OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

KHO 4.5.2007/1179/Dnro 2704/3/06
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
TAK85
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Huh 2006
Viestejä: 11353

LähetäLähetetty: 21.05.2007 22:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tosi hyvä kysymys ja osuva tuossa viimeisellä rivillä.
Miksikähän aseen maahantuoja ei haasta EU:n oikeuteen Suomen viranomaisia kaupallisesta protektionismistä. Perustelut ovat tosiaan per***stä.
Ulkonevia osia, isoja lippaita, tarkkuutta, marjamiehiä. Miksikähän minä saan metsästää SAKO 92 S:llä. Protektionismia!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
turjake
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Lok 2004
Viestejä: 194

LähetäLähetetty: 21.05.2007 22:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hupaisinta tässä stg-58 jupakassa on se että mikään ei estä metsästämästä ko. aseella jos sille on lupa esim. rata-ammuntaperusteella. Aseen käyttämistä mihinkään lailliseen käyttötarkoitukseen ei voi rajoittaa tietääkseni muuten kuin laittamalla lupaehdoksi ampuma-ja patruunanostokiellon. Tätä naureskeltiin viikonloppuna kun kaveri katseli pätkittyä L1A1:tä ja tuumi mitenkä tuon saisi mettäkiväärin luville... jos haluaa helpottaa asiaansa, auttaisi kai laittaa hakemukseen myös ressu/tarkkuusammunta jolloin epääminen ei voi enää perustua ei-metsästyksellisiin ominaisuuksiin. Itse en metsästä mutta olen sillä ampunut hirviradalla ja todennut osuvani ihan tarpeeksi hyvin, siinä missä muillakin kivääreillä, että kyllä se asiansa ajaisi metsälläkin.
_________________
-turjake
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
E_h_e
***


Liittynyt: 12 Jou 2004
Viestejä: 2169
Paikkakunta: Maarianhaminasta itään

LähetäLähetetty: 21.05.2007 22:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

3.1.1.2. Käyttötarkoitussidonnaisuudesta

Ampuma-aselain määräys "sopii hyvin" antaa myös aiheen kysymykseen: saako asetta myöhemmin käyttää muuhun tarkoitukseen kuin hankkimislupahakemuksessa on esitetty? Ampuma-aselain perustelujen mukaan se on sallittua: ”Esityksen tarkoituksena ei kuitenkaan ole estää aseen käyttämistä muussa kuin siinä käyttötarkoituksessa, jota varten lupa on annettu. Näin ollen ampuma-aseella, jonka hankkimiseen ja hallussapitoon on annettu lupa ampumaurheilun harrastamista varten, voisi myös metsästää, jolleivät metsästyslainsäädännön säännökset tai lupaehdot sitä estä." (ks. HE 187/1997 vp.) Perustelun sanamuodosta kannattaa myös huomata kohta ”…lupaehdot eivät sitä estä…”, joka voitaneen tulkita siten, että lupaehdolla voidaan tarvittaessa – silloin kun siihen on erityistä syytä- rajoittaa käyttötarkoitusta. Jos tällaista erityistä syytä ei ole, lupaharkinta aseen käyttötarkoituksen harkinnan osalta koskee vain aseen hankkimisen aikaan esitettyä perustetta.6
...
6 Ampuma-aselain perusteluissa mainitaan myös, että aseen alkuperäisellä käyttötarkoituksella ei ole merkitystä lupaharkinnassa ("…perusteena muita aseita tiukemmalle lupaharkinnalle ovat ampuma-aseen ominaisuudet eikä se, mihin käyttötarkoitukseen ase on alun perin valmistettu tai missä tarkoituksessa sitä tosiasiallisesti käytetään…" ks. sivu 129). Käytännössä tämä sulkee pois ehdottoman mahdollisuuden olla myöntämättä lupaa esimerkiksi sellaiseen itselataavaa kertatulta ampuvaan aseeseen, joka on alun perin valmistettu sarjatuliaseeksi eli sotilasaseeksi. Lupaa ei siis voi evätä eikä epäämistä perustella ainoastaan alkuperäiseen tarkoitukseen vetoamalla. Jos alkuperäinen tarkoitus on syy-yhteydessä tämän hetkiseen tilanteeseen, esimerkiksi aseen muuntaminen sarjatulta ampuvasta itselataavaa kertatulta ampuvaksi on ollut sellainen, että se voidaan helposti ja ilman erityistä ammattitaitoa muuntaa takaisin, on tilanne toinen. Kysymys tulee myös esiin metsästysaseiden kohdalla, ks. tarkemmin kohta metsästys.

