OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Miten seuran puheenjohtaja vaihdetaan oikeaoppisesti?

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Seuratoiminta
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Tauno
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Hel 2005
Viestejä: 208
Paikkakunta: Syrjäkylä

LähetäLähetetty: 09.03.2007 11:39    Viestin aihe: Miten seuran puheenjohtaja vaihdetaan oikeaoppisesti? Vastaa lainaamalla viestiä

Ystäväni pohjoisessa oli tuohtunut metsästysseurassaan tapahtuneesta ”vallankaappauksesta”, jossa seuran puheenjohtaja oli vaihdettu yllättäen ”vanhempaan painokseen”.

Tästä sain idean avata keskustelun jossa voisimme joukolla pohtia miten puheenjohtaja vaihdetaan ”oikeaoppisesti”. Ja kuten huomaatte laitoin tuon oikeaoppisesti sanan lainausmerkkeihin, eli nyt etsin tarinoita, kokemuksia siitä miten puheenjohtaja vaihdettiin / vaihdetaan seurassanne.

Aloitan esimerkillä joka ei liity mitenkään tuohon pohjoisen tapaukseen, vaan on silkkaa mielikuvituksen tuotetta:

Jotta saisimme oman ehdokkaamme puheenjohtajaksi tulee asiamme pohjustustyö aloittaa hyvissä ajoin, jopa vuotta, kahtakin aiemmin. Ehdokkaamme tulee olla esillä kokouksissa, etenkin hirvenmetsästykseen liittyvissä asioissa. Kokouksissa hänen tulee pitää pitkiä puheita, joissa hän kauttarantain antaa ymmärtää ettei nykyinen puheenjohtaja ole ajanut sitä ja tätä asiaa. Näillä puheilla tunnustellaan maaperää, annetaan pikkuhiljaa kuvaa, ”minä tekisin asiat paremmin”.
Tässä vaiheessa kuvaan astuu puheenjohtaja-ehdokkaan kaveri, joka puolihuolimattomasti sopivasti valitussa tilanteessa, esimerkiksi hirvenmetsästyksen lomassa makkaranpaisto-tulilla, heittää ilmoille ajatuksen: ”tuosta Vilpertistä tulisi hyvä puheenjohtaja”.
Ajatus herättää vilkasta keskustelua, mutta koska ehdokkaamme on paikalla niin kukaan ei viitsi esittää toisenlaista mielipidettä. Vastustajat ovat vaiti, mutta siemen on kylvetty ja jää itämään paikallaolijoiden mieliin.
Tämä hetki on kriittisin vaihe puheenjohtaja pelissämme. Nyt tarvitaan muutama ”sanansaattaja” kehiin joiden tehtävä on viedä sanomaa: ”porukka tuolla hirvimetsällä, oli sitä mieltä että Vilpertistä tehdään uusi puheenjohtaja”.
Mikäli tämä vaihe pelissämme onnistuu aletaan kylillä jo puhua uudesta puheenjohtajasta, nimeltä Vilpertti. Nyt kun olemme ohittaneet kriittisen vaiheen alkaa loppunäytöksen valmistelu.
Framille nostetaan asia joka ei mitenkään näytä liittyvän istuvaan puheenjohtajaan. Se on kuitenkin asia joka on närästänyt hirvimiehiä, sitä paisutellaan, järjestetään tilanne jossa se saadaan seuraavan vuosikokouksen keskeisimmäksi asiaksi. Näin saadaan liikekannalle juuri se joukko joiden mieliin Vilperttimme tukijoineen on pikkuhiljaa ujuttanut ”minä korjaisin tuon asian”-ajatuksen.
Ja kokouksen puheenjohtajan ( jonka tietenkin itse olemme kokousta johtamaan valinneet) nuijankopautuksella Vilpertistämme tulee uusi seuran puheenjohtaja!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Trapper
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Maa 2004
Viestejä: 962

LähetäLähetetty: 09.03.2007 12:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Paitsi jos seuran sääntöjen mukaan vuosikokous ei ole puheenjohtajaa valitseva instanssi.

Saattaa olla myös niin, että vuosikokous valitsee hallituksen ja hallitus keskuudestaan pj:n ja muut toimihenkilöt.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pullinkaine
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 13 Syy 2006
Viestejä: 39

LähetäLähetetty: 09.03.2007 13:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Trapper kirjoitti:
Paitsi jos seuran sääntöjen mukaan vuosikokous ei ole puheenjohtajaa valitseva instanssi.

Saattaa olla myös niin, että vuosikokous valitsee hallituksen ja hallitus keskuudestaan pj:n ja muut toimihenkilöt.


Omassa seurassani helmikuussa kokoontuva vuosikokokous valitsee johtokunnan jäsenet, jotka sitten keskudestaan valitsee johtokunnan puheenjohtajan. Hän toimii myös koko metsästysseuran johtajana. Uskoisin, että vastaava käytäntö on voimassa myös monessa muussa metsästysseurassa...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
V_P_K
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Hei 2005
Viestejä: 382
Paikkakunta: Väylänvarsi

LähetäLähetetty: 09.03.2007 16:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Suurin vaara päätyä puheenjohtajaksi on joutua ensin johtokunnan jäseneksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nahkuri
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 13 Lok 2004
Viestejä: 44
Paikkakunta: Kemijärvi

LähetäLähetetty: 30.03.2007 10:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Keräämällä "omaa porukkaa" tarpeeksi monta vuosikokoukseen, missä pj vaihdetaan. Jos edellinen ei älyä väistyä, joku esittää uutta henkilöä. Hänen puolesta ei välttämättä tarvitse edes kannatuspuheenvuoroa esittää. Kun on kaksi ehdokasta yhdelle paikalle. äänestetään. Enemmän ääniä saanut on uusi puheenjohtaja. Näinhän se kansanvalta pelaa!

Usein kuitenkin entiset valitaan uudelleen ja uudelleen. Kunnes kuolema erottaa...

En kyllä lähtisi kovin aikaisin liikkeelle, sillä myös vastustajat heräävät ja keräävät taakseen joukkoja. Kovin pitkät puheetkin tulilla ja varsinkin kokouksissa syövät kannatusta. Väittelyjä kannattaa välttää, sillä voittaja ja oikeassa olija kerää vain vihollisia.

Usein kuitenkin heitteyttään väittelyn häviää...

Jo sir Winston Churchill totesi tyhmyrien hallitsevan meitä ja maailmaa!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Seuratoiminta Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com