OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Myönteisesti ase- ja metsästysharrastukseen suht. ehdokkaat
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
sikke
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Tou 2006
Viestejä: 112

LähetäLähetetty: 09.11.2006 21:21    Viestin aihe: Re: Myönteisesti ase- ja metsästysharrastukseen suht. ehdokk Vastaa lainaamalla viestiä

Tate kirjoitti:
Satuin tuossa juttusille erään työyhteisöni jäsenen kanssa ja selvisi että hän on ehdokkaana Krisillisdemokraattien listoilla eduskuntavaaleissa.
Henkilön nimi on Santeri Kyröhonka ja lupasi että hänen kommenttinsa saa julkaista palstalla hänen henkilökohtaisena virallisena kannanottona.

Esitin kaverille pari seuraavanlaatuista kysymystä:

1. Suhtautumisesi/kantasi ampuma-aseisiin, metsästykseen, ampumaharrastukseen, asekeräilyyn?

Vastaus: Kaikki hienoja harrastuksia. Etenkin metsästysharrastusta tulisi mielestäni pyrkiä edistämään tehokkaammin. Erätaidot ovat ruostumassa Suomessa. Nuoriso jopa pelkää metsiä.

2. Toteutuuko nykyisen hallintolain ja ampuma-aselain myötä tasapuolinen kohtelu alan harrastajia kohtaan kun asuinpaikkakunta vaikuttaa aselupien myöntämiseen/myöntämättä jättämisiin kun samoilla hakuperusteilla aseluvan saa Helsingissä muttei Lahdessa?

Vastaus: Mikäli noin on, niin eihän se toteudu. Kyllä kaikkia lakeja ja asetuksia tulee tulkita kaikkialla samalla tavalla. Ei ampuma-aseita koskevat asetukset ja lait ole mitään poikkeuksia.

Eli, jopa Kristillisdemokraateista löytyy myönteisesti tähän harrastusalueeseen suhtautuvia ehdokkaista.


[Joo no voihan se niinkin olla ettei ehkä kannata ärsyttää tukkimalla postilaatikkoa. Suureksi ilokseni Beni tai hänen avustajansa on vastannut parissa päivässä vaikka en edes odottanut mitään vastausta kuuluvan:

>Kiitos lähettämästänne kirjeestä ja siinä esittämistänne näkemyksistä. >Olen
>samaa mieltä siitä, että tämänkin harrastajajoukon toiveet tulee
>asianmukaisesti täyttää.

>Ystävällisin terveisin
>Ben Zyskowicz

Luulenpa tosin että hän ei tällä asialla itseään kauheasti rasita...

Mutta olipa hauska nähdä että viestiini vastattiin!]

Tuo jälkimmäinen viesti on itseltäni ampumaratapalstalta lainaten. Näin siis vastasi Ben Zyzkowich kokoomus minulle ampumarata asiassa, kun asiasta kysyin. En tunne Santeri Kyröhonkaa kd. Enkä oikeastaan ketään muutakaan poliitikkoa henkilökohtaisesti.

Sen kyllä tiedän että vastaavia kysymyksiä kysymällä keneltä tahansa poliitikolta tulet saamaan jeesjees manjaana vastaukset!

Ainut tapa millä voi edes vähän olettaa että ampumista harrastavien asiat kiinnostavat olisi ehdokkaan omaharraste tai vahva tausta ryhmittymä jollakin asiaa sivuavalla saralla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sikke
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Tou 2006
Viestejä: 112

LähetäLähetetty: 09.11.2006 21:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lisäys: Siis erityisesti näin Vaalien alla!!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
K-M



Liittynyt: 02 Mar 2005
Viestejä: 1

LähetäLähetetty: 09.11.2006 21:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
OHJEITA HANKKIMISLUVAN HAKIJOILLE

Ensimmäinen pistoolilupa
Hakemuksen liitteeksi on liitettävä erillinen kirjallinen selvitys, josta tulee selkeästi käydä ilmi:
- Mitä ammunnan lajeja/lajia hakija on aiemmin harrastanut
- Mitä ammunnan lajeja/lajia hakija aikoo aseella harrastaa
- Missä harrastus tapahtuu ja millä perusteella hakija voi harrastaa ammuntaa mainitussa paikassa (peruste on todennettava, esim. seuran jäsenyys tai radan omistajan suostumus kirjallisena)
- Miksi hakija hakee lupaa juuri kyseiselle asetyypille (kaliiperi, toimintatapa jne.)
- Mikäli hakija kuuluu ampumaseuraan, mukaan on liitettävä seuralta ns. aktiivisuustodistus
- 9 mm pistoolille voi poikkeuksellisesti saada luvan ensimmäiseksi aseeksi, mikäli harrastettu ammunnan laji välttämättä edellyttää sitä. Tällöinkin edellytetään kuitenkin lähtökohtaisesti vähintään turvallisen ampujan teoriaosuuden suorittamista (esim. SRA).
- Mikäli hakija ei kuulu ampumaseuraan, on harrastusperuste todennettava muuten. Tällöin on syytä kiinnittää erityistä huomiota hakemuksen perusteluun. Hakemukseen voidaan liittää todistukset kahdelta luotettavana pidettävältä henkilöltä yhteystietoineen. Hakijan on kuitenkin syytä huomata, että ystävien/sukulaisten antamiin todistuksiin ammunnan harrastamisesta suhtaudutaan hyvin varauksellisesti.
- Ensimmäinen pistoolilupa saadaan aina määräaikaisena, max 3 vuotta. Luvanhaltijan on uusittava lupa määräajan sisällä. Mikäli määräaika ylittyy, on luvanhaltijan annettava luvan hakemisvaiheessa selitys asiasta. Vanhentunut lupa tarkoittaa, ettei aseelle ole olemassa hallussapitolupaa ja tällöin kyseeseen voi tulla jopa ampuma-aserikos!

