OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Sumatra 2500R
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 18, 19, 20 ... 49, 50, 51  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Ilmakiväärit
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Tunajussi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Elo 2006
Viestejä: 1638
Paikkakunta: Ikaalinen

LähetäLähetetty: 04.11.2007 21:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joo tuota, tais tulla viikonloppuna tehtyä juuri tuohon liittyvä testi, siitä Condorin alla hieman:
http://forum.eralle.net/viewtopic.php?t=23982&start=75&sid=10091f05c18b36fbef6e48c1401938a4

Kyllä täälläkin kirkon kirjoilla ollaan, vaikka noita asioita onkin hieman vaikeampi tutkia kuin ilma-aseita. Mutusta ne tutkimukset lähtee eteneen, tai sitten ihan vaan jostain sivutuotteena tulleesta havainnosta.
_________________
http://s246.photobucket.com/home/Tunajussi/allalbums
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
mikan
Ase-alan edunvalvoja


Liittynyt: 23 Maa 2007
Viestejä: 1750
Paikkakunta: Kymenlaakso

LähetäLähetetty: 04.11.2007 21:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Turust kirjoitti:
Katos, painopisteeltään epäsymmetrinen luoti pyrkii jo aseen piipussa spiraaliliikkeeseen välittömästi liikkeelle lähdettyään. Tämä hidastaa luodin nopeutta piipussa aina kahdella eri tavalla suhteellisesti täysin riippumatta luodin takana olevasta paineesta. Paineen lisääntyessä pyörimisliike nopeutuu, samoin kitka. Epäsymmetrisen spiraali liikkeen vastavoimana aseissa on sitä hidastava piipun paino.

Taitaa sinulla olla Kruuti (kuten edesmennyt PTK sanoi) puolen kokemus tässä taustalla. Cool

Lutkuissa kun nuo voimat ovat melkoisen pieniä ja luodit pehmeitä, jolloin ne myös muotoutuvat helposti. Sisäballistiikan puolellahan tässä liikutaan.

Kehtaisin väittää, ettei painopisteeltään epäsymmetrinen luoti vielä piipussa suurestikkaan pyri pois piipun keskilinjalta. Voimat olisivat suurimmillaan piipunsuulla. Väitän, että vasta ilmalennon aikana tuo painopisteen epäsymmetrisyys vaikuttaa merkittävästi. Nimenomaan lutkuissa.


Turust kirjoitti:
Epäsymmetrisen kappaleen saattaminen pyörivään liikkeeseen vaatii enemmän alkutehoa kuin symmetrinen kappale. Toki tämäkin on laskettavissa, - vaatii kuitenkin tarkan analyysin luodista.

Niin, kuinka paljon enemmän onkin kysymys.

Turust kirjoitti:
Rihlat ovat suunniteltu aseeseen pelkästään siksi, että hyrrä vaikutuksen vuoksi luodin tarkkuus saadaan vakaammaksi.

Kyllä, ja kruuti vehkeissä ne ovat välttämättömyys koska niiden luodit ovat dynaamisesti epästabiileja, toisin kuin lutkujen luodit.
Jopa siitä sileä piippuisesta Gamon ilmahaulikosta ammutut luodit toimivat suhteellisen hyvin.
Ruutipuolen luodit ovat siinä mielessä täysin erilaisia, että niiden painopiste on takana, toisin kuin lutkujen luodeissa.

Turust kirjoitti:

Pyörimisliike ei synny ilman tehoa, näin rihlaamattomasta piipusta ammutun luodin lähtönopeus on suurempi. Rihlauksella parannetaan ainoastaan osumistarkkuutta. Tehosta rihlat väistämättä ottavat oman osansa. Tietysti laskemalla voidaan määritellä rihlojen tarvitsema osuus tehosta. Kitkan laskemiseen tarvittaneen kokeita. Laskutoimitus ei käy aivan kädenkäänteessä epäsymmetriselle luodille.


Tietenkään mikään liike ei synny ilman voimaa mutta sen suuruusluokka onkin se kysymys. Eli onko sillä mitään merkitystä muiden voimien rinnalla.
Jep, epäsymmetriselle kappaleelle laskenta onkin jo aika temppu.
Lutkujen rihlannousut ovat suhteellisen pieniä tyyliin 1:16 tai kuten Sumatrassa 1:18 tuumaan.

Turust kirjoitti:
Käytännössä lyijystä valamalla tehty luoti on aina epäsymmetrinen. Arvelisin halkaisijaltaan pienempien ilma-aseiden luotien tarkkuuden olevan suurempikaliiperisia parempi juuri tästä epäsymmetrisyydestä johtuen.

