OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

rautapyynnin turvallisuus
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Pienpedot
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
aappo77
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 06 Kes 2004
Viestejä: 81

LähetäLähetetty: 27.01.2008 16:14    Viestin aihe: Re: Kysymys keskustelun avaajalle Vastaa lainaamalla viestiä

Aris60 kirjoitti:
Ymmärrän oikeutetun huolesi koirasi puolesta. Metsästysasetus antaa mahdollisuuden käyttää hetitappavia rautoja joiden läpimitta on jopa 30cm. Eli tälläisiä jotka tappavat mäyräkoiran tai terrierin voi maastossa olla. Pelkästään elävänäpyytävien loukkujen käyttö ei ole ratkaisu ainakaan saaristossa, koska niitä ei voi kokea päivittäin ainakaan kelirikkoaikana. Aina ei ole mahdollista kaikille pienten koirien omistajillekkaan niistä ilmoittaa. Esim vierasjahti on voi olla ongelma. Ongelma muodostuu todelliseksi kun rakennettuihin keinopesiin laitetaan tarkoituksella rautoja ja koiranomistajat käyttävät näitä treenipaikkoina maaliskuun alun jälkeen. Itse olen nostanut raudat, joissa oli kuollut supi, pois pesästä ja mäyräkoira pentu tuli perässä. Tällöin elettiin elokuun alkupäiviä juuri pesimärauhoituksen loppumisen jälkeen. Luola sijaitsee 70m päässä kesäasunnosta. Koiranomistaja halusi treenata pentua. En edes tuntenut kaveria. Pesässä on yleensä aina raudat kun on koirien kiinnipitoaika ja ei ole pesimärauhoitusta. Ehkä se kannattaa lisätä vielä metsästäjillä olevan lupa pistää koirat pesään aina kun lumijäljet sinne johtavat riippumatta ollaanko mökillä vai ei. Ongelmia ei ennen ollut koska ajokoirat olivat isompia. Nyt ovat tuleet kaurista ajavat mäykyt mukaan kuvioon.

Eli kysymykseni on. Mitenkä koiranomistaja uskoisi vaaran olevan vältettävissä? Mitä olisit itse olisi valmis tekemään vaaran välttämiseksi?


Yllättävän sitkeässä tuntuu olevan luulo, että olisi olemassa jokin koirien kiinnipitoaika, milloin metsästyskoirat eivät voisi olla liikenteessä. lukekaapas huolella oheinen lakiteksti, etenkin minun mustaama kohta. Teksti on kopioitu suoraan suomen laista. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1993/19930615?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=koira

"
51 §
Koiran kiinnipitovelvollisuus

Maaliskuun 1 päivästä elokuun 19 päivään ulkona oleva «koira» on pidettävä kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä.

Edellä 1 momentissa sanottu ei kuitenkaan koske:

1) alueen omistajan tai haltijan luvalla pihamaalla tai puutarhassa taikka koiran pitämiseen varatulla aidatulla alueella olevaa koiraa;

2) viittä kuukautta nuorempaa koiraa;

3) paimentamis-, opas- tai vartiointitehtävässä taikka muussa sen laatuisessa palvelutehtävässä olevaa koiraa;

4) poliisin, tullilaitoksen, puolustusvoimien tai rajavartiolaitoksen tehtävässä olevaa koiraa; eikä

5) koiraa, jota koulutetaan 3 tai 4 kohdassa tarkoitettuun tehtävään.

Edellä 1 momentissa tarkoitetusta velvollisuudesta saadaan poiketa, kun muuta kuin ajavaa koiraa käytetään metsästykseen. Kiellosta saadaan poiketa myös, kun kanakoiraa tai muuta lintukoiraa koulutetaan rauhoitettuja riistaeläimiä niiden lisääntymisaikana häiritsemättä.
"


Pesimärauhoituksesta kun puhutaan on lienee aika selvä, ettei mikään kuitenkaan kiellä hävittämästä esim. supin pentupesiä. Kokonaan toinen asia on sitten sen eettinen puoli ja riistanhoidollinen tarve.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Aris60
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Huh 2004
Viestejä: 3295

LähetäLähetetty: 27.01.2008 17:27    Viestin aihe: Niinkuin piru raamattua Vastaa lainaamalla viestiä

Oikeassa olet. Tunnen tuon lainkohdan. Kanakoira on itselläkin. Minkä lainkohdan mukaan ton koiran sai tuolloin luolaan laittaa? Ei niin minkään.
Kuitenkin suurinosa ajattelevista ihmisistä ymmärtää "termin" vaikka se ei ole oikein juridiikan termistön suhteen. Koskaan ei myöskään ei koira saa olla irti toisen pihassa tai puutarhassa. Ei edes 30min ajavan koiran aikaraja ei koske luolakoiraa. Perusteltuja mielipiteitä on esitetty että kyseistä aikarajaa ei voi soveltaa ollenkaa piha ja puutarha-alueille mihin ei ole omistajan erityistä lupaa koska metsästys on kielletty 150 m lähempänä asuttua rakennusta.