Määräaikaisen pistooliluvan uusiminen
Luvan uudistamisvaiheessa luvanhaltijan on esitettävä uudelleen harrastusperusteen olemassaolo
- Esim. seuran aktiivisuustodistus, mahdollinen osallistuminen kilpailutoimintaan
- Mikäli luvanhaltija ei kuulu ampumaseuraan, hakemukseen on syytä liittää muuta harrastusperustetta tukevaa näyttöä, esim. ampumapäiväkirja, johon on kirjattu päivämäärät, ammuntamäärät, kuittaukset mahdollisilta valvojilta jne.

Muu ase- luvat
- Aseen merkki, malli, toimintatapa, kaliiperi jne. on yksilöitävä tarkasti hakemuksessa
- Mikäli mahdollista, aseen kuva ja valmistajan tekniset tiedot on syytä liittää hakemukseen
- Hakemus on perusteltava erityisen huolellisesti; miksi harrastus edellyttää ko. asetta, tarvittaessa asiasta on syytä antaa erillinen kirjallinen selvitys
- Muu ase-hakemuksiin suhtaudutaan varauksellisesti. Hakijalta edellytetään pääsääntöisesti aktiivista ja pitkäkestoista ampumaurheilun harrastamista.

Ns. järeät kaliiperit (erityisesti .500S&W)
- Poikkeustapauksessa lupa voidaan myöntää myös järeämmälle kaliiperille. Hakijan on kuitenkin perusteltava tarkalleen mihin ammunnan lajiin hän ko. asetta tarvitsee ja todennettava harrastustausta. Lisäksi hakijan on osoitettava missä harrastus tapahtuisi.

Muistoesinelupa
- Hakemuksessa on tuotava erillisellä kirjallisella selvityksellä esiin aseen historia ja sen kytkentä luvanhakijaan. Luvanhakijan on perusteltava, miksi juuri ko. aseella on erityistä muistoarvoa hänelle.

PERUSTELE HAKEMUKSESI HUOLELLA, PUUTTEELLISESTI ESITETYT/EPÄSELVÄT PERUSTEET JOHTAVAT HAKEMUKSEN HYLKÄÄMISEEN!


Noniin, sotiiko yllä olevassa tekstissä "jokin" kohta allaolevan lakitekstin kanssa?

Ampuma-aselaki 9.1.1998/1
53 §
Hallussapitoluvan voimassaoloaika ja lupaehdot

Hallussapitolupa annetaan toistaiseksi, jollei sitä erityisestä syystä ole annettava määräajaksi. Sellaista työtä varten, jossa ampuma-«ase» on välttämätön, lupa annetaan kuitenkin enintään viideksi vuodeksi kerrallaan. (29.6.2001/601)

HE 183/1997

53 §
Hallussapitoluvan voimassaoloaika ja lupaehdot. 1 mom. Ampuma-aseen pysyvään hallussapitoon oikeuttava hallussapitolupa annettaisiin tavallisesti luvan voimassaoloaikaa rajoittamatta. Hallussapitolupa olisi siten pääsääntöisesti annettava toistaiseksi voimassa olevana. Erityisestä syystä hallussapitoluvan voisi kuitenkin antaa määräaikaisena. Tämä voisi olla perusteltua muun ohella silloin, kun kyseessä on luvansaajan ensimmäinen ampuma-«ase». Jos luvan hakija ei kykene tarkoin selvittämään aseharrastuksensa laatua ja aktiivisuutta, lupahakemus tulisi yleensä hylätä, koska lakiehdotuksen 45 §:n 2 momentissa tarkoitetut lupaedellytykset eivät tuolloin täyttyisi. Tapauksissa, joissa luvan hakijan antama selvitys aseharrastuksestaan ei täysin tyydytä lupaviranomaista, luvan antaminen määräaikaisena voisi olla kuitenkin perusteltua.



"Erityisestä syystä" ja aina ovat ilmeisesti synonyymeja?

Toisaalta asiasta keskustelu tällä foorumilla ei johda muihin toimenpiteisiin kuin kenties kyseisen kohdan poistumiseen edellämainitusta ohjeesta.
Lupien myöntäjien asenteisiin, tai muuhun sillä ei ole vaikutusta, valitettavasti. Se ettei sitä lue missään, ei tarkoita etteikö sitä noudatettaisi.



Lisätietoja: Finlex
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
E_h_e
***


Liittynyt: 12 Jou 2004
Viestejä: 2169
Paikkakunta: Maarianhaminasta itään

LähetäLähetetty: 09.11.2006 22:12    Viestin aihe: K-M 09.11.2006 20:48 Vastaa lainaamalla viestiä

HE 183/1997

53 § Hallussapitoluvan voimassaoloaika ja lupaehdot.
1 mom. Ampuma-aseen pysyvään hallussapitoon oikeuttava hallussapitolupa annettaisiin tavallisesti luvan voimassaoloaikaa rajoittamatta. Hallussapitolupa olisi siten pääsääntöisesti annettava toistaiseksi voimassa olevana. Erityisestä syystä hallussapitoluvan voisi kuitenkin antaa määräaikaisena. Tämä voisi olla perusteltua muun ohella silloin, kun kyseessä on luvansaajan ensimmäinen ampuma-ase. Jos luvan hakija ei kykene tarkoin selvittämään aseharrastuksensa laatua ja aktiivisuutta, lupahakemus tulisi yleensä hylätä, koska lakiehdotuksen 45 §:n 2 momentissa tarkoitetut lupaedellytykset eivät tuolloin täyttyisi. Tapauksissa, joissa luvan hakijan antama selvitys aseharrastuksestaan ei täysin tyydytä lupaviranomaista, luvan antaminen määräaikaisena voisi olla kuitenkin perusteltua.
_________________
Errare humanum est
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
App
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Maa 2004
Viestejä: 806

