OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Laki ja teräaseet yleisellä paikalla
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Jouset, teräaseet ja työkalut
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
sasu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Lok 2006
Viestejä: 3487

LähetäLähetetty: 29.04.2007 10:13    Viestin aihe: Laki ja teräaseet yleisellä paikalla Vastaa lainaamalla viestiä

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030612
Lainaus:

Järjestyslaki 27.6.2003/612

10 §
Toisen vahingoittamiseen soveltuvien esineiden ja aineiden hallussapito

Seuraavien toisen vakavaan vahingoittamiseen tarkoitettujen tai siihen soveltuvien esineiden tai aineiden hallussapito yleisellä paikalla on kielletty:

1) teräaseet, rikotut lasiesineet ja muut näihin rinnastettavat viiltämiseen tai pistämiseen soveltuvat esineet;

2) patukat, ketjut, jouset, vaijerit, kaapelit, pesäpallomailat ja muut näihin rinnastettavat lyömiseen soveltuvat esineet;

3) tikat, kuulat ja muut näihin rinnastettavat heittämiseen soveltuvat esineet;

4) syövyttävät sekä toisen vakavaan vahingoittamiseen taikka lamauttamiseen soveltuvat aineet;

5) ilma-aseet, jousitoimiset aseet, harppuunat, ritsat, puhallusputket ja muut näihin rinnastettavat ampumiseen soveltuvat esineet;

6) terveydelle vaaralliset laserosoittimet.

Ampuma-asetta tai räjähtävää esinettä erehdyttävästi muistuttavien esineiden hallussapito yleisellä paikalla on kielletty.

Mitä 1 ja 2 momentissa säädetään, ei koske esineitä tai aineita, joiden hallussapito on työtehtävän tai muun hyväksyttävän syyn vuoksi tarpeen.


Petanque-kuulatkin ovat kiellettyjä yleisellä paikalla, katso kohta 3. Vai onko petanquen pelaaminen viimeisen kappaleen mukainen "hyväksyttävä syy"? Mistäköhän on tullut ajatus mainita kuulat oikein erikseen tässä laissa?

Kaivoin tuon lainkohdan esiin kun kiinnosti, onko Suomessa määritelty maksimipituus mukana kannettavalle veitsen terälle. Näköjään ei ole mitään pituusrajoja, vaan kaikki pistämiseen ja viiltämiseen soveltuvat esineet on kielletty (kohta 1). Laki on kirjoitettu todella varman päälle.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Teppis
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 06 Maa 2007
Viestejä: 68
Paikkakunta: Ei mistään kotosin.

LähetäLähetetty: 29.04.2007 12:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lakitekstihän on aivan selvä, mutta mitenkä tuota käytännössä sovelletaan. Itsellänikin kulkee aina Sveitisäinen linkkari taskun pohjalla ja enkä varmasti ole ainoa "rikollinen" tässä suhteessa. Entäpä jos joku on matkalla biljardisalilta iltamyöhällä kotiin köö kainalossa ja paikalle sattuu virkaintoinen poliisipartio...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sasu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Lok 2006
Viestejä: 3487

LähetäLähetetty: 29.04.2007 13:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuo lakiteksti kaipaisi tämäntapaisen tarkennuksen:

"Seuraavien esineiden hallussapito VAHINGOITTAMISTARKOITUKSESSA on kielletty yleisellä paikalla."

Sitten ei tarvitsisi lainkuuliaisten ihmisten arvuutella, joutuuko Leathermanista, Victorinoxista, Spydercosta tai vastaavasta vaikeuksiin vai ei.

Nykymuotoinen laki antaa poliisille ja syyttäjälle suuret mahdollisuudet järjestää jollekin ikävyyksiä ja pahimmillaan asiaa punnitaan käräjillä asti. Miksi viranomaisille on jätetty noin avoin valtakirja?