Lutkujen luoteja ei valeta, vaan ne puristetaan muoteissa tai oikeammin lyödään. Ja tietysti ne ovat epäsymmetrisiä mutta kuinka paljon ja mikä on sen vaikutus osumatarkkuuteen. Mikrometri? Millimetri? Desimetri?

Hm.... Kaliiberi ei ole merkittävästi tarkkuuteen vaikuttava asia ainakaan lutkuissa ja Diabolo-tyyppistä luotia käytettäessä. Ihan yhtä hyvä tuloksia on ammuttu 4,5mm ja 5,5mm aseissa kasakisassa. Suurin syy 4,5mm kaliiberiin on lähinnä siinä, että sitä isommat eivät jousitoimisissa jaksa lähteä kohtuu nopeuksilla ilman julmettua moottoria ja pääosa ilmakoistahan on jousitoimisia.

PCP-aseet ovat olleet kautta 500-vuotisen historiansa isompikaliiberisia. Isoimmat muistaakseni yli 10 tuumaisia tykkejä. Täällä foorumilla oli jossakin viestiketjussa linkki johonkin julmettuun laivassa olevaan lutkuun.

Turust kirjoitti:
Voidaan ajatella täysin rihloihin sopivan luodin lähtevän piipusta suurella nopeudella, jopa kokonaan ilman luodin takaa työntävää ilmalla tai ruudilla aikaan saatua työntövoimaa. Voimaa kuitenkin aina tarvitaan. Luoti kyllä lähtee rihloista, kunhan se saadaan pyörimisliikkeeseen.

No, lutkun luoti on täysin rihloihin sopiva ulostullessaan jollei se ole vahingoittunut jo ennen piippua.
??? Jollei luodin takana vaikuta voima, ei se luoti sieltä mihinkään lähde.

Turust kirjoitti:
Mikäli rihlat toisivat tehoa, pattinkin läpäisemiseen tarkoitetuissa naulapyssyissäkin olisi tietysti rihlat. Mitä raskaampi luoti sitä enemmät rihlat kuluttavat tehoa ja pyssy tärisee luodin lähtiessä panospesästä. Tärinät taas eivät synny ilman tehoa, muutoinhan ikiliikkuja olisi keksitty jo historiassa.

En ole väittänytkään rihlauksesta tulevan tehoa tms. vaan syy niiden käyttöön on aivan muualla, eli mainitsemassasi tarkkuudessa. Kruuti puolella ne ovat välttämätön edellytys mutta ilma-asessa eivät. Siitä huolimatta ne tehdään jokaiseen lutkun piippuun koska niiden avulla saavutetaan etua.
Kruutiaseet tärisevät lähtökiihdytyksessä luodistakin johtuvista voimista mutta lutkuissa nuo voimat ovat niin mikroskooppisia, ettei niiden vaikutusta edes voi havaita. Muut liikkuvat massat ovat niin isoja varsinkin jousitoimisissa, ettei niiden aiheuttamien liikkeiden alta voi luodin lähtökiihdytyksen vaikutuksia edes mitata. Lisäksi Diabolo-tyyppisten luotien kitka on hyvin olematon kahdesta syystä.
1. luodin materiaali (lyijy)
2. Piippuun koskettava pinta-ala. Eli tavallinen lutkun luoti osuu piippuun vain kahdesta kohtaa.

Turust kirjoitti:
Näin kertoo minun helmitauluni. Alussa olevalla Raamatun kohdan otin mukaan siksi, koska olen havainnut muidenkin palstalaisten omaavan luottamusta uskoon. Cool Ehkä "Tunajussia" lukuunottamatta Very Happy

Helmitaulusi kertoo tosia, mutta mittakaava on vain pienempi kuin sitä kruuti vehkeissä on totuttu havaitsemaan.
Ja ei, en luota uskoon, saati toivoon, vaan mittauksiin.
_________________
Suomen ilma-aseharrastajat ry (SIHry), Ilma-aseharrastajien edunvalvoja!
http://www.sihry.fi
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
eklu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Tam 2006
Viestejä: 2477

LähetäLähetetty: 04.11.2007 21:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Amen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
vette88
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Hei 2006
Viestejä: 404
Paikkakunta: Pattaya

LähetäLähetetty: 04.11.2007 21:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei ehkä liity tähän aiheeseen muuten, mutta suomalainen mies ei usko ennen kuin näkee. Siksi epäilen edelleen noita 6,35mm 380/ms lähtöjä. No kysyttiinhän pikku kalleltakin rippileirillä kun pää painettiin veden alle, että näitkö jeesuksen, niin pikku kalle kysyi että onko varmaettä se tähän hukkui. Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
eklu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Tam 2006
Viestejä: 2477