LähetäLähetetty: 09.11.2006 22:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

TAK85 kirjoitti:

Pyyhkäisehän tuo Oulu listaltasi pois. Minusta täällä kohtelu on aina ollut asianmukaista, päinvastoin tilanne oli aikanaan ympäristökunnissa. Tämän sanon lähes 40 aseen omistajana. Ja kokemusta 40 vuoden ajalta. Mutta asiat pitää olla kunnossa lupia hakevalla henkilöllä. Ja säilytystilat kaluston mukaiset.

Muutenkin lienee aika vaikea arvioida muiden kuin oman paikkakunnan lupakäytäntöä koska luvat haetaan kotipaikkakunnalta.


Ei taida Oulussakaan irrota toiminta-ampujille enää muu-ase-luokan vermeitä viimeisimmän tilanteen mukaan. Asiaa voinee valaista lisää nimim. Jantteri.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sikke
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Tou 2006
Viestejä: 112

LähetäLähetetty: 09.11.2006 22:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuli nyt sellainenkin ajatus näistä yksittäisistä kansanedustaja ehdokkaista mieleen, että eipä se taitaisi missään tuntua vaikka sinne eduskuntaan saataisiin äänestettyä sanotaan vaikkapa keksittynä nyt Runo Kurko. Paljon enemmän voi kuitenkin hallaa tehdä edustajan omapuolue taustalla joka tapauksessa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TAK85
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Huh 2006
Viestejä: 11352

LähetäLähetetty: 11.11.2006 23:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aika asialliset ohjeet kuten E h e kin edellä totesi. Itse en moista paperia ole edes nähnyt. Lienen laitoksen kirjoissa luotettavaksi todettu.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tate
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 1417
Paikkakunta: Etelä Suomi

LähetäLähetetty: 12.11.2006 12:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Oulun ohjeen tästä kohdasta olen eri mieltä: "- Ensimmäinen pistoolilupa saadaan aina määräaikaisena, max 3 vuotta."

Esim. jos henkilö kilpailee aktiivisesti practicalissa että SRA:ssa ja molemmista on ampumakokeet ja kirjalliset suoritettu niin miksi pitäisi luvat olla määräaikaiset kun kerran lupaehdot täyttyvät.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jg
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Mar 2005
Viestejä: 790

LähetäLähetetty: 12.11.2006 14:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ainakin suhtautuu harrastukseemme myönteisesti. Hänhän on todistettavasti sitä mieltä, että aseen lukkoa pitäisi saada kuljettaa lentokonessa käsimatkatavaroissa. Tietääkö muuten kukaan löytyykö mistään luetteloa eduskunnan eräkerhon jäsenistä, vai onko se valtionsalaisuus?
_________________
just because you're paranoid doesn't mean they're not really out to get you
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
E_h_e
***


Liittynyt: 12 Jou 2004
Viestejä: 2169
Paikkakunta: Maarianhaminasta itään

LähetäLähetetty: 12.11.2006 18:23    Viestin aihe: Tate 12.11.2006 11:24 Vastaa lainaamalla viestiä

"Oulun ohjeen tästä kohdasta olen eri mieltä: "- Ensimmäinen pistoolilupa saadaan aina määräaikaisena, max 3 vuotta."

Esim. jos henkilö kilpailee aktiivisesti practicalissa että SRA:ssa ja molemmista on ampumakokeet ja kirjalliset suoritettu niin miksi pitäisi luvat olla määräaikaiset kun kerran lupaehdot täyttyvät."

Miten on voinut kilpailla aktiivisesti practicalissa että SRA:ssa ja kuitenkin hakee ensimmäistä pistoolilupaa?

Voiko kilpailuihin osallistua niin, että kilpailuase on hallussa ampuma-aselain 88 §:n (Ampuma-aseen valvottu käyttö) perusteella?

Ampuma-aselain 87 §:n (Ampuma-aseen ja aseen osan lainaaminen) tilanne ei sovellu kuvaamaasi tapaukseen?

Silloin jos kyseessä on tilanne, että olisi harrastanut lajia aktiivisesti vain kiväärillä tai haulikolla, jos se nyt ylipäätään on mahdollista, asia varmaan selviää lupaviranomaisen kanssa neuvottelemalla!

Kyllä Oulun ohje on edelleen hyvin perusteltu!

HE 183/1997

53 § Hallussapitoluvan voimassaoloaika ja lupaehdot.
1 mom. Ampuma-aseen pysyvään hallussapitoon oikeuttava hallussapitolupa annettaisiin tavallisesti luvan voimassaoloaikaa rajoittamatta. Hallussapitolupa olisi siten pääsääntöisesti annettava toistaiseksi voimassa olevana. Erityisestä syystä hallussapitoluvan voisi kuitenkin antaa määräaikaisena. Tämä voisi olla perusteltua muun ohella silloin, kun kyseessä on luvansaajan ensimmäinen ampuma-ase. Jos luvan hakija ei kykene tarkoin selvittämään aseharrastuksensa laatua ja aktiivisuutta, lupahakemus tulisi yleensä hylätä, koska lakiehdotuksen 45 §:n 2 momentissa tarkoitetut lupaedellytykset eivät tuolloin täyttyisi. Tapauksissa, joissa luvan hakijan antama selvitys aseharrastuksestaan ei täysin tyydytä lupaviranomaista, luvan antaminen määräaikaisena voisi olla kuitenkin perusteltua.

