Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 17.02.2008 17:59 Viestin aihe: Kokemuksia paistomittareista |
|
|
Minä tuolla toisella osiolla (Hirvipaisti Vilperin tapaan) olen käynyt pientä vääntöä paistomittareista ja sen käytöstä, niin avataan nyt topicci sille osa-alueelle; itse en näe sitä kovin tarpeelliseksi, mutta toisten mielestä se näyttää olevan jumalasta seuraava! Joten palsta on avoin niin puolesta kuin vastaankin ja odotan tietenkin vilkasta kommentointia!! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
veetee Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Maa 2004 Viestejä: 5990
|
Lähetetty: 17.02.2008 19:36 Viestin aihe: |
|
|
Henkilökohtaisia makukysymyksiä.. toinen tykkää tyttärestä - toinen appiukosta...?
Riippuu mitä valmistaa. Itse käytän mittaria isommissa paisteissa silloin kun lämpötilalla on väliä. Pienemmät lihat - tai jos paistan hirvestä ns. kuivaa paistia - en mittaria lihaköntsään pistä.
Joulukinkussa käytän. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
esteri Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 3918
|
Lähetetty: 17.02.2008 19:48 Viestin aihe: |
|
|
Jos haluaa lihasta "kypsää", ei silloin mittaria tarvita. Pietään vaan uunissa tunti-kaksi yliajalla... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 17.02.2008 19:52 Viestin aihe: |
|
|
Esterikin voisi vähän tutustustua sapuskan laiton alkeisiin! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Juha Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Maa 2004 Viestejä: 1001 Paikkakunta: Rovaniemi
|
Lähetetty: 17.02.2008 20:33 Viestin aihe: |
|
|
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jätkänkynttilä Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Jou 2005 Viestejä: 378 Paikkakunta: Suomi
|
Lähetetty: 17.02.2008 22:28 Viestin aihe: |
|
|
Niin, kuka tykkää mistäkin. Itsellä pihvit pitää olla medium (-). Paahtopaistit "rose", myös hirvi. Kana ja sika pitää olla ylikypsiä. Riistalinnut myös "rose" ja oli liha mitä tahansa, niin se kastike, aaaaahhhh...
Paistomittaria olen käyttänyt paahtopaistin ja joulukinkun paistamisessa ja niin käytän myös edelleen... _________________ "Käy paikalleis sit. Mie luulin jot sie olit lähös johokii. Älä hitto mää. Lippaat tyhjenööt..." |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 17.02.2008 23:48 Viestin aihe: |
|
|
Vieläkin mielestäni hyvän ruuan valmistaminen ei sitä mittaria tarvitse, mutta se on porukan päätös jos siitä on jotain hyötyä! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
9.3x622 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2004 Viestejä: 16785
|
Lähetetty: 19.02.2008 20:12 Viestin aihe: |
|
|
Kyllä paistomittari on ihan hyvä, jos ei haluaa valmistaa aina sitä kuivaa ja ylikypsää paistia. Itse teen paistin 120-125 lämpötilassa. _________________ Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Viimeinen muokkaaja, 9.3x622 pvm 19.02.2008 20:36, muokattu 1 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
olsa Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Mar 2006 Viestejä: 3024
|
Lähetetty: 19.02.2008 20:32 Viestin aihe: |
|
|
Ehdoton kaikissa isoissa paisteissa, siankinkussa välttämätön.
Mittari pitää testata että siihen voi luottaa, sen jälkeen ei tarvii jossitella onko kypsää paistos. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
EsaP Kanta-asiakas
Liittynyt: 22 Syy 2006 Viestejä: 1284 Paikkakunta: Paimio
|
Lähetetty: 19.02.2008 20:57 Viestin aihe: |
|
|
Paistomittari on sellainen kapine, että se helpottaa ruoanlaittoa huomattavasti. Ei tietystikään ole pakollinen, saa sen paistin tehtyä ilmankin. Kuvitellaan, että pöydällä on epämääräisen painoinen hirvenpaisti ja haluan siitä rosea. Arvioin painoksi 3-4kg. Paistoaikaan tulee tommonen tunnin marginaali helposti. Kolmosen arviolla 4kg paisti on liian raakaa ja nelosen arviolla 3kg paisti on auttamatta jo liian kypsää.
Sitten kun noita paisteja on harjoitellut elämässään "jokusen" kappaleen, ei varmasti enää mittaria tarvitse. Uskon, että Vilperillä on silmäpuntari kalibroitu ja painot menee jo oikein, mutta itsellä silmällä tulee liikaa heittoa.
Mittareista vielä, se on sitten elektroninen mittari, joka kelpuutetaan meidän perheeseen vain ja ainoastaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
ioni Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Tam 2008 Viestejä: 7663 Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa
|
Lähetetty: 19.02.2008 21:37 Viestin aihe: |
|
|
Jaa kokemuksia... No se kuumemittarimalli on todella syvältä. Ei millään tahdo nähdä sitä lukemaa. Viisarimalli on huippu. Yhtään kertaa ole sen kanssa mokannut. Siis 0 kertaa.
