OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

ukkomauserin saaattaminen hienoon kuntoon.
Siirry sivulle Edellinen  1, 2
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Aseiden rakentaminen ja huolto
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
RiUDE
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 20455
Paikkakunta: Savonlinna

LähetäLähetetty: 29.12.2007 19:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

TAK85 kirjoitti:
Tottakain haluan tehdä kotelolle jotain. Mitenkähän olisi sitten jonkin tukkivahan käyttö. Se että kotelossa on joitain hankautumakohtia jotka erottuvat muusta pinnasta häiritsevästi aiheuttaa pintakäsittelyn tarpeen.


Ja kun laitat vaikka tukkiöljyä niin ne näkyvät luultavasti vielä selvemmin.
_________________
Savo suureksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
igorrock
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 13930

LähetäLähetetty: 29.12.2007 19:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

On turha kysyä neuvoja TAK85 jollet usko niitä. Vanhasta ei saa uuden veroista kuin restauroimalla ja tässä tapauksessa se ei ole viisas ratkaisu kun huomioidaan aseen alkuperäisen ikäänsä nähden erittäin hyvä kunto. Restaurointi tarkoittaa käytännössä puupintojen puhtaaksi hiomista ja pintakäsittelyn kokonaan uudistamista. Tämä vaikuttaa aseen arvoon alentavasti joten en suosittele. Tukkivahasta tai -öljystä ei ole mitään hyötyä vaan tapahtuu juuri kuten RiUDE mainitsi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Körmy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Maa 2004
Viestejä: 1867
Paikkakunta: Kuopio

LähetäLähetetty: 30.12.2007 02:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

TAK85 kirjoitti:
Se että kotelossa on joitain hankautumakohtia jotka erottuvat muusta pinnasta häiritsevästi aiheuttaa pintakäsittelyn tarpeen.


Minusta nämä asiat vaan eroaa siitä mitä tuolla alussa puhuit eli haluat säilyttää aseen hyvänä ja että sen arvo nousisi. Moni mies kääntyisi haudassa jos kuulisi mitä aiot tuolle kotelolle tehdä. Ehdottomasti se alkuperäisyys on tärkeää minun mielestä. Puhdistelet vain hellävaraisesti ja suojaa pintaan ei oikeastaan tarvitse kuin nuo raudat. Nuo naarmut ja jäljet kuuluu noin vanhaan aseeseen kuten täällä on jo sanottu. Elä vaan hyvä mies mene pilaamaan kallisarvoista vanhaa esinettä ainakaan hätäilyllä. Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti MSN Messenger
TAK85
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Huh 2006
Viestejä: 11358

LähetäLähetetty: 30.12.2007 13:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei sitä kyllä hätäilemällä pilatakkaan. Jo aseen hankkiminen oli vuoden operaatio ja melkoinen sijoitus jota arvokkaampia ovat vain kilpa-aseeni. Kotelosta on irtoliat pyyhitty finlandialla pois ja se tepsi. Pumpuleista tuli aika likaisia ja kotelosta paljon paremman näköinen.
Neuvoista olen kiitollinen. Tämmöisen välineen hoitamisesta ei ole missään ohjeita joten hyvä että niitä nyt kartoitetaan.

Ohjeiden puutteessa tutkin aiemmin tuon kirjan "Antiikkiaseiden entisöinnistä" tekijä Jan Lehtinen. Siellä on ohjeita vanhempien aseiden käsittelyyn, korjaamiseen ja uusien osien tekemiseen mutta ei tämänikäisten hoitamiseen.

Varmaa on että käyttäjät ovat ennenkin noita koteloitaan hoitaneet, lienevätkö sivelleet läskinpalalla vai miten. Muuten ne ei vät olisi vesisateessa ja lumikinoksissa ryynäämistä kestäneet, niinkuin useimmat eivät ole kestäneetkään.

Kotelon vähäisiä koloja ja naarmuja en aio täyttää enkä peittää. Ainoa tuoreennäköinen hankaumakin josta paljas puu paistoi on nyt lähes perusaineen värinen kun hankasin siihen hieman sormenpäällä Hoppesin tukkivahaa.