Lueskelin juuri Floridan teräaselakeja, siellä tuntuisi keskeistä olevan, että teräasetta ei saa käyttää uhkaavasti. Vermontin osavaltiossa ladattua asetta saa kantaa yleisellä paikalla, mutta ei rikollisessa tarkoituksessa. Nämä ovat esimerkkejä siitä, että uhkaava tai vaarallinen käytös on se mitä pyritään estämään, ei mekaanisesti kieltämään kaikkia mahdollisia välineitä. Suomessa on menty siitä, missä aita on matalin: "kielletään kaikki ihan varoiksi".
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
E_h_e
***


Liittynyt: 12 Jou 2004
Viestejä: 2169
Paikkakunta: Maarianhaminasta itään

LähetäLähetetty: 29.04.2007 14:47    Viestin aihe: Sasu 29.04.2007 09:13 Vastaa lainaamalla viestiä

"...Petanque-kuulatkin ovat kiellettyjä yleisellä paikalla, katso kohta 3. Vai onko petanquen pelaaminen viimeisen kappaleen mukainen "hyväksyttävä syy"? Mistäköhän on tullut ajatus mainita kuulat oikein erikseen tässä laissa?..."

Katso tämä, erityisesti nimetyt kohdat:

Hallituksen esitys (HE 20/2002) Eduskunnalle laiksi turvallisuuden edistämistä yleisillä paikoilla koskevien säännösten uudistamiseksi

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

YLEISPERUSTELUT
...
2.2. Kansainvälinen kehitys ja ulkomaiden lainsäädäntö
...
3. Esityksen tavoitteet ja keskeiset ehdotukset
3.1. Tavoitteet ja keinot niiden saavuttamiseksi
...
3.2. Keskeiset ehdotukset
...
Järjestyksen ja turvallisuuden vaarantaminen sekä häiriön aiheuttaminen
...
Kielletyt esineet ja aineet
...
5.2. Lausunnot
- Lausunnon antajien joukko on varsin laaja!
...
YKSITYISKOHTAISET PERUSTELUT
1. Lakiehdotusten perustelut
1.1. Järjestyslaki
1 luku. Yleiset säännökset

1 §. Lain tarkoitus.

2 §. Määritelmiä.
- Tässä on sitten se paljon parjatun YJT käsitteen määritelmä!

3 luku. Kielletyt esineet ja aineet

9 §. Vaaralliset esineet

10 §. Toisen vahingoittamiseen soveltuvien esineiden ja aineiden hallussapito.
...
Tässä pykälässä tarkoitettuja kuulia ovat sellaiset kuulat, joiden koon ja painon suhde on sellainen, että niillä voi heittämällä vakavasti vahingoittaa toista ja niitä voidaan tämän vuoksi pitää esimerkiksi kiviä vaarallisempina. Säännöstä tulee tulkita tältä osin ahtaasti ja jättää esimerkiksi kivet tämän säännöksen soveltamisalan ulkopuolelle.
...
3 momentti. 1 ja 2 momentissa lueteltuja esineitä voisi pitää hallussa yleisellä paikalla, jos hallussapito perustuu työtehtävään tai siihen on muu hyväksyttävä syy. Hyväksyttävä syy on arvioitava tapauskohtaisesti. Toisen vahingoittamista varten valmistettujen esineiden ja aineiden hallussapidolle voi olla hyväksyttävä syy ainoastaan poikkeustapauksissa. Tällaisia esineitä ovat esimerkiksi tikarit, toisen vahingoittamiseen tarkoitetut miekat sekä ketjusta tai kaapelista valmistetut lyömäaseet. Hyväksyttävä syy näiden hallussapitoon yleisellä paikalla voi olla esimerkiksi keräilykokoelmaan liittäminen tai näyttelyssä pitäminen. Jos esineen tai aineen hyväksyttävä käyttö tapahtuu pääasiallisesti yleisillä paikoilla, voidaan sen hallussapito katsoa tapahtuvaksi ilman hyväksyttävää syytä vain silloin, kun hallussapito tapahtuu normaalista selvästi poikkeavissa olosuhteissa. Tällainen esine on esimerkiksi pesäpallomaila. Itsepuolustustarkoitusta ei voida pitää hyväksyttävänä syynä minkään 1 tai 2 momentissa mainitun esineen tai aineen hallussapitoon.