LähetäLähetetty: 04.11.2007 21:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lueppas nyt uudestaan tämän topiikin sivulta kuusi, mua ottaa äärettömästi päähän kun todistajan mittaamaa lukemaa ei uskota.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kap4
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2006
Viestejä: 2183
Paikkakunta: Akaa ,voi vit..mikä nimi

LähetäLähetetty: 04.11.2007 22:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

mikan kirjoitti:

Hm.... Kaliiberi ei ole merkittävästi tarkkuuteen vaikuttava asia ainakaan lutkuissa ja Diabolo-tyyppistä luotia käytettäessä. Ihan yhtä hyvä tuloksia on ammuttu 4,5mm ja 5,5mm aseissa kasakisassa.


No ei ne kyllä ole alkuunkaan yhtä hyviä, 4,5mm on oikeen reippaasti parempia tuossa kisassa Wink


Viimeinen muokkaaja, kap4 pvm 04.11.2007 22:51, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JuhaH
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Huh 2007
Viestejä: 3645
Paikkakunta: Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 04.11.2007 22:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Turust kirjoitti:
...Katos, painopisteeltään epäsymmetrinen luoti pyrkii jo aseen piipussa spiraaliliikkeeseen välittömästi liikkeelle lähdettyään. Tämä hidastaa luodin nopeutta piipussa aina kahdella eri tavalla suhteellisesti täysin riippumatta luodin takana olevasta paineesta. Paineen lisääntyessä pyörimisliike nopeutuu, samoin kitka. Epäsymmetrisen spiraali liikkeen vastavoimana aseissa on sitä hidastava piipun paino.

Pitääkö tämä ymmärtää niin, että luoti pyörii piipussa akselinsa ympäri ja jos luodin painopiste ei ole luodin pituusakselin suhteen symmetrinen niin pyöriessään luoti on epätasapainossa ja ikään kuin tärisyttää koko asetta? Niin kuin epätasapainoinen auton rengas täristää autoa.
Tietenkin tämä syö tehoa, mutta todella vähän. En ole laskenut mikä on diabololuodin hitausmomentti akselin suhteen, joten en voi laskea mikä on luodin pyörimisliikkeeseen varastoitu energia. Intuitio sanoo, että todella pieni. Samaa tukee laskelmat PCP aseen hyötysuhteesta. Hyötysuhdelaskelmissa en ole ottanut pyörimisliikkeen energiaa mukaan ja silti hyötysuhde on todella suuri eli pyörimisliikkeen energia ei voi olla kovin iso.

Turust kirjoitti:
...Epäsymmetrisen kappaleen saattaminen pyörivään liikkeeseen vaatii enemmän alkutehoa kuin symmetrinen kappale. Toki tämäkin on laskettavissa, - vaatii kuitenkin tarkan analyysin luodista.

Ei tämä nyt niin kauhean vaikea lasku ole, jos tekee vain sopivan numeerisen integroinnin. Voisi vaikka piirrellä luodin 3D-ohjelmalla, niin kuin olen useasti tehnyt ja sitten vain pilkkoo luodin pieniin paloihin ja laskee hitausmomentin vaikka excelissä. Siis tälläinen énempi manuaalinen juttu. Jos on 3D ohjelma, joka tuon tekee niin sitä helpompi.
Sitten voisi hyvinkin kokeilla tuon väitteen paikkansapitävyyttä kun vähän tekisi mallista epäsymmetrisen massan suhteen. Vaikka väite olisikin paikkansa pitävä niin ero olisi varmasti hyvin pieni koska pyörimisliikkeen enrgia on jos sinänsä oletettavasti hyvin pieni. Ollappa aikaa niin voisi vaikka tehdä tällaisen laskuharjoituksen.

Turust kirjoitti:

Rihlat ovat suunniteltu aseeseen pelkästään siksi, että hyrrä vaikutuksen vuoksi luodin tarkkuus saadaan vakaammaksi.

