OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Surkein hirvikaliiberi Suomessa
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 48, 49, 50  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
BePSiman1
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Hel 2005
Viestejä: 829

LähetäLähetetty: 03.01.2009 12:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

On aikalailla live-elämästä hukassa keskustella "parhaimmista" tai "huonoimmasta" kaliberista ja samaan aikaan itseladatuista patruunoista kun hirvimiehistä lataamista harrastaa häviävän pieni joukko. J asiinä harrastamisen tasossakin on eroja.

On aivan selvää että jopa jostakin 5,7mm kaliberista saadaan hemmetin hyvä hirvipössykkä jos aletaan virittelemään luoteja vaikkapa köyhdytetystä uraanista ja käytetän aikaa sopivan latauksen löytämiseen vaikkapa 500-1500 koelaukausta ja 50-300 tuntia kuluttaen - noin niin kuin kieli poskella sanoen. Ja sitten sanotaan että ko. 5,7x29,5 on maailman paras kaliberi hiirestä norsuun kun sen patruunavalikoima on monipuolinen ja mm. hirven kaataminen 800 metriin onnistuu hyvin pakomatkan ollessa poikkeuksetta alle 10m... Wink

Pitäisi siis keskustella kalipereista ja kaikkien saatavilla olevista patruunoista kun puhutaan huonosta ja hyvästä kaliperista. Ja ei se kaliperi tapa vaan ukko (tai akka) joka sitä käyttää.
Petrir on "hinttimauserin" kiihkeä puolesta puhuja mutta siinä pitää ottaa huomioon ettei hän ole mikään tavallinen tossunkuluttaja metsästäjänä, itselataajana eikä ampujana ja uskon että hän pärjäisi hirvijahdissa vaikka 22WMR:llä jos haluaisi - jos tässäkin kohtaa sallitaan kevyehkö vertauskuva.

Itselläni on nykyään 9,3x62 ja aikaisemmin olen ampunut hirviä "ärrällä" ja 308:lla. Miksikö 9,3? No joo, en keksinyt ylimääräiselle rahalle muuta käyttöä ja ennen kun ei ollut semmoista asekaapissa niin miksikäs ei. Kaikilla pössyköillä on hirvet kaatunut ilman isompia ongelmia joten sillä ei ollut mitään tekemistä kaliperinvaihdon kanssa.
9,3:lla on kolmisenkymmentä kaatoa takana, 2 uudella Oryxilla ja loput Megalla. Kaipasin Megaan parempaa laajenemista ja 2 kaadon perusteella tuntuu että sain sen Oryxilla.
Mutta minä olenkin tavallinen tamppaaja eikä itselataus (enää) kiinnosta pätkääkään joten mulle kelpaa 9,3x62 ja kelpaisi myös 6,5x55 - ei niillä mitään käytännön eroa ole. Se ero on perän takana Laughing

Ai että se huonoin hirvikaliperi Suomessa?