Perusteluina yksinkertaisesti. Koira ei ollut kytkettävissä, ei totellut isäntää, ei tullut luolasta. Isännällä ei ollut metsästysoikeutta alueella. Koira ei ollut viittäkuukautta nuorempi. Ei ollut "virkakoira".

Luvan kysymällä sen olisi varmasti saanut laittaa - olisi otettu raudat vain ensin pois. Tämmöiset metsästäjät ehkä saavat juuri ne negatiiviset asenteen heräämään monen maanomistajan mielessä.

Kyllähän Metsästyslaki pykälissä 36 ja 37 kieltää riistan häiritsemisen ja pesintäaikana ja tulkinta on ainakin ollut - pesää ei saa hävittää.

Ja jos olisit huomannut pointin " Nyt ovat tuleet kaurista ajavat mäykyt mukaan kuvioon. " ei tarvitsisi mitään vahvennuksia tänne leikellä. Viimeksi tänään olen ollut mäyräkoirien kanssa kauriiden ajojahdissa. Laki ei tee mitään eroa ajokoirien tyypin suhteen. Paha mennä väittämään että koira ei kauriita aja jos ja kun sen ajosta on useita kauriita ammuttu.

Kysymys on edelleen kuinka toimitaan, että riskiä vahinkoihin pienennetään?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
aappo77
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 06 Kes 2004
Viestejä: 81

LähetäLähetetty: 28.01.2008 00:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

En ottanut kantaa kertomaasi tapaukseen, omasta keinoluolastasi, vaan yleensä asiasta. Sinä Aris60 olet miettinyt asiaa ja tiedostanut turvallisuus riskin mikä on jo paljon. Uskon että olet miettinyt asioita ja oman alueesi tuntien tiedät kuinka siellä uskaltaa toimia.
Eri mieltä olen kanssasi puhumastasi pesimärauhoituksesta. Vaikka kuinka koitat tulkita lakia ahtaasti on luolakoirametsästys sallittua läpi vuoden. Kaikki muukin paitsi ajavalla koiralla metsästys on sallittua läpi vuoden, kun otetaan huomioon kullekin riistaeläimelle säädetyt rauhoitusajat. Pienpedoillemme on säädetty rauhoitusaika ainoastaan naaraille, joilla on pentuja. Pesimärauha on turvattu lailla, mutta esim. supin pentujen metsästys ei ole pesimärauhan rikkomista vaan metsästystä lain edessä. Jos joku löytää asiasta jotain lakitekstiä mikä tämän kumoaa, niin laittakaahan näkyville. Ja vielä korostetusti! En ole ottanut kantaa pentupesillä käyntiä vastaan tai sen puolesta. Pentupesillä käynnistä oli muistaakseni ihan oma keskustelunsa ja äänestys.
Mielestäni lakitekstiä kun lukee ei se vaadi myöskään metsästyksessä käytettävältä koiralta mihinkään aikaan vuodesta mitään välitöntä kytkentä valmiutta, vai miten muut tuon lakitekstin tulkitsee.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Aris60
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Huh 2004
Viestejä: 3295

LähetäLähetetty: 28.01.2008 13:48    Viestin aihe: Ei mun tarvitse lakia tulkita. Vastaa lainaamalla viestiä

Toi välitön koiran kytkettävyys ilmenee metsästyslain 1993 eduskunnan valmisteluasiakirjoista. Ne olivat silloin metsästäjillä lausuntokierroksella. Asian voit tarkistaa esim. Vuoden 1993 metsästyslaki Pulliainen ja Saario kirjasta. He olivat tekemässä lakia. Sivu on 124. Sopivaa ennakkotapausta ei liene. Kertokaan jos on. Jos laki ei ole selvä niin ennakkoratkaisun pohjaksi haetaan tulkintaohjetta mm. valmisteluasiakirjoista.