Pyörimisliike ei synny ilman tehoa, näin rihlaamattomasta piipusta ammutun luodin lähtönopeus on suurempi. Rihlauksella parannetaan ainoastaan osumistarkkuutta. Tehosta rihlat väistämättä ottavat oman osansa. Tietysti laskemalla voidaan määritellä rihlojen tarvitsema osuus tehosta. Kitkan laskemiseen tarvittaneen kokeita. Laskutoimitus ei käy aivan kädenkäänteessä epäsymmetriselle luodille.

kts edellä ja lisäksi: impukan luodit stabiloituvat ilmanvastuksen avulla.
Ruutiaseen luodit ovat epästabiileja ilma pyörimisliikettä. Tavallisessa luodissa painekeskipiste on massakeskipisteen etupuolella ja siirtyy aina vain edemmäski kun nopeus nousee. Ilma pyörimisliikettä luoti menisi ympäri heti. Ollakseen stabiili, luodin täytyy olla staattisesti (tai gyroskooppisesti)- ja dynaamisesti stabiili ja lisäksi sen on seurattava lentoradan tanggenttia. Selkeää, eikö totta. Staattinen stabiilisuus tarkoittaa, että luodin nokka pysyy menosuuntaan. Dynaaminen stabiilisuus tarkoittaa sitä, että häiriön (vaikka lähtö piipun suusta tai tuulenpuusta tai sadepisara) aiheuttama asentopoikkeam vaimenee ajan kuluessa eikä suinkaan suurene. Luodin akselin on oltava tangentin suuntainen tarkoittaa sitä, että luoti ei saa lentää kylki edellä vaan nokka edellä. Jos pyörimisliike on liian voimakas luoti voi olla ylistabiili ja silloin se ei lennä nokka edellä vaan hieman kylkimyyryä.

Impukan luodissa painekeskipiste on todella takana ja luoti on aina stabiili, vaikka sillä ei olisi pyörimisliikettä ollenkaan. Niin kuin sulkapallo lentää aina nokka edellä vaikka se ei pyöri akselinsa ympäri. Voisi vaikka veikata, että impukan rihlauksen tarkoitus on ei olekaan stabiloida luotia perinteisessä merkityksessä vaan pikemminkin tämä; jos luoti ei pyörisi niin luodin pienet epäsymmetrisyydet aiheuttaisivat erilaisen ilmanvastuksen eri puolille luotia ja lentorata häiriintyisi. Nyt kun näitä epäsymmetrisyyksiä pyöritetään akselin ympäri niin ilmanvastus erot eivät varsinaisesti muuta lentorataa vaan vaaputtavat luotia. Tämä on arvaus, veikkaus, luulo, spekulaatio!


Turust kirjoitti:
...Mikäli rihlat toisivat tehoa, pattinkin läpäisemiseen tarkoitetuissa naulapyssyissäkin olisi tietysti rihlat. Mitä raskaampi luoti sitä enemmät rihlat kuluttavat tehoa ja pyssy tärisee luodin lähtiessä panospesästä. Tärinät taas eivät synny ilman tehoa, muutoinhan ikiliikkuja olisi keksitty jo historiassa.

No ehkä ei kuitenkaan koska rihlaus naulapyssyssä olisi teknis-taloudellisesti kannattamaton ratkaisu. Vaikka rihlat toisivat tehoa lisää niin tuskinpa naulapyssyssä olisi rihloja. Se toimii ilmankin varsin hyvin. Vähän niin kuin junan vessa.
Totta tuo, että mitä raskaampi luoti...
Impukan luodit eivät ole raskaita ja tuskin aiheuttavat mitään tärinöitä (tai aiheuttavat siis kyllä, mutta mittaamattoman pieniä).

Turust kirjoitti:

Näin kertoo minun helmitauluni. Alussa olevalla Raamatun kohdan otin mukaan siksi, koska olen havainnut muidenkin palstalaisten omaavan luottamusta uskoon. Cool Ehkä "Tunajussia" lukuunottamatta Very Happy


Näin kertoo minun pääni ja pääni kertomaa ei kannata pitää liian totena koska pääni on niin usein väärässä. Helmitaululla sen sijaan on hyvin vaikea laskea väärin.

Ai niin, joku kirjoitti, että suomalainen ei usko ennen kuin näkee. Se on vähän niin, että kun näkee niin ei tarvitse uskoa. Ajatelkaapa vaikka, että väitän säästölippaassa olevan markan. Joko uskot tai et. Jos katsot ja tarkistat tilanteen niin kyse ei ole enään uskosta vaan tiedosta. Vähän lisää sitä metafysiikkaa ja filosofiaa tähän loppuun Laughing.
Ja ei, en ole lukenut tänään yhtään Hegeliä, Kantia tai Nietzscheä enkä juonut olusia.
_________________
Ei ole sellaista mekaanista ongelmaa, jota tietämättömyys ja raaka voima eivät ratkaise!