Lisätietoja: Finlex / hallituksen esitykset
_________________
Errare humanum est
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14739

LähetäLähetetty: 29.04.2007 15:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Voi herranen aika,

Se ei näytä menevän kaaliin, että lakiteksti ja käytäntö ovat kaksi eri asiaa. Lakiteksti on sitä varten tuossa muodossa, että jos kaksi juippia tappelee kylällä niin niille saadaan mahdollisesta teräaseesta jämerämpi tuomio.

Minulla on kääntöveitsi aina mukana ja siitä ei ole kyllä koskaan kukaan välittänyt vaikka on nähnyt sen minulla aivan selvästi.

En ole koskaan kuullut poliisin ratsaavan kadullakulkijoita teräaseperusteella...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Repesorsa
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 9356
Paikkakunta: Sieltä

LähetäLähetetty: 29.04.2007 15:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kuinkahan kävisi sähköurakoitsijalle, joka viherhippien ydinvoimanvastaisessa mielenosoituksessa näyttäisi kädestä pitäen viherhipille, millaista kaapelia pitkin ydinsähkö kulkee?

50-senttinen pätkä AMCMK 3x70+21 kaapelia painaa 650 grammaa. Näyte on kevyt kantaa mukana.

Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14739

LähetäLähetetty: 29.04.2007 15:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niin kauan kuin vihreiden imagoon liittyy aktivismi he ovat vain protestipuolue. Sitten kun vihreät saavat kitkettyä aktivismin niin siitä tulee todellinen valtapuolue. Tämän vuoksi on hyvä härnätä aktivisteja vastapuolen tuote-esittelyillä, jotta heidän mielenkiintonsa aktiiviseen toimintaan ja anarkiaan säilyisi ja vihreät säilyisivät marginaalissa...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sasu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Lok 2006
Viestejä: 3487

LähetäLähetetty: 29.04.2007 15:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

HE 20/2002
Lainaus:
sivu 21: Erilaisten toisen vahingoittamiseen soveltuvien esineiden hallussapito yleisellä paikalla aiheuttaa vakavan vaaran yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle.

On kyllä aika raju väite, että jo pelkkä esineen hallussapito aiheuttaa vakavan vaaran. Miksei esineen haltijan aikeita ole otettu mukaan vaaran arviointiin?
Lainaus:
sivu 40: Teräaseella tarkoitetaan puukkoa, veistä, tikaria, pistintä, miekkaa, viidakkoveistä ja heittopuukkoa sekä näihin rinnastettavia esineitä, esimerkiksi monitoimityökaluja. Teräaseeksi katsotaan siten kaikki sellaiset esineet, joissa on toisen vakavaan vahingoittamiseen soveltuva terä, joka metallin lisäksi voi olla valmistettu muustakin materiaalista.

Koska lain mukaan itse esine on keskeinen vaarallisuuden arvioinnissa, joudutaan mukaan laskemaan käytännössä melkein kaikki esineet.
Lainaus:
sivu 40: Lähes millä tahansa esineellä voidaan aiheuttaa ainakin vähäistä vahinkoa toiselle ihmiselle. Tämän vuoksi hallussapito yleisillä paikoilla tulee kieltää ainoastaan sellaisten esineiden ja aineiden osalta, joilla voidaan vahingoittaa toista vakavasti. Siten hallussapidon kielto ei koskisi esimerkiksi leluja.

Tässä on perusteluihinkin kirjoitettu 'lähes millä tahansa esineellä' eli on ollut hyvin tiedossa, ettei vaarallisia esineitä pysty erikseen luettelemaan.
Lainaus:
sivu 41: 1 ja 2 momentissa lueteltuja esineitä voisi pitää hallussa yleisellä paikalla, jos hallussapito perustuu työtehtävään tai siihen on muu hyväksyttävä syy. Hyväksyttävä syy on arvioitava tapauskohtaisesti.