Samasta opuksesta voit tarkistaa myös myös ton pesintärauhoituksen.
Tätä asiaa ei säätele vain metsästyslaki. Se tulee myös luonnonsuojelulain kautta ja jäljet johtavat Suomen ratifioimiin sopimuksiin. Pykälä on 39§ ja se rauhoittaa pesimäluolat mm supin metsästysasetuksen 25§ mukaisesti.

Paljon helpompaa olisi supit hävitää jo pentuina. Laki kuitenkin pitää sitä tuomittavana toimintana. Supin osalta pidän valitettavana. Oma kantani on, että olisi erittäin suotavaa järjestää lakiin mahdollisuus esim. supin jälkien seuraamiseen kytketyllä koiralla läpi vuoden, myös kesällä. Nyt jäljen seuraaminen voi olla kiellettyä jos sen päässä on naaras jota pennut seuraavat. Jos seuraat pelkästään pentua niin se ei ole kiellettyä Saivartelua ja mahdotonta valvoa.

Ja ettei kenellekkään jää epäselväksi niin kannatan lämpimästi luolapyyntiä ja myös loukkupyyntiä. Lakia yritän seurata sen kirjaimen ja hengen mukaan niin tarkasti kun osaan. Lain sallimia keinoja haluaisin saada lisää piisamin, minkin ja supin pyyntiin. Ehkäpä tulevaisuudessa voi voi variksen pesukarhunkin liittää joukkoon.

Tehokkaan luolapyynnin tueksi pitäisi rakentaa pesiä ihan pyydystystarkoitusta varten noin 250-400 ha alueelle 1-2 petokannasta johtuen. Itse tunnen tietyllä noin 500ha alueella 4 käytössäolevaa luonnon pesää. Yhteen ei koiraa voi laittaa koska se on niin laaja ja kivinen. Ollut käytössä jo ainakin 50 vuotta. Kaksi sijaitsee sellaisilla alueilla missä maanomistaja ei anna lupaa kaivaa, koiria ei laiteta pesään kovin mielellä jos ei ole varmuutta luolassa olevasta eläimestä. Yksi luola on kaivettu ja peitetty usein. Keinoluolia on tehty nyt alueelle kolme kappaletta. Ei niitä niin ahkerasti ole mainostettu. Ehkä noin 10-15 henkeä tuntee niiden paikat. Supeja ja kettuja on alueella nyt enemmän kuin koskaan metsästysaikanani. Kalastajien jäälle jättämät roskakalat ovat meidän alueella katettu ruokapöytä. Pilkkiöitä voi etenkin keväisin olla viikottain kymmeniä. En tiedä onko hyvällä kauriskannalla yhteys varsinkin ketun runsastumiseen. Varma yhteys on heikoilla talvilla. Kukaan ei halua päästää kunnon ajuria ketun perään silloin kun on huonot jäät. Metsästysaika jää liian lyhyeksi ajaville koirille. Haaskapyynti ei ole oikein tehokasta kun ruokaa on niin paljon tarjolla. Tehokkain houkutin on ollut kettutarhalta kiima-aikaan haettu virtsa. On vain aika kurjaa hommaa levittää sitä loukkujen lähelle (ja loukkuihin).
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Hiisi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 255

LähetäLähetetty: 28.01.2008 17:15    Viestin aihe: Re: Ei mun tarvitse lakia tulkita. Vastaa lainaamalla viestiä

Aris60 kirjoitti:
Toi välitön koiran kytkettävyys ilmenee metsästyslain 1993 eduskunnan valmisteluasiakirjoista. Ne olivat silloin metsästäjillä lausuntokierroksella. Asian voit tarkistaa esim. Vuoden 1993 metsästyslaki Pulliainen ja Saario kirjasta. He olivat tekemässä lakia. Sivu on 124. Sopivaa ennakkotapausta ei liene. Kertokaan jos on. Jos laki ei ole selvä niin ennakkoratkaisun pohjaksi haetaan tulkintaohjetta mm. valmisteluasiakirjoista.