Lisätietoja: Aselupakäytäntöjen yhtenäistämisohje - luonnos (s. 42)
_________________
Errare humanum est
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
turjake
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Lok 2004
Viestejä: 194

LähetäLähetetty: 21.05.2007 23:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niin, lupaehtoja voi toki olla monenlaisia mutta enpä ole keksinyt loogisia perusteluja miksi rata-aseella ei voisi metsästää, tietysti edellyttäen että ase täyttää lain vaatimukset metsästystilanteessa. Se että ase on omituisen näköinen metsästysaseeksi ei oikein vakuuta, saahan sitä vaikka tavalliseen Sakon pulttilukkoon tehdä pistoolikahvaisen tukin ja asentaa jalat ja 50 patr. lippaan ja aurinkokennotoimisen oluttölkinjäähdyttäjän jne kunnes sitä pelästyy jo Juhan af Grann eikä mikään näistä muutoksista estä käyttämästä sitä metsästyksessä. Ainut todellinen ero on se itselataavuus, joka edellyttää pienen lippaan, kaikki muu on kosmetiikkaa jota on aika vaikea millään pykälillä rajata.
Kaikki verbaalikikkailu sopivuudesta on tarpeetonta, kun sillä ei päästä asian ytimeen eli siihen voiko aseella oikeasti tehdä sitä mitä hakija aikoo. Ei tainneet Haukiputaan tapauksesta päättäneet käydä radalla katsomassa saako tällä torrakalla hirvikokeen ammuttua? Siinä olisi totuus nähty.
_________________
-turjake
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
hq
Kanta-asiakas


Liittynyt: 28 Hei 2004
Viestejä: 3688

LähetäLähetetty: 21.05.2007 23:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

E_h_e kirjoitti:
Käytännössä tämä sulkee pois ehdottoman mahdollisuuden olla myöntämättä lupaa esimerkiksi sellaiseen itselataavaa kertatulta ampuvaan aseeseen, joka on alun perin valmistettu sarjatuliaseeksi eli sotilasaseeksi. Lupaa ei siis voi evätä eikä epäämistä perustella ainoastaan alkuperäiseen tarkoitukseen vetoamalla.


Tämä on erittäin mielenkiintoinen pointti, sikäli kun 99% itselataavista kivääreistä ja karbiineista mitä markkinoilla liikkuu, on tehtaalta lähtiessään valmistettu kertatulta ampuviksi siviiliaseiksi ja tehtaan ilmoittama käyttötarkoitus on nimenomaan urheiluammunta, ja sen lisäksi kyseinen toteamus liittyy niihin ~1% sotilasaseiksi valmistettuihin jotka on jälkikäteen muutettu pelkälle kertatulelle.

Eli eräänlainen lisäklausuuli siitä että edes konvertoitu orggislaulava ei ole väliinputoaja.

turjake kirjoitti:
Ainut todellinen ero on se itselataavuus, joka edellyttää pienen lippaan, kaikki muu on kosmetiikkaa jota on aika vaikea millään pykälillä rajata.
Kaikki verbaalikikkailu sopivuudesta on tarpeetonta, kun sillä ei päästä asian ytimeen eli siihen voiko aseella oikeasti tehdä sitä mitä hakija aikoo.


Nimenomaan. En todellakaan usko että kukaan metsästäjä tai urheiluampuja haluaisi ehdoin tahdoin lähteä harrastamaan aseella joka ei tarkoitukseensa nimenomaan sovellu ja kaiken arvioinnin täytyy olla objektiivista, todellisten ominaisuuksien pohjalta. Nykypelleily on tasan samalla tasolla kuin Sarah Brady aikoinaan, kopataan kouraan mahdollisimman kattava luettelo myynnissä olevista aseista ja tehdään lista niistä jotka eivät omaa silmää miellytä. Samasta syystä Ruger Mini14/Mini30 säästyi vainolta pitkään, perinteisen mallisine puutukkeineen, vaikka muut ominaisuuksiltaan vastaavat "pahannäköiset" aseet holhottiin markkinoilta. Tuolla kaapinperällä on vielä joskus 80-luvulla rapakon takaa tilattuja 30ptr .223 muovilippaita jotka sopivat sekä arskaan että miniin, sekä pari tuoreempaa samanlaista joiden valumerkinnöistä on arska saksittu pois - amerikkalaisen tekopyhäilyn kärkiesimerkki ja siitä ei montaa vuotta ole kun en vielä voinut kuvitellakaan vastaavanlaisen pelleilyn rantautuvan tänne asti.