Viimeinen muokkaaja, JuhaH pvm 04.11.2007 23:55, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tunajussi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Elo 2006
Viestejä: 1638
Paikkakunta: Ikaalinen

LähetäLähetetty: 04.11.2007 23:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tarkennetaan nyt tuota mitattua lähtönopeutta, että se oli 374,6 m/s, ei 380.
Mittaushan ei täyttänyt minkäänlaisia laatukriteereitä, koska varmistustulos puuttui. Nopeudet mitattiin vain viidellä ensimmäisellä, joka sekin oli päälle 300 m/s. Sen verran vääntöä on asian tiimoilta käyty, että harkitsen ISO9001 tai mikä se nyt on, sertifikaatin hakua, että olis perälauta mihin nojata Wink

Tuolla sivulla on yksi esimerkki, mihinkä ylitäytöllä päästään, Career .25 cal 230 bar täyttö.
http://www.airgunsmith.com/airgun_data_base/agdatabase.cgi?FA=Show+All+Entries

Eun Jin--------------36.7 gr------------338 m/s---------------136 J

Tuolla myyntimies lupaa 400 m/s lähtönopeudeksi, TUSKIN karbiinimalliselle ainakaan, pitkäpiippuisellekin kova sana (ehkä huopatulpalla).
http://www.tthimport.fi/ilmaaseet.html

Jostain syystä .25 cal Sumatran mittaustuloksia ei tahdo löytyä googlettamallakaan. Taitaa olla aika vähän myyty tuona kaliperina jenkeissäkin, .22:n ollessa omaa luokkaansa.

TOG-sivustolta poimittua top10 aseiden vertailua, sieltä löytyy Sumatroja tehokkaampia kuin vänkyyn kohteena oleva yksilö. Nopeuksia ei sielläkään sanota, mutta jouleissa mennään ohitse:
http://www.talonownersgroup.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=8235&highlight=sumatra
Siellä esim. Sluggo nimimerkillä kirjoittava mainostaa Sumatransa ampuvan 84 fp ?=113.9 J ja taitaa hänellä olla suht tehokas Condorikin.

. 25 Sumatralla kesällä mitattu:
Gamo Hunter-------19 gr--------------374.6 m/s--------------86.4 J
Tuon Hunterin painosta en mene 100 % takuuseen, netistä pöyhitty.
_________________
http://s246.photobucket.com/home/Tunajussi/allalbums
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JuhaH
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Huh 2007
Viestejä: 3645
Paikkakunta: Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 05.11.2007 00:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tunajussi kirjoitti:
Tarkennetaan nyt tuota mitattua lähtönopeutta, että se oli 374,6 m/s, ei 380.
Mittaushan ei täyttänyt minkäänlaisia laatukriteereitä, koska varmistustulos puuttui. Nopeudet mitattiin vain viidellä ensimmäisellä, joka sekin oli päälle 300 m/s. Sen verran vääntöä on asian tiimoilta käyty, että harkitsen ISO9001 tai mikä se nyt on, sertifikaatin hakua, että olis perälauta mihin nojata Wink...


Mikä ilmoitettu laitos suomessa myöntää laatusertifikaatteja koeampumapaitoksille Laughing Niitä muuten tuntuu olevan vähän joka pitäjässä. Mitenkä niistä saataisiin vertailukelpoisa keskenään? Joku sopiva roundrobin (kiertovertailu vapaasti suomennettuna) menettely varmaan olisi paikallaan Rolling Eyes
_________________
Ei ole sellaista mekaanista ongelmaa, jota tietämättömyys ja raaka voima eivät ratkaise!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
eklu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Tam 2006
Viestejä: 2477

LähetäLähetetty: 05.11.2007 00:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

OK 5,4 m/s jäi vajaaksi ja pilkunviilaajat saa tästä omat kiksinsä, kyllästymiseen asti kumminkin rikottu tuo 380 m/s ja tuohon 5 m/s eroon sopii jo ilman lämpötila. Myös itse luodeista Gamo Hunter on heitetty pois ihan silmällä havaitut vialliset yksilöt joita joka askissa oli todella paljon.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Turust
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Lok 2007
Viestejä: 929
Paikkakunta: Ämpärpori

LähetäLähetetty: 05.11.2007 01:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minun on nyt otettava käyttööni konkreettisimpia esimerkkejä, että tavallinen diplomi-insinööritasoinenkin ihminen kaikesta haitallisesta urautuneisuudestaan huolimatta voisi ymmärtää mistä on kysymys.