Nyt ei kyllä jaksa tällainen yksinkertaisempi kaveri ymmärtää. Kun metsästyslaissa sanotaan aivan suoraan että tuosta "välittömästä kytkettävyydestä" saadaan poiketa kun muuta kuin ajavaa koiraa käytetään metsästykseen, niin mikä tuossa on joka tekee laista sen että se ei ole selvä? Ainoa joka on tulkinnanvarainen asia on se että mikä on ajava koira ja mikä ei. Muuten lakiteksti on harvinaisen yksiselittelinen eikä aiheuta tulkintaa valmisteluasiakirjojen perusteella tai vaadi ennakkoratkaisua.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Aris60
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Huh 2004
Viestejä: 3295

LähetäLähetetty: 28.01.2008 19:03    Viestin aihe: Minulle opetettua Vastaa lainaamalla viestiä

Arvasin keskustelua syntyvän. Luotan tässä kyllä -93 uuden lain yhteydessä tapahtuneesen koulutukseen ja "Vuoden 1993 metsästyslaki" - "Mitä uusi metsästyslaki merkitsee metsästäjälle ja metsästykselle" kirjaan. Pullinen ja Saarnio. Kannattaa lukea.

Lainaan kyseisen pykälän alkua ja loppua.

Maaliskuun 1 päivästä elokuun 19 päivään ulkona oleva koira on pidettävä kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä

Edellä 1 momentissa tarkoitetusta velvollisuudesta saadaan poiketa, kun muuta kuin ajavaa koiraa käytetään metsästykseen. Kiellosta saadaan poiketa myös, kun kanakoiraa tai muuta lintukoiraa koulutetaan rauhoitettuja riistaeläimiä niiden lisääntymisaikana häiritsemättä.

Tämän perusteella ihan lakia päätyönään lukeva henkilö opetti. Velvollisuus kytkeä on olemassa ja siitä on lievennys "välittömästi kytkettävissä". Metsästyksen yhteydessä ei ole missään lievennetty vaatimusta kytkeä koira välittömästi kyseisenä aikana. Lain valmistelijoiden mm. Pullinen ja Saario mukaan lakia rikotaan jo silloin jos tiedetään, että koira ei ole välittömästi kytkettävissä. Tämä on kuulemma lähtökohta. Kanakoira ja muu lintukoira on mainittu erikseen koska esim. kanakoiraa koulutettaessa se ei ole välittömästi kytkettäessä etäisyyden takia.

Eli siitä, että koira on välittömästi kytkettävissä ei saa yleensä poiketa. Kytkettävyydestä voi tietyin edellytyksin poiketa. Eli edelliselle kirjoittajalle - lakia lukenut ja Sinä tulkitsette nyt lakia eritavalla. Ei ihan selkeä tilanne. Ja vielä vaikeammaksi menee jos kysytään mikä on ajava koira. Pointteri joka ajaa jänistä haukkuen niin kauan kun se on näkyvissä? Harmaa hirvikoira joka ajaa haukkuen supia? Onko vai ei. Ei taida oikein kukaan uskaltaa varmasti sanoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Hiisi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 255

LähetäLähetetty: 28.01.2008 19:46    Viestin aihe: Re: Minulle opetettua Vastaa lainaamalla viestiä

Aris60 kirjoitti:
Metsästyksen yhteydessä ei ole missään lievennetty vaatimusta kytkeä koira välittömästi kyseisenä aikana.


Tätä en ymmärrä, koska juurihan siitä ensimmäisestä momentista saa poiketa kun muuta kuin ajavaa koiraa käytetään metsästykseen. Ja se velvollisuus josta poiketaan on siis se kytkettävyys tiettynä aikana, koska muita velvollisuuksia ei ensimmäisessä momentissa ole. Mitä muuta se poikkeamisen salliva lause voisi tarkoittaa? Olen kyllä täysin varma, että toimin lain mukaisesti jos käytän noutavaa, jäljestävää tai pysäyttävää koiraa maaliskuulla metsästykseen vaikka koira ei ole välittömästi kytkettävissä. Tai luolakoiraa.

Lainaus:

Kanakoira ja muu lintukoira on mainittu erikseen koska esim. kanakoiraa koulutettaessa se ei ole välittömästi kytkettäessä etäisyyden takia.


Vai olisiko syynä se että kyseessä on koirien koulutus eikä varsinaisesti metsästys?

Lainaus:

Eli edelliselle kirjoittajalle - lakia lukenut ja Sinä tulkitsette nyt lakia eritavalla.


