OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Pistooliin perä, onko laillista????
Siirry sivulle Edellinen  1, 2
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Viilari
Vieras





LähetäLähetetty: 18.05.2004 14:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Menee kyllä täällä (!) päässä jakeluun, mutta itse et ole vielä huomannut käsitteen "metsästys" ja luolaan jne. "ampumisen" eroa. Sanoista kun saivartelet niin asetus ei kyllä sanamuodossaan salli yhtään sen sen enempää "metsästystä" kuin "lopettamistakaan" eikös niin?
Takaisin alkuun
Rassaaja
Vieras





LähetäLähetetty: 18.05.2004 15:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyvä että ymmärsit vihdoin asian. Embarassed
Takaisin alkuun
Elain
Vieras





LähetäLähetetty: 18.05.2004 16:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pistoolin käyttöhän on yksiselitteisesti kielletty metsästyksessä tällä pykälällä:
"
16 §
Yleiset ampuma-asevaatimukset
.....
Käsiasetta ei saa käyttää metsästyksessä.

"
Vaikka Rassaaja Embarassed ja Viilaaja Embarassed aihetta ansiokkaasti jo käsittelivätkin, niin lain valmistelussa on katsottu, että avuttoman eläimen lopettaminen niin loukkuun kuin luolaankin on pistoolilla sallittua, vaikka siinä ampumisesta puhutaankin. Pistoolilla lopettaminen kun tapahtuu yleensä ampumalla. Laughing

Niinpä esimerkiksi karkuun juoksevan ketun ampuminen luolan ulkopuolella ei enää ole sallittua, se olisi jo metsästystä. Rolling Eyes
Takaisin alkuun
Rassaaja
Vieras





LähetäLähetetty: 18.05.2004 16:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Elain on ihan oikeassa, luolan tai rakennuksen alusen ulkopuolella juoksevan supin ampuminen käsiaseella ei olekaan enää sallittua. Kyse ei ole siitä onko se metsästysta tai ei, vaan perustelu löytyy yhä Metsästysasetuksen 19§:stä.

"Metsästysasetus 19 §
Poikkeussäännös aseita koskevista kielloista
Sen estämättä, mitä edellä säädetään, saa luolassa, loukussa tai muutoin vastaavissa olosuhteissa olevan eläimen sekä haavoittuneen tai loukkaantuneen eläimen ampumiseen käyttää tarkoitukseen sopivaa ampuma-asetta."

Eli kun supi on rakennuksen tai luolan ulkopuolella, MA19§ ei enää mahdollista sen ampumista pistoolilla. Tästähän siinä on kyse, ei siitä onko kyseessä lopettaminen vai metsästäminen.

Ja ihan oikein on Elain lainannut Metsästyslain 16 § jossa sanotaan seuraavaa:

"16 §
Yleiset ampuma-asevaatimukset
.....
Käsiasetta ei saa käyttää metsästyksessä. "

Tähän tuntuu monella toppaavan lukutaito. Mutta miten on niin vaikeaa jatkaa lukuja metsästysasetuksen puolelle jossa taasen vieläkin sanotaan:

"Metsästysasetus 19 §
Poikkeussäännös aseita koskevista kielloista
Sen estämättä, mitä edellä säädetään (eli ML 16§, käsiasetta ei saa käyttää metsästyksessä), saa luolassa, loukussa tai muutoin vastaavissa olosuhteissa olevan eläimen sekä haavoittuneen tai loukkaantuneen eläimen ampumiseen käyttää tarkoitukseen sopivaa ampuma-asetta. "

Eli tässä Metsästysasetuksen pykälässä annetaan poikkeussäännös joka mahdollistaa käsiaseen käytön luolametsästyksessä silloin kun eläin on joko luolassa, tallin alla tai muutoin vastaavissa olosuhteissa. Käsiase on tässä metsästysmuodossa kätevin ja käyttökelpoisin ase, joten sen käyttömahdollisuus on kirjattu Metsästysasetukseen. Ja hyvä niin.

Lukekaa lakia ja asetusta kokonaisvaltaisesti, älkääkä pysähtykö heti ensimmäiseen kohtaa mikä käsitttelee asiaa. Useimmiten samaa asiaa rajoitetaan tai käsitellään useammassa kohdassa.

Tästä hyvänä esimerkkinä on koiran kiinnipito, kaikkihan muistavat seuraavan kohdan

"Metsästyslaki, 8 luku
Koiran pitäminen
51 §
Koiran kiinnipitovelvollisuus
Maaliskuun 1 päivästä elokuun 19 päivään ulkona oleva koira on pidettävä kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä.
Edellä 1 momentissa sanottu ei kuitenkaan koske:
1) alueen omistajan tai haltijan luvalla pihamaalla tai puutarhassa taikka koiran pitämiseen varatulla aidatulla alueella olevaa koiraa;
2) viittä kuukautta nuorempaa koiraa;
...."