Ilman muuta 458WM! Miksikäs samat aseet kiertävät käytettyinä vuodesta toiseen markkinoilla ja useimmilla se on käytössä kauden tai kaksi ja sitten "nolona" palataan takaisin kevyempiin kalipereihin?
Tämmöisiä tapauksia on vuosien varrella ollut tuttavapiirissä 4 tismalleen samalla kaavalla. Ensin katsellaan "Mauser" merkkisestä työntömitasta 1/2" väliä, lasketaan jouleja, luetaan latausopuksia ja sitten hommataan 458 koska se on kaikkein tehokkain tai lähes tehokkain suoraan kaupasta saatava pössykkä.
Koeammutaan jokunen laukaus ja kehutaan kavereille suunnatonta reikää ja hyvää kaatotehoa. Ja tietenkin ollaan vähän rinta rottingilla myös kovan rekyylin vuoksi. Kaadetaan hirvi tai pari jos sattuu kohdalle ja useimmiten ihan hyvillä tuloksilla. Paitsi yksi heppu joka ampui isosta sonnista molemmat takapaistit täysin !&%¤# yhdellä laukauksella. Ensimmäisen kauden jälkeen aletaan kesyttämään rekyyliä kaikenmaailman tötteröillä kun silmäkulmaan ja/tai nenänvarteen on ilmestynyt kuin taikaiskulla arpi tai etusormi on muutamaan otteeseen luonut nahkansa. Sitten laitetaan pössykkä joko kaappiin tai myyntiin ja vaivihkaa otetaan joku vanha "nallipyssy" käyttöön - noin niin kuin vaivihkaa. Tuumataan vaan uteliaille että "no, tässä vaan ihan huvin vuoksi ulkoilutan tätä kolmenollakasia..."
Arimmat vaihtavat porukkaa kun on tullut liikaa kehuttua neliviiskasia ja mollattua kaikkia sitä pienempiä pössyköitä...
_________________
sanoopi "vanha" Bps - mnetissä jo vuodesta -99...


Viimeinen muokkaaja, BePSiman1 pvm 03.01.2009 15:55, muokattu 2 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Saksmanni
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Hel 2008
Viestejä: 1084
Paikkakunta: Turun seutu

LähetäLähetetty: 03.01.2009 12:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

kuulapää78 kirjoitti:
Onhan tuossa 30-06:senkin pakomatkat yli 70m kun itselläni ollut 0-30metriä naturaliksella ja 14,3g Hammerhedilla 0-20 Tosin en ole ehtinyt vielä ampua kuin 5 hirveä. 9,3:lla jonka ostin viime marraskuussa on tullut ammuttua 1 kauris ja 4 peuraa jotka ovat kaikki nuukahtaneet niille sijoilleen tosin osumat ovat olleet hyviä. En millään jaksa uskoa että 6,5 olisi parempi kuin 9,3. Täytyisi nähdä mikä on tulos kun kummallakin ammutaan ns. huono luoti hirven vaikkapa lavoille ja kattella sen jälkeen niitä pakomatkoja.


Itsellä samat kokemukset 30-06:sta, kuin Kuulapäällä, tosin en natulla ole ampunut. Ei ole yksikään mennyt yli 70metriä. En ole myöskään sitä mieltä, että 6.5mm olisi parempi kaliiberi hirvelle, kuin 9.3. Mutta sen voin sanoa, että hyvä tai erittäin hyvä tuo on ja osa porukasta mustamaalaa vain sen vuoksi, että kuvitellaan, ettei noin ohut luoti mitään saa tapettua. Kuinkahan moni noista arvostelijoista on tällä kaliiberilla edes ampunut?? Ja myönnän kyllä, että vielä asetta ostaessani epäilin itsekin sen kaatokykyä - en epäile enää.

Ja käytetyt patruunat ovat olleet peuralle tehdasladattu nosler partition, hirvelle tehdasladattu oryx. Parhaimmat puolet tästä kaliiberista saa itse lataamalla, mutta omista latauksista riistalla ei vielä kokemuksia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Saksmanni
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Hel 2008
Viestejä: 1084
Paikkakunta: Turun seutu

LähetäLähetetty: 03.01.2009 12:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Chillie kirjoitti:
Saksmanni kirjoitti:
Osa porukasta vetää kyllä ihan teatteriksi. Yksikään hirvi ei 6.5x55:llä takakeuhkoon ammuttuna mene sen pidemmälle kuin muillakaan kaliibereilla. Itse ostin ko kaliiberin aseen peurajahtiin täksi syksyksi ja kun seppä sai vaimentimen asennuksen tyrittyä varsinaiseen hirviaseeseen, niin jouduin ottamaan tuon kuuspuolosen myös hirvijahtiin. Ammuttuna yksi vasa, jossa "marginaaliosuma". Arvioin hiukan metsässä hirvien vauhdin ja ehkä ampumamatkan väärin ja osui maksalle. Reilusti (15cm) rangasta alapuolelle ja hirvi kaatui osumapaikasta 15 metriä...