Tämä tarkoittamasi lakia lukenut ei liene suomen ainoa lakia lukenut. Wink Täytyypä etsiä tuo mainitsemasi teos ja lueskella tarkemmin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Aris60
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Huh 2004
Viestejä: 3295

LähetäLähetetty: 28.01.2008 20:51    Viestin aihe: Mitäpä tosta vääntää... Vastaa lainaamalla viestiä

Sinulla on mielipiteesi ja minulla omani. Haluan vain nähdä polliisin ilmeen kun kun koira irti ja haulikko mukana kesäkuussa ilmoitat olevasi terrierin kanssa metsässä supijahdissa ja koira huitelee ties missä. Very Happy

Ja poikkeus ei koske 1 momenttia. Ainoastaan siinä olevaa kiinnipitovelvoitetta. Koira on oltava kytkettävissä aina jos se esimerkiksi uhkaa linnun - tai jäniksen poikasia. Vaikka olisit supimetsällä. Se jäljitys onnistuu hyvin kytketyllä koiralla. Luolakokeiden yhtenä arvostelukriteerinä on koiran tulo ulos luolasta kutsusta. Jos koira ei tule ulos niin yhteistyökyky on huono.

Tiesitkö muuten että edes riistanhoitopiiri ei voi antaa lupaa 1.5.-31.7 välisenä aikana tapahtuvaan luolakoirien kokeeseen. Miksiköhän? Anteeksi voi antaa ML 52§ pykälän perusteella luolakoirien vesikokeeseen 1.3.-19.8. . Herra isä, luulin kuulleeni kaikesta mutta tämä oli uutta. Tämä tieto löytyy esim. kennelpiirien sivuilta. Ja noista vesikokeistakin on ilmoitettava poliisille valvonnan takia vaikka on riistanhoitopiirin lupa. Tanja kun tästä meuhkasi niin häntä pidettiin tällä palstalla tyhmänä moukkana. Jälkeenpäin lehdissä kerrottiin että kokeella ei ollut riistanhoitopiirin lupaa ja poliisiakaan ei oltu informoitu. Lopullista totuutta asiasta en tiedä.

Mutta jokainenhan toimii harrastuksensa ikkunana ulkopuoliseen maailmaan toisilla harrastuksilla on hyvä julkisuuskuva toisilla ei. Julkisuuskuva ratkaisee harrastuksen jatkuvuuden, vertaa esim. ketunmetsästys Britaniassa. Julkisuuskuvan negatiivisuus sen lopetti, ei väitetty raakuus.

Pistän LUME säännöt liitteeksi niin ei tarvitse sitten niistä kinata. Niistä löytyy ne kokeiden poikkeusajat joita riistanhoitopiiiriltä voi hakea.

http://www.kennelliitto.fi/NR/rdonlyres/FFE86B35-7949-4C88-8BB4-124F2E63D8A3/0/lumesaannosto.pdf

Erilaisissa taipumuskokeissa käytetään tarhattuja kettuja ja niiden avulla kokeita voi suorittaa vapaammin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Hiisi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 255

LähetäLähetetty: 28.01.2008 21:25    Viestin aihe: Re: Mitäpä tosta vääntää... Vastaa lainaamalla viestiä

Aris60 kirjoitti:
Ja poikkeus ei koske 1 momenttia. Ainoastaan siinä olevaa kiinnipitovelvoitetta.


Siinä 1. momentissa on sana "tai". Kytkettynä tai välittömästi kytkettävissä. Poikkeaminen tarkoittaa siis kumpaakin. Johan tuo tai-sana tekee sen että kytkettynä pitämisestä saa poiketa.

Lainaus:

Luolakokeiden yhtenä arvostelukriteerinä on koiran tulo ulos luolasta kutsusta. Jos koira ei tule ulos niin yhteistyökyky on huono.


Kokeiden arvostelukriteereillä ei ole mitään tekemistä lain kanssa. Koira voi esim. lähteä 100m pitkän kantokasan toisesta päästä ketun perään tai roikkua supin takamuksissa kiinni ja painua huitun kuuseen. Ja laillista on.

Lainaus:

Tiesitkö muuten että edes riistanhoitopiiri ei voi antaa lupaa 1.5.-31.7 välisenä aikana tapahtuvaan luolakoirien kokeeseen. Miksiköhän?


Siksi, että tuona aikana naaras jolla on poikaset on rauhoitettu ja varmuudella ei voi sanoa onko luolassa oleva eläin naaras vai ei.