Ensiksikin vähäisintäkään vibraa ei synny, ellei ole tehoa. Vibra taas ei vie mitään suoranaisesti eteenpäin. Nyt puheena olevassa asiassa syntyvä vibra ainoastaan kuluttaa muutoinkin vähäisiä tehoja. Tavallisella lyijystä valmistutetulla luodilla ei liioin ole vähäisintäkään käsitystä siitä mikä voima sitä eteenpäin työntää. Nykyisissä aseissa käytetään voiman siirtämiseen mahdollisimman alhaisen viskositeetin omaavia aineita. Yleisemmin käytettyjä tavallisissa aseissa ovat ruudista syntyvä kaasu tai tässä tapauksessa säiliöstä vapautettu korkeapaineinen ilma.

Tunnetuista lubeista ei liioin ole hyötyä koska ne ovat viskositeetiltaan sellaisia, että ne useimmissa tapauksissa hidastavat luodin kulkua piipussa.

Kumpikin nimimerkeistä "JuhaH" ja "mikan" myötäävät epäkeskon synnyttävän vibraa samoin kumpikin myöntää, että vibran synnyttämiseen tarvitaan voimaa, vakkakin kumpikin vähättelee voiman tarvetta.

Alun perin keskustelun nyt meneillään oleva osa lähti siitä, että esitin väitteen, ettei luodin lopullisen tehon selvittämin laskennallisesti luotettavasti ole läheskään yksinkertaista.

Toiseksi väitin luodin lähtevän piipusta jopa kokonaan ilman luodin takaa tulevaa työntövoimaa. Voiman tarpeeseen vaikuttavat monet seikat kuten rihlan nousukulma sekä tietysti luodin painon lisäksi mm. mihin suuntaan aseella ammutaan. Lisäksi merkittävä tehon kuluttaja on kitka.

Vibran tehoa kuluttava vaikutus korreloi luonnollisesti luodin etenemisnopeuden ja rihlan nousukulman kanssa, näin mainittujen elementtien vaikutus on suurimmillaan juuri ampuma-aseen piipussa.

Asiaa voidaan havainnollistaa siten, että mm. 10 mm kierteellä varustettu mutteri kiinnitetään "fiilapenkkiin". Vastaavasti 10 mm kierreruuvi (pultti) toisen pään sivulle hitsataan ruokalusikan lapa.

Lusikkaan voidaan nyt kohdentaa energiaa vaikka tavallisen kompressorin ilmasuuttimella. Mutterissa olevat kierteet toimivat täsmälleen aseessa olevien rihlojen tapaan. Tuo pyörimisliikkeeseen saatettu pultti taas sinä olevine epäsymmetrisyyksineen (siihen hitsattu lusikka) etenee samaan tapaan kuin luoti rihlatussa aseen piipussa vaikka ei ollenkaan ole käytössä takaa tulevaa työntövoimaa.

Nousukulmat ovat tietenkin täysin erilaisia, periaate on kuitenkin sama.

Tietysti pienikaliiperisessa Ilma-aseessa epäkeskeisen luodin aiheuttamat värinät ovat vähäisiä. Tarvittava energia korreloi luodin koon ja siihen kohdistuvan tehon kanssa. Näin luotiin siirtyneen tehon laskeminen tuskin ollenkaan onnistuu tavalliselta insinööriltä, hyvä jos ollenkaan ymmärtävät laskelmissa tarvittavien eri elementtien olemassa oloa, saatika niiden merkittävää vaikutusta.

Tosin nämä asiat ovat olleet pitkään pääpiirteittäin tunnettuja varsinaisten ammattilaisten keskuudessa. Mikäli olette lukeneet Mika Waltaria, tiedätte asumapaikkani Ämpärporin naapurikunnassa Laitilassa syntyneen Antin soveltaneen tietoa tykkimestarina toimiessaan jo 1500 luvulla Konstantinopolin taisteluissa.

Tosin silloisissa tykeissä taitavat mestarit hyödynsivät epätasapainoisia luoteja. Väkijoukkoon ammuttaessa tuollainen useiden metrien spiraaliliikettä tekevä luoti teki kauheaa jälkeä vaikkakin kantomatka jäi lyhyeksi tarvittavan runsaan tehon kulutuksen takia jota parhaani mukaan olen teille tässä opettanut. Epäkeskoluodit aihettivat myös valurautaputkien halkeamista. Ominaisuutta päästiin hyödyntämään täydessä laajuudessa vasta pronssisten tykkimetalien kehittyessä.

Ongelma oli sama myös ilmatykeissä.