Lisätietoja: Finlex
_________________
Errare humanum est
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jorge
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Maa 2004
Viestejä: 1628
Paikkakunta: Rehuvaara

LähetäLähetetty: 12.11.2006 20:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:

LähetäLähetetty: 12.11.2006 17:23 Viestin aihe: Tate 12.11.2006 11:24
"Oulun ohjeen tästä kohdasta olen eri mieltä: "- Ensimmäinen pistoolilupa saadaan aina määräaikaisena, max 3 vuotta."

Esim. jos henkilö kilpailee aktiivisesti practicalissa että SRA:ssa ja molemmista on ampumakokeet ja kirjalliset suoritettu niin miksi pitäisi luvat olla määräaikaiset kun kerran lupaehdot täyttyvät."

Miten on voinut kilpailla aktiivisesti practicalissa että SRA:ssa ja kuitenkin hakee ensimmäistä pistoolilupaa?

Voiko kilpailuihin osallistua niin, että kilpailuase on hallussa ampuma-aselain 88 §:n (Ampuma-aseen valvottu käyttö) perusteella?

Ampuma-aselain 87 §:n (Ampuma-aseen ja aseen osan lainaaminen) tilanne ei sovellu kuvaamaasi tapaukseen?

Silloin jos kyseessä on tilanne, että olisi harrastanut lajia aktiivisesti vain kiväärillä tai haulikolla, jos se nyt ylipäätään on mahdollista, asia varmaan selviää lupaviranomaisen kanssa neuvottelemalla!

Kyllä Oulun ohje on edelleen hyvin perusteltu!

HE 183/1997

53 § Hallussapitoluvan voimassaoloaika ja lupaehdot.
1 mom. Ampuma-aseen pysyvään hallussapitoon oikeuttava hallussapitolupa annettaisiin tavallisesti luvan voimassaoloaikaa rajoittamatta. Hallussapitolupa olisi siten pääsääntöisesti annettava toistaiseksi voimassa olevana. Erityisestä syystä hallussapitoluvan voisi kuitenkin antaa määräaikaisena. Tämä voisi olla perusteltua muun ohella silloin, kun kyseessä on luvansaajan ensimmäinen ampuma-ase. Jos luvan hakija ei kykene tarkoin selvittämään aseharrastuksensa laatua ja aktiivisuutta, lupahakemus tulisi yleensä hylätä, koska lakiehdotuksen 45 §:n 2 momentissa tarkoitetut lupaedellytykset eivät tuolloin täyttyisi. Tapauksissa, joissa luvan hakijan antama selvitys aseharrastuksestaan ei täysin tyydytä lupaviranomaista, luvan antaminen määräaikaisena voisi olla kuitenkin perusteltua.


Tuon pykälän mukaan pitäisi pääsääntöisesti antaa lupa toistaiseksi, jos luvanhakija muuten kelpaa ampuma-aseen omistajaksi. Ja lupa pitäisi myöntää aina toistaisena kun hakija omistaa aikaisempia aseita (siinä ei ole edes mainittu erikseen pistooleja tai muitakaan yksittäisiä aseiden lajeja).

Ensimmäistäkin pyssyä hankittaessa pitäisi myöntää lupa pääsääntöisesti toistaiseksi. Ellei sitten ole jotain muuta tiedossa kuin ainoastaan se että kyse on ensimmäisestä aseesta. Jos hakijan antama selvitys ei ole lupaviranomaista "täysin tyydyttävä", pitäisi pikemminkin vaatia lisäselvityksiä (tai hakijalla pitää olla mahdollisuus antaa lisäselvitys) "täyden tyydyttävyyden" aikaansaamiseksi. Jos selvitys ei tyydytä, niin olisi ehkä parempi hylätä hakemus kokonaan.

Mihinkähän laintekstiin perustuu ajatus ensimmäisen pistooliluvan määräaikaisuudesta , eikö lakiteksti koske kaikkia ampuma-aseita?
Ja, missä määrittellään kriteerit jotta hakijan selvitys on lupaviranomaista täysin tyydyttävä?
Onhan laissa teksti että ampuma-aseen hankintaan voidaaan myöntää lupa. Sen perusteella viranomainen saa lupa-asiaa toki harkita. Toisaalta kansalaisella on oikeus tasapuoliseen kohteluun, ylipäänsä kaikessa viranomaisasioinnissa. Siitäkin periaatteesta tulisi lupaviranomaisten jossain määrin pitää kiinni.

Tuo Oulun tulkinta ei ole kovin fiksua, koska siinä laissa esitetystä/määritellystä poikkeustapauksesta on tehty pääsääntö. Vieläpä varsin keinotekoiselta tuntuvan viranomaisharkinnan perusteella. Mutta, taitaa suomalainen virkamies olla erehtymätön.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
E_h_e
***


Liittynyt: 12 Jou 2004
Viestejä: 2169
Paikkakunta: Maarianhaminasta itään

LähetäLähetetty: 12.11.2006 21:04    Viestin aihe: Jorge 12.11.2006 19:23 Vastaa lainaamalla viestiä

Hallituksen esitys 183/1997 Eduskunnalle ampuma-aselaiksi ja laiksi poliisilain 23 §:n sekä laiksi poliisin henkilörekistereistä annetun lain 19 ja 20 §:n muuttamisesta

YKSITYISKOHTAISET PERUSTELUT
1. Lakiehdotusten perustelut
1.1. Ampuma-aselaki

5 luku. Hankkiminen, yksityinen valmistaminen ja muuntaminen sekä hallussapito

43 §. Hyväksyttävät käyttötarkoitukset.

