OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

maksa osuma
Siirry sivulle Edellinen  1, 2
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
havu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Maa 2004
Viestejä: 3242

LähetäLähetetty: 28.11.2006 22:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Täsmälleen samankaltaiset havainnot. Jonkun olen kans ampunut maksaan ja mitä muiden maksaosumia olen merkille laittanut, niin joku prinsiippi tähänkin löytyy: Yleensä ei merkkaa osumaa, mutta kohtuu pian meno lakkaa maittamasta ja aletaan notkumaan ja huojumaan kunnes kupsahtaa väsymyksestä tonttiin. Jos taas innostuu oikein kovasti menemään, niin alle 100m:n on ohhollaan ja kun pääsee tykö niin ei ole enää ketään kotona. Nygren taisi joksu sanoa että kuollut 15min sisään, mutta näkyy jollain olleen sitkeempikin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
postilaatikko
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 17 Lok 2006
Viestejä: 22
Paikkakunta: Kauniainen

LähetäLähetetty: 29.11.2006 22:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Katos ku piti odottaa että johtaja herra tulee paikalle ottamaan verinäyteet ja päätti pitää veren tuoreena... Very Happy
_________________
Pitäskö se ampua...?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
postilaatikko
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 17 Lok 2006
Viestejä: 22
Paikkakunta: Kauniainen

LähetäLähetetty: 29.11.2006 22:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

vastasin siis sinulle 338 Lapua Magnum
äskösessä
_________________
Pitäskö se ampua...?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pukinlahtaaja
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 30 Mar 2005
Viestejä: 12
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 30.11.2006 18:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ensimmäinen kaatamani hirvi (v. -85) on toistaiseksi ainoa hirvi, jota olen maksalle onnistunut roiskaisemaan. Hirvi käyttäytyi pitkälti samalla tavalla kuin 338 LM:n mainitsema hirvi. Ampumatilannekin oli vähän vastaava eli ammuin 7-piikkistä urosta pellolle kevyeen raviin etuviistosta n. 100 m etäisyydeltä. Jälkeenpäin tarkasteltuna selvisi, että sisäänmenoreikä oli n. 30 - 40 cm lavan takana ja saman verran alhaalla hirven keskilinjasta.

Hirvi jatkoi ampumisen jälkeen n. 100 m ja jäi seisomaan pellon reunaan (metsän puolelle) pieneen pusikkoon. Lapa oli hyvin tarjolla, mutta kokemattomuuttani päätin yrittää ampua hirveä reilun 100 m päästä vapaalta kädeltä niskaan, ettei lihaa menisi liikaa piloille. Laukaus meni ohi ja hirvi jatkoi matkaansa. Ekan kerran hirvi oli käynyt makuulla n. 50 m päässä pellon reunasta, josta se lähti ajomiehiä karkuun ja juoksi ajoketjusta läpi. Jäljitin hirveä 200 - 300 m ja tulin takaisin ampumapaikalle. Tämän jälkeen jätimme hirven reiluksi tunniksi rauhoittumaan ja laitoimme passiketjun hirven oletetun olinpaikan ympärille. Itse lähdin parin muun miehen kanssa jäljittämään hirveä (lumi oli jo maassa, joten hirveä oli jalkamiehenkin helppo seurata).

Toinen verinen makuupaikka löytyikin aika pian sen jälkeen, kun olin lopettanut hirven jäljittämisen. Todennäköisesti hirvi oli ensimmäisen jäljittämisen aikana liikkunut minun edelläni hitaasti, aina välillä odotellen seuraajaansa, vaikka jäljestyksen aikana en hirveä onnistunut näkemäänkään. Tältä toiselta makuupaikalta hirvi oli edennyt n. 200 m taajoissa pusikoissa edestakaisin hortoillen. Loppumatkasta hirvi oli käynyt makuulla parinkymmenen välein. Lopulta hirvi löytyi lyhyen seuraamisen jälkeen n. 400 - 500 m päästä (s.o hirven kulkema matka, ei matka linnuntietä) ampumapaikalta kuolleena. Suolistettaessa hirven vatsaontelo oli täynnä verta ja p...kaa ja ilmeisesti eläin oli kuollut sisäiseen verenvuotoon (maksa oli aivan tohjona).