Ilmeisesti ajatusmaailmasi tai oppi-isäsi ajatusmaailma on, että 51 pykälässä annetaan lupa poiketa ja että edellytyksenä olisi että poikkeamistilanteet olisi erikseen mainittu laissa tai asetuksessa tai sitten lupa poikkeamiseen pitäisi saada joltain viranomaiselta? 52§:ssä annetaan kuitenkin erikseen riistanhoitopiireille lupa poiketa koirien koulutusta varten ja koskee myös ajavia koiria (riistanhoitopiirit ovat myöntäneet kettuajurin koulutukseen lupia maaliskuulle). Kyllä se 51 pykälän "saadaan poiketa" tarkoittaa juuri sitä että saadaan poiketa ja ehtokin on heti perässä eikä missään asetuksessa tai viranomaisen luvan takana. Lopuksi vielä lainaus Metsästäjäliiton lakia lukeneen vastauksesta samaan kysymykseen:

"Koiran käyttöä ja pitoa koskevat metsästyslain säännökset ovat joustavia, mikä korostaa metsästäjien henkilökohtaista vastuuta. Kiinnipitomääräysten tarkoituksena on suojella riistaa ja estää riistan luvaton häiritseminen rauhoitusaikoina. Säännösten vastainen koiranpito antaa harrastuksesta erittäin negatiivisen kuvan, mihin tämän päivän yhteiskunnassa meillä metsästäjillä ei ole enää varaa. Metsästyslain 51 § kieltää mm. ajavan koiran käytön metsästyksessä 1.3. lähtien. Lainsäätäjä on tarkoittanut, että metsästykseen voidaan mainitun ajankohdan jälkeen käyttää vain sellaista koiraa, joka ei aja riistaeläintä. Lisäedellytyksenä on, että koira on niin pitkälle koulutettu, etteivät muut riistalajit enää tulee häirityiksi"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
aappo77
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 06 Kes 2004
Viestejä: 81

LähetäLähetetty: 28.01.2008 21:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Avainsana on metsästys. Koirakokeet ja metsästys on eri asioita.
Vaikka hieman saattaa oudoksuttaa, näyttää siltä, että lakipykälien mukaan muulla kuin ajavalla koiralla saa metsästää ympäri vuoden. Kokeidenjärjestämisestä "ns kiinnipitoaikana" on säädetty laissa tiukemmin, kuin metsästyksestä. Älkäämme itse tulkitse lakia tiukemmin, kuin mitä se on kirjoitettu.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
aappo77
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 06 Kes 2004
Viestejä: 81

LähetäLähetetty: 28.01.2008 22:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hiisi kerkesi vastaamaan erittäin hyvin perustellen arsikselle, hienoa, veit tekstit näppäimistöltäni. Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Aris60
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Huh 2004
Viestejä: 3295

LähetäLähetetty: 28.01.2008 23:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hiisi kirjoitti
Lainaus:
Lainsäätäjä on tarkoittanut, että metsästykseen voidaan mainitun ajankohdan jälkeen käyttää vain sellaista koiraa, joka ei aja riistaeläintä. Lisäedellytyksenä on, että koira on niin pitkälle koulutettu, etteivät muut riistalajit enää tulee häirityiksi"
Kuinkas ton toteutat jos et pysty koiraasi kytkemään? Tai se on niin kaukana että et tiedä mitä se tekee. Tai ajaa supinaarasta kesäkuussa. Käytännössä et voi lakia rikkomatta kesällä koiralla pienpetoja pyytää.

Toi kettuajureiden koulutus maaliskuussa, mikä riistanhoitopiiri on siihen antanut lupia. Tiedän niitä anotun, mutta yhtään en tiedä varmasti saadun. Huhu on kiertänyt niitä pohjoisessa saadun. Koskaan vain kukaan ei ole tiennyt kertoa missä ja mille ajalle. En tarvitse tietoa kuka on saanut, mutta riistanhoitopiiri riittää hyvin niin voimme käyttää samoja perusteita. Perusteethan millä lupa on saatu ovat julkisia. Riistanhoitopiiri on kyllä ihan "oikea" viranomainen.

Ajatelkaa ihan omalla järjellä. Kalkas-jahti alkaa 1.6. Siinä voi käyttää noutavaa koiraa. Kun koira tulee luodolle maihin niin ei sitä voi päästää juoksemaan luodolle hautovien lintujen sekaan. Se on kytkettävä. Vai oletteko erimieltä? Ihan sama vaikka näet minkin luodolla et voi päästää koiraa vapaaksi sen perään. Vähän hankalaa mennä perässä edes kytketyn koiran kanssa. Ja oppi-isiä voi olla monia. Jos Pulliaista tarkoitit niin metsästyslaki on hänellä hyppysissä paremmin kuin meillä. Muista mielipiteistä voi jokainen olla mitä mieltä haluaa.