1 mom. Luvan hakijan olisi selvitettävä, että hänellä on momentissa tarkoitettu hyväksyttävä syy ampuma-aseen tai aseen osan hankkimiseen. Hänellä olisi lisäksi oltava myös käytännössä mahdollisuus käyttää asetta ilmoittamaansa tarkoitukseen. Luvan antaminen riippuisi viranomaisen harkinnasta. Suomessa vakiintuneen periaatteen mukaan kenelläkään ei ole ehdotonta oikeutta ampuma-aseen hankkimiseen ja hallussapitoon. Tämä viranomaisen suorittama tarkoituksenmukaisuusharkinta olisi ilmaistu momentissa sanoilla "voidaan antaa".

Lisätietoja: Finlex
_________________
Errare humanum est
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jantteri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Tou 2004
Viestejä: 1202
Paikkakunta: Kotomaa

LähetäLähetetty: 12.11.2006 21:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

[quote="Hakim"]

Lainaus:
OHJEITA HANKKIMISLUVAN HAKIJOILLE

Ensimmäinen pistoolilupa
Hakemuksen liitteeksi on liitettävä erillinen kirjallinen selvitys, josta tulee selkeästi käydä ilmi:
- Mitä ammunnan lajeja/lajia hakija on aiemmin harrastanut
- Mitä ammunnan lajeja/lajia hakija aikoo aseella harrastaa
- Missä harrastus tapahtuu ja millä perusteella hakija voi harrastaa ammuntaa mainitussa paikassa (peruste on todennettava, esim. seuran jäsenyys tai radan omistajan suostumus kirjallisena)
- Miksi hakija hakee lupaa juuri kyseiselle asetyypille (kaliiperi, toimintatapa jne.)
- Mikäli hakija kuuluu ampumaseuraan, mukaan on liitettävä seuralta ns. aktiivisuustodistus
- 9 mm pistoolille voi poikkeuksellisesti saada luvan ensimmäiseksi aseeksi, mikäli harrastettu ammunnan laji välttämättä edellyttää sitä. Tällöinkin edellytetään kuitenkin lähtökohtaisesti vähintään turvallisen ampujan teoriaosuuden suorittamista (esim. SRA).
- Mikäli hakija ei kuulu ampumaseuraan, on harrastusperuste todennettava muuten. Tällöin on syytä kiinnittää erityistä huomiota hakemuksen perusteluun. Hakemukseen voidaan liittää todistukset kahdelta luotettavana pidettävältä henkilöltä yhteystietoineen. Hakijan on kuitenkin syytä huomata, että ystävien/sukulaisten antamiin todistuksiin ammunnan harrastamisesta suhtaudutaan hyvin varauksellisesti.
- Ensimmäinen pistoolilupa saadaan aina määräaikaisena, max 3 vuotta. Luvanhaltijan on uusittava lupa määräajan sisällä. Mikäli määräaika ylittyy, on luvanhaltijan annettava luvan hakemisvaiheessa selitys asiasta. Vanhentunut lupa tarkoittaa, ettei aseelle ole olemassa hallussapitolupaa ja tällöin kyseeseen voi tulla jopa ampuma-aserikos!

Määräaikaisen pistooliluvan uusiminen
Luvan uudistamisvaiheessa luvanhaltijan on esitettävä uudelleen harrastusperusteen olemassaolo
- Esim. seuran aktiivisuustodistus, mahdollinen osallistuminen kilpailutoimintaan
- Mikäli luvanhaltija ei kuulu ampumaseuraan, hakemukseen on syytä liittää muuta harrastusperustetta tukevaa näyttöä, esim. ampumapäiväkirja, johon on kirjattu päivämäärät, ammuntamäärät, kuittaukset mahdollisilta valvojilta jne.

Muu ase- luvat
- Aseen merkki, malli, toimintatapa, kaliiperi jne. on yksilöitävä tarkasti hakemuksessa
- Mikäli mahdollista, aseen kuva ja valmistajan tekniset tiedot on syytä liittää hakemukseen
- Hakemus on perusteltava erityisen huolellisesti; miksi harrastus edellyttää ko. asetta, tarvittaessa asiasta on syytä antaa erillinen kirjallinen selvitys
- Muu ase-hakemuksiin suhtaudutaan varauksellisesti. Hakijalta edellytetään pääsääntöisesti aktiivista ja pitkäkestoista ampumaurheilun harrastamista.

Ns. järeät kaliiperit (erityisesti .500S&W)
- Poikkeustapauksessa lupa voidaan myöntää myös järeämmälle kaliiperille. Hakijan on kuitenkin perusteltava tarkalleen mihin ammunnan lajiin hän ko. asetta tarvitsee ja todennettava harrastustausta. Lisäksi hakijan on osoitettava missä harrastus tapahtuisi.

Muistoesinelupa
- Hakemuksessa on tuotava erillisellä kirjallisella selvityksellä esiin aseen historia ja sen kytkentä luvanhakijaan. Luvanhakijan on perusteltava, miksi juuri ko. aseella on erityistä muistoarvoa hänelle.

PERUSTELE HAKEMUKSESI HUOLELLA, PUUTTEELLISESTI ESITETYT/EPÄSELVÄT PERUSTEET JOHTAVAT HAKEMUKSEN HYLKÄÄMISEEN!


