OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Ase&Esittely: Hankimme drillingin, ehkä…
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 62, 63, 64  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Yhdistelmäaseet
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
igorrock
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 13930

LähetäLähetetty: 13.06.2008 12:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sen verran vielä kommenttia tuohon mainitsemaasi "kruusailuun" että en tarkoita korkealla käsityötaidolla ja yksilöllisyydellä niinkään kaivertajia ja heidän tuotoksiaan, vaan käsin yhteen sovitettuja aseen osia ja tällä tavoin aikaansaatua jouhevaa toimintaa. Vaikka nykyiset työstökoneet tekevätkin erittäin tarkkaa työtä, on niilläkin oltava "toleranssit". Ja käsin tehtävän sovitustyön tarkoitus on nimenomaan minimoida nämä toleranssit. Ainakaan toistaiseksi mikään kone ei tähän pysty.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
perisofeus
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Lok 2006
Viestejä: 6147
Paikkakunta: Rovaniemi

LähetäLähetetty: 13.06.2008 13:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

igorrock kirjoitti:
Sen verran vielä kommenttia tuohon mainitsemaasi "kruusailuun" että en tarkoita korkealla käsityötaidolla ja yksilöllisyydellä niinkään kaivertajia ja heidän tuotoksiaan, vaan käsin yhteen sovitettuja aseen osia ja tällä tavoin aikaansaatua jouhevaa toimintaa. Vaikka nykyiset työstökoneet tekevätkin erittäin tarkkaa työtä, on niilläkin oltava "toleranssit". Ja käsin tehtävän sovitustyön tarkoitus on nimenomaan minimoida nämä toleranssit. Ainakaan toistaiseksi mikään kone ei tähän pysty.


Tuo on puppua, koska:
Aina pitää olla jokin välys, että osat yleensä liikkuvat. Sitten tulee lämpölaajenemiset jne. Sotaaikana venäläisten kk (emma) toimi paremmin kuin sakujen.

Maailmassa on tekniikkaa jolla saadaan työstettyä tarkkaa jälkeä ja välykset osataan hallita. Tarkimmat työstökoneet tekevät mikronien tarkkuudella eli tarvittaessa peilikiiltävää pintaa. Ja näitä koneita saa ihan kaupasta. Jokaisella kunnon mekaanisia osia tekevällä tehtaalla on useampia suurnopeustyöasemia (+40,000 RPM).
Välysten poistaminen voidaan toisekseen tehdä ihan suunnitteluteknisestikin (jousikuormitus jne.). Jokin osa painaa välykset pois. Pinnat voidaan päällystää nykyään vaikka ohuella tekotimanttikerroksella, titaanilla tms. kovalla ja haluttaessa liukkaalla kerroksella. Esim. keinonivelet.

En nyt muista sen japanilaisen koneen nimeä mikä oli tarkin, mutta tässä esimerkiksi ote eräästä Cimatronin tutkimushankkeesta:
http://www.cimatron.com/SIP_STORAGE/FILES/5/1315.pdf

High spindle speed: 150,000 RPM or more (karan pyörimisnopeus, kierrosta minuutissa)
Tight machining tolerance: 0.1 micron or less (työstötoleranssi, eli lähinnä kokonaisuuden sivuttaisliikkeet jne)

Vertailun vuoksi:
- 1 mikroni on metrin miljoonasosa
- Bakteerien koko vaihtelee pienimpien puolesta mikrometristä 750 um:n jättiläiseen Thiomargarita namibiensuseen.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Bakteerit

Täytyy muistaa, ettei supertarkkoja työstökoneita tehdä käsin viilaamalla vaan koneet niitäkin tekevät.

Mutta, voihan sitä minunkin kuvailemaan rakennetta aseseppä pyhkäistä vai mitä?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
VeturiVille66
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Tam 2005
Viestejä: 4774
Paikkakunta: Nääsmaa

LähetäLähetetty: 13.06.2008 14:14    Viestin aihe: hyvät perät Vastaa lainaamalla viestiä

Havulintu kirjoitti:
Lueskelin tuota 12/70 vai 12/76 keskustelua ja ajattelin ohjata keskustelun järkevämpään aihepiiriin. Tosin mielipiteitä tässäkin aiheessa on yhtä monta kuin kirjoittajia, mutta jotain totuudenjyviä uuden aseen hankkijalle saattaa tulla.