Jos nyt vielä kestäisi kysyä neuvoja mitä suosittelette tehtäväksi tuolle nahkavaljaalle joka ei liene alkuperäinen vaan jonkin suutarin tekemä . Olisiko rasvaaminen hyvällä nahkarasvalla pahitteeksi vai suositellaanko jättämistä silleen.

Ja kiitoksia linkistä tuohon purkuohjeeseen. Tiesin kyllä ostaneeni palapelin mutta konstikkaampi se on kuin kuvitteli. Jätän purkamisen ja mahdollisen Question kasaamisen tuonnemmaksi.

Ja sitten vakavampaan asiaan. Tälläkin palstalla on puhuttu useampaankin kertaan tuosta 0000 hienouden teräsvillasta. Onko se muilla syttynyt itsekseen palamaan. Pakkauksessakin varoitetaan staattisesta sähköstä ym. joten ilmiö ei liene ainutkertainen. Meillä täysin puhdas paketti josta oli otettu kaksi kertaa pieni pala villaa saksilla leikaten hehkui sisältä punahehkuisena eilen aamulla. Rouva sen huomasi kun minä vielä unissani loikoilin peiton alla.Montakohan mökkiä kyseisen materiaalin takia on mahtanut selittämättömästi palaa Evil or Very Mad Hehkuvasta paketista on olemassa valokuvia. Meillä tuota materiaalia ei enää ainakaan sisälle kuljetettavaksi hankita.

Ohje pakkauksen kyljessä
Säilytettävä lasten ulottumattomissa.
Eristettävä sytytyslähteistä
Tupakointi kielletty
Estä staattisen sähkön aiheuttama kipinöinti.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
igorrock
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 13930

LähetäLähetetty: 30.12.2007 14:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Teräsvillan syttymisen kanssa "taikasanat" taisivat olla "kaksi kertaa pieni pala villaa saksilla leikaten". Leikkauskitka on varmaan kehittänyt sen verran lämpöä että seuraamus on ollut kuvaamasi mukainen. Itse paloittelen teräsvillaa aina repimällä jolloin ei pitäisi syntyä noita ongelmia.

Teräsvillan käytössä kannattaa puun kanssa olla muutenkin tarkkana koska jos puussa ei ole vankkaa pintakäsittelyä suojaamassa sen syitä, tarttuu teräsvillasta helposti pieniä "tikkuja" puuhun. Nämä sitten ajanmyötä ruostuvat ja näkyvät ikävästi puun pinnassa. Itse käytän tarpeesta riippuen joko "karhunkieltä" taikka vesihiomapaperia.

Nahkaosia kannattaa toki hoitaa ja paras olisi mahdollisimman luonnonmukainen nahkarasva joka ei sisällä vaseliinia tai mehiläisvahaa. Viimemainittu on toki luonnontuote mutta ahkerasti käytettynä kyllästää nahan ja samalla myös jäykistää sitä. Parhaiten nahkarasvoja löytyy laadukkaista valjastarvikeliikkeistä.

Jos joskus tulee mieleesi hankkia 1:1 alkuperäiset valjaat aseesi kotelolle, niin tiedoksi vain että niitä valmistetaan uustuotantona Saksassa ja hinnatkaan eivät ole ihan mahdottomia. Mukana tulevat yleensä myös alkuperäisen malliset työkalut jotka kuuluivat kotelon varusteisiin.

Onko noissa sinun valjaissa mitään leimoja ?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
veikkokoponen
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Maa 2006
Viestejä: 304
Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 30.12.2007 14:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Liekö ollut tällä foorumilla kun joku kehotti pyyhkimään työstettävää kappaletta teräsvillan jälkeen kuluneella froteella piikkien poistamiseksi. Kokeilin. Näyttäisi toimivan. Ainakaan puussa ei näy eikä tunnu piikkejä. Olen sen verran herkkähipiäinen että tunnen kyllä 0000 villan piikit kun tarkasti hipelöin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TAK85
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Huh 2006
Viestejä: 11358