Maksa on yksi "verevimpiä" sisäelimiä, johon osuma nopealla luodilla aiheuttaa suuria kudostuhoja ja aiheuttaa nopean verenpaineen laskun/ tajuttomuuden.

Peuroja ammuttuna nyt kolme, joista yksi kaatui paikkaansa keuhkolaukauksella. Toinen meni keuhkolaukauksella kymmenen metriä ja kolmas -iso pukki putosi paikkaansa (tässä tosin niskalaukaus). Kovin olen yllättynyt, kun ysikolmosmiehet vierestä saa hirville sadan metrin pakomatkoja laukauksen jälkeen.

6.5 kaliiberin asetta en siis ollut edes ottamassa hirvijahtiin, vaan peuralle, kauriille, haaskalle ja linnuille. Itsekin ajattelin ettei tuommoisella lintuniuhalla mitään hirviä ammuta.

Jos ei ole omia kokemuksia 6.5mm aseesta, niin pikkuisen rajaa noihin kommentteihin.

Ensimmäinen itselataava kertatuliaseeni oli Ljungman M42 kaliiberissa 6.5X 55

Ja se ei tee 6.5x55:sta huonoa asetta jos rynkyllä ammuttu rauhanturvaaja pysyy kauan hengissä.

Kyseessä ei ollut rauhanturvaaja..

Ihme perusteluita... Pidin tätä hiukan huumoritopicina ja pilke silmäkulmassa kirjoitin tuon 9.3 kommentoinnin tuossa edellä. Kun jotkut tämän nyt ottavat näin vakavasti, niin todettakoon, että 9.3 on hyvä hirvikaliiberi ja sellainen on tulossa tännekin hirviaseeksi ensi syksynä. Silti olen positiivisesti yllättynyt tuon kuuspuolikkaan sorrosta.


Pilkettä pitää olla aina silmäkulmassa.. Vielä sittenkin kun se Tapio korjaa sen haavakkohirven, ja muu hirviporukka !&%¤#"!.. Embarassed


S


En viitsi enempää inttää, mutta tuo lausehan sen kertoo: Maksa on yksi "verevimpiä" sisäelimiä, johon osuma nopealla luodilla aiheuttaa suuria kudostuhoja ja aiheuttaa nopean verenpaineen laskun/ tajuttomuuden.

Keuhkot on yksi "verevimpiä" sisäelimiä, johon osuma nopealla luodilla aiheuttaa suuria kudostuhoja ja aiheuttaa nopean verenpaineen laskun/ tajuttomuuden.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Chillie
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Maa 2004
Viestejä: 3325

LähetäLähetetty: 03.01.2009 12:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mihinkäs se siellä keuhkossa se ilma mahtuu jo se on verta täynnä.. Shocked

S
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Saksmanni
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Hel 2008
Viestejä: 1084
Paikkakunta: Turun seutu

LähetäLähetetty: 03.01.2009 12:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Chillie kirjoitti:
Mihinkäs se siellä keuhkossa se ilma mahtuu jo se on verta täynnä.. Shocked

S


Kysyppäs siltä vaimon veljen siskopuolen puolitutulta lääkäriltä, jonka asiakas oli kuulopuheiden mukaan juossut melkein 2.5km ja hukkunut sen jälkeen omaan vereensä. Vaarallista tuolla tavalla juoksennella.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Chillie
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Maa 2004
Viestejä: 3325

LähetäLähetetty: 03.01.2009 13:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

He he.. Sun suupielessä taitaa olla vähän jauhoa.. Laughing

Jos suuta kuivaa niin kannattaa juoda jotakin.. Vesi on parasta...