Minä olen valmis hyväksymään myös virtuaali- akrobatian ilmailuharrastuksen mausteeksi. En yhtään epäile, etteikö se olisi omiaan eteenviemään hyvähenkistä harrastusta.
_________________
Ohiampuja
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JuhaH
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Huh 2007
Viestejä: 3645
Paikkakunta: Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 05.11.2007 02:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Turust kirjoitti:
...Toiseksi väitin luodin lähtevän piipusta jopa kokonaan ilman luodin takaa tulevaa työntövoimaa. Voiman tarpeeseen vaikuttavat monet seikat kuten rihlan nousukulma sekä tietysti luodin painon lisäksi mm. mihin suuntaan aseella ammutaan. Lisäksi merkittävä tehon kuluttaja on kitka.



F=ma, missä F on voima, m massa ja a kiihtyvyys. Jos siis luoti lähtee levosta ja kiihtyy, vaikka hitaastikin, niin voimaa tarvitaan. Olkoon sitten työntövoimaa tai vetovoimaa, mutta voimaa kumminkin. Jos piipun kääntää maata kohden ja luoti valuu alas niin silloinkin on kyse voiman vaikutuksesta. Painovoiman vaikutuksesta nimittäin. Tämän kai ymmärtää vähemmälläkin koulutuksella kuin DI:n papereilla, joita itselläni ei ole.

Menee vähän ikiliikkujaosastolle, mutta ei siinä mitään jos luoti lähtee piipusta ilma voimaa niin lähteköön sitten. Pääasia, että lähtee.
_________________
Ei ole sellaista mekaanista ongelmaa, jota tietämättömyys ja raaka voima eivät ratkaise!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Turust
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Lok 2007
Viestejä: 929
Paikkakunta: Ämpärpori

LähetäLähetetty: 05.11.2007 10:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Taisipa tämä epäsymmetrisen luodin kayttäytyminen tulla päätökseen.
Muija näyttikin melko huolestuneelta nauraessani ääneen yksinäni illalla tietokoneen vierellä. Kuitenkin vielä senverran, että luodin lentorata on kaareva myös sivusuuntaan vaakatasossa ammuttaessa. Tämä taas johtuu maan pyörimisliikkeestä.

Palstan kasa-apuja kilpailijat kuitenkin ampuvat aivan käsittämättömän hyviä tuloksia kaikista haittatekijöistä riippumatta.

Epäsymmetrisen kappaleen (luodin) etuja taas ovat erityisesti hyödyntäneet metsästyksessä Austraalian alkuasukkat, (bumeranki) kuten myös keilojen ampujat keilaradoilla. Mikään ei ole esteenä edellä mainittujen luotityppien kehittämiseen ilma-aseelle. Cool

Kaikkinaisista ilmailuluun kuuluvista osa-alueista nautiskellen

Turust
_________________
Ohiampuja
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JuhaH
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Huh 2007
Viestejä: 3645
Paikkakunta: Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 05.11.2007 19:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei liity mitenkään sumatraan.

Oletetaan ilma-aseluoti lieriöksi, jolla on paino 1g ja halkaisija 5,5mm.
Lähtönopeus 270m/s, rihlanousu on kierros 12 tuumaa kohden (impukoissa on yleensä harvempi rihlaus)

Luodille saadaan hitausmomentti n. J=3,8 ugm^2 (mikrogramma metriä toiseen).
Rihlauksessa luoti saa pyörimisnopeuden n. 53150 RPM (kierrosta minuutissa) tai 5566 rad/s (radiaania sekunnissa).

Näillä arvoilla luodin pyörimiseen on varastoitu energiaa n. 0,06J, aika vähän siis.
Jos kuvitellaan luodin massajakauma niin epäsymmetriseksi kuin vain voi olla, eli massa-akseli ei ole keskiakseli vaan 2,75mm sivussa. Saadaan hitausmomentti n. J=5,7 ugm^2, eli vajaa tupla symmetriseen luotiin verrattuna. Nyt tämä luoti pyöriessään massa-akselin ympäri kantaa energiaa n. 0,09J, aika vähän edelleen.
Tässä jälkimmäisessä tapauksessa luoti pyörii siis tavallaan ympyrää, jonka halkaisija on 11m.

Kun luodin kineettinen energia em. tapauksessa on n. 36,5J niin kovin pieniltä tuntuvat nämä pyörimiseen varastoidut energiat. Toki pyörimisliikkeen tekemiseen tarvitaan enemmän energiaa kuin pyörimiseen varastoituu koska energian siirrossa on aina häviöitä.
Suuruusluokka on tämä ja todellisuudessa J on pienempi ja niin on myös pyörimisenergia. J on pienempi koska luoti ei ole sylinteri vaan diabolo ja rihlaus on harvempi.