LähetäLähetetty: 30.12.2007 15:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei ole valjaissa leimoja ja työnjälkikin niittauksissa viittaa suutariin. Niitin kantoja on isketty lukuisia kertoja niin että ne ovat lommoilla. Olettaisin että tehdasvalmistuksessa niitit prässättäisiin kiinni tehokkaammin.
Pitää harkita sitä alkuperäisen mallin nahkojen tilaamista samalla kun tilaan takatähtäimen asettimen pidättimen jousineen, se osa kun puuttuu tästä kuten monista muistakin ukkomausereista. Ei liene numeroitu, vai miten on.

Numerotarkka Vetterlikin tuossa odottelee vitriiniviimeistelyä kuten on odottanut jo pari vuotta. Piippu, lukko ja lukkorunko ovat hyväkuntoiset, paljon paremmat kuin noissa Huuto.netissä esiintyvissä kapistuksissa.

Pienemmät metalliosat ovat olleet upotettuina öljyyn viimeisen vuoden. Etutukin puuosa on melko surkean näköinen. Lieneekö ollut taistelukentillä mukana kun klommoja riittää joka puolelle.
Lienee syytä jättääkin entiselleen, siinä kun näyttää olevan sellainen ajan tummentama lakka tai shellakka pinnoite. Sen korvaaminen uudella ei tule kysymykseenkään koska sekin on numerotarkka.

Villan saksilla leikkaamisen ja ja havaitun syttymisen väliä oli noin 13 tuntia. Villa oli sellaisen palokuorman keskellä metalliverkkohyllyssä että palo olisi auttamatta laajentunut jos se olisi kytenyt. Ja pahvikäärekkin villan ympärillä oli vahingoittumaton ja puhdas sisältä ja päältä ( ja on yhäkin) vielä kun toinen pää hehkui punaisena. Eiköhän se saanut sen stattisen kipinän kun rouva kävi yöpaidassaan siinä hyllyköllä. Hän huusi välttömästi heti että nyt tämä syttyi palamaan ja alkoi kantaa kääröä ulos.
Suoritin sammutuksen pihakivetyksellä kukkien kastelukannua käyttäen ja kyllä kääröstä höyryä tuprahti niin että hetken pelkäsin vesikaasureaktiota.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TAK85
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Huh 2006
Viestejä: 11358

LähetäLähetetty: 01.01.2008 22:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No niin. Tässä se itsekseen ( käsittääkseni staattisen sähkön kipinästa) syttynyt teräsvilla sitten hehkuu. Varoitan kaikkia vielä kerran ottamasta sitä asuinhuoneisiinsa. Pistän loppuviikosta raportin tapahtuneesta TUKESiin.

[img][/img]
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TAK85
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Huh 2006
Viestejä: 11358

LähetäLähetetty: 01.01.2008 22:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tässä kotelo on sitten pestynä ja puleerattuna...
Metalliosat kaipaavat vielä useaa öljyhinkkaamista.

[img]

[/img]
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
igorrock
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 13930

LähetäLähetetty: 03.01.2008 13:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tässäpä TAK85:lle linkki niistä uustuotantovaljaista MAUSER C96:een. Ovat käsityötä ja mielestäni laadukkaat.

http://www.egun.de/market/item.php?id=1615690
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TAK85
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Huh 2006
Viestejä: 11358

LähetäLähetetty: 03.01.2008 17:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiitoksia . Onpa tosiaankin asiallisen näköinen. Pitää tutkia mitä muutakin kalustosta puuttuvaa sieltä löytyy ja tilata kerralla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TAK85
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Huh 2006
Viestejä: 11358

LähetäLähetetty: 04.01.2008 16:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vielä tuosta 0000 hienouden teräsvillan itsesyttymisestä.
Pakkauksessa kehoitetaan nimenomaan liekkaamaan sitä saksillla. Tosin vain pakkauksen ruotsinkielisessä ohjeessa.
" Klipp alltid av stålull med en sax samt använd handskar."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Aseiden rakentaminen ja huolto Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2
Sivu 2 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com