01.2007 21:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kokeiltua:

Näpäkkä välipala taikka JÄLÄKIruoka

1. Kupin koko nälän mukaan

2. Puolisen kupillista vaniljajogurttia ja kuppi täyteen jäisiä tyrnimarjoja

3. Hangataan kaulaa (sisäpuolelta) sapuskalla ja muistellaan vaikka

ohiammutun jänösen jälgiä.
_________________
Liikettä niveliin
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
dxman
***


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 7527

LähetäLähetetty: 12.01.2007 21:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Off topic:

Minun Austraalialainen kaveri (R.I.P) suuresti tykästyi tyrilikööriin vaikkakin haju oli kusen luokkaa. Sairasti Parkinssonin tautia ja siellä ausseissa hoiti itseään extra megaluokan c- vitamiini pistoksilla... jotain hömppä kokeellista hoitoa kaiketi? Suuresti ihasteli tyrniliköörin c- vitamiinipitoisuutta.

Itsellä kävi tyrnipensaitten kanssa heikosti, sillä minulla oli vain 3 pensasta. Kumpia lienee enempi, poika vai tyttöpensaita, mutta onnistuin kulottamaan sen verran tehokkaasti, että yhden kuoltua muut lopettivat marjan teon.

Onneksi tuossa lähikylässä eräs henkilö tekee mehua.(Pitääkin tarkistaa puristus metodi). Jos sellainen olo tulee, että lykkää lentsua, niin vetelen ensin raa´`an valkosipulin kynsiä 3-4kpl ja hörpin abt 4-6 cl tyrnimehua päälle pari kolme päivää. Oma tuntemus on, että ei iske tauti päälle.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
CrB
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Lok 2005
Viestejä: 1885

LähetäLähetetty: 08.04.2007 21:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Dxman, katsopa kasvussa olevien pensaiden silmuja. Muistaakseni meni näin, että pölyttäjän silmu on kaksipallukkainen ja marjovan kolmepallukkainen.

Sitten reseptipuolelle, koska ohiammuttu jänö joutui hollille myöhemmissä käänteissään.

Johdannoksi mainittakoon, että tuli valmistettua tyrnihirveä Jahti- lehden ohjeen mukaan. Tämän totesin olevan turhan pippurista murkinaa, siis ohjetta soveltaen jänön kimppuun.

Olkoon kermapersiijen tyrnijänö.

Yksi jänis, liha suikaloidaan, sekaan silputtu sipuli, liraus sweet chili- kastiketta ja 1-3 dl raakaa tyrnimehua. Annetaan kylmässä vetäytyä väh. puoli vuorokautta. Muuta maustamista tarpeen mukaan.

Esikypsennys paistinpannulla, jos haetaan ruskistamista, täytyy marinadi valuttaa lävikössä suoraan haudutusastiaan.
Esikypsytetty liha haudutuspataan, jonne myös porkkanapaloja ym., veden tai punkun lisäys sekä pari kasvisliemikuutiota, ja 2-3 tuntia hauduttamista. Ennen tarjoilua lisätään kermaa maun mukaan.

Nesteen määrää ja suurustusta muuntelemalla tuosta saa lihaisan kastikkeenkin, jota kelpaa mutustella perunoiden kera.
_________________
Liikettä niveliin
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20483
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 09.09.2017 18:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä





On ”mukaansatempaava” resepti. Vaan aika lailla käy helposti pakinpäälle tuo runsas C-vitamiinin määrä Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
äRPee
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 2659

LähetäLähetetty: 09.09.2017 19:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Millainen miksi? Tyrniä ei niin kuin parina edellisenä vuonna, mutta on sitä silti.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
fox66
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Tam 2005
Viestejä: 1858
Paikkakunta: Vaasa

LähetäLähetetty: 09.09.2017 19:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tyrnikiisseli on peevelin hyvää ja saahan mehusta ihan hienon tyrnikakunkin: http://www.kettunet.com/tyrnikakku/
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com