Miksi laki on kirjoitettu sellaiseen muotoon, että kansalaisen tulee perustella esineen hallussapito? Miksei todistustaakkaa laitettu viranomaisille, joiden tulisi todistaa kansalaisella olleen aikomus vahingoittaa muita? Menisikö poliisin ja syyttäjän työ todellakin liian vaikeaksi, jos rikolliset aikeet pitäisi todistaa? Onko tässä tehty oikeasti toimiva kompromissi kansalaisen oikeussuojan ja rikollisen toiminnan tuomitsemisen välillä?

Olisiko lakia voinut lieventää esim. siten, että poliisin epäillessä vaarallisia aikeita poliisi voi ottaa ns. vaarallisen esineen pois ja sen saisi hakea esim. vuorokauden kuluttua poliisilaitokselta ilman seuraamuksia. Näin saataisiin rähinöitsijöiltä vehkeet pois tilanteen ollessa päällä, ja lainkuuliaisen ihmisen ei tarvitsisi pelätä esineen menettämistä, sakkoa ja rekisterimerkintää.

HE 20/2002:ssa verrataan tätä lakia moneen muuhun Euroopan maahan ja yhtä hullut lait on muuallakin. Kaikkia kansalaisia pidetään oletusarvoisesti vaarallisena.

Puhun nyt asiasta teoriassa ja moraalin kannalta. Tiedän että käytännössä normaali ihminen ei joudu näiden säännösten takia ongelmiin ja lain tarkoitus on antaa poliisille keinot riisua häiriköt aseista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
E_h_e
***


Liittynyt: 12 Jou 2004
Viestejä: 2169
Paikkakunta: Maarianhaminasta itään

LähetäLähetetty: 29.04.2007 17:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kovin ovat vähäiset nämä valitustuomioistuinten julkaistut päätökset tästä aiheesta. Näyttää siltä, että ne ovat tulleet jonkun vakavamman rikoksen esitutkinnan yhteydessä ilmi ikäänkuin "porsaina".
Muutoin niitä ilmeisesti tulee ilmi silloin kun henkilö säilöönotetetaan poliisilain (7.4.1995/493 - 11, 12 ja 20 §:t) perusteella ja turvallisuustarkastusta (PoL 22 §) suoritettaessa hänen hallustaan löytyy joku tälläinen esine tai sitten kyseessä on PolL 22 b, 22 c, 22 d, 22 e ja 22 f §:ien tarkoittama tilanne. Menettelytavoista näissä tapauksissa säädetään myös PolL 23 ja 24 §:ssä.

KKO:1999:20
Tahallisuus - Tapon yritys
Hätävarjelu

KKO:1980-II-10
Teräase
Rikosten yhtyminen

Vaarallinen lyömäase - Julkinen huvitilaisuus - Rangaistukseen tuomitsematta jättäminen
Helsingin HO Dnro: R 1984/133 - 06.06.1985 Ratkaisunumero: 405 Esittelypäivä: 08.02.1985

I-SHO 01.06.2004 727
Valitus - Vastavalitus - Rangaistuksen määrääminen

RovHO 07.11.2003 758
Murha

RovHO 09.11.1995 1536
Törkeä pahoinpitely - Teräase - Hengenvaarallinen väline

HelHO 20.12.1984 2134
Teräaselaki - Vaarallinen teräase

Lisätietoja: Finlex / Oikeuskäytäntö / Korkein oikeus / Ennakkopäätökset - Valitusluvat - Muut kuin ennakkopäätökset & Hovioikeudet
_________________
Errare humanum est
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
K-Ukko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Huh 2006
Viestejä: 636

LähetäLähetetty: 30.04.2007 21:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

