OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Kokemuksia paistomittareista
Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 17.02.2008 17:59    Viestin aihe: Kokemuksia paistomittareista Vastaa lainaamalla viestiä

Minä tuolla toisella osiolla (Hirvipaisti Vilperin tapaan) olen käynyt pientä vääntöä paistomittareista ja sen käytöstä, niin avataan nyt topicci sille osa-alueelle; itse en näe sitä kovin tarpeelliseksi, mutta toisten mielestä se näyttää olevan jumalasta seuraava! Laughing Joten palsta on avoin niin puolesta kuin vastaankin ja odotan tietenkin vilkasta kommentointia!! Laughing
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
veetee
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Maa 2004
Viestejä: 5990

LähetäLähetetty: 17.02.2008 19:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Henkilökohtaisia makukysymyksiä.. toinen tykkää tyttärestä - toinen appiukosta...? Laughing
Riippuu mitä valmistaa. Itse käytän mittaria isommissa paisteissa silloin kun lämpötilalla on väliä. Pienemmät lihat - tai jos paistan hirvestä ns. kuivaa paistia - en mittaria lihaköntsään pistä.

Joulukinkussa käytän.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
esteri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 3918

LähetäLähetetty: 17.02.2008 19:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos haluaa lihasta "kypsää", ei silloin mittaria tarvita. Pietään vaan uunissa tunti-kaksi yliajalla...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 17.02.2008 19:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Esterikin voisi vähän tutustustua sapuskan laiton alkeisiin! Twisted Evil
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Juha
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Maa 2004
Viestejä: 1001
Paikkakunta: Rovaniemi

LähetäLähetetty: 17.02.2008 20:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Rolling Eyes
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jätkänkynttilä
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Jou 2005
Viestejä: 378
Paikkakunta: Suomi

LähetäLähetetty: 17.02.2008 22:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niin, kuka tykkää mistäkin. Itsellä pihvit pitää olla medium (-). Paahtopaistit "rose", myös hirvi. Kana ja sika pitää olla ylikypsiä. Riistalinnut myös "rose" ja oli liha mitä tahansa, niin se kastike, aaaaahhhh...

Paistomittaria olen käyttänyt paahtopaistin ja joulukinkun paistamisessa ja niin käytän myös edelleen...
_________________
"Käy paikalleis sit. Mie luulin jot sie olit lähös johokii. Älä hitto mää. Lippaat tyhjenööt..."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 17.02.2008 23:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vieläkin mielestäni hyvän ruuan valmistaminen ei sitä mittaria tarvitse, mutta se on porukan päätös jos siitä on jotain hyötyä! Wink
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16785

LähetäLähetetty: 19.02.2008 20:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä paistomittari on ihan hyvä, jos ei haluaa valmistaa aina sitä kuivaa ja ylikypsää paistia. Itse teen paistin 120-125 lämpötilassa.
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.


Viimeinen muokkaaja, 9.3x622 pvm 19.02.2008 20:36, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
olsa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Mar 2006
Viestejä: 3024

LähetäLähetetty: 19.02.2008 20:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ehdoton kaikissa isoissa paisteissa, siankinkussa välttämätön.
Mittari pitää testata että siihen voi luottaa, sen jälkeen ei tarvii jossitella onko kypsää paistos.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
EsaP
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Syy 2006
Viestejä: 1284
Paikkakunta: Paimio

LähetäLähetetty: 19.02.2008 20:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Paistomittari on sellainen kapine, että se helpottaa ruoanlaittoa huomattavasti. Ei tietystikään ole pakollinen, saa sen paistin tehtyä ilmankin. Kuvitellaan, että pöydällä on epämääräisen painoinen hirvenpaisti ja haluan siitä rosea. Arvioin painoksi 3-4kg. Paistoaikaan tulee tommonen tunnin marginaali helposti. Kolmosen arviolla 4kg paisti on liian raakaa ja nelosen arviolla 3kg paisti on auttamatta jo liian kypsää.

Sitten kun noita paisteja on harjoitellut elämässään "jokusen" kappaleen, ei varmasti enää mittaria tarvitse. Uskon, että Vilperillä on silmäpuntari kalibroitu ja painot menee jo oikein, mutta itsellä silmällä tulee liikaa heittoa.

Mittareista vielä, se on sitten elektroninen mittari, joka kelpuutetaan meidän perheeseen vain ja ainoastaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ioni
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Tam 2008
Viestejä: 7663
Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 19.02.2008 21:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jaa kokemuksia... No se kuumemittarimalli on todella syvältä. Ei millään tahdo nähdä sitä lukemaa. Viisarimalli on huippu. Yhtään kertaa ole sen kanssa mokannut. Siis 0 kertaa.