Miksi pitäisi ostaa elektroninen?
Mitä lisäarvoa sillä mittarilla on noihin sähköttömiin nähden?
Onko se uuniin integroitu mistään kotoisin? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Loikka ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 948 Paikkakunta: Kotimaa
|
Lähetetty: 19.02.2008 21:39 Viestin aihe: |
|
|
Vaikka Vilperi tuolla "ivaileekin" meikeläiselle lausunnostani niin sen takana seison!
Edelleenkin väitän, että digitaalinen paistomittari on ehkä parhaita ruuanlaittoon hankkimiani välineitä. Toki ei se yksin tee autuaaksi, mutta helpottaa se huomattavasti ruuanlaittoa. Samaten mittarinkin kanssa voi tehdä virheitä.
Mitä tulee lihojen kypsyysasteisiin niin...
Itse en Hirven/naudan/Peuran/poron paisteja, fileitä koskaan paista "harmaiksi" vaan ne on aina roseena. Paistit tulee uunista ulos sisälämpötilan ollessa 55-65 astetta jonka jälkeen niiden annetaan vetäytyä +15 min folioon ja sanomalehteen/pyyhkeeseen käärittynä. Lihan lämpötila tasaantuu tuona aikana ja sisälämpötila todellisuudessa jopa nousee tuon tasaantumisen myötä hieman. Samoin tuo vetäytymisaika + vuoraus vaikuttaa todella paljon mikä on lopullinen sisälämpötila. Tuo asteiden määrähän riippuu paljolti ketä on syömässä yli 65 astetta uunista otettaessa on jo hyvin kypsää tavaraa noissa paisteissa, omaan makuun aivan liian kypsää. Samoin on muistettava että hyvin raakakypsytetyn ja nuoren eläimen liha ei tarvitse niin korkeaa sisälämpötilaa.
Metsäkanalintujen rintafileet kokonaisena paistettuna menee samaten roseena. Ei todellakaan läpiharmaaksi.
Possu ja kana on meillä suomessa hyvin tavallista vetää aivan turhan kypsiksi. Toki nämä vaativat, että liha on läpikypsää, mutta rajansa kaikella ei se kyljys tai kananrinta tarvitse olla mallia kengänpohja...
Mutta mitä tulee siihen lihan sisälämpötilan määritykseen silmämääräisesti ja kokemusperäisesti niin aika velho saa olla jos pystyy sen toteamaan asteen parin tarkkuudella.
Tästähän melkein voisi ottaa skaban. Vilperi tekee viisi erikokoista paistia kilosta viiteen kiloon ja ottaa ne uunista pois kun silmämääräisesti sisälämpötila on vaikka 60 astetta. Tämän jälkeen leikkaa paistin keskeltä kahtia ja katsotaan miten samannäköisiä paistit on.
Tuollaisen perinteisen Vilperin läpiharmaan paistin tekeminenhän onnistuu ihan ongelmitta. Siinä ei ole oikeastaan suurta merkitystä onko lämpötila 75 vai 80 astetta läpiharmaata (pilalla) se jo tuolloin on.
Niin ja mitä tulee noiden mittareiden luotettavuuteen... Se on aika helppo testata. Laittaa reilun määrän vettä kattilaan kiehumaan ja kun vesi kunnolla kiehuu niin tyrkkää mittarin anturin sinne veteen, pitäisi olla hyvin lähellä 100 astetta...
Edelleenkin makuja on monia, mutta mielestäni mittarilla on toistettavuus ja tasalaatuisuus on huomattavasti helpompaa mitä ilman sitä. Kokemus tuo varmuutta monessa asiassa, mutta ei se kuitenkaan kaikessa autuaaksi tee... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
9.3x622 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2004 Viestejä: 16785
|
Lähetetty: 19.02.2008 21:48 Viestin aihe: |
|
|
Loikka kirjoitti: | Tuollaisen perinteisen Vilperin läpiharmaan paistin tekeminenhän onnistuu ihan ongelmitta. Siinä ei ole oikeastaan suurta merkitystä onko lämpötila 75 vai 80 astetta läpiharmaata (pilalla) se jo tuolloin on. |
Ja näitä paisteja tehdään paljon. _________________ Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Repesorsa ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 9356 Paikkakunta: Sieltä
|
Lähetetty: 19.02.2008 23:51 Viestin aihe: |
|
|
Vilpertti on sellanen saakurin velikulta, että se piruuttaan vääntää ja vänkää joistakin asioista, vaikkei se tiedä niistä höytäsen pöläystä.
Naureskelee sitte partaansa. prkl.
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
dxman ***
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 7538
|
Lähetetty: 20.02.2008 00:02 Viestin aihe: |
|
|
Joo, o. Rosvonpaistin teossahan mittari on tärkeä, nimittäin promillemittari. Paistolämpötilamittaria kukaan viitsi kaivaa esiin katsellakseen.... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|