Noilta pseudoasiantuntijoilta on pakko viimeistään nyt ottaa luulot pois ja ellei asiantuntemus kartu ennätysvauhdilla, siirtää henkisiä lahjojaan vastaaviin tehtäviin. Julkishallinnossa ei ole tilaa kaikenkarvaisille mielipideasiantuntijoille jotka eivät erota p*rsereikäänsä suklaadonitsista, ja näiden jätkien palkkoja me vielä verovaroista maksamme.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Konu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Jou 2004
Viestejä: 117

LähetäLähetetty: 22.05.2007 14:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itseäni laineten 6.11.2006:

Aika muuttuu. FN FAL / STG 58 yhtenäistämisryhmän ja hallinto oikeuden mielestä soveltumattomasta aseesta hirvimetsälle on oltu toistakin mieltä.

Ase lehti 5/1987 "Asekeräily ja hirvenmetsästys" (Matti Ingman) kuusisivuisessa artikkelissa FAL asetyyppi on testattu kymmenestä puoliautomaattikivääristä voittajaksi hirvenmetsästykseen. Kakkoseksi on arvosteltu AR 10 kivääri ja kolmanneksi Saksalainen G3 - että silleen !

Tietysti ei tuolla vanhalla lehden artikkelilla nyt suurta juridista arvoa ole mutta jos on sana sanaa vastaan niin pitäisi sen viranomaisen pystyä käytännössä perustelemaan että miksi se Falli ei hirvestykseen käy.



No nyt tiedetään mitkä ne käytännön syyt ovat Rolling Eyes
Suurikapasiteettisten lippaiden saatavuus, marjastajien -> eli median pelko, ulkonevat osat ulkomuoto -> pistoolikahva, lipas (?)

Hankkikaamme siis Valmet Petra kivääri. Niitä kun olen omin silmin nähnyt lukuisina käytettävän hirvijahdissa. Se on metsästystä varten valmistettu ja soveltuvuus on taattu.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
mart
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Tam 2005
Viestejä: 887

LähetäLähetetty: 22.05.2007 17:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Konu kirjoitti:
Hankkikaamme siis Valmet Petra kivääri. Niitä kun olen omin silmin nähnyt lukuisina käytettävän hirvijahdissa. Se on metsästystä varten valmistettu ja soveltuvuus on taattu.


Eiköhän se ole aikalailla 100-varmaa, että seuraava askel rajoituksissa ovatkin sitten kaikki irtolippaalliset itselataavat - näin pelkään. Sad Siitä on liian helppo jatkaa jos nämä rajoitukset menevät läpi. Perusteluksi "oivalletaan", että kun kerta nämä yhdet ovat kiellettyjä, niin itse asiassahan nämä toisetkin pitää kieltää - yhtä "tulivoimaisia" kun ovat. Siksi olisikin tärkeää saada yhteisnäistämisohjeen linja kiepsahtamaan aivan toisin päin. Eli valtakunnan tiukimpien linjausten tiukennuksien sijasta yhteneistettäisiin kansalaisiin eniten luottavien käytäntöjen mukaiseksi.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
stgarak
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Tou 2004
Viestejä: 754
Paikkakunta: Uusimaa

LähetäLähetetty: 22.05.2007 18:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

turjake kirjoitti:
Hupaisinta tässä stg-58 jupakassa on se että mikään ei estä metsästämästä ko. aseella jos sille on lupa esim. rata-ammuntaperusteella.


Isäni metsästää hirviä minulta lainaamallaan STG-58:lla, ei ole tosin vielä päässyt sillä yhtään ampumaan joten käytännön soveltuvuudesta voi sikäli kai vielä väitellä.

Konu kirjoitti:

Ase lehti 5/1987 "Asekeräily ja hirvenmetsästys" (Matti Ingman) kuusisivuisessa artikkelissa FAL asetyyppi on testattu kymmenestä puoliautomaattikivääristä voittajaksi hirvenmetsästykseen. Kakkoseksi on arvosteltu AR 10 kivääri ja kolmanneksi Saksalainen G3 - että silleen !


Itse ammuin G3:lla viime syksynä kaksi hirveä. Mikä hirveintä (heh heh), aseessa on jopa kauhistuttava teleperä hirveän mustan värin jne. kammottavuuksien lisäksi.
Onneksi hirvellä on melko huono näkö etteivät säikähdä hengiltä ihan vaan aseen vaarallisen ulkonäön takia. Toisaalta olisihan se kätevää, ei menisi lihaa hukkaan... Rolling Eyes
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Sivu 7 Yht. 7

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com