En mä oo koskaan joutunu vaikeuksiin vaikka oon mettäreissulla pistäytyny kaljoillakin ja puukko on ollu vermeissä mukana.. ainoastaan Kaamasen Kievarissa sen joutuu jättämään narikkaan illalla.. ihan kuin Willissä Lännessä.. Laughing

Olin Virossa kun alkoi ne mellakat ja kyllä on hauska väistellä lentäviä pulloja, katukiviä ja liikennemerkkejä... eikä mikään niistä oo tuossa kiellettyjen listalla.. Rolling Eyes Oli meinaan avartava kokemus ja osoitus siitä että aika mukavan rauhallista on suomalaisen kaupungin katuja tallailla ja kengänkärkiä katella kolmenpromillen laitamyötäisessä.. pelkäämättä että tulee katukivi päälakeen..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Weigga
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Hei 2012
Viestejä: 141
Paikkakunta: Keski-Suomi

LähetäLähetetty: 16.07.2012 15:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kävin talvella huoltoasemalla kahvilla pilkkireissun jälkeen ja oli puukko vyöllä. Poliisit olivat myös samaan aikaan kahvilla, mutta eivät sanoneet mitään vaikka varmasti näkivät puukon. Ehkä se täällä maaseudulla éi ole niin tarkkaa, jos metsä/kalamiehellä on puukko mukana.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
6mm br rem
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Syy 2006
Viestejä: 1631
Paikkakunta: Hämeen reunalla

LähetäLähetetty: 16.07.2012 16:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Harrasteväline.. Taitais tilanne olla eri jos kansallispukuun pukeutuneet pitää työkälua näkyvillä vyöllä Shocked
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JukkaI
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 1548
Paikkakunta: Riihimäki

LähetäLähetetty: 16.07.2012 16:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Weigga kirjoitti:
Kävin talvella huoltoasemalla kahvilla pilkkireissun jälkeen ja oli puukko vyöllä. Poliisit olivat myös samaan aikaan kahvilla, mutta eivät sanoneet mitään vaikka varmasti näkivät puukon. Ehkä se täällä maaseudulla éi ole niin tarkkaa, jos metsä/kalamiehellä on puukko mukana.


Tuossa Weigga on ihan oikessa. Tuskin poliisi tulkitsee Weigan kahvinjuontia yritykseksi vakavasti vahingoittaa toista henkilöä?

Olisiko niin, että tämä laki on laadittu yleisten kännihulinoiden ja varsinkin ko. työkaluja kanniskelleiden mopopoikien takia? Täällä tuskin on montakaa metsästäjää jotka haikailevat vanhoja hyviä aikoja jolloin esim bandidokset alottaessaan (tilaus)palaverin ensiksi vertailivat vastapuolen edessä eri valmistajien ketjuja etsien niistä hyviä ja huonoja puolia.
_________________
Jos väittelet idiootin kanssa, varmista ettei hän tee samoin!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Heppa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Hei 2009
Viestejä: 182

LähetäLähetetty: 17.07.2012 22:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

polliisit toimii niinkun pittääkin,vai olisit halunnut tulla puhdisteduksi aseista
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pikkuhannu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Elo 2007
Viestejä: 157
Paikkakunta: Tikkakoski

LähetäLähetetty: 19.08.2012 12:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Weigga kirjoitti:
Kävin talvella huoltoasemalla kahvilla pilkkireissun jälkeen ja oli puukko vyöllä. Poliisit olivat myös samaan aikaan kahvilla, mutta eivät sanoneet mitään vaikka varmasti näkivät puukon. Ehkä se täällä maaseudulla éi ole niin tarkkaa, jos metsä/kalamiehellä on puukko mukana.


Velpoika käveli kylällä eräpuvussa kalareissulta tullessaan puukko vyöllä, kytät vei puukon...

Tällaista täällä Keski-Suomessa... Rolling Eyes
_________________
Perinnejousi se olla pitää...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti MSN Messenger
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Jouset, teräaseet ja työkalut Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Sivu 1 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com