Eli, kysymys kuuluu: missä aseessa on paras perä (haulikko, drillinki)? Omasta kokemuksestani voin kehua ainakin Benellin Rafaello Crio:n perää puoliautomaateista (nousee hyvin ja on aina oikeassa asennossa, saattaa tosin olla hieman pitkä joillekuille). Päällekkäispiippuisista 412s on onnistunut perässään lähes poikkeuksetta (hinta/laatusuhde erinomainen). Drillingeistä Krieghoff Trumpf:in perä ja koko asekokonaisuuden istuvuus ovat huippuluokkaa, ja niin on hintakin.

Mitäpä mielipiteitä muilla? ... ja muuten yhdenkään aseen perää en ole muokannut millään tavoin.



Joku muukin huomannut saman asian(hinnankin.... Rolling Eyes ).Onko muuten Dural Trumpfi havukkaalla?

T:erikoisteräsmies
_________________
Pumppaaminen on kivaa.
Asuuhan ne ihmiset iglussakin.
Muija on ihan peräänkatottava...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Aris60
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Huh 2004
Viestejä: 3295

LähetäLähetetty: 13.06.2008 15:48    Viestin aihe: Kysymys perisofeus? Vastaa lainaamalla viestiä

Et millään muistasi sitä konetta? Toi Cimatronin hanke on vain softa minkä käytöllä päästään hyviin CNC-koneen teoreettisiin ohjelmointitarkkuuksiin erittäin pienillä terillä. Työstökone tekee vasta sen työstötarkkuuden. Silloin kun puhutaan alle 0,005mm työstötarkkuuksista niin silloin lämpötila, kosteus ja "työstöalueen hygieenia" on oltava kunnossa. Laserilla jolla tulosta mitataan on aallonpituus luokkaa 670nm vakioiduissa olosuhteissa. Tällöin päästään hyvissä olosuhteissa, hyvillä laitteilla mittaustarkkuuteen +/- 0,002mm /1000mm matkalla. Lankasahaamalla (EDM) päästään työstötarkkuuteen 0,005mm. Sama tarkkuusporakoneella, mutta ei koko työstöalueella yleensä. Parhailla tarkkuushiomakoneilla konepajaolosuhteissa voi päästä +/- 0,002mm tarkkuuteen. Mittaus tällöin mikroskoopilla.

Konepajaolosuhteissa näitä edellä olevia arvoja dekaadia pienempiin arvoihin ei päästä. Koneiden ja mittalaitteiden näytössä voi olla kyllä numeroita, mutta ne eivät ole todellisia arvoja.

Muuten VeturiVille, mulla on Trumpf ei kuitenkaan Dural rungolla vaan terästä se pitää olla. Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
igorrock
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 13930

LähetäLähetetty: 13.06.2008 15:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kun kerran välyksistä puhutaan, niin jostain syystä esim. Holland & Hollandilla tehdään kasaus ja viimeistely käsin. Ennen tätä vaihetta "raakatyön" tekevät ihan normaalit työstöasemat 3D-mallinnettujen tiedostojen perusteella. Jokin syy siihen miksi viimeistelytyö hoidetaan käsin täytyy olla ja sekä kuulemani että lukemani perusteella se on juurikin se että saadaan välykset niin pieniksi että ne toimivat vielä hyvin mutta klappia ei ole. Mutta tätä kannattaa kysyä suoraan tehtaalta koska siellä osaavat varmaan selittää paremmin miksi hommaa ei tehdä kokonaan koneellisesti. Joku tietysti vaittää että syynä ovat perinteet mutta siihen en usko.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 14.06.2008 00:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Yhteen asiaan kiinnitin huomiota tämän pitkän tekniikkaan pohjautuvan keskustelun yhteydessä: Vaimennin drillinkiin, kun se ei onnistu edes tupla-Valmettiin!? Sitten siihen yleiseen: Olisi varmaan hyvä homma saada nk. bulkkikamana sopiva omaan käyttöön soveltuva systeemi, koska viimekädessä se on meikäläiselle työkalu samalla tavalla kuin sirkkeli; asiallisesti käytettynä se 50 kone kestää saman kuin 500 kone( ja siitä on omakohtaisia kokemuksia!!) Tietenkin bulkkikamassa joutuu antamaan joillekin vähemmän hyville asioille periksi, mutta ei se aseen tappotehoa poista, mikä kuitenkin on se tärkein kriteeri!! Wink
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
perisofeus
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Lok 2006
Viestejä: 6147
Paikkakunta: Rovaniemi

LähetäLähetetty: 14.06.2008 07:29    Viestin aihe: Re: Kysymys perisofeus? Vastaa lainaamalla viestiä

Aris60 kirjoitti:
Et millään muistasi sitä konetta?


Yritän muistella ja laitoin samalla kysymyksen Joensuun Imteciin.
Olin mukana yhdessä työstötekniikkahankkeessa aikoinaan. Mukana olivat johtavia yrityksiä sekä juuri Imtec, TKK, OY jne.