Ja kyllä järjestys on se noiden kokeiden kannalta, että niitä järjestetään aina jos lajin metsästys (silloin myös koe on laillinen) on mahdollista järjestää lakia rikkomatta. Ja lisämahdollisuuksia saa anomalla.

Soittakaa riistanhoidon nuvojalle ja kysykää hänen mielipidettänsä vapaasti jolkottavalla koiralla metsästyksestä kesällä. Tiedän vastauksen.
Pojjat pojjat nyt teidän mopo keulii...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Hiisi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 255

LähetäLähetetty: 28.01.2008 23:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aris60 kirjoitti:
Kuinkas ton toteutat jos et pysty koiraasi kytkemään?


On muitakin koulutusmuotoja kuin naruun laittaminen. Sehän riippuu koirasta. Vaikkapa joku hirvikoirarotuihin kuuluva koira joka ei ole kiinnostunut kuin supeista. Tai pystäri joka tietää että kun isäntä laittaa lumikengät jalkaan niin silloin haetaan supeja. Tai vaikka näätäjahti maaliskuussa pystärillä. Onhan näitä. Koiran rotuhan ei määrää vaan se mitä se metsässä tekee. Omistaja vastaa siitä että koira ei häiritse rauhoitettua riistaa ja lisääntymistä.

Lainaus:

Tai ajaa supinaarasta kesäkuussa. Käytännössä et voi lakia rikkomatta kesällä koiralla pienpetoja pyytää.


Se että koira saa olla vapaana kun sillä metsästetään "kiinnipitoajan" ulkopuolella ei tietenkään muuta eläinten rauhoitusaikoja eikä anna oikeutta poiketa niistä. Alkaa olla aika outoja argumentteja. Ja viestiketjun aihe kun on rautapyynnin turvallisuus niin mainittakoon että kesällä et myöskään saa pitää rautoja vireessä.

Lainaus:

Toi kettuajureiden koulutus maaliskuussa, mikä riistanhoitopiiri on siihen antanut lupia.


Satakunta ainakin.

Lainaus:

Ajatelkaa ihan omalla järjellä. Kalkas-jahti alkaa 1.6. Siinä voi käyttää noutavaa koiraa. Kun koira tulee luodolle maihin niin ei sitä voi päästää juoksemaan luodolle hautovien lintujen sekaan. Se on kytkettävä. Vai oletteko erimieltä?


Olen, ilmeisesti et ole juurikaan noutajien kanssa metsästellyt? Koulutetun noutajan kuuluu istuskella ampujan vieressä ja noutaa käskystä mitä isäntä haluaa. Jos koira pitää narulla köyttää kiinni niin vika on siellä narun toisessa päässä. Ja jos koira on kunnolla koulutettu niin silloin se on välittömästi kytkettävissä paitsi noudon aikana jos lähtee esim uimaan haavakkoa kiinni tai haussa joutuu niin kauas ettei ohjaus enää mene perille. Ja laillista on edelleen. Siinä vaiheessa jos se nousee maihin ja lähtee syömään linnunpoikasia pesistä niin homma muuttuu laittomaksi heti.

Lainaus:

Soittakaa riistanhoidon nuvojalle ja kysykää hänen mielipidettänsä vapaasti jolkottavalla koiralla metsästyksestä kesällä. Tiedän vastauksen.
Pojjat pojjat nyt teidän mopo keulii...


Kesällä? Maaliskuu ja huhtikuu ei liene kesää, ainakaan meilläpäin? Elokuu vielä on ja silloinhan on hyvä jahtailla pysäyttävällä koiralla poikatohloja supeja. Ja laillisesti.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Aris60
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Huh 2004
Viestejä: 3295

LähetäLähetetty: 29.01.2008 00:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Yllättävän sitkeässä tuntuu olevan luulo, että olisi olemassa jokin koirien kiinnipitoaika, milloin metsästyskoirat eivät voisi olla liikenteessä
Tästähän tuo keskustelu lähti. Nyt ollaan tultu väittelyyn minkä poikkeuksen avulla koira voi olla irti.

Lähtökohtahan on koira on aina kytkettynä tai kytkettävissä.
Ensimmäinen iso lievennys on että se voi olla irti maanomistajan tai metsästysoikeuden haltian luvalla. Jne

Jos luit ton ekan vastaukseni niin siinä kerroin että otan raudat pois kesällä.