Eli kyllä se maksalaakikin aika pian hirven tappaa. Vaan oli toi varmaan sen verran tuskallinen kuolema elukalle, ettei siitä ekasta kaadosta liiemmälti tullut sulkaa hattuun otettua. Harmi oli melkoinen monta vuotta, kun eka hirvenkaato meni näin päin h..vettiä. No, aika on parantanut haavat ja tänä syksynä kellistyi hirvestäjänurani 30 hirvi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Powerhead
Kanta-asiakas


Liittynyt: 02 Hel 2006
Viestejä: 820

LähetäLähetetty: 30.11.2006 19:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Toissa syksynä ammuin tornista tiellä juoksevaa vasaa n. 100 metrin päähän etuviistosta ja hieman taaksehan se luoti jäi. Vasa löyty 30 metrin päästä tiestä ja siihen annoin niskalaakin. Maksa oli aika tohjona ja mahan sisältöäkin "jonkin verran" hajallaan.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
vt
***


Liittynyt: 22 Syy 2005
Viestejä: 333

LähetäLähetetty: 01.12.2006 00:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Maksahan on varsin iso elin ja varmaankin on merkitystä, mihin kohtaan sitä osuu.

Itsellä mm. yksi maksaosuma kokemus, jossa ammuin koiran haukussa olevaa vasaa. Osumasta ei näyttänyt tapahtuvan yhtään mitään, vasa vaan seisoi jäykkänä paikallaan. Olin kuitenkin varma, että osuin, niin en ampunut heti uudestaan. Vasa yritti n. 10 sekunnin seisomisen jälkeen ottaa askeleen, kaatui kuitenkin jo tuohon ensimmäiseen askeleeseen. Eli siinä tapauksessa ainakin verenhukka oli suuri ja tajunnan menetys hyvin nopea.

Ja nyt muistui mieleenkin toinenkin tapaus, jossa vasa jäi maksaosumasta seisomaan sahapukkina. Sitä tosin joutui ampumaan uudelleen, kun se pääsi vielä liikkeelle. Tiedä sitten kuinka pian olisi kaatunut ilman toista laukausta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
latvalaturi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Huh 2004
Viestejä: 454

LähetäLähetetty: 01.12.2006 16:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Paria lehmää tuli ammuttua maksaan kolme vuotta sitten. Osumat olivat kuitenkin sen verran edessä, ettei mahat rikkoutuneet. Molemmat elukat pysähtyivät muutaman kymmenen metriä ampumisen jälkeen ja pääsin parsimaan. Toista tuli ammuttua säkään, se tarvitsi vielä armonlaakin. Toista ammuin kaulalle.
Varsinkin ensimmäisellä oli kova vauhti. Vaikka matkaa oli vain 30 metriä ja tähtäsin keskelle lapaa, jäi osuma taakse.
Käytin silloin naturalista 30-06:ssa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Elan
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Jou 2004
Viestejä: 8950

LähetäLähetetty: 01.12.2006 18:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minulle on sattunut kolme selvää maksalaukausta eli osuma pääasiassa maksassa:

1. Kahdeksanpiikkinen sonni reipasta ravia noin 60 metrin päässä, laaki hiukan takana ja keskeltä maksaa läpi. Hirvi jatkoi noin 30 metriä ja jäi seisomaan sahapukki-asentoon huojuen hitaasti. Odotin noin 20 sekuntia ja ammuin laukauksen niskaan, josta hirvi putosi kuin lekalla olisi lyöty otsaan. Olen varma, että ei olisi pitkään jaksanut seisoa muutenkaan. Kaliiperi 9,3x62, Oryx 18,5 g