Kyllähän jopa 3-4-5 akseliset koneet ovat melko älykkäitä. Metalliblokki lämmitetään oikeaan "kokoon" ennen mittauksia ja työstöjä.
Jos taas voidaan työstää 2 akselisesti niin jälkihän on hyvin tarkkaa.
Mites aseseppä sitten lämmittää piiput kun juotosta tehdään?

Anyway, sitä en allekirjoita etteikö nykyään olisi tarkkaa työstöteknologiaa. Voihan näidenkin työstämää sipaista käsin, mutta tarkkana saa tietysti olla. Tässä kohtaa olisikin mukava laittaa vastakkain vaikka Rödersin paras työstökone ja huippuhyvä aseseppä. Sen jälkeen mitataan kappaleiden toleranssit vaikka elektronimikroskoopilla.

Veikkaan esim. H&H:n tekevän käsinsovitusta ainakin näistä syistä:
- heillä ei ole supertarkkoja moderneja työstökoneita, jolloin viimeistely on syytä tehdäkin käsin
- perinteet, imago vaatii (jolloin H&H:n intresseissä on levittää juttua aseseppien ylivertaisuudesta työstökoneisiin nähden)
- asiakkailla ei ole elektronimikroskooppeja (miksi olisi... aseiden hinta huomioiden heitä ei a) kiinnostakaan b) on vahvat ikälukulasit)

H&H tässä esimerkissä on varmasti hieno ase, ei siinä mitään.
Nyt kun tarkasti omin silmin katselee noiden drillinkien ja muiden käsin tehtyjä kaiverruksia, koristeuria jne. niin ainakin itseä vaivaa niiden jatkuva epäsymmetrisyys ja muut pienet muotoseikat. Toivottavasti aseiden sovitukset tekevät siihen erikoistuneet asesepät. Tottakai on selvää, ettei koristeilla paljoa merkitystä ole itse suoritukseen ja että pienet virheet tekevät "metallista inhimillisen". Blaserin kipinätyöstetyt sivulevyt ovat hienoja, sama tarkkuus ei käsin monelta onnistu, mutta onhan ne hieman persoonattomampia. Pitäisi löytää muutama virhe...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
perisofeus
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Lok 2006
Viestejä: 6147
Paikkakunta: Rovaniemi

LähetäLähetetty: 14.06.2008 08:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vilperi kirjoitti:
Yhteen asiaan kiinnitin huomiota tämän pitkän tekniikkaan pohjautuvan keskustelun yhteydessä: Vaimennin drillinkiin, kun se ei onnistu edes tupla-Valmettiin!?


Suunnittelutekninen haaste, mutta miksi mahdottomuus? Tuskin siihen mitään valtavaa pömpelliä mahtuu, mutta ratkaisevaa on käytettävissä oleva tila.

Se voisi mennä esim. kiintovaimennintyyppisesti eli pitkälle luotipiipun vaippana, jolloin tilavuus kasvaa. Irrotettavana siis.

Argumentti tuplavalmetista on outo lähtökohta. Jos se ei johonkin onnistu, miksi se tyrmäisi toisten mahdollisuudet? Kävihän ihminen ensimmäisen kerran avaruudessakin vaikka se oli ensimmäinen kerta.

Tuplavalmetissahan tulee piippujen välinen side piippujen suuhun ja sitä käytetään piippujen suuntaamiseen. Siihen ei mahdu perinteinen kierre ellei säätöpalaa saada taaksepäin. Toisaalta valmetin korkeussäätö on muistaakseni kiilapala etutukin alla. Ja jos BR ei mahdu piippujen väliin, pitäisikö miettiä eri kokoja?
Blaserin ja Merkelin suuntausratkaisut on kokonaan etutukin alla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 14.06.2008 10:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eihän kukaan mahdottomuudesta puhunut, mutta luulisi homman olevan vielä vaikeamman kolmen piipun kanssa kuin kahden?! Wink
Ellen väärin muista, niin 80 luvun alussa joku kotimainen vaimennintekijä teki kokeita haulikonkin vaimentajasta, mutta en muista kuulleeni siitä myöhemmin sen enenpää.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
perisofeus
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Lok 2006
Viestejä: 6147
Paikkakunta: Rovaniemi

LähetäLähetetty: 14.06.2008 11:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vilperi kirjoitti:
Eihän kukaan mahdottomuudesta puhunut, mutta luulisi homman olevan vielä vaikeamman kolmen piipun kanssa kuin kahden?! Wink
Ellen väärin muista, niin 80 luvun alussa joku kotimainen vaimennintekijä teki kokeita haulikonkin vaimentajasta, mutta en muista kuulleeni siitä myöhemmin sen enenpää.