Tällaista en kyllä itse ole saanut koskaan, Oulussa siis vaikutan. Onkohan lie miten uusi ohje? Kaikenlaisia lupia olen hakenut ja saanutkin, mutta ko. ohjetta ei ole koskaan käsiini jaettu.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jorge
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Maa 2004
Viestejä: 1628
Paikkakunta: Rehuvaara

LähetäLähetetty: 12.11.2006 23:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

E.H.E, tuo viittaamasi lupaviranomaisen harkintavalta on yleisesti tiedossa. Lupa siis, voidaan myöntää, tai olla myöntämättä. Kenelläkään ei todellakaan ole, niin sanotusti, oikeutta saada ampuma-aseen hankintaan lupaa.

Toisaalta, koska Suomessa on ampuma-aseen hankinnasta ja hallussapidosta tehty varsin yksityiskohtainen lainsäädäntö, lienee ilmeistä että lainlaatijalla on ollut tarkoituksena myöntää ampuma-aseiden hankintalupia. Tätä kautta tullaan siihen olettamukseen että lupia myönnetään lain asettamilla edellytyksillä. Periaatteessa sopisi olettaa/edellyttää kansalaisten saavan tasavertaisen ja lakiin perustuvan kohtelun viranomaisilta.

Itse olisin sitä mieltä että ampuma-aseiden hankintaa pitää käsitellä laissa mainittujen yksityiskohtaisten määräyksien ja periaatteiden mukaisesti, eikä lupaviranomaisten lakiin perustumattomien tulkintojen pohjalta.

On luonnollista että ensimmäisen aseen hankinnan kohdalla lupaviranomainen puntaroi normaalia tarkemmin edellytyksiä. Näin pitääkin olla. Mutta voisitko laittaa esimerkin, missä lain pykälässä asetetaan esimerkiksi pistoolin hankinta eri asemaan kuin mikä tahansa muu ampuma-ase?

Tässä mielessä Oulun käytäntö? ei tunnu perustellulta/hyväksyttävältä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
E_h_e
***


Liittynyt: 12 Jou 2004
Viestejä: 2169
Paikkakunta: Maarianhaminasta itään

LähetäLähetetty: 13.11.2006 00:54    Viestin aihe: Jorge 12.11.2006 22:31 Vastaa lainaamalla viestiä

Tavoitteena tiettyjen aseiden ensimmäisten lupien määräaikaisuudella on se, että kun harrastus mahdollisesti ensi innostuksen jälkeen hiipuu niin ase ei joudu rikoksen kautta sellaiselle, joka käyttää sitä rikoksiin.
Kun ampuma-aselain perusteluja lukee niin selkeänä tavoitteena näyttää olevan harrastusmahdollisuuksien turvaaminen todellisille harrastajille mutta myös tiettyjen välineiden muita tiukempi lupakontrolli.

Tilastojen valossa näyttää siltä, että ennen aselain uudistamista vajaa 30 % anastetuista aseista oli käsiaseita (pistooleja ja revolvereja). Noin 70 % anastetuista ampuma-aseista anastettiin tuolloin yksityisasunnoista.

Poimin alle myös joitakin irrallisia lauseita ampuma-aselain perusteluista, jotka mahdollisesti liittyvät tähän keskusteluun.

Ampuma-aselaki (9.1.1998/1)

43 § Hyväksyttävät käyttötarkoitukset

44 § Hankittavaa ampuma-asetta ja aseen osaa koskevat edellytykset

45 § Hankkimisluvan saajaa koskevat edellytykset luonnolliselle henkilölle

53 § Hallussapitoluvan voimassaoloaika ja lupaehdot
Hallussapitolupa annetaan toistaiseksi, jollei sitä erityisestä syystä ole annettava määräajaksi.
...

Ampuma-aseasetus (27.2.1998/145)