Olen tässä juuri pyrkinyt tuomaan esille rauhoitettujen lajien oikeudet ja velvollisuudet niitä kohtaan. Hyvä että alat huomata ne. Jos todella olet erimieltä että koira jätetään kytkemättä mennessä keväällä lintuluodoille olen yllättynyt ja pettynyt.

Noutajien ja kanakoirien kanssa urani on lyhyt vasta noin 20 vuotta. Meistä vanhuksista suuri osa kytkee koirat hyvin usein metsässä - ihan sen vuoksi, että koira on arvaamaton eläin. Ehkä sinäkin sen joskus joudut huomaamaan. Mun koirat tulevat kyllä kutsulla takaisin vaikka olisivat menossa noutamaan. Joskus kannattaa koira kutsua pois ja ampua haavakkoa uudelleen. Koirani ei tee paukkunoutoa. Mitä tarkoitat noutajalla jolle ei ohjaus mene perille. Ei nämä noutajat joita täällä käytetään ole sellaisia. Ne kyllä ovat hallinnassa kauempaakin. Kumma juttu kun sekä mannermaisten ja englantilaisten kanakoirien kokeissa kaikki huippukoirat on kytkettynä kun odottavat vuoroaan. Niin myös näkemäni noutajat kokeissa. Noutajistakin metsästystilanteessa odotettaessa on varmasti kytkettynä suurin osa.

Aika kaukana ollaan myös kun kirjoitan luolakoirista ja haluat laajentaa kysymyksen näätäjahtiin. Eiköhän ongelmat ja näkökannat ole hieman erilaisia. Yleensä toi lämpeneminen alkaa kun argumentointi alkaa pettämään. Niinhän se huuto yleensä kiihtyy kun ajatus sekoaa. Lue nyt koko keskustelu ja ajattele mitä haluat todella sanoa.

Ja vilpitön kiitos tiedosta, että Satakunnassa noita jatkolupia myönnetään.
Pitääpä Krusbergiltä kysellä millä perusteilla noita voi yrittää.

Edit Unohtu tossa että taitaa ne pystärillä näätää metsästävät olla aika harvassa. Näätä liikkuu pääosin öisin ja saaliista suurin osa tulee loukuilla. Eikä niitä hiihtokelejäkään niiden jälkien etsimiseen ole paljon viime talvina ollut. Jos näädällä on hyvä "makaus" jossakin ontossa puussa niin hyvin se siellä myös monesti pysyy. Kylmät talot ja ulkorakennukset ovat nykyään näädille yhä yleisempiä lepopaikkoja.
Tollasesta näädästä (täytettynä) voi pistää sulle valokuvan sähköpostiin innoittajaksi jos haluat.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Tapiok
***


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 6917

LähetäLähetetty: 29.01.2008 09:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Airis60, olet selvästi tankannut lakikirjoja ja koettanut selvittää tuota luolakoirametsästyshommaa. Täytyy tunnustaa että itsekin menin joku vuosi takaperin samassa asiassa lankaan.

Asia selvisi nopeasti yhdellä puhelinsoitolla piirin riistanhoidonneuvojalle. Asia todellakin on kuten aappo77 kertoo. Laki ei estä pyytämästä pienpetoja esim. kesällä luolakoiralla. Ainoa rajoitus mikä on, että naaras pitää teilata viimeisenä. Mitään pesimärauhaa ei ole, tämänkin selvitin samasta lähteestä. Vastuu siitä mitä tehdään on metsästäjällä itsellään.

Tosin samaan hengenvetoon piiristä suositeltiin, että vaikka homma on täysin lakien ja asetusten mukaista toimintaa, se ei välttämättä ole suuren yleisön silmissä kovin hyväksyttävää.

Ellet usko, soita piirisi riistanhoidonneuvojalle ja kysy, kuulet sieltä samat asiat. Nämä riistanhoidonneuvojat ovat juuri sitä varten että ne osaavat neuvoa meitä mettämiehiä tälläisissä asioissa joissa meidän oma älli ei aina riitä vaikka miten kirjoja tankkaisimme.

Lisäksi tulee ottaa huomioon se, että koira saa työskennellä luvallisesti alueella jossa ei ole metsästysoikeutta puoli tuntia ennenkuin sitä saa mennä lain mukaan häätämään pois ellei omistaja ole tuona aikana hakenut sitä pois. .
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Pienpedot Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4  Seuraava
Sivu 2 Yht. 4

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com