Ei vaikeaa, jos piiput on vapaasti värähteleviä eli kokonaan irti toisistaan.
Tilaa tarvitaan vähän ympärille.

Taisi olla BR tuote. Juttua oli Guns Connect saitilla. Tässä puolivälissä:
http://www.guns.connect.fi/rs/rifles.html
Helppo rakentaa supistajakierteeseen.

Jenkeissä on tämä Metrogun, jonka vaimennus perustuu vähän eri tekniikkaan. Subsonic patruunoita lataa ainakin Federal. Hauska saitti.
http://www.metrogun.com/
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Kaurispukki
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 19 Tou 2006
Viestejä: 47
Paikkakunta: Pirkanmaa

LähetäLähetetty: 14.06.2008 20:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuli tämä hakajalkaremontti hieman kalliimmaksi kun olin ajatellut.
No nyt on kuitenkin mieleinen kiikari onnellisesti kiinni. Terveisiä
vaan Iigorille...



[/img]
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
igorrock
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 13930

LähetäLähetetty: 14.06.2008 21:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itseasiassa taisíkin olla niin että etsit vain hyvää tekosyytä drillingin vaihtoon, Kaurispukki Wink . No, pääasia että sait mitä halusit ja eihän tuo kallis juttu ollut kun sen rahalla sai. Joku toinen varmaan tulee iloiseksi kun ostaa sinun vanhan aseen itselleen. Vai jätitkö sen kaappiin "kakkosaseeksi" Shocked Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jahtireppu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Huh 2005
Viestejä: 3240

LähetäLähetetty: 14.06.2008 21:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Milläs luotiröörillä Kaurispukin Blaser on?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Hannes
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 1194

LähetäLähetetty: 16.06.2008 09:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pientä vastusta omassa drillinkiprojektissani:

Hakasjalkojen takajalassa välystä kun ase tuli maahan
-Korjausreissu myyjällä Saksassa (aseseppä)
-vaikuttaa olevan kunnossa.

Huonosti ehtiny ettiä käyvää latausta, vaatimus min MOA käynti kiikaria välillä irrottaen, mielellään tietysti allekin. Toivottavasti löytyy...

Kokeillessa ihmettelin kun kohdistus oli siirtynyt n puoli metriä vasemmalle edelliseen kertaan nähden. No sen siitä kohdistelin kohilleen sen enempää ajattelematta, ihmetellen vain mihin mahd kolahtanu tms...

Kiikaria irti käyttäessä sitten kiinnitin huomiota siihen, että takajalka ei asettunut sivusuunnassa ihan kohdalleen kiinni laittaessa. Sitä piti hieman kääntää vasemmalle, että sai kiinni. Siitäpä sitten tarkemmin kattelemaan ja kävi ilmi, että etusokkeli oli siirtynyt sivusuunnassa lohenpyrstöurassaan. Pärkke-LE! Yhteys aseseppään, joka arveli asian korjaantuvan pienellä lisälukituksella. Eli pieni lukitusruuvi sokkeliin koneistettavaan reikään, alapää pureutuen kiskoon ja lukiten sokkelin paremmin sivuvuunnassa.

Ite arvelin (ja sain tukea arviolleni) kiskon lämmenneen nopeahkossa kiekkoammunnassa sen verran, että lämpölaajeneminen väljensi lohenpyrstöliitosta, jolloin rekyylien rytkytyksessä sokkeli hivuttautui hieman sivuun.

No jospa nyt tulis kuntoon ja vielä löytyis se toivekäynti...

Niin, ja ase oli se Krieghoff Trumpf 12/70 + 30-06 thermostabil-luotipiipulla. Päällä B. Nickel 2,5 - 9 x 56.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20206
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 16.06.2008 12:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hannes kirjoitti:
Ite arvelin (ja sain tukea arviolleni) kiskon lämmenneen nopeahkossa kiekkoammunnassa sen verran, että lämpölaajeneminen väljensi lohenpyrstöliitosta, jolloin rekyylien rytkytyksessä sokkeli hivuttautui hieman sivuun.



Ihan hyvää dataa itsellekin, kun tuli ammuttua kiekkoa omallakin drillingillä aika kiivaaseen tahtiin. Ilmeisesti syytä pidättäytyä moisista harrasteista, jos haluaa varmuuden maksimointia aseen toiminnan suhteen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Yhdistelmäaseet Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 62, 63, 64  Seuraava
Sivu 27 Yht. 64

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com