S
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Saksmanni
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Hel 2008
Viestejä: 1084
Paikkakunta: Turun seutu

LähetäLähetetty: 03.01.2009 13:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joo älä ota liian henk koht tota. Oli ihan pakko Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Chillie
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Maa 2004
Viestejä: 3325

LähetäLähetetty: 03.01.2009 13:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei ole tapana.. Asioista voi olla eri mieltä, ja joskus pitääkin, sillä se luo keskustelua, Jokaiselle itselleen, joka sitä seuraa jää se johtopäätösten teko.

S
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heguli
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Hel 2005
Viestejä: 5666

LähetäLähetetty: 03.01.2009 13:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Very Happy pitää varmaan vanha bertaani hakea ja sillä koittaa , saatais sinne isoon päähänkin jotain elämää. Rolling Eyes
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Saksmanni
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Hel 2008
Viestejä: 1084
Paikkakunta: Turun seutu

LähetäLähetetty: 03.01.2009 13:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Siinä oli taas kaverin veljellä käyny flaksi.. tai mikä lie..
Kaksi vasaa nurin 6.5 millisellä, mutta hautajaisia olivat saaneet viettää...


Tähän se oli pieni piikki tuo lääkärikommentti. Ihan hyviä pointteja sinulla on ollut, mutta hiukan kaukaa haettuja nämä esimerkit. Minulla ei noiden vähäisten kaatojen pohjalta ole enempää annettavaa tähän keskusteluun, joten päätän kommentointini täältä tähän Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Chillie
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Maa 2004
Viestejä: 3325

LähetäLähetetty: 03.01.2009 13:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Saksmanni kirjoitti:
Lainaus:
Siinä oli taas kaverin veljellä käyny flaksi.. tai mikä lie..
Kaksi vasaa nurin 6.5 millisellä, mutta hautajaisia olivat saaneet viettää...


Tähän se oli pieni piikki tuo lääkärikommentti. Ihan hyviä pointteja sinulla on ollut, mutta hiukan kaukaa haettuja nämä esimerkit. Minulla ei noiden vähäisten kaatojen pohjalta ole enempää annettavaa tähän keskusteluun, joten päätän kommentointini täältä tähän Smile


Kapean elämänkatsomuksen ja tynnyrissä vietetyn elämäni lieveilmiöitä.. Hakea esimerkkejä kaukaa..

S
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Barbi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Mar 2007
Viestejä: 1037

LähetäLähetetty: 03.01.2009 14:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Laughing Laughing ....huonoja hirvikaliibereita...niitä olekaan, on vain näitä huonoja ampujia..selitellään sit suu vaahdossa risuista sun muista... Wink
_________________
Paljon parempi unohtaa ja hymyillä kuin muistaa ja olla surullinen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14781

LähetäLähetetty: 03.01.2009 14:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kommentti tähän takayläkeuhkojupakkaan, jonka viimeisin kommenttini aiheutti:

Tarkoituksenani ei ollut missään nimessä dissata 6,5x55 kaliiperia, vaan lähinnä tätä tutkimusta, joka on mielestäni varsin hatara. Siihen vaikuttaa aivan liian paljon se, että mitä patruunaa/luotia porukka on käyttänyt, millaisesta jahdista on kyse ja se, että mihin kohtaan elukoita on ammuttu. Ja sitten vielä lisäksi muita muuttuvia tekijöitä jotka vaikuttavat oleellisesti lopputulokseen.

Perustan väitteeni marginaaliosumista ja niistä johtuvista pitkistä siipeämisistä siihen, että niitä aina tämän tästä pääsee nykyisillä hirvilupamäärillä todistamaan. Näistä olen huomannut muutaman yhteisen piirteen:

1) pisimmät pakomatkat keuhko-osumassa tapahtuvat poikkeuksetta silloin kun osuma on keuhkon yläosassa lavan takana. Tällöin yhtälössä on vielä usein mukana sellainen luoti, joka ei avaudu herkästi.