2. Lähes suoraan päin juokseva mullikka, jota oli haavoitettu toiseen etujalkaan, matkaa noin 30 metriä. Luoti meni oikean lavan välistä ja pitkittäin maksan läpi. Mullikka meni saman tien nurin kuin ruskko. Kaliiperi 9,3x62, Oryx 15 g

3. Peura etuviistosta juosten päin, matakaa noin 40 metriä, osuma oikeaan lapaan viistäen ja maksasta läpi. Peura merkkasi hyvin vähän, jatkoi juoksusuuntaansa kaartaen vasemmalla kymmenkunta metriä ja palasi takaisin jäljilleen hiljalleen hiipuen. Putosi maahan noin 40 metrin juoksun jälkeen. Maksassa oli lähes nyrkin mentävä reikä. Kaliiperi 243 Win, Sako Twinhead (Nosler Partition) 6,5g.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
gubbe
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 29 Lok 2006
Viestejä: 39

LähetäLähetetty: 07.12.2006 21:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mullia ammuin pellolla kaukaa (en viitsi edes sanoa kuinka kaukaa), liikahti just ja maksaan osui. Meni metsään. Kutsuin kaverin koiran kanssa paikalle, mulli löytyi n. 30 m päästä makuulta elossa, kaveri lopetti. Aikaa kului n. 20- 30 min.
Mietin jälkeenpäin, että olisiko mennyt pitkällekin, jos heti olisin perään lähtenyt? Kannattaako siis aina odotella ja antaa elukan rauhoittua (ja vuotaa) niin löytyy läheltä. Silloinkin oli jo hämärä tulossa joten jos olis juossut pari kolmesataa metriä niin olis saattanut jäädä löytymättä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
338 Lapua Magnum
Kanta-asiakas


Liittynyt: 02 Kes 2004
Viestejä: 942
Paikkakunta: Oripää

LähetäLähetetty: 07.12.2006 21:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Maha laakeista ei mene pitkälle ja jos koira perässä tietää siitä että koira jää haukkumaan paikalleen yleensä kuuloetäisyyden päähän, Jos haukku kestää useamman minuutin on eläin elossa ja ohjeiden mukaan annettava olla mieluiten 1-2 tuntia (mahaosuma) jolloin eläin ei enää pysty lähtemään makuulta (haavakuume) Toisaalta taas maksaosuma ilmeisesti tappaa hyvinkin 10 minuutin kuluessa (koira tulee pois tai haukku loppuu) Keuhko-osumasta tietää sen että pysähtyy ja haukku loppuu käytännössä välittömästi.

Näin minua on opastettu ja omat kokemukset ovat myös tuon suuntaiset, yleensä tulee lähdettyä kauheaa kyytiä perään mutta se on turhaa HIRVEÄ EI SAA JUOKSEMALLA KIINNI.

Toisaalta jos on huono osuma (raapaisu jalkaan, kokemusta on) Hirvi siirtyi ilman minkäänlaista pysähtymistä arviolta noin 2-5km
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jeppe
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 06 Tam 2005
Viestejä: 24

LähetäLähetetty: 10.12.2006 21:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Urosvasa koiran karkosta, ampumamatka 90 m, tielinjalle, osuma alhaalla, hieman takana eli tavoitti myös maksaa. Kun menin paikalle niin oli edennyt laukauksesta n. 10 m metsän puolelle ja oli pystyssä, ampumisesta oli aikaa pari minuuttia. Ihmetytti hieman mutta kaularankalaukaus rauhoitti tilanteen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jeppe
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 06 Tam 2005
Viestejä: 24

LähetäLähetetty: 10.12.2006 21:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Patruuna edelliseen oli 9,3 x 62 Lapua Mega
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2
Sivu 2 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com