43 § Hankkimisluvan hakeminen

Hallituksen esitys 183/1997 Eduskunnalle ampuma-aselaiksi ja laiksi poliisilain 23 §:n sekä laiksi poliisin henkilörekistereistä annetun lain 19 ja 20 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ
...
Kenelläkään ei siten olisi edelleenkään ehdotonta oikeutta ampuma-aseen hankkimiseen ja hallussapitoon.
...
YLEISPERUSTELUT
...
1. Johdanto
...
Asevalvontaa kiristävät viranomaistoimet on pyrittävä tarkoituksenmukaisesti suuntaamaan juuri ongelmallisimpiin tilanteisiin.
...
Jos hakijalla on hyväksyttävä käyttötarkoitus ja hakijaa on pidettävä aseen hankkimiseen sopivana, on lupa pyrittävä antamaan aseeseen, joka soveltuu hyvin hakijan ilmoittamaan käyttötarkoitukseen.
...
Kaikkein tulivoimaisimpiin tai muuten vaarallisimpiin aseisiin tulisi lupa antaa ainoastaan poikkeuksellisesti.
...
Edellä mainitut epäkohdat ovat johtaneet myös lupakäytännön epäyhtenäisyyteen. Luvan hakijat ovat joutuneet eriarvoiseen asemaan, koska on sattumanvaraista, minkä lupaviranomaisen kanssa he joutuvat asioimaan. Esityksellä pyritään yhtenäiseen lupakäytäntöön ja siten kansalaisten yhdenvertaisuuden edistämiseen.
...
2. Nykytila
...
2.3. Ampuma-ase rikoksentekovälineenä
...
Henkirikoksissa käytetyimpiä ovat olleet aseet, jotka yleisyytensä vuoksi ovat olleet helposti saatavissa (haulikot) tai jotka kokonsa ja ominaisuuksiensa vuoksi soveltuvat hyvin rikoksentekovälineiksi (pistoolit). Vaikka pienen kokonsa johdosta helposti kätkettävissä olevien taskuaseiden hankkimista on nykyisessä lainsäädännössä vaikeutettu, pistooli on yhä huomattavan yleinen henkirikoksen tekoväline. Tähän vaikuttaa osaltaan luvattomien taskuaseiden suurehko lukumäärä sekä pienikaliiperisten tarkkuuspistoolien helppo saatavuus 1960- ja 1970-luvulla. Rahalaitosryöstöissä selvästi käytetyin asetyyppi on ollut käsiase.
...
Anastettujen ampuma-aseiden määrä on viime vuosina pysynyt lähes muuttumattomana. Vuonna 1993 Suomessa anastettiin yhteensä 980 ampuma-asetta. Anastetuista aseista 67 prosenttia oli metsästysaseita ja 29 prosenttia käsiaseita. Noin 70 prosenttia aseista anastettiin yksityisasunnoista.
...
Vuonna 1994 anastettiin 517 jutun yhteydessä yhteensä 932 ampuma-asetta. Näistä aseista oli tammikuun 1995 loppuun mennessä saatu takaisin 167 eli noin 18 prosenttia. Anastetuista aseista noin 68 prosenttia oli metsästysaseita (haulikoita 370, kivääreitä 257 ja yhdistelmäaseita 7) ja noin 26 prosenttia käsiaseita (pistooleja 196 ja revolvereja 42).
...
Vuonna 1995 Suomessa anastettiin 900 ampuma-asetta.
...
3. Esityksen tavoitteet ja keskeiset ehdotukset
...
3.2. Keskeiset ehdotukset
3.2.1. Yleistä
Ehdotuksen mukaan luvan antamisen yleisenä edellytyksenä olisi vaatimus aseen soveltumisesta hakemuksessa ilmoitettuun käyttötarkoitukseen.
...
3.2.6. Hankkiminen, yksityinen valmistaminen ja muuntaminen sekä hallussapito
...
Merkitystä voidaan sen sijaan antaa sille seikalle, harrastaako luvan hakija aktiivisesti sellaista ampumaharrastuksen muotoa, jonka perusteella hän hakee lupaa aseen hankkimiseen.
...
Ampuma-aselakiin otettavaksi ehdotetun valtuutussäännöksen nojalla käyttöön otettaisiin lupamenettelyssä avuksi olevia lomakkeita, joiden avulla voitaisiin pyrkiä arvioimaan luvan hakijan harrastustoiminnan laatua ja laajuutta.
...
Peruslähtökohtana olisi, että aseen olisi sovittava suunnitellussa käyttötarkoituksessa käytettäväksi. Hankkimislupa voitaisiin antaa vain sellaista ampuma-asetta tai aseen osaa varten, joka ei lippaan patruunamäärän, kaliiperin ja muiden ominaisuuksien perustella ole hakijan ilmoittamaan käyttötarkoitukseen nähden tarpeettoman tulivoimainen ja tehokas sekä joka soveltuu hyvin hakijan ilmoittamaan käyttötarkoitukseen.
...
Säännöksellä on pyritty saattamaan eräät muita aseita vaarallisemmat ampuma-aseet tavanomaista tiukemman lupaharkinnan piiriin. On edelleenkin perusteltua, että kaikkein tehokkaimpien ampuma-aseiden hankkimiseen annetaan lupa vain erityisestä syystä.
...
Esityksen mukaan lupaviranomainen velvoitettaisiin noudattamaan erityistä harkintaa ja huolellisuutta kaikkein tehokkaimpien ja tulivoimaisimpien aseiden kohdalla niiden alkuperäisestä käyttötarkoituksesta riippumatta.
...
Luvan voisi kuitenkin pääsääntöisesti saada myös kaikkein tehokkaimpiin ja tulivoimaisimpiin aseisiin, jos hakija kykenee luotettavasti osoittamaan harrastavansa sellaista ammunnan lajia, jossa tehokas ja tulivoimainen ase on tarpeellinen.
...
Erityistä harkintaa olisi luonnollisesti noudatettava myös muiden aseiden, kuten kaikkein tulivoimaisimpien tai muuten tehokkaimpien käsiaseiden osalta.
...
Mitä vaarallisemmasta aseesta on kysymys, sitä suurempaa harkintaa luvan antamisessa on noudatettava.
...
YKSITYISKOHTAISET PERUSTELUT
1. Lakiehdotusten perustelut
1.1. Ampuma-aselaki
...
44 §. Hankittavaa ampuma-asetta ja aseen osaa koskevat edellytykset.
...