Miksi pitäisi ostaa elektroninen?
Mitä lisäarvoa sillä mittarilla on noihin sähköttömiin nähden?
Onko se uuniin integroitu mistään kotoisin?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Loikka
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 948
Paikkakunta: Kotimaa

LähetäLähetetty: 19.02.2008 21:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vaikka Vilperi tuolla "ivaileekin" meikeläiselle lausunnostani niin sen takana seison!

Edelleenkin väitän, että digitaalinen paistomittari on ehkä parhaita ruuanlaittoon hankkimiani välineitä. Toki ei se yksin tee autuaaksi, mutta helpottaa se huomattavasti ruuanlaittoa. Samaten mittarinkin kanssa voi tehdä virheitä.

Mitä tulee lihojen kypsyysasteisiin niin...

Itse en Hirven/naudan/Peuran/poron paisteja, fileitä koskaan paista "harmaiksi" vaan ne on aina roseena. Paistit tulee uunista ulos sisälämpötilan ollessa 55-65 astetta jonka jälkeen niiden annetaan vetäytyä +15 min folioon ja sanomalehteen/pyyhkeeseen käärittynä. Lihan lämpötila tasaantuu tuona aikana ja sisälämpötila todellisuudessa jopa nousee tuon tasaantumisen myötä hieman. Samoin tuo vetäytymisaika + vuoraus vaikuttaa todella paljon mikä on lopullinen sisälämpötila. Tuo asteiden määrähän riippuu paljolti ketä on syömässä yli 65 astetta uunista otettaessa on jo hyvin kypsää tavaraa noissa paisteissa, omaan makuun aivan liian kypsää. Samoin on muistettava että hyvin raakakypsytetyn ja nuoren eläimen liha ei tarvitse niin korkeaa sisälämpötilaa.

Metsäkanalintujen rintafileet kokonaisena paistettuna menee samaten roseena. Ei todellakaan läpiharmaaksi.

Possu ja kana on meillä suomessa hyvin tavallista vetää aivan turhan kypsiksi. Toki nämä vaativat, että liha on läpikypsää, mutta rajansa kaikella ei se kyljys tai kananrinta tarvitse olla mallia kengänpohja...

Mutta mitä tulee siihen lihan sisälämpötilan määritykseen silmämääräisesti ja kokemusperäisesti niin aika velho saa olla jos pystyy sen toteamaan asteen parin tarkkuudella.

Tästähän melkein voisi ottaa skaban. Vilperi tekee viisi erikokoista paistia kilosta viiteen kiloon ja ottaa ne uunista pois kun silmämääräisesti sisälämpötila on vaikka 60 astetta. Tämän jälkeen leikkaa paistin keskeltä kahtia ja katsotaan miten samannäköisiä paistit on.

Tuollaisen perinteisen Vilperin läpiharmaan paistin tekeminenhän onnistuu ihan ongelmitta. Siinä ei ole oikeastaan suurta merkitystä onko lämpötila 75 vai 80 astetta läpiharmaata (pilalla) se jo tuolloin on.

Niin ja mitä tulee noiden mittareiden luotettavuuteen... Se on aika helppo testata. Laittaa reilun määrän vettä kattilaan kiehumaan ja kun vesi kunnolla kiehuu niin tyrkkää mittarin anturin sinne veteen, pitäisi olla hyvin lähellä 100 astetta...

Edelleenkin makuja on monia, mutta mielestäni mittarilla on toistettavuus ja tasalaatuisuus on huomattavasti helpompaa mitä ilman sitä. Kokemus tuo varmuutta monessa asiassa, mutta ei se kuitenkaan kaikessa autuaaksi tee...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16785

LähetäLähetetty: 19.02.2008 21:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Loikka kirjoitti:
Tuollaisen perinteisen Vilperin läpiharmaan paistin tekeminenhän onnistuu ihan ongelmitta. Siinä ei ole oikeastaan suurta merkitystä onko lämpötila 75 vai 80 astetta läpiharmaata (pilalla) se jo tuolloin on.


Ja näitä paisteja tehdään paljon.
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Repesorsa
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 9356
Paikkakunta: Sieltä

LähetäLähetetty: 19.02.2008 23:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vilpertti on sellanen saakurin velikulta, että se piruuttaan vääntää ja vänkää joistakin asioista, vaikkei se tiedä niistä höytäsen pöläystä.

Naureskelee sitte partaansa. prkl.

Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
dxman
***


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 7538

LähetäLähetetty: 20.02.2008 00:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joo, o. Rosvonpaistin teossahan mittari on tärkeä, nimittäin promillemittari. Paistolämpötilamittaria kukaan viitsi kaivaa esiin katsellakseen....
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava
Sivu 1 Yht. 3

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com