2) marginaaliosumissa isompi kaliiperi ja pehmeä luoti saattaa toisinaan saada aikaan isomman haavakanavan silloin kun sitä eniten tarvitaan.

3) ns. tarkat ampujat, jotka tavoittelevat usein kaularankaa tai päätä ovat vakaasti sitä mieltä, että jos eläin ei jää, niin siihen ei osunutkaan. Näemme joka vuosi saaliiksi saatuja hirviä, joilla on ylimääräisiä reikiä tällä alueella... Näillä tarkoilla ampujilla on yleensä käytössä jokin sellainen kaliiperi, jolla ei kompensoida huonoa ampumataitoa... Wink

Kukin tavallaan. Alkuperäiseen aiheeseen palaten:

Yleisesti niin, että hirvikaliiperit alkavat .308 kaliiperisista ja käytettävät luodinpainot 165 grainista. Sanovatpa seiskamillisten tai kuuspuolosten kannattajat mitä hyvänsä, niin jopa .308 Win oikealla luodilla on parempi hirviaseena kuin nämä pienemmät edes normaalia paremmilla luodeilla. Sorppa. Itseäni ei harmittaisi, jos vaikkapa hirvelle laillisten kaliiperien alarajaa vähän nostettaisiinkin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Visapää
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 991

LähetäLähetetty: 03.01.2009 14:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nimrod kirjoitti:


Kukin tavallaan. Alkuperäiseen aiheeseen palaten:

Yleisesti niin, että hirvikaliiperit alkavat .308 kaliiperisista ja käytettävät luodinpainot 165 grainista. Sanovatpa seiskamillisten tai kuuspuolosten kannattajat mitä hyvänsä, niin jopa .308 Win oikealla luodilla on parempi hirviaseena kuin nämä pienemmät edes normaalia paremmilla luodeilla. Sorppa. Itseäni ei harmittaisi, jos vaikkapa hirvelle laillisten kaliiperien alarajaa vähän nostettaisiinkin.


Vaan olisiko kuitenkin niin, että jonkun toisen näkökulman perusteella todelliset hirvikaliiperit alkavat pikemminkin .375 kaliiperista ja luotipainot 300 grainista? Se kun on ensimmäinen kaliiperi 6,5x55SE - 9,3x62 ylöspäin, joka selvästi pystyy puolittamaan pakoetäisyyden... Cool
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14781

LähetäLähetetty: 03.01.2009 15:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

On mulla myös se .375 H&H, mutta se on pääosalla 300 grainisista itse asiassa huonompi kuin hyvillä 270 tai jopa 250 grainisilla... Ja on se kansanterveydellisesti ajatellen aika kaukana siitä kaliiperista millä voisi kuvitella porukan ampuvan edes kohtuullisen hyvin jos kyseessä on normaalipainoinen ase.

Kyllä se totuus hirvelle löytyy varmastikin jostain .338 ja 9,3 mm:n välimaastosta. Sitten tietysti on niin, että jos ruotsalaiset eivät asiaa tutki niin kukaan ei sitä myöskään pidä edes osatotuutena. Wink

Tuossa ruotsalaistutkimuksessa on yksi asia, joka häiritsee minua erityisesti tuon 6,5x55 SE:n osalta ja se on se, että en voi mitenkään uskoa, että tietynlainen kansallisromantiikka ei olisi vaikuttamassa tulokseen. Se on aivan sama kuin jos Suomessa verrattaisiin vaikkapa 7,62x53R ja .30-06 Sprg kaliipereja. On sataprosenttisen varmaa, että jostain löytyisi riittävä määrä jääriä nostamaan vanhan sotaratsumme päätä sen verran, että se selkeästi päihittäisi tuontipatruunan - mieluusti myös muutaman isommankin...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 48, 49, 50  Seuraava
Sivu 6 Yht. 50

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com