Eräitä ampuma-aseita on tulivoimansa, tehonsa, käsiteltävyytensä, helpon kätkettävyytensä, epätavanomaisen ulkomuotonsa tai muiden ominaisuuksiensa vuoksi pidettävä muita aseita vaarallisempina. Siksi on tarkoituksenmukaista, että näiden aseiden hankkimiselle asetetaan erityisiä ehtoja ja rajoituksia.
...
Kaiken kaikkiaan on tarkoituksenmukaista, että perusteena muita aseita tiukemmalle lupaharkinnalle ovat ampuma-aseen ominaisuudet eikä se, mihin käyttötarkoitukseen ase on alun perin valmistettu tai missä käyttötarkoituksessa sitä tosiasiallisesti käytetään. Vaikka kaikki ampuma-aseet ovatkin väärissä käsissä vaarallisia, on kuitenkin perusteltua, että lupaharkinta on muita aseita tiukempaa kaikkein vaarallisimpien ampuma-aseiden osalta.
...
Sen lisäksi, että ampuma-aseen tai aseen osan tulisi esityksen mukaan soveltua hyvin hakijan ilmoittamaan käyttötarkoitukseen, ei hankittava ase tai aseen osa saisi olla käyttötarkoitukseensa nähden tarpeettoman tulivoimainen ja tehokas. Aseessa ei myöskään saisi olla lipasta, jonka patruunamäärä on tarpeettoman suuri.
...
Tähän ampuma-aseiden ryhmään kuuluu joitakin metsästysaseita, alun perin sotilaskäyttöön suunniteltuja ja valmistettuja pistooleita sekä alun perin sotilaskäyttöön valmistettuja kivääreitä. Käytännössä lähes jokaiseen itselataavaan kertatuliaseeseen on hankittavissa suurikapasiteettinen lipas. Tämä on seikka, jota ei voida käytännössä estää, vaikka joissakin maissa onkin pyritty puuttumaan asiaan saattamalla myös aseiden lippaat tarkan sääntelyn piiriin. Tämäkin on ongelmallista, sillä ampuma-aseissa voidaan usein käyttää ilman lupaa ostettavissa olevien replica-aseiden lippaita.
...
myös isolla lipaskapasiteetilla varustetut isokaliiperiset tai muuten tehokkaat itselataavat kertatuliaseet ovat erittäin vaarallisia aseita. Näillä aseilla voidaan ampua lippaan patruunamäärän mukaan jopa kymmeniä nopeita peräkkäisiä tähdättyjä laukauksia. Tähän ryhmään kuuluu sekä käsiaseita että kiväärejä.
...
Myös isokaliiperisia, suurella lipaskapasiteetilla varustettuja käsiaseita on pidettävä erityisen vaarallisina ja tulivoimaisina aseina.
...
Vaikka edellä onkin todettu, että lupaviranomaisen olisi suhtauduttava erityisellä harkinnalla teholtaan ja tulivoimaltaan erityisen vaarallisia aseita koskeviin lupahakemuksiin, lupa olisi toisaalta aina annettava käyttötarkoitukseen sopivaan ampuma-aseeseen, jos luvan saamisen edellytykset muuten täyttyvät. Eräissä ammunnan lajeissa, lähinnä practical-ammunnassa ja joissakin vapaaehtoiseen maanpuolustustyöhön liittyvissä reserviläisammunnan lajeissa tehokas ja tulivoimainen, usein alun perin sotilaskäyttöön valmistettu itselataava kertatulitoimintoinen ampuma-ase on välttämätön. Näissä tapauksissa lupaviranomaisen tulisi antaa lupa harrastuksessa tarvittavan aseen hankkimiseen sen vaarallisista ominaisuuksista huolimatta, jos muut luvan antamisen edellytykset, kuten ehdotetussa 45 §:n 2 momentissa tarkoitettu luotettava selvitys harrastuksesta, täyttyvät.
...
45 §. Hankkimisluvan saajaa koskevat edellytykset.
...
Lupaviranomaisen olisi kaikin käytettävissä olevin keinoin pyrittävä selvittämään erityisesti kaikkein tulivoimaisimpien ja tehokkaimpien aseiden osalta luvan hakijan harrastustoiminnan laatu ja aktiivisuus. Merkkejä vakavasta harrastuksesta on ainakin osallistuminen kilpailuihin. Aloittelevien ampujien osalta selvitys voisi kuitenkin olla vapaamuotoisempi. Eräissä uusissa ammunnan lajeissa, muun muassa practical-ammunnassa ja sovelletuissa reserviläisammunnoissa, järjestetään turvatestien kaltaisia turvallisen aseenkäsittelyn kursseja. Tämän tyyppisen kurssin läpäiseminen muodostaisi ainakin hyvän lähtökohdan lupaharkinnalle.
...
53 §. Hallussapitoluvan voimassaoloaika ja lupaehdot.
Ampuma-aseen pysyvään hallussapitoon oikeuttava hallussapitolupa annettaisiin tavallisesti luvan voimassaoloaikaa rajoittamatta. Hallussapitolupa olisi siten pääsääntöisesti annettava toistaiseksi voimassa olevana. Erityisestä syystä hallussapitoluvan voisi kuitenkin antaa määräaikaisena. Tämä voisi olla perusteltua muun ohella silloin, kun kyseessä on luvansaajan ensimmäinen ampuma-ase. Jos luvan hakija ei kykene tarkoin selvittämään aseharrastuksensa laatua ja aktiivisuutta, lupahakemus tulisi yleensä hylätä, koska lakiehdotuksen 45 §:n 2 momentissa tarkoitetut lupaedellytykset eivät tuolloin täyttyisi. Tapauksissa, joissa luvan hakijan antama selvitys aseharrastuksestaan ei täysin tyydytä lupaviranomaista, luvan antaminen määräaikaisena voisi olla kuitenkin perusteltua.

Tätä seikkaa kommentoidaan "Aselupakäytäntöjen yhtenäistämisohjeet" -luonnoksessa sivulla 53 otsikon "3.2.4.3. Aktiivisuus ja lupien määräaikaisuus" alla.

http://www.intermin.fi/intermin/hankkeet/asearpa/home.nsf/files/Lupak%C3%A4yt%C3%A4nt%C3%B6jen%20yhten%C3%A4ist%C3%A4misohjeen%20luonnos/$file/Lupak%C3%A4yt%C3%A4nt%C3%B6jen%20yhten%C3%A4ist%C3%A4misohjeen%20luonnos.pdf

Lisätietoja: Finlex
_________________
Errare humanum est
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4  Seuraava
Sivu 2 Yht. 4

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com