Jos lukeminen jätetään tähän kuten suurin osa korankusettajista haluaa tehdä, antaa tämä mahdollisuuden pitää koiraa kytkemättömänä toisen alueella ilman mitään lupaa, kunhan se on välittömästi kytkettävissä. Tätä mantraa hokevat kaikki metsästä irtonaisen koiran kanssa puolukkareissulta tavatut koiranomistajat. Jopa eräs poliiksikin kompastui tähän eräohjelmassa aikoinaan. Jos he olisivat lukeneet hieman pidemmälle, olisi selvinnut asiasta lisää.

"53 §
Koiran pitäminen toisen alueella
Ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa koiraa ei saa pitää irti toisen alueella.
....."

Mitäs täällä sanotaankaan, Ellei ole maanomistajan tai mets. oikeuden haltijan nimenomaista lupaa pitää koiraa irti, niin sitä ei sitten kanssa saa pitää irti puolukkareissulla.

Nyt mentiin hieman kauas alkuperäisestä aiheesta, muuta en malttanut olla ottamatta esille em. kohtaa hyvänä esimerkkinä.
Takaisin alkuun
Andy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 615
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: 18.05.2004 17:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuo käsiasekielto on muuten metsästysASETUKSEN 16§:ssä.
_________________
Joka päivä voi tiiliskivi pudota päähäsi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Lippis
Vieras





LähetäLähetetty: 19.05.2004 00:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Edelleen: Käsiaseella (ilmeisesti metsästysasetus tarkoittaa pistoolia tai revolveria koska hirvikivääriä tai haulikkoa ei olla oltu kieltämässä viimeaikoina) metsästäminen on kielletty.

Metsästysasetus sallii sen sijaan eläimen ampumisen käsiaseella jos eläin on loukussa tai luolassa.

Lainsäätäjä rinnastaa loukun ja luolan. Syytä en tiedä mutta sama lainsäätäjä ei salli luolan tai loukun ulkopuolella käsiaseMETSÄSTYSTÄ. Luolan tai loukun ulkopuolella sallitaan kyllä eläimen lopettaminen mm. käsiaseella.

Voikin väittää että eläimen lopettaminen yleensä, tai erityisesti loukussa tai luolassa ovat kaikki samaa asiaa ja ampuma-aseella metsästys jotain muuta jossa käsiaseen käyttö ei ole sallittua.

Tässä keskustelussa menee yleiset ja juridiset käsitteet sekaisin. Kansankielessä luolametsästys on luolametsästystä. Lainsäätäjän mielestä se on jotain muuta ja lähinnä rinnastettavissa loukussa olevan eläimen lopettamiseen/ampumiseen. Vähän sama kuin jos joku menee kalaan. Mato-onki ei vaadi kalastuslupaa mutta virveli vaatii aikuiselta kalastusluvan. Kummassakin kalastustavassa tekijä menee kalaan kalastamaan vaikkakin lainsäätäjän mielestä kyseessä on kaksi TÄYSIN eri asiaa koska toinen vaatii luvan ja toinen ei. Tai salametsästäjä menee metsälle mutta lainsäätäjän mielestä kyseessä ei ole laillinen metsästys vaan laiton salametsästys. Yhteistä käsitteillä on lähinnä se että eläimiä on tarkoitus tappaa.

-> Pistooli ei Suomessa ole METSÄSTYSase vaikka sillä eläimiä tietyissä erikoistilanteissa saakin tappaa.

Alkuperäistä asiaa puidakseni todettakoon edelleen että minkä tahansa ampuma-aseen tyypin pysyvä muuttaminen vaatii luvan, oli aseen käyttötarkoitus aivan mikä tahansa. Metsästysluotien osalta ns. pistoolikaliperisten aseiden osalta on sitten vielä Erva-luotikiellosta omat sivuvaikutuksensa joilla voi olla vaikutusta asianmukaisten A-tarvikkeiden saatavuuteen.