Sitten siitä luodin ja piipun välisestä kitkasta. Karkean suuruusluokkaarvion saan kun työntää luodin piipun läpi ja mittaa tarvittavan voiman. Lepokitka on ensin suurin arvo ja sitten liikekitka se pienempi. Lepokitkan voittaminen ei kulut tehoa (ei kuluta vaikka niin luulisi). Lepokitkan voittaminen vaatii voimaa, mutta ei tehoa. Liikekitkan voittaminen kuluttaa tehoa.
Nyt sitten kun luoti työnetään piipun läpi niin samalla arvioidaan työntönopeus. Lasketaan kitkakerroin ja lasketulla kitkakertoimella lasketaan kitkavoima todelliselle lähtönopeudelle. Tai oikeaastaan täytyy huomioida, että luoti kiihtyy ja nopeus ei ole sama alussa ja lopussa, joten kitkavoima ei ole sama koko matkaa. Kitkavoimasta ja piipun pituudesta lasketaan sitten kitkan voittamiseen tarvittava energia. Ei tämä nyt kovin tarkkaa kuvaa anna, mutta suuruusluokan varmasti kuitenkin.
Kenellä on sopiva vaaka tai jousivaaka ja ken haluaapi mittailla?
_________________
Ei ole sellaista mekaanista ongelmaa, jota tietämättömyys ja raaka voima eivät ratkaise!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Turust
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Lok 2007
Viestejä: 929
Paikkakunta: Ämpärpori

LähetäLähetetty: 05.11.2007 21:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tietysti koskee erityisesti juuri Sumatraa, jota koskevat samat lainalaisuudet kuin parempiakin pyssyjä. Tietysti vähänkään tarkemmissa laskelmissa on huomioitava myös piipun karheus joka saattaa poiketa ja poikkeaakin eri aseissa.

Ruutiaseet ovat tässä suhteessa paremmassa asemassa koska kuumilla ruutikaasuilla on pintakarkaisuominaisuus (vrt. verisuola) Paljon käytettyjen hyvin hoidettujen ruutiaseiden piippujen sisäpinta on lasimainen eikä se kovassakaan käytössä helposti muutu ja kestää muutaman nollan teräsvilla pudistusta melkeinpä rajattomasti.

Tämän johdosta epäkeskeisen luodin kitka on huomattavasti pienempi kuin vastaavan kaliperin ilma-aseen. Vilkaisepa joskus mikroskoopilla puhdistettujen ruuti ja ilma-aseiden piipun sisälle. Ilma-aseelle ei liioin pidä mielellään käyttää teräsvillaa puhdistukseen. Samasta syystä ilma-aseelle ei suositella kokovaippa luoteja.

Alun perin piippumetallin pitäisi olla molemmissa aseissa suunnilleen sama.

Tietenkin meikäläinen osuu isommalla luodilla paremmin edes johonkin. Kovia suoritteita vaan näyttää olevan kasojen metsästäjillä pienillä kaliibereilla. Minä olen esittänyt erään siihen varmuudella vaikuttavan syyn. Suurikaliiberinen epätasapainoinen luoti kun tekee suurempaa spiraalia kuin pieni. Ellei ero tule esiin laskutoimituksissa, ne on suoritettu puutteellisin alkutiedoin, jolloin lopputuloksessa on virhe.

Ruutiaseiden kokovaippaluodit kilpailevat tarkkuudessa aivan omassa luokassaan isommissa kaliibereissa. Kokolyijyluoti on kunnon luotiin verrattaessa aina ”murkula”, sitä selvemmin mitä suurempi lyijymotikkä on kyseessä. Puristevalumenetelmä ei parhaimmillaankaan tuota täysin symmetristä murkulaa, mutta sanoisinko; johonkin sattumalta osuessaan tuo raskas murkula tekee pahan jäljen.

Laskelmasi ovat sinänsä ansiokkaita, (minun ymmärrykseni mukaan) mutta tuo elementtien painotus tai hylkääminen herättää ajatuksia, vaikkakin uskonnollisesti olen siirtymässä dementismiin. Filosofiani lienee perinnöllistä, koska edesmennyt hyvä äitini oli nimeltään Anna-Sofia. Very Happy
_________________
Ohiampuja


Viimeinen muokkaaja, Turust pvm 05.11.2007 22:38, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Ilmakiväärit Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 18, 19, 20 ... 49, 50, 51  Seuraava
Sivu 19 Yht. 51

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com