Malliesimerkki: Luolametsästäjä haluaa vaikkapa 38 Specialin reikäpääluodilla ladattuja patruunoita metsästystarkoituksiin luolarevolveriinsa. Kauppa ei myy niitä ilman Erva-lupaa ja Erva-lupa ei välttämättä heltiä käsiaseelle perusteella metsästys jos luvanmyöntäjä katsoo että metsästysasetuksen käsiasekielto metsästyksessä liittyy asiaan. Luvanmyöntäjä voi toki käyttää järkeäänkin mutta siihenhän aselaki ei varsinaisesti luvanmyöntäjää velvoita.
Takaisin alkuun
Väiski
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Huh 2004
Viestejä: 790

LähetäLähetetty: 19.05.2004 02:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Voi yhden loukun kerran. Kysyin pistoolin perästä ja sain vastaukseksi saivartelua loukku- ja luolapyynnistä. Näin meillä.
_________________
The difference between a Socialist and a Communist? Socialist doesn't have all the guns yet.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Tate
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 1417
Paikkakunta: Etelä Suomi

LähetäLähetetty: 19.05.2004 07:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Laitetaanpas Väiski vielä kerran.
Eli pistoolisi ei muutu aseluokasta toiseen perän lisäyksellä ellei aseen kokonaispituus ylitä 840 mm.(täytyy olla aika pitkä perä) Very Happy
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vieras






LähetäLähetetty: 20.05.2004 15:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tate kirjoitti:
Laitetaanpas Väiski vielä kerran.
Eli pistoolisi ei muutu aseluokasta toiseen perän lisäyksellä ellei aseen kokonaispituus ylitä 840 mm.(täytyy olla aika pitkä perä) Very Happy


Ei pidä välttämättä paikkaansa. Aseen luokitus voi lupaviranomaisen mielestä muuttua "muu ase"-luokkaan joka muutos vaatii luvan. Aselaki on tältä osin sen verran epäselvä että jos osapuolilla olisi halua riidellä niin vasta KHO toteaisi miten asia on. Voisin kuvitella että KHO toteaisi kiinteällä perällä varustetusta pistoolista että se on jotain muuta kuin pistooli ja siten muunnos vaatisi muunnosluvan. Asian voi toki testata lakituvassa mutta hieman helpompaa on pyytää kirjallinen lausunto lupaviranomaiselta ENNEN aseen muutosta.

On totta että aselain muu ase -pyklä luokittelee muu ase -luokkaan aseen jossa vain toinen mitoista 400mm piipunpituus tai 840mm kokonaispituus alittuu. Toisaalta tiedämme että MP5-kertatuliaseita on luokiteltu useasti muu ase -luokkaan aseen käyttötarkoituksen/muotoilun perusteella vaikka ne toisen (mittaussääntö)tulkinnan mukaan ovat pistooleja.

Suomeksi: Aselaki on epäselvä, ennakkotapausta ei ole. Voipi käydä miten vaan. Varmista asia sen vuoksi lupaviranomaiseltasi ennakkoon.
Takaisin alkuun
juuha
Vieras





LähetäLähetetty: 06.08.2004 23:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Menee hieman otsikon sivuun, mutta kuitenkin...

Millainen lupamenettely on tilantessa jossa muuksi aseeksi luvitetussa arskassa haluaa säätöperän tilalla käyttää tarvittaessa kiinteää perää, esim. SRA sirpaleliivit päällä vs tarkkuuden hakeminen 300m radalla? Perän vaihdon yhteydessä aseen tyyppi muuttuu muusta aseesta kivääriksi, joten lain mukaan muutos vaatii luvan. Muutoksen jälkeen aseelle saa uuden hallussapitoluvan mutta mitä vanhalle tapahtuu eli joutuuko sen luovuttamaan tarkastajalle vai voiko samalle aseelle olla sekä muu ase- että kiväärilupa?

Jos on lupa toiseen kivääriin niin asetta saisi lainata silloin kun siinä on kiinteä perä, mutta eikös se muuttuisi peränvaihdossa luvattomaksi jos muutoslupaa ei ole, eikä lainaamispykälät taida koskea luvattomia aseita Smile
Takaisin alkuun
Vieras






LähetäLähetetty: 07.08.2004 10:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niin, mitenkähän mahtaa luvan kanssa olla?
Muutos tietysti vaatii aselain mukaan luvan, mutta voitaisiinko hallussapitolupaan kirjoittaa muu-ase/kivääri ja lisätä erikoistuntomerkkeihin "luokka riippuu käytettävän vaihtoperän/piipun pituudesta".

Mahdollista olisi kai myös kahden luvan saanti, toinen kivääri- ja toinen muu-ase, molempien erikoistuntomerkkeihin "yhteinen runko-osa aseen lupa XXXXXX kanssa"

Tuon viimeisen kun saisi niin olisivat asiat ainakin kunnossa.
Takaisin alkuun
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